Šta je novo?

Internacionalna berza, akcije i banke u Srbiji

imbaqq

Slavan
Učlanjen(a)
10.01.2014
Poena
210
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 9 7950x // Arctic Liquid Freezer II 420 RGB
Matična ploča
Asus ProArt X670E
RAM
2x32GB DDR5 5600/40 Kingston
GPU
RTX 3060/12 Asus
Storage
1TB Kingston Renegade // 2TB Kingston KC3000 // 16TB Seagate
Zvuk
Bowers & Wilkins PX7
PSU
Fractal Design Ion+ 2 Platinum 860W
Kućište
Be Quiet Silent Base 802
Monitor
Philips 27E1N8900
Miš & tastatura
Logitech MX Master 3S // Logitech Craft
Laptop
Xiaomi Pro 15 2022
Mobilni telefon
iPhone 14 Pro Graphite
Pristup internetu
  1. ADSL
  2. Mobilni internet
Pozdrav svima, napravio sam nalog na IBKR i hteo bih da ubacim nešto keša da krenem u tu avanturu. Koju banku u Srbiji savetujete za deponovanje novca na IBKR nalog i kako je najbolje to uraditi? Bilo koji savet je dobrodošao :)

Možda je najbolje da pregledaš Wiki stranicu na Redditu r/finansije, ima dosta korisnih informacija:

Konkretno imaš uputstvo za Yettel, AIK i Raiffesen banku, ali sam nedavno čuo da radi i Unicredit. Ja lično Yettel banku koristim za deponovanje novca, bez problema radi, novac je na raspolaganju posle par sati nakon iniciranja prenosa.

Hvala na odgovorima :) Jos par pitanja:

Da li je potencijalno problem ako se novac bude uplacivao i preko WISE i preko banke?
Posto planiram dugorocnu investiciju u deonice koje isplacuju dividendu, da li se dividenda moze povuci na bilo koji racun na moje ime, bez obzira da li je u Srbiji ili ne?
Posto novac od dividende leze na IBKR nalog, da li harac sluzba Srbije ima uvid u to jer je plan reinvestiranje u nove deonice pa kad se ispuni plan investiranja i krene podizanje dividend onda da se lepo to prijavi i plati harac na dalja primanja?
Posto Srbija nema ugovor o izbegavanju dvostrukog poreza sa SAD, da li je 100% garantovano da ce mi njihov IRS uzeti 30% od dividendi ako kupim deonice americke firme pa tako dobijem dividendu, ili postoji neki grejs/nesto, ili ce jednostavno da me zaobidju (u sta ne verujem)?
Posto je plan da jednog dana kad investicija postane ozbiljna suma taj IBKR nalog poklonim svom detetu, sta je potrebno da u buducnosti moje dete postane vlasnik mog IBKR naloga?

Garantovano te bije withholding tax. Jedini plus je sto taj porez mozes da odbijes od naaeg, tako da si tehnicki i nas platio.

Imaj na umu da IRS uzima deo bez obzira na sporazum samo ne isti.. ja sam rezident Nemacke i opet ga placam samo manje nego u Srbiji.

Ne znam kako ide prenos naloga... iskreno i mene ovo zanima generalno.

Nazad
Vrh Dno