Gledam ovaj promo video i drago mi je da vidim Voju u dobroj formi, ali mi ovaj novi projekat i dalje ne uliva poverenje, uglavnom zbog nekih stvari koje sam i ranije pominjao.
Sada vidimo da je do skoro isporučivana verzija sa hardverskom falinkom, koja je ispravljena tek u osmoj reviziji, a na ovim stranicama smo ubeđivani da samo treba da se prerade neke igre koje eto nekim čudom ne rade.
Bilo je više nego logično, da nešto sa računarom nije u redu, ali smo razlog i to prilično banalan saznali tek nedavno.
Oni koji su tokom godine kupili i sastavili ovu Galaksiju, sada moraju da prepravljaju svoje primerke, što baš i nije mnogo pohvalno.
Takođe, i dalje smatram da je bilo potrebno ponuditi kompletan KIT i to sa cenom koja ne prelazi 100 evra, ako se želeo bilo kakav iole masovniji odziv.
Sada opet gledam, tu nedostaju bitne i ne baš jeftine stvari, uključujući i Z80 koji se više ne proizvodi, kućište, ostali čipovi i pasivne komponente, a kako izgleda iz teksta i tasteri i kapice.
Prošla su stara dobra i bezbrižna vremena, nekad mladi Galaktičari puni entuzijazma, sada su ljudi koji su zagazili u šestu deceniju života, a kao što rekoh današnji klinci nisu mnogo ni voljni ni vični, da leme minijaturne nožice čipova, pogotovo ako ne raspolažu dovoljno kvalitetnom opremom i iskustvom za takve stvari.
Lično, nemam ništa protiv minijaturizacije Galaksije, naprotiv, sve dok ona verno prati original u njegovoj suštini.
Konkretno, vrlo nesuvislo mi deluju razlozi izostavljanja opcije za učitavanje sa audio ulaza, uz obrazloženje da danas retko ko koristi kasetofon !?
Učitavanje sa audio izvora, donosi jedan istinski retro filing rada sa originalnom mašinom iz 80-ih i nije ograničen na kasetofon, već na bilo koji drugi uređaj koji može da reprodukuje audio signal, bilo da je telefon, računar, cd plejer itd, na koje se može snimiti originalni tonski zapis softvera u Wav, mp3 i sličnim formatima.
Lepo je imati dodatnu modernu storage varijantu (sd karticu ili neku fleš memoriju kao u ovom slučaju) za udobniji rad, ali to ne znači da treba ukidati jednu od bitnih osobenosti originalne mašine i uopšte računara iz tog doba.
Uostalom, ako je ovo mogla da ima ona minijaturna domaća fpga Galaksija još iz 2011-e, koju je Voja pomenuo i pokazao u videu, verujem da je mogla i ova.
Moje neko lično mišljenje je da se žurilo kako bi se ovaj projekat uklopio sa jubilarnom godišnjicom i da je zato što-šta urađeno na brzinu.
Za kraj, ne mogu a da ne primetim i to, što prethodni projekat moderne Galaksije koji je Voja radio ne tako davno za potrebe filma, nije u ovoj video retrospektivi pomenut ni jednom rečju, kao da nije ni postojao (a bio je sjajan po mom mišljenju), dok se našlo vremena čak i za neke bljutave digresije iz morbidnih nemačkih bajki.
A možda je ovaj čaršav i nepotreban, samo jedno sitničarenje džangrizavog matorca u trenutku lošeg raspoloženja i zato kao što bi Voja rekao - idemo dalje.