Šta je novo?

Interesantan problem sa gašenjem računara (napajanjem?!)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

BitrAtE

Moderator
Urednik
Super Moderator
Učlanjen(a)
24.08.2003
Poena
1,085
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 7800X3D @ DeepCool LT520 WH
Matična ploča
Gigabyte B650M AORUS ELITE AX ICE
RAM
32GB (2x16GB) Kingston FURY Renegade DDR5 RGB DDR5-6000 CL32-38-38 @1.35V
GPU
GIGABYTE RTX 5080 AERO OC SFF
Storage
Kingston KC3000 2TB + KC3000 1TB /
Zvuk
Edifier S880DB MKII / Edifier T5 Sub @ AudioQuest DragonFly Black / Asus ROG Delta II Wireless
PSU
NZXT C1200 Gold ATX 3.1
Kućište
Fractal Design Pop Mini Air White TG Clear
Monitor
Asus ROG Swift OLED PG32UCDM
Miš & tastatura
Asus ROG Strix Scope II 96 Wireless Gaming + ASUS ROG Harpe Ace Aim Lab Edition @ Razer Pro Glide XXL
Ostale periferije
C1 55" & PS5 & Q990B
Mobilni telefon
Honor Magic7 Pro
Pametni uređaji
Huawei GT2 Pro, GT5...
Pristup internetu
  1. Optički internet
  2. Mobilni internet
Od kad sam prešao na 4K monitor iz potpisa prije 10-ak dana, dešava se čudna situacija gremlini da ne kažem. Naime u Kingdom Come: Deliverance računar se gasi (random, nekad posle 2min nekad posle sat vremena, ugasi se u sred igre) Temperture su sve odlične, u niti jednoj drugoj igri nikakvih problema nema, samo u ovoj se ugasi računar pa mi je palo na pamet da možda da za Corsair SF750 nije postao prevelik zalogaj 7900XTX u 4K rezoluciji? To sam se prvo pitao i onda kartici spustio power limit na -10 gdje nije prelazila 330w potrošnje ali opet se računar gasio. Onda sam spustio na QHD rezoluciju koju sam imao na prošlom monitoru i opet se gasio. Dakle potrošnja sama po sebi nije problem jer sam onda pustio Cyberpunk par sati i nasvirao grafiku na +15 gdje karta troši i do 470W, bez ikakvih problema par sati sam igrao uz odlične i temperature. Igru sam reinstalirao, i dalje se gasi (event log kaže Kernel 41).

Šta može biti problem, jedino što mi je padalo na pamet su peakovi koji su sada veći u 4K rezoluciji i da napajanje to više ne može da prati, ali taj brod je otplovio kad sam pustio Cyberpunk u 4K, sa debelo nasviranom grafičkom ?

edit: U sustini skoro pa preslikana situacija, samo mi nije jasno zasto u drugim igarama radi sve ok i kad je ukupna potrosnja mnogo veca dok u KD: Deliverance se gasi i kad downclockujem/oborim PL grafičkoj za 100w, bas nerezonski sto se kaze... :)

Poslednja izmena:
Poprilicno tesko ce biti nalazanje problema u ovom slucaju jer moze biti zaista mnogo razloga za to iznenadno gasenje racunara.
Za pocetak event log i kernel 41 ti ne znace nista jer samo kazu da se racunar ugasio iznenadno (isto tako ce biti ako drzis power dugme ili ga iskljucis iz struje).
Napajanje koje imas bi trebalo da moze da izgura taj sistem bez nekih vecih problema a i sam kazes da si probao na cyberpunk-u da testiras.
Ima nekoliko stvari koje bih testirao u tvom slucaju.
Pretpostavicu da si vec proverio temperature svih mogucih komponenti i da je to sve korektno.

1. Uradio bih BIOS upgrade ako ima, reinstalirao drivere (DDU)
2. Odradio bih memtest kako bih bio siguran da ram nije neispravan i/ili probao sa nekim sporijim profilom (5600mhz)
3. Ako imas bilo kakav overclock na grafickoj, resetuj na default podesavanja i probaj da povecas power limit (znam da zvuci cudno ali probaj)
4. Proveri stanje diskova sa CrystaDiskInfo programom

Ako je sve ovo okej moguce da je jednostavno do igre/drajvera problem i da ne mozes na to da utices, eventualno da pokusas neke starije drajvere ili cekas da izadju novi ili update za igru.

