Šta je novo?

Internet 24h

• Začetnik teme drdex
  • Datum pokretanja
D

drdex

Guest
Dajte mi savet da se kuci povezem na internet 24h dnevno. Uslovi su sledeci: protok min ranga 56k modema, flat rate, stalna IP, i ono najvaznije DA MI TELEFON BUDE NON-STOP SLOBODAN :)))

Da li je to kod nas zazivelo, posto mi se nikako ne svidja ona ideja preko kablovske televizije (uzasno sporo, 5kb se deli na 10ak korisnika). Kakva je situacija sa DSL linijama, i da li jos uvek treba deeeebelo da podmazes nekom iz poste da ti uvedu bilo sta...

Ako neko ima iskustva sa time, bilo bi lepo da napise sto vide informacija o svemu tome...

Hvala...

Ono, uzmes dve linije, na jednu nakacis 56K modem i uplatis flat, a na drugoj ti slobodan telefon ...

:D :D :D

Samo jedan problem kada nema slobodnih brojeva u posti pa nemoze ni tako , imas za 3100 € neki dvosmerni sistem :D a pretplata je 150 € mesecno :p

ljudi mrka kapa po tom pitanju kod nas....
mozda za jedno 15-ak godina... ako ne pocrkamo do tada ili nas poguse nekim bojnim otrovom....
:p

naravno da bi imao slobodan telefon moras imati dve linije(topla voda u sred leta)
Mislim da je Veratov flat-rate trenutno najpovoljniji
Pogledaj na www.verat.net , imas sva objasnjenja i sto je najvaznije cene.
Naravno uvek ti kao resenje ostaje i wireless link, ali to kosta trenutno previse...
Bar ja tako mislim
Ajd...

Ma ljudi lepo rekoh da me ne zanima dial-up. Vec sam jurio dodatnu liniju, pa ISDN, ali posta je jedan GLUPI MONOPOLISTA!!! Znaci trazim nesto sto ce mi omogucavati 24/7 vezu ka net-u. Dial up fore mi ne daju stalnu IP adresu koja mi je strasno bitna.

BTW, svi pricaju o trecem provajderu mobilne telefonije... Kada ce kod nas kao i svugde u svetu da se uvede drugi provajder fiksne telefonije?

drdex je napisao(la):
Ma ljudi lepo rekoh da me ne zanima dial-up. Vec sam jurio dodatnu liniju, pa ISDN, ali posta je jedan GLUPI MONOPOLISTA!!! Znaci trazim nesto sto ce mi omogucavati 24/7 vezu ka net-u. Dial up fore mi ne daju stalnu IP adresu koja mi je strasno bitna.

Jedino da uzmes od Verata DSL vezu -- 64kb ili 128kb link, neogranicen mesecni protok, staticka IP adresa. Cena 3000 / 6000 din mesecno, plus oko 30000 za uvodjenje (oprema). I telefon slobodan, ali moras prvo od poste traziti zakupljenu liniju do Verata, i drugo, udaljenost od tebe do njih ne bi smela da prelazi 5km. Uostalom pogledaj sam na
http://www.verat.net/usluge/dsl/

Naravno, i ostali provajderi nude ovu ili slicnu vrstu usluge, ali nigde nije ovako povoljno (placa se po mesecnom protoku).

Druga varijanta, ako ne mozes da dobijes iznajmljenu liniju, je bezicni link do nekog provajdera. Brzina je do 2mb ali nevolja je sto nema flat-rate -- svi naplacuju po protoku, i to do 100€/1 GB prenetih podataka.

I treca varijanta, sacekaj prolece, prica se da ce i Telekom poceti da nudi ADSL -- ali onaj koji je uobicajen svuda u svetu.

BTW, svi pricaju o trecem provajderu mobilne telefonije... Kada ce kod nas kao i svugde u svetu da se uvede drugi provajder fiksne telefonije?

Pre 2005. sigurno nece :(

Uzmes lepo wireless ili dsl malo skuplje ali se isplati ili ako su negde u mogucnosti da uzmes cable to ti je malo jeftinije i eto ti 24h net
pozdrav

drdex je napisao(la):

Posle 2005. Koliko znam Telekom do tada ima monopol, ali veruj mi da se radnici pitaju oni bi nesto i uradili po pitanju osavremenjivanja ali u pitanju je visa politika i velika lova za onoga koji uleti u taj posao posle 2005.

