Šta je novo?

Intel vs AMD

_aKi_

Slavan
Učlanjen(a)
07.09.2005
Poena
310
Uskorko treba da uzmem nov komp pa se dvoumim izmedju Intela i AMDa.
Koji mi vi savetujete? DualCore procesori su u pitanju.

Forza Milan
Sala na stranu pitanje je skroz neodredjeno.Hajde budi malo precizniji i reci kom segmentu procesora pripadas.Intel je sigurno preporuka,bitna stavka je i cena a takodje i OC

Poslednja izmena:
Ja bih ti preporucio intel pre svega zbog cipsetova za plocu. A i deluje mi malo brzi kao procesor.

Intel procesori su u prednosti, jednostavno bolji su (X2 teško drži korak sa C2D), međutim ako spojiš kompletan AMD aparat (Ati VGA, AMD ploča..), teško će mu Intel parirati, a pošto kupuješ ceo aparat ne bi bilo loše da kažeš koliko bi potrošio na to zadovoljstvo.
Pozdrav.

Poslednja izmena:
Ja bih ti preporucio intel pre svega zbog cipsetova za plocu. A i deluje mi malo brzi kao procesor.
+1...Intel u svakoj situaciji,bolje je da dodas 100-200 evra vise i da sastavis Intelovu masinu i da te posle ne boli glava...Intel je mnogo bolji kloker(sto vise i vrapci znaju),a i trenutno je Intel u svakom segmentu mnogo bolji od amd-a...Cena mu jeste jaca,ali vredi
tako da uzmi intel i uzivaj:wave:

Poslednja izmena:

Preporuka za Intel zbog procesora, a preporuka za AMD zbog boljih chipsetova!
Po mom skromnom misljenju AMD cipsetovi su prilicno bolji, jako malo se greju, jako stabilne i mozes da ih overklokujes do besvesti, steta sto procesori to ne mogu da isprate. ;)

Mada treba racunati i cenu, pa moras napisati kakav ti racunar treba i za sta ga planiras koristiti.

Ja se razmisljam da sacekam E5200 koji ce izgleda biti sjajan, ali za plocu ne znam sta da radim, intelove su i veliki potrosaci i grejalice :(
Planiram neki jeftin, ultra tihi racunar koji ce malo da trosi, posto ce da radi 24h dnevno. Overklok nije bitan, mozda ponekad po potrebi, ako ripujem neke filmove, ali ne za svakodnevni rad.
Sve ovo mi zadovoljava x2 (plus je i jeftiniji), ali vec imam takav procesor (samo mnogo stariji model), pa mi malo glupo da dajem pare za slicno... A X3 je TDP 90W :(

Poslednja izmena:
Intel procesori su u prednosti, jednostavno bolji su (X2 teško drži korak sa C2D), međutim ako spojiš kompletan AMD aparat (Ati VGA, AMD ploča..), teško će mu Intel parirati, a pošto kupuješ ceo aparat ne bi bilo loše da kažeš koliko bi potrošio na to zadovoljstvo.
Pozdrav.

Hm, a ATI kartica npr. ne moze da radi kako treba na Intel sistemu? :)

Ne razumem pricu oko "kompletne AMD platforme" - kako kazes, ako se AMD procesor ukombinuje sa AMD grafikom, sistem ce raditi bolje (u kom smislu, bolje?) u odnosu npr. na kombinaciju Core 2 Duo procesora i iste te ATI grafike?

U svakom slucaju, vec u srednoj klasi AMD ne moze da parira Intel-u...

Poslednja izmena:
pa nije to AMD aparat :)

Hm, a ATI kartica npr. ne moze da radi kako treba na Intel sistemu? :)

Ne razumem pricu oko "kompletne AMD platforme" - kako kazes, ako se AMD procesor ukombinuje sa AMD grafikom, sistem ce raditi bolje (u kom smislu, bolje?) u odnosu npr. na kombinaciju Core 2 Duo procesora i iste te ATI grafike?

U svakom slucaju, vec u srednoj klasi AMD ne moze da parira Intel-u...

AMD odkako je kupio ATI nije fokusirao proizvodnju samo na procesore i grafike, već omo što ih povezuje, a to je matična ploča i HT 3.0 sa memorijskim protokom od neverovatnih FSB 5200. To omogućava da VGA i procesor komuniciraju totalno neometano, sa maksimalnim protokom informacija, takođe zbog integrisanog memorijskog kontrolera AMD 'cedi' maksimum iz memorije. Sve to omogućava da takva platforma baš lepo radi. Da bi lepo parirali sa Intel platformom moramo kupiti C2D procesor i bar neku P35 ploču (poredimo sa bar AMD-ATI 770), što je ipak prilično više para od adekvatne AMD ploče i recimo X2 5000 procesora - to je u principu finansijski dovoljna razlika da umesto 3870 kartice kupimo 4850, zato su te mnogi i pitali koliko bi da potrošiš na računar. Pogledaj:
Eurocase ML550 500w
AMD X2 5000+
ASUS M3A Ati770
ASUS 4850 512DDR3
HDD WD S-ATA2 500GB 16m
2x1024 DDR2 800 Kingston
DVDRW Sony/NEC
Ceo aparat se može naći za 32.500,00 din.
Pomisli samo koliko su Intel CPU i plioča, na primer Gigabyte GA-P35-DS3L i C2D7200 - u proseku 12.300,00 din.

Naravno da će ATI VGA Lepo raditi i na Intel platformi, ali bi takvu platformu samom sebi uzimao u slučaju da imam budžet od oko 60.000,00 din da sve to uklopim u neko Antec ili Chieftec kućište, sa još boljom VGA (4870 ili nekom 9800GTX) i recimo C2D 8400 procesorom....

Poslednja izmena:
A ko je veci potrosac od te dve kombinacije?

Mislim da i X2 trosi manje, narocito brisbane (BEXXXX procesori). X3 i X4 su vece trosadzije. Ali AMD ploce, prema nekim podacima koje sam ja nasao na netu, trose dosta manje (sto se vidi i po kulerima, intelove imaju vece hladnjake i vrele su).

AMD ploce, prema nekim podacima koje sam ja nasao na netu, trose dosta manje (sto se vidi i po kulerima, intelove imaju vece hladnjake i vrele su).

Jes ti siguran u ovo? Svi sa 780g plocama se zale na pregrevanje i ogromne temperature, a ATI kartice ne treba pominjati sto se tice grejanja.

780g imaju i grafiku, te se ona malo grejucka (ipak je to ATI), meni 770 chipset sa pasivcem na overkloku onako topao,mozda naginje ka vrucem, ali mozes drzati prste na njemu...
I komentari "kupis Intel pa te ne boli glava" su malo smesni, jer me nikad nije bolela glava od procesora (ni AMD ni Intel), ali od ploca (uglavnom za Intel) svakako jeste...
Razlike izmedju AMD i Intela su u potrosnji oko 5-10W, i to u korist Intela, ali na overkloku se stvar malko menja (delimicno jer se AMD ne klokuje ko Intel)...
U prevodu, Intel uzimaj samo ako dobro znas u koju ces plocu da ga bodes, AMD je manje-vise no brainer s te strane...

Meni je vazno da mi racunar lepo radi. Overclock me pravo da vam kazem i ne zanima. Najvaznije je da radi, da ne secka...
Napravio sam neku konfiguraciju pa mi kazite shta mislite... I dalje se dvoumim izmedju AMD i Intel procesora.
Evo konfiguracije :
Kuciste: CHIEFTEC DH-03 miditower
Maticna ploca: Intel P31 Chipset,Intel ICH7
Napajanje: CHIEFTEC Power Supply 350W
Graficka kartica: NVIDIA 8600GT 256MB/128b
Procesor: Intel E7200 2.53GHz 45nm 775
Hard disk: 250GB 16MB SATA2 ( WD)
Memorija: DDR2 4GB/800MHz (kingstone)
Opticki uredjaj: DVDRW DL 20X
Sve ovo kosta, bez monitora 405 E.
E da , jos jedno pitanje. Da nije malo slabo napajanje ?
p0zdr4v

Poslednja izmena:
Meni je vazno da mi racunar lepo radi. Overclock me pravo da vam kazem i ne zanima. Najvaznije je da radi, da ne secka...
Napravio sam neku konfiguraciju pa mi kazite shta mislite... I dalje se dvoumim izmedju AMD i Intel procesora.
Evo konfiguracije :
p0zdr4v

Nisi napisao za cega ces ga koristiti. Ako ces da intezivno igras igrice, trebace ti bolja graficka kartica.

Niko ne moze da ti predlozi nesto, ako ne zna za cega ti treba. Ja bi' recimo uzeo manje RAM-a, a veci HDD. Chipset je mozda mator, a napajanje je definitivno slabo.

:type:

Evo konfiguracije :
p0zdr4v

Nije malo, nego malo vise. 350W pa to je za ove graficke tipa ATI 3450 i neke single core procesore. Uzmi minimum 420W, imas u imtelovoj radnji i LC power 420W za 45 evra, mada i to je malo iskreno. Pogotovo ako jednoga dana budes planirao da kupis bolje napajanje.

Mozes i ANTEC SONATA III kuciste sa 500W napajanjem, kosta 110 evra, to je vrh samo ako imas da nadjes. (a mislim da ima na par mesta)

Mozes i odvojeno da uzmes, imas LC power 550W u imtelovoj radnji isto, kosta 45 evra, i neko kuciste sa 55 - 60 evra i eto super. Nemoj samo da potcenjujes napajanje, moze ceo komp da ti pukne zbog toga, i da imas problema sa restartovanjem itd...

Plocha ti je isto losha. I to je chipset,a ne plocha lol. Ali u svakom slucaju trebas bolju da uzmes.

I sta ce ti 4gb ram memorije? To jedino uzmi ako koristis windows vista, ako si na XP-u onda ti je 2gb vise nego dovoljno.

