Šta je novo?

Internet konekcija za kućni server?

Artemidijan

Poznat
Učlanjen(a)
24.04.2022
Poena
25
Želim da napravim kućni server, u svrhe učenja prevashodno, pored drugih stvari. Što se tiče konekcije, meni je potrebna statička adresa. Da li je to sve, ili bi trebalo još nešto?

Treba ti recimo softver :) Mozes da podignes Windows server, mozes neki Linux a najbolje Proxmox i onda se igras do mile volje :) A staticka adresa ti i ne treba, imas servise tipa noip.com, duckdns.org ili neki slican. Sve zavisi koje su tvoje potrebe, recenica "zelim da napravim kućni server" je prilicno pausalno napisana :)

Ne treba ti statička IP adresa kao što kolega reče, ja hostujem proxmox sa par servisa i nemam static IP ;)

Ne treba ti statička, nek ti to bude prvo učenje, kako imati kućni server bez statičke. Imaš raznih opcija od raznih tunela do VPN-a

Ako je iza CGNAT-a, treba mu statička. U suprotnom dovoljan i pomenuti duckdns npr.

Takođe nije puno skuplje od statičke da npr. na Hetzneru iznajmi najpovoljniji server.

Mada za samo učenje je, rekao bih, dovoljno da samo u kući i koristi/pristupa.

Treba ti recimo softver :) Mozes da podignes Windows server, mozes neki Linux a najbolje Proxmox i onda se igras do mile volje :) A staticka adresa ti i ne treba, imas servise tipa noip.com, duckdns.org ili neki slican. Sve zavisi koje su tvoje potrebe, recenica "zelim da napravim kućni server" je prilicno pausalno napisana :)

Zahvaljujem. Baciću pogled na te DNS servere koji rade sa dinamičkim adresama.

Ako je iza CGNAT-a, treba mu statička. U suprotnom dovoljan i pomenuti duckdns npr.

Takođe nije puno skuplje od statičke da npr. na Hetzneru iznajmi najpovoljniji server.

Mada za samo učenje je, rekao bih, dovoljno da samo u kući i koristi/pristupa.

Želim da ta mašina bude fizički kod mene, ne bih iznajmljivao ništa.

Jasno, tako i treba. Deluje da nisi iza CGNAT-a, pa nećeš imati dodatne troškove, ili VPN "komplikacije".
Samo treba da se forward-uju portovi na router-u i otvore na samom kućnom serveru.

Najbolje za pocetak da podignes proxmox na nekom racunaru i onda, korak po korak, ovde imas dobar kurs koji je prilicno razumljiv

Za sta bi tacno koristio server, mozes dobiti konkretne predloge odakle da krenes ako kazes svrhu servera.

Sta tacno znaci "vezbam sistemsku administraciju"? Da li ces:
  • Dizati VMove
  • Docker containere
  • Raditi snapshot sistema (pa onda prebacivati na drugi server)

Sve zavisi od onoga sta ces tacno raditi. Generalno ti posao radi i najsporiji (50mbit+) internet, ali zavisi sta tacno radis koliko ce to dobro/lose biti.

Primera radi - ja imam 500mbit internet kod kuce, imam jedno 20tak servisa i meni realno posao resava 100mbit net bez problema, ali sam uzeo malo jace jer ponekad skidam igre od 80+ GB pa ne mogu da cekam.

Ako sve radis u lokalu onda ti i ne treba brz net, npr - ako kopiras neke fajlove lokalno - sa kompa na server, ili prebacujes film, ili radis migraciju VM-a - to lokalno ce (najverovatnije) ici brzinom 1gbita (jer si u lokalu, a najverovatnije ti uredjaji imaju 1gbit ethernet port, izuzetak naravno ima, TV obicno ima 100mbit port, stari raspberry pi imaju 100mbit port, itd).

Jel imas neki primer tacno sta bi radio, na primer:
  • Planiras da dignes ubuntu
  • Pa da instaliras vyos ili nesto
  • Pa planiras da prebacujes neke fajlove
  • Pa da dignes SMB server
  • Pa da hostujes game server ili sajt
  • itd

opet kazem, generalno sve zavisi od toga sta radis

Covek se javio pre tri meseca, do sada ako nije krenuo sumnjam da ce uopste da krene da nesto uci :)

Nazad
Vrh Dno