Šta je novo?

Internet brzina zestoko varira

findecko

Cenjen
Učlanjen(a)
16.12.2012
Poena
169
Imam problem sa internetom , drugar i ja smo za studentske potrebe uzeli internet NET 10 paket kod Telekoma i brzina interneta veoma varira. Obojica koristimo laptop i konektujemo se preko wifi-ja, brzine su oko 3-4 Mbit-a, danas sam cackao podesavanja rutera i kada sam ukljucio opciju WMM brzina download-a je bila kao sto i treba da bude , oko 10mbit-a. Posle nekoliko sati brzina je odjednom opet opala na 3-4 mbita ali nikakva druga podesavanja nisu menjana. Da li neko moze da mi pomogne?

Proveri ADSL parametre. Kod mene je na prvi pogled sve u redu (S/N odnos, maksimalna brzina up/down...) ali se ponekad desava da se nagomilaju
greske (CRC,FEC,HEC) pa je jedini izbor reset modema (HG520C). To je zbog toga što je telekomova infrastruktura stara 40 i kusur godina, kablovi
vise po banderama, nastavljani su... A može biti i da je WiFi spektrum u okolini zagušen komšijskim ruterima. Da li ste probali net kablom?

Parametri deluju ok, radili smo reset modema vec nekoliko puta. Kada se modem prikljuci direktno u laptop preko kabla onda je brzina kako i treba da bude, oko 10Mbita. Namestion sam da net radi na kanalu 9 koji je najmanje opterecen.

Kada počne trokiranje neta onda pogledajte parametre. Ako se laptop WiFi kartice prebace u 11Mb/s mod to je onda oko 600KB/s prenosa. Kako
je podešen WiFi AP na ADSL ruteru? Kao mix "b/g", samo "g" ili je i "n" u kombinaciji? Tu je i uvek mogućnost da se oprema različitih proizvođača
jednostavno ne trpi iz ko zna kojih razloga.

Podeseno je b/g , ne znam u cemu je problem. Javicu ako nadjem resenje.

Mozda je zbog agregacije (nemaš garantovanu brzinu nigde, nego u zavisnosti od toga koliko komšije opterećuju isti link, ni jedan operater ne navodi taj podatak), ili se neko nakačio na vaš wi fi, ili su stvarno neka podešavanja rutera...

Vrh Dno