Nisu pikovi,jer bi video sigurno da su oni ne bi mogao da upališ pc na dugme.Morao bi čupanje iz zida da deaktiviraš zaštitu.
Ono ne znači da je napajanje ispravno i da ono nije uzrok problema.
Mada,ako radi pc stabilno u svim drugim uslovima i igrama,a samo u jednoj pravi problem moguce da je oko same igre/drajvera/gpu-a problem.

ja bih prvo proverio ram, ugasi expo i vidi sta se desava, ne verujem da sf750 ima problem sa xtx, ima vise ljudi koji ga koriste i sa 4090 i nemaju problema

Šta može biti problem, jedino što mi je padalo na pamet su peakovi koji su sada veći u 4K rezoluciji i da napajanje to više ne može da prati, ali taj brod je otplovio kad sam pustio Cyberpunk u 4K, sa debelo nasviranom grafičkom ?
90% Gigabyte grafika. Slican slucaj samo NVidia RTX3070Ti 99% slicno ponasanje i isto samo u jednoj igri. Menjano sve, ploca, procesor, memorija, napajanje. bukvalno sve. Isto. Prolazi sve moguce testove. Zamenjena grafika, stavljen Asus RTX 3080 nikakvih problema. Probaj ako mozes drugu grafiku.

Baš ne vidim kako bi ovdje bio problem sa grafičkom, bez ikakvih problema je sve radilo do momenta kad sam prešao na 4K monitor (imam oko 100h u igri). E sad, dok ovo pišem na pamet mi pada i ovaj novi driver koji je došao taman negdje kad i novi monitor, probaću sa starim driverom.

Da li možda imaš i TV priključen? Ako se dobro sećam po tvojim postovima imamo isti model TV-a, TCL C805 i meni se dešava da kad je TV isključen, tj. u stand by modu slika na monitoru bljeska. Ali ne u igrama nego u Windows-u (kad otvaram foldere, brauzer itd). Ponekad imam BSOD, ali vrv zbog undervolta grafičke. Uglavnom, čim uključim TV to bljeskanje prestaje. Ali nije konstantno, dešava se da prođu nedelje bez toga. Sećam se da sam našao da je neko na Redditu naveo isti problem sa kombinacijom 6900XT i TCL TV.
Ne znam na koji način bi TV mogao da pravi problem ali ako je tako kako sam naveo probaj da iskopčaš TV ili ga uključi da radi pa vidi dal ćeš imati restart.

Ja sam kernel 41 error resio povecanjem napona za SoC i vddp.......uglavnom sam imao restarte u meniju igara, ili kad se opterecenje graficke naglo smanji ili poveca.Mesecima me je izludjivalo....sve testove prolazi a pukne niotkuda. Valda je Soc napon zaduzen i za Pci-e lanes

Da, ako bih hvatao šablon kad se dešava u toku igre, obično bi bilo nakon razgovora sa nekim NPC-em ili tokom fast travela, uglavnom kad grafička naglo bude neopterećena faktički.

BTW, u biosu vidjeh da mi je undervoltovan CPU bio (ostavih ga na -20 davno i zaboravih na to jer je sve radilo kako treba) rekoh super, biće da je to pravilo problem, vratih na default ali evo upravo popih gašenje računara, otprilike posle sat ipo u igri...

@IgorilaTekila

C805 mi je u drugoj prostoriji, ovo je počelo da se dešava od kad sam promijenio novi monitor.

probao i sa starim driverima i isto?

Ako te ne mrzi, probaj OCCT 3D adaptive test. Stavis da menja opterecenje svakih 6 sekundi.....meni je tu pucalo. ali ne svaki put. Takodje ako ti blinkne monitor tokom testa, to je isto nestabilnost

Neke AMD grafe imaju čudne skokove kada je reč o potrošnji. Moja 6800xt prebaci 600w kada poteram realbench recimo. Da je napajanje slabije, gasila bi komp 100%.

koje je sf750? ono staro ili novo atx3

Staro, staro, ali kao što već rekoh, radilo sve 2 godine normalno. Evo upravo testiram driver iz decembra...

Preko 3 sata se ne gasi na driveru iz decembra, dakle driver u pitanju vjerovatno. Testiraću još sjutra ali evo već 10-ak dana max sat ipo "izdrži", obično i dosta prije se gasio.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno