Šta je novo?

Interfejs tehnologija

jimiH

Slavan
Učlanjen(a)
06.06.2010
Poena
320
Neznam dal je tema na pravom mestu,al ako nije, premestite je.
Prijavio sam se za sekciju iz tehnickog obrazovanja,jer mi je bio zanimljiv sam naziv(interfejs).Radi se o tome kako treba da povezemo nesto sa PC-om,i onda preko PC-a da upravljam snjim.Reko mi je i da pogledam gde ima ta se kupi taj interfejs :? :?
Pretpostavljam da vam nesto nije jasno,vi samo pitajte jacu da vam dajem informacije.. :D :D :D
Interesujeme gde mogu da kupim to,ako se vopste kupuje??I da me malo prosvetilite oko ovog jer kod nas izgleda da ovo i nije bas poznato.

Interfejs je opsti pojam za tacku interakcije izmedju dva sklopa. Da objasnim to ovako. Bio si u kafani sigurno nekada, verovatno si video kako konobar kroz prozor pruza kuvaru papir sa porudzbinama. Konobara ne interesuje nacin niti recept kako kuvar sprema jelo, on zna da ce ga tu cekati gotovo jelo za recimo pola sata koje ce on odneti. Ako kuvar nesto promeni u receptu, ili resi drugacije da sprema jelo, to njega ne dotice ni na jedan nacin. Isto vazi i za kuvara. Njegovo je da jelo spremi i ne zanima ga da li ce konobar koristiti kolica da ga odveze ili ce ga odneti u rukama. U svemu tome prozor je interfejs; mesto gde se razmenjuju ceduljice i jela :) .

Tu dolazimo do tvog problema. Komunikacija izmedju dva uredjaja moze biti izvedena razlicitim interfejsima. Ti si nam sad samo pitao gde mozes da kupis prozor, ne i kakav ti treba :) . I sta ti je sve potrebno od interfejsa, jer interfejs moze biti vrlo komplikovan. Mozda ce ti biti dovoljni samo kablovi, prikljucnice ili i neka elektronika koja stoji iza njih. Kada saznas kakav interfejs koristite, oticices u prodavnicu elektronskih komponenti u tvom gradu i kupices ono sto ti treba da realizujes sto mogu biti proste stvari kao kablovi, a mogu biti i neke elektronske komponente.

Posto se radi o nekoj sekciji, znaci skola je u pitanju. Ne verujem da ce ti trebati nesto komplikovano i zahtevno za tvoj uzrast. Konsultuj se sa nastavnikom oko detalja i on ce ti verovatno objasniti cime ima nameru da to izvedete.

Nadam se sa si me razumeo :) .

Poslednja izmena:
Interfejs je opsti pojam za tacku interakcije izmedju dva sklopa. Da objasnim to ovako. Bio si u kafani sigurno nekada, verovatno si video kako konobar kroz prozor pruza kuvaru papir sa porudzbinama. Konobara ne interesuje nacin niti recept kako kuvar sprema jelo, on zna da ce ga tu cekati gotovo jelo za recimo pola sata koje ce on odneti. Ako kuvar nesto promeni u receptu, ili resi drugacije da sprema jelo, to njega ne dotice ni na jedan nacin. Isto vazi i za kuvara. Njegovo je da jelo spremi i ne zanima ga da li ce konobar koristiti kolica da ga odveze ili ce ga odneti u rukama. U svemu tome prozor je interfejs; mesto gde se razmenjuju ceduljice i jela :) .

Mala lekcija iz OOP-a :).

jedino sto bih mogao povezati sa tim jeste "stvarcica" koju sam dobio od
nastavnika tehnickog "preko veze", jos davno, kada sam isao u osnovnu skolu,
mozda u 5,6 razredu, jer sam bio jedini koji je znao da koristi racunar.

Mislim da je imalo neki mnogo glup naziv, tipa "Interfejs za vezu".
To je bio komad elektronike sa lampicama, elektromotorcicem i sl, koji se povezuje preko COM porta
na racunar i u QuickBASIC-u se napise programce kojim se pale lampice, pokrece motor...

Bese davno, ali mislim da sam ga skorije video negde, pa cu potraziti samo da mi prodju ispiti..

..a secam se da sam cak i zvao telefonom tog lika sto je napravio to da mi objasni kako se rukuje napravom :crash:

Pa da... Koji bi drugi interfejs koristili do RS-232? :) Da neće možda deca da programiraju SCSI interfejs? :d

Vrh Dno