Šta je novo?

Interesantni linkovi

"The anonymous C64 user(s) provide some interesting details of their quantum-defeating feat. Their aggressively truncated and shallow depth-first search model used just 15kB of the spacious 64kB available on the iconic Commodore machine. Meanwhile, the final code consisted of about 2,500 lines of 6502 assembly, stored on a cartridge that fitted in the C64’s expansion port. This code was handled by the mighty 1 MHz 8-bit MOS 6510 CPU. The C64 took approx 4 minutes per data point. "

@vladabuba @Universe
Hvala vam puno obojici na savetima, ali izgleda da ovo nije za mene. Radio sam lemljenje u skoli, zavrsio elektrotehnicki smer, ali od tada nisam bas imao kontakt sa elektronikom 😅 cak sta vise, za ovaj projekat bih morao da kupim lemilicu i ko zna sta bi mi jos trebalo. S' obzirom na komentare @Universe ovo bi sigurno bio preveliki zalogaj za mene

U starom ST Actionu naleteo sam na ovaj clanak o Microprose-u, kako je nastao i istorija do toga trenutka.
Ko je voleo stare Microprose simulacije i arkadne avanture sigurno ce naci po nesta interesantno i da mozda nije znao.

ST Action 8 1988 Microprose

Prilozi

• microprose.png
    microprose.png
    890.2 KB · Pregleda: 21
U starom ST Actionu naleteo sam na ovaj clanak o Microprose-u, kako je nastao i istorija do toga trenutka.
Ko je voleo stare Microprose simulacije i arkadne avanture sigurno ce naci po nesta interesantno i da mozda nije znao.

ST Action 8 1988 Microprose

Ali "arkadne avanture" , de se toga seti brate mili :ROFLMAO:

Termin koji je postojao samo kod nas, osmišljen od strane ovih iz Sveta Kompjutera. Ni oni sami ne znaju šta znači 😄

Ok, znači ipak je termin potekao od engleza, dobro da nismo jedini pravili klovnove od sebe.

Šteta, a taman sam pomislio da su "arkadne avanture" izraz koji se koristi da bi se prepričavale avanture i pustolovine iz arkada/fliperana o tome kako su se krali žetoni, kako se na kvarno kucao kredit i kako se sa jednim životom obrtao Ghosts'N'Goblins :devilish:

Ima vise ovakvih dokumentaraca iz 70ih i 80ih, interesantno je uporediti ih sa vremenom danas:

Bas dobar 6-minuti demo za C64:
Still Rising by Artline Designs, Bloodsuckers, Extend, Orange

Bio je negde link na clanak i slike o ovom C64 u mehanicarskoj radnji u Poljskoj, evo ga i kratak video:

