Šta je novo?

Interaktivna 3D prezentacija

bobby63

Čuven
Učlanjen(a)
20.07.2002
Poena
620
Traba da napravim gradjevinsku prezentaciju, ali je zahtev da klijent sam moze da se krece po objektu.
Koji software preporucujete za ovo?

Unapred hvalacheers

3d max, maya, lightwave... pitanje ukusa...

lw ili bilo koji drugi 3d program koji moze da izrenda u formatu Quick Time VR.

A postoji i nesto komplikovanija opcija sa Showckwave 3d-om.

Ji 4Tze je napisao(la):
3dmax, gmax > q3radiant > q3
Izgleda da je ovo najbolje resenje, plus sto ako se javi potreba za legalizacijom dovoljno je kupiti q3.
Downloadovao sam gmax i GtkRadiant (naslednik q3radiant) a postoji i brdo tutorijala, modela i scriptova za njih (ceo q3 univerzum).

Probao sam 3D GameStudio ali je kvalitet kao u q1, znam da ima jos programa tog tipa ali do sada nisam imao nikavu potrebu da ih isprobam.

QuickTime VR je, ako sam ispravno razumeo, za panoramske slike kao u "point and click", sto nije dovoljno.

Ima li neko mozda jos neku ideju, napomenu ... ?cheers

DamjanMX je napisao(la):
Pa sta ce mu import.....neka ga odradi celog u samom programu a i uglavnom mogu da importuju .3ds 😛

mislim da gresis al aj nema veze 🙂
3ds je prvenstveno los zbog malog broja poligona koji mozes da izvezes u taj format...upravo je zato kombinacija sa q3 engine-om zeznuta ali opet kazem da nisam ni pokusao da probam kako bi to radilo pa ne znam...znam samo da bi tu posla sto se texturisanja bilo i preko glave, jer je broj poligona, uslovno receno' ogranicen pa se mora fake-ovati geometrija sa texturama.
a i cisto sumnjam da ce 'klijent' da ga saceka dok nauci neki novi program.

elem, bobby63, pogledaj http://www.walkinside.com/main.html mozda tu ima nesto interesantno

Nije problem u crtanju 3D modela, to cu uraditi, naravno, u 3DS MAX-u. Ali, klijent ne zeli traku ili avi vec da se kurzorima i misem sam seta po zgradi i oko nje.
Postoje razni programi za to, ali do sada nisam radio sa njima.
Kombinacija koju pominje "Ji 4Tze" sluzi da se napravi QUAKE 3 mapa (nivo) i trebalo bi da lepo saradnju sa 3DS MAX-om (gmax je discreet-ov proizvod), sto mi je bitno.

Nisam stigao da isprobam ali je ideja:
1. Dizajniram u 3DS MAX-u
2. Konvertujem u Q3 mapu sa gmax > q3radiant > q3
3. Ucita se u Q3 i voila

Hvala svima a posebno Ji 4Tze-u

Ji 4Tze je napisao(la):
mislim da gresis al aj nema veze 🙂
3ds je prvenstveno los zbog malog broja poligona koji mozes da izvezes u taj format...upravo je zato kombinacija sa q3 engine-om zeznuta ali opet kazem da nisam ni pokusao da probam kako bi to radilo pa ne znam...znam samo da bi tu posla sto se texturisanja bilo i preko glave, jer je broj poligona, uslovno receno' ogranicen pa se mora fake-ovati geometrija sa texturama.
a i cisto sumnjam da ce 'klijent' da ga saceka dok nauci neki novi program.

elem, bobby63, pogledaj http://www.walkinside.com/main.html mozda tu ima nesto interesantno

Pa o tome i pricam....resenje gmax+q3 nije lose, cak sta vise odlicno je, ali je po mom misljenju ne odgovarajuce u ovom slucaju jer je relativno dosta komplikovano, e sad, ako je projekat sam po sebi ne standardan onda ne ostaje nista drugo nego to, ali ako jje u pitanju neki klasicni dizajn i sierra 3d home architect ce odratiti isto tako dobar posao sa 5x manje truda....

Ji 4Tze je napisao(la):
bobby63, jesi li mozda probao UT 2003 editor? moze li s tim nesto da se uradi po pitanju tvog 'problema' ?
Sramota je da priznam, ali sam UT 2003 imao instaliran od trenutka kada se pojavio a nisam primetio da ima editor.
Sad sam ga probao na brzinu, i ne izgleda lose. Mada je izgleda nestabilan a ni import mu nije nesto. Testiracu ga pa se jaljam za par dana ako utvrdim da vredi.

Inace nije los GMAX, to je ustvari osiromaseni 3DS MAX 4.
Treba pre njega instalirati Q3Radiant ili GtkRadiant a zatim GMAX TEMPEST sto omogucuje uvoz Q3 map fajlova i direktnu vezu sa Q3Radiant kompajlerom.
Ima brdo problema i bagova ali i brdo tutoriala, trenutno radim i nesto drugo pa nemam vremena da se bavim samo ovim, ali sve u svemu, nije lose.

PS
Moram da primetim da smo se mi razmazili sa programima od par hiljada €, pa sada ovi besplatni izgledaju kao *******cija.

bobby63 je napisao(la):
Traba da napravim gradjevinsku prezentaciju, ali je zahtev da klijent sam moze da se krece po objektu.
Koji software preporucujete za ovo?

E, i meni bi nesto slicno trebalo. Ustvari, ja planiram da napravim jednu interaktivnu setnju gradom. Npr. da se korisnik sece po gradu i da moze da skrece u ulicice, da se okrece 360 stepeni... Pa me zalima kako da to napravim. To sam vec negdje vidio, mislim da je moguce, al ne znam kako. Mozda da slikam (ili snimam) digitalnom dio po dio putanje i onda to sve nekako spojim, ali ne znam kojim programom. Molim pomoc, dal neko zna kako se to radi.

Ja sam nesto ranije gledao na tu temu, ali nisam zavrsio do kraja. Ono sto je meni trebalo je pogled u svim pravcima (360 stepeni). Vrlo je interesantno. Vise informacija na stranici http://www.ipix.com/
...pa imas dole desno link see a demo da vidis kako izgleda (postoje opcije za zoom in/out)

Nazad
Vrh Dno