Probaj onaj madnet.....ako izuzmes pocetno ulaganje od 30k dinara dalje je sasvim OK. Ali nemoj da gledas ono protok po GB, vec onu ponudu za 64k, jer kazes da ti je to dovoljno....e sada ne znam kako bi funkcionisalo za fiksni IP, ali ovako je flat nesto preko 2000 dinara....

PJ je napisao(la):
Probaj onaj madnet.....ako izuzmes pocetno ulaganje od 30k dinara dalje je sasvim OK. Ali nemoj da gledas ono protok po GB, vec onu ponudu za 64k, jer kazes da ti je to dovoljno....e sada ne znam kako bi funkcionisalo za fiksni IP, ali ovako je flat nesto preko 2000 dinara....

Madnet je u Pancevu, trebace ti malo jaca oprema (da ne pominjem opticku vidljivost :) ) da bi do njih dobacio. Odakle ti cena za 64k? Jedina ponuda na sajtu je 5500 din po gigabajtu.

mikis je napisao(la):
Madnet je u Pancevu, trebace ti malo jaca oprema (da ne pominjem opticku vidljivost :) ) da bi do njih dobacio. Odakle ti cena za 64k? Jedina ponuda na sajtu je 5500 din po gigabajtu.

Pozovi ih telefonom, pa pitaj. Na sajmu sam pricao sa gospodinom koji mi je delovao kao vlasnik Madisona (jel se tako zovu?) i on me je bas fino uputio u sve to.
Da nemam ISDN, dobro bih se zamislio oko te ponude, a ovako ipak nista.
Tih 500e za opremu je mnogo, a pretplata je u rangu ISDN flat rate osim sto ne placas telefonski racun. Opticka vidljivost je potrebna. Ja se nalazim u Zemunu, iznad Kalvarije i tu nije nikakav problem.
Mislim da imaju antenu negde oko Fontane ali nemoj te me drzati za rec....

driver je napisao(la):
Ne verujem da niko od vas nije chuo za www.memodata.net
3600 prikljuchak + 600 din mesechno...

Šališ se, jel' da? Za te pare dobijaš 64k link DELJEN SA 20 KORISNIKA i mesečni limit od 320 MB (da, megabajta). I imaju obraza da TO nazovu 'kablovskim internetom' :(

PJ je napisao(la):
Pozovi ih telefonom, pa pitaj. Na sajmu sam pricao sa gospodinom koji mi je delovao kao vlasnik Madisona (jel se tako zovu?) i on me je bas fino uputio u sve to.
Da nemam ISDN, dobro bih se zamislio oko te ponude, a ovako ipak nista.
Tih 500e za opremu je mnogo, a pretplata je u rangu ISDN flat rate osim sto ne placas telefonski racun. Opticka vidljivost je potrebna. Ja se nalazim u Zemunu, iznad Kalvarije i tu nije nikakav problem.

Jesi li siguran da je to ista firma? Mislim, moguće je, ali na sajtu MadNeta (www.madnet.co.yu) ništa o tome ne piše. Imaš li njihov telefon?

Što se MadNeta tiče, 500€ je na žalost realna cena opreme (dobro, može se uštedeti ako uzmeš po dilerskim cenama :D ), ali skoro 100€ za gigabajt prenetih podataka je previše. Pa ja sam siguran da više od toga prenesem običnim 56k (zapravo 40k) modemom, a pri tom za veći download koristim isključivo satelit.

mikis je napisao(la):
Šališ se, jel' da? Za te pare dobijaš 64k link DELJEN SA 20 KORISNIKA i mesečni limit od 320 MB (da, megabajta). I imaju obraza da TO nazovu 'kablovskim internetom' :(

ah, uvek ce da postoje ovce za shishanje :)

mikis je napisao(la):

Ne shalim se naravno...koristio sam je 6 meseci i to sa protokom u praksi uopshte nije tako...u pochetku su imali puno problema, ali nikada u fazonu spore veze, nego jednostavno ne radi uopshte...poslednjih par meseci to je sredjeno i vrlo retko ne radi, a protok je non stop oko 5kbs...s obzirom na ove gore predloge "daj 30k dinara + xxx mesechno" ili "zakupi astra satelit" ovo je trenutno sigurno najbolji izbor za pare koje trazi....obichan net+telefon koshta 5x vishe...

mikis je napisao(la):
Jesi li siguran da je to ista firma? Mislim, moguće je, ali na sajtu MadNeta (www.madnet.co.yu) ništa o tome ne piše. Imaš li njihov telefon?
Definitivno je ista firma. Idi na www.medison.co.yu i na www.madnet.co.yu/kontakt.htm. Isti broj telefona. Pozovi tamo pa se informisi za 64k protok. Ja sam bacio onaj papiric sto su mi dali.
Varijanta za 11mbps je predvidjena za mini provajdere. Kupis antenu i stavis je na zgradu, a svim stanovima koji su raspolozeni dovuces kabal. Moze da se zaradi, veruj mi :)...naravno, moras da budes bezobrazan, pa da seces protok ponekad, ali ;-)

driver je napisao(la):
Ne shalim se naravno...koristio sam je 6 meseci i to sa protokom u praksi uopshte nije tako...u pochetku su imali puno problema, ali nikada u fazonu spore veze, nego jednostavno ne radi uopshte...poslednjih par meseci to je sredjeno i vrlo retko ne radi, a protok je non stop oko 5kbs...s obzirom na ove gore predloge "daj 30k dinara + xxx mesechno" ili "zakupi astra satelit" ovo je trenutno sigurno najbolji izbor za pare koje trazi....obichan net+telefon koshta 5x vishe...

Pazi, ok i protok. Ne bi meni smetalo ni da je 3.5 kb/s, samo da radi. ALi sta cemo sa pateticnim limitom od 320 Mb za mesec dana???

ns

jel zna neko kako stoje stvari sa kablovskim internetom u ns ja sam kod MediaPlusa.... interesuje me ima li neko kod njih prikljucak za net i kako radi i koji su uslovi

PJ je napisao(la):

Mislim da nam je rekao kod hotela Jugoslavija, ali nije ni bitno... Ta jedna je na NBG, ima jos jedna u BG i jedna u PA... Ja mislim da bi to trebalo da funkcionise u vecem delu grada, jedino ako se neko ne nalazi u rupi...
Pretplata je 2700 din ako se ne varam

Re: ns

raindog je napisao(la):
jel zna neko kako stoje stvari sa kablovskim internetom u ns ja sam kod MediaPlusa.... interesuje me ima li neko kod njih prikljucak za net i kako radi i koji su uslovi

Imas sajt www.nscable.net pa pogledaj dokle su stigli sa tim kablovskim.

drdex je napisao(la):

Prvo, mozes sa dial-upom da imas fixnu ip adresu, to nema veze jedno sa drugim.

Drugo, nisi rekao koliko para hoces da das.

1. Dodatna tel. linija je ubedljivo najjeftinije resenje ukoliko neces i neki ozbiljan protok.
2. ISDN je prilcno tesko dobiti, i kad saberes mito da bi ga dobio, plus troskovi uvodenje plus troskovi kao pod 1.
3. Imas raznorazne nazovi DSL provajdere i tu cena skace u zavisnosti opet sta hoces. Od memodata/verata pa do DSL modema (koji je 700e) plus mesecni dil sa provajderom, plus iznajmljena linija plus jos jedna parica.
4.Bezicno, bila je vec prica o tome, pogledaj stare tredove.

I jos kada bih ukapirao kako SC ovo obracunava protok :(

PJ je napisao(la):

Racunaju prosecan mesecan protok... npr. jednog dana ti je protok 128Kbit/s, a jednog 64 Kbit/s.... i tako ti gledaju mesec dana i kazu da ti je prosek bio 84Kbit/s, a posto je 1Kbit/s 37,5 (bez poreza) to znaci da treba da platis 3150 € + porez... E sad pitanje je kakvi se protoci ostvaruju ali ovo je paprenoooo :(
a da jako su kvarni, jer kad racunaju prosek uvek racunaju veci protok ... samo da se uzme kinta :)

A u pravu si za ono, mislim da je 80DM kod Madison-a bezicni mesecno za 64Kb

PJ je napisao(la):

1 Kbps na mesečnom nivou = 1 * 60 (sec) * 60 (min) * 24 (h) * 30 (dana) = 2592000 kilobita = 324000 kilobajta = 316 megabajta. Znalči za svakih 316 prenetih megabajta (samo u jednom -- većem smeru) plaćaš po 37,5 eura :( Istu količinu podataka ja skinem 56k modemom (na 40k vezi) u proseku za 30 sati, i to bez intenzivnog DL-a. Stvarno ne znam kome se to isplati :(

Nazad
Vrh Dno