Ne tako mali i ne tako važan komentar vezan za gornji video.
Gledam ovaj promo video i drago mi je da vidim Voju u dobroj formi, ali mi ovaj novi projekat i dalje ne uliva poverenje, uglavnom zbog nekih stvari koje sam i ranije pominjao.
Sada vidimo da je do skoro isporučivana verzija sa hardverskom falinkom, koja je ispravljena tek u osmoj reviziji, a na ovim stranicama smo ubeđivani da samo treba da se prerade neke igre koje eto nekim čudom ne rade.
Bilo je više nego logično, da nešto sa računarom nije u redu, ali smo razlog i to prilično banalan saznali tek nedavno.
Oni koji su tokom godine kupili i sastavili ovu Galaksiju, sada moraju da prepravljaju svoje primerke, što baš i nije mnogo pohvalno.
Takođe, i dalje smatram da je bilo potrebno ponuditi kompletan KIT i to sa cenom koja ne prelazi 100 evra, ako se želeo bilo kakav iole masovniji odziv.
Sada opet gledam, tu nedostaju bitne i ne baš jeftine stvari, uključujući i Z80 koji se više ne proizvodi, kućište, ostali čipovi i pasivne komponente, a kako izgleda iz teksta i tasteri i kapice.
Prošla su stara dobra i bezbrižna vremena, nekad mladi Galaktičari puni entuzijazma, sada su ljudi koji su zagazili u šestu deceniju života, a kao što rekoh današnji klinci nisu mnogo ni voljni ni vični, da leme minijaturne nožice čipova, pogotovo ako ne raspolažu dovoljno kvalitetnom opremom i iskustvom za takve stvari.
Lično, nemam ništa protiv minijaturizacije Galaksije, naprotiv, sve dok ona verno prati original u njegovoj suštini.
Konkretno, vrlo nesuvislo mi deluju razlozi izostavljanja opcije za učitavanje sa audio ulaza, uz obrazloženje da danas retko ko koristi kasetofon !?
Učitavanje sa audio izvora, donosi jedan istinski retro filing rada sa originalnom mašinom iz 80-ih i nije ograničen na kasetofon, već na bilo koji drugi uređaj koji može da reprodukuje audio signal, bilo da je telefon, računar, cd plejer itd, na koje se može snimiti originalni tonski zapis softvera u Wav, mp3 i sličnim formatima.
Lepo je imati dodatnu modernu storage varijantu (sd karticu ili neku fleš memoriju kao u ovom slučaju) za udobniji rad, ali to ne znači da treba ukidati jednu od bitnih osobenosti originalne mašine i uopšte računara iz tog doba.
Uostalom, ako je ovo mogla da ima ona minijaturna domaća fpga Galaksija još iz 2011-e, koju je Voja pomenuo i pokazao u videu, verujem da je mogla i ova.
Moje neko lično mišljenje je da se žurilo kako bi se ovaj projekat uklopio sa jubilarnom godišnjicom i da je zato što-šta urađeno na brzinu.
Za kraj, ne mogu a da ne primetim i to, što prethodni projekat moderne Galaksije koji je Voja radio ne tako davno za potrebe filma, nije u ovoj video retrospektivi pomenut ni jednom rečju, kao da nije ni postojao (a bio je sjajan po mom mišljenju), dok se našlo vremena čak i za neke bljutave digresije iz morbidnih nemačkih bajki.
A možda je ovaj čaršav i nepotreban, samo jedno sitničarenje džangrizavog matorca u trenutku lošeg raspoloženja i zato kao što bi Voja rekao - idemo dalje. ;)

Ne tako mali i ne tako važan komentar vezan za gornji video.
Gledam ovaj promo video i drago mi je da vidim Voju u dobroj formi, ali mi ovaj novi projekat i dalje ne uliva poverenje, uglavnom zbog nekih stvari koje sam i ranije pominjao.
Sada vidimo da je do skoro isporučivana verzija sa hardverskom falinkom, koja je ispravljena tek u osmoj reviziji, a na ovim stranicama smo ubeđivani da samo treba da se prerade neke igre koje eto nekim čudom ne rade.
Bilo je više nego logično, da nešto sa računarom nije u redu, ali smo razlog i to prilično banalan saznali tek nedavno.
Oni koji su tokom godine kupili i sastavili ovu Galaksiju, sada moraju da prepravljaju svoje primerke, što baš i nije mnogo pohvalno.
Takođe, i dalje smatram da je bilo potrebno ponuditi kompletan KIT i to sa cenom koja ne prelazi 100 evra, ako se želeo bilo kakav iole masovniji odziv.
Sada opet gledam, tu nedostaju bitne i ne baš jeftine stvari, uključujući i Z80 koji se više ne proizvodi, kućište, ostali čipovi i pasivne komponente, a kako izgleda iz teksta i tasteri i kapice.
Prošla su stara dobra i bezbrižna vremena, nekad mladi Galaktičari puni entuzijazma, sada su ljudi koji su zagazili u šestu deceniju života, a kao što rekoh današnji klinci nisu mnogo ni voljni ni vični, da leme minijaturne nožice čipova, pogotovo ako ne raspolažu dovoljno kvalitetnom opremom i iskustvom za takve stvari.
Lično, nemam ništa protiv minijaturizacije Galaksije, naprotiv, sve dok ona verno prati original u njegovoj suštini.
Konkretno, vrlo nesuvislo mi deluju razlozi izostavljanja opcije za učitavanje sa audio ulaza, uz obrazloženje da danas retko ko koristi kasetofon !?
Učitavanje sa audio izvora, donosi jedan istinski retro filing rada sa originalnom mašinom iz 80-ih i nije ograničen na kasetofon, već na bilo koji drugi uređaj koji može da reprodukuje audio signal, bilo da je telefon, računar, cd plejer itd, na koje se može snimiti originalni tonski zapis softvera u Wav, mp3 i sličnim formatima.
Lepo je imati dodatnu modernu storage varijantu (sd karticu ili neku fleš memoriju kao u ovom slučaju) za udobniji rad, ali to ne znači da treba ukidati jednu od bitnih osobenosti originalne mašine i uopšte računara iz tog doba.
Uostalom, ako je ovo mogla da ima ona minijaturna domaća fpga Galaksija još iz 2011-e, koju je Voja pomenuo i pokazao u videu, verujem da je mogla i ova.
Moje neko lično mišljenje je da se žurilo kako bi se ovaj projekat uklopio sa jubilarnom godišnjicom i da je zato što-šta urađeno na brzinu.
Za kraj, ne mogu a da ne primetim i to, što prethodni projekat moderne Galaksije koji je Voja radio ne tako davno za potrebe filma, nije u ovoj video retrospektivi pomenut ni jednom rečju, kao da nije ni postojao (a bio je sjajan po mom mišljenju), dok se našlo vremena čak i za neke bljutave digresije iz morbidnih nemačkih bajki.
A možda je ovaj čaršav i nepotreban, samo jedno sitničarenje džangrizavog matorca u trenutku lošeg raspoloženja i zato kao što bi Voja rekao - idemo dalje. ;)
Slažem se skroz.

^^
Bilo bi sigurno interesantno saznati koliko je iz mladje generacije zaintersovano za ovakve domace projekte (i kao ulaz u osnove elektronike, digitalne elektronike, arhitekture i organizacije racunara, biosa...) Mozda se neko javi ovde ko takav sklopljeni racunar koristi i za neku konkretnu aplikaciju, a da ne posegnu za Raspberry Pi, Arduinom, ESP32, PICom, ili necim slicnim.

Mislim da jos niko nije spominjao DesTestMAX dijagnosticki kertridz za C64, evo nekih interesantnih feature-a:

DesTestMAX utilizes the MAX (or ULTIMAX) cartridge mode as it allows us to place code directly in the $E000-$FFFF block of memory that gets executed as soon as the system resets. Such a situation allows the DesTestMAX code to take complete control of the system right from the get-go. Unlike the regular Commodore 64 boot process, DesTestMAX makes very few assumptions about the state of the machine and can produce usable results even with a severely broken machine.
The 6510 CPU, VIC-II and PLA need to be functional, though the ROMs, CIAs and SID are not required and can be removed if socketed.

Binarni fajlovi, manual i ostalo:
https://factorofmatt.com/destestmax

Poslednja izmena:
Mislim da je ovo jedna od boljih prezentacija C64 GS na youtube-u, uz mnostvo ketridza koji su izdati tokom 1990. (1991.?)

Slicno kao i za C64 GS, servisiranje i predstavljanje Sam Coupe uz objasnjenje mapiranja memorije u 16k blokovima da bi se presla granica od 64k:

Za one koji su ljubitelji modernih verzija Spectruma. Ima moderne prikljucke, meni i selekciju programa, nekome ce mozda smetati sto nema pravi EAR za ucitavanje sa kasete.

ZX81 kontrolise Nuklearnu elektranu ... ok, simulacija je u pitanju :) ali svakako svi generalni elementi PWR nuklearke su tu :)

Za one koji su ljubitelji modernih verzija Spectruma. Ima moderne prikljucke, meni i selekciju programa, nekome ce mozda smetati sto nema pravi EAR za ucitavanje sa kasete.

Pojavio se i u Srbiji.

Stvarno je bas verna kopija i kad je u pitanju tastatura i tezina bukvalno je sve kao na originalu. Cak i ucitavanje programa i igara moze da bude kao nekad sa kasetofona :)

Stigao sam samo da ga isprobam sve deluje savrseno. Lepo je sto su dodali mogucnost snimanja pozicija i rewind opciju.

Stavio novi FW 1.0.2 sa njim i bezicni Logitech F710 radi bez problema.

Bas dobra igracka za nostalgicare

Bas su brzo nabavili, sada sam video gde ima prodaja. Da li mozes da proveris kako radi opcija za ucitavanje igara koje zasebno ucitavaju nivoe u 48k modu? (npr. Batman the Movie, Renegade III, Robocop)

Pokrenuo sam sve tri igre bez problema. Krenuo da igram deluje sve OK da li u toku igranja posle ima nekih problema to ne znam....

Nazad
Vrh Dno