Znaci ako hoces da das 40 000 din za komp, manje vise (neka bude 1000 din vise), to je 550 skoro evra :).

Neka bude ovako:

Kuciste i napajanje: ANTEC SONATA III (500W) (110 evra)
Maticna ploca: ASUS P5Q (95 evra)
Procesor:core 2 duo E7200 (90 evra)
Ram memorija: Kingston 2x1GB 800mhz (35 evra)
Graficka karta: Graficka karta 8800GT 512mb (120 evra)
Hard Disk: WD 250GB (40 evra)
DVD rezach: Pioneer bilo koji (20 evra)
Tastatura i mish: 20 evra (to sam izaberi)

Sve ovo kosta 530 evra. U principu mozes da dodas jos 7 - 8 evra, i uzmes 320gb hard disk, ili jos 17ak evra, i kupis 500gb. Ako volis da download-ujes filmove, onda ne bi bilo lose 500gb barem da uzmes. Hard diska nikad dosta veruj mi :)

Ako se ne bavis igricama, ako nisi zahtevan korisnik, moze ovo i drugacije da se sklopi, samo napisi za sta koristis kompjuter, sta su ti prioriteti, i onda cemo da vidimo.

^Koliko sam ja provalio, on je sastavio konfu gore za 405e, a za razliku do 40.000 kupice jos i monitor...

DFI BloodIron............75
Intel E2180...............50
2x1GB 800MHz...........35
XFX 9600GSO.............75
HDD WD 6400AAKS.....65
DVDRW.....................20
CoolerMaster 430W....35
Kineski lim...............20
Monitor 19"..............130

Sve ukupno 505e iliti 40.000 ;)

Ploca noze da bude problem, moze da se uzme Gigabyte GA-P35-DS3L ili neka druga koja ulazi u budzet. Graficka ti je sasvim dovoljna za 19". O svemu se razglabalo na forumu, za info o komponentama postoji search...

Poslednja izmena:
AMD odkako je kupio ATI nije fokusirao proizvodnju samo na procesore i grafike, već omo što ih povezuje, a to je matična ploča i HT 3.0 sa memorijskim protokom od neverovatnih FSB 5200. To omogućava da VGA i procesor komuniciraju totalno neometano, sa maksimalnim protokom informacija, takođe zbog integrisanog memorijskog kontrolera AMD 'cedi' maksimum iz memorije. Sve to omogućava da takva platforma baš lepo radi. Da bi lepo parirali sa Intel platformom moramo kupiti C2D procesor i bar neku P35 ploču (poredimo sa bar AMD-ATI 770), što je ipak prilično više para od adekvatne AMD ploče i recimo X2 5000 procesora - to je u principu finansijski dovoljna razlika da umesto 3870 kartice kupimo 4850, zato su te mnogi i pitali koliko bi da potrošiš na računar. Pogledaj:
Eurocase ML550 500w
AMD X2 5000+
ASUS M3A Ati770
ASUS 4850 512DDR3
HDD WD S-ATA2 500GB 16m
2x1024 DDR2 800 Kingston
DVDRW Sony/NEC
Ceo aparat se može naći za 32.500,00 din.
Pomisli samo koliko su Intel CPU i plioča, na primer Gigabyte GA-P35-DS3L i C2D7200 - u proseku 12.300,00 din.

Naravno da će ATI VGA Lepo raditi i na Intel platformi, ali bi takvu platformu samom sebi uzimao u slučaju da imam budžet od oko 60.000,00 din da sve to uklopim u neko Antec ili Chieftec kućište, sa još boljom VGA (4870 ili nekom 9800GTX) i recimo C2D 8400 procesorom....

Tvoje snove iz korena ubija jedan Pentium E2180 sa krshware plohom od 40 evra samo tako :smoke: a za manje para :p
:wave:

^Koliko sam ja provalio, on je sastavio konfu gore za 405e, a za razliku do 40.000 kupice jos i monitor...

U tom slucaju.

Kuciste i napajanje: LC Power ATX-648B 420W (45 evra)
Maticna ploca: MSI K9N NEO-F V2 (45 evra)
Procesor:AMD X2 5000+ (45 evra)
Graficka karta: 9600 GSO (80 evra)
Monitor: ASUS VW222S (175 evra)

Jedino iskreno dvoumim se za napajanje. Ja imam LC power 560W, ali ja imam X26000+ koji troshi kao zver. Ova 5000+ trosi daleko manje. I takodje 9600GSO ne trosi mnogo. Ima samo jedan hard disk... ne verujem da ce biti problem da radi na 420W. Idealno bi bilo 500W. Ima jeftino dobro napajanje LC power 550W za 45 evra, i neko jeftino kuciste neka uzme za 30ak evra i eto. Moze i ta kombinacija.

Poslednja izmena:
^moze i tako - veci monitor. Istripovao sam se da mora Intel.
Samo bih uzeo neku drugu plocu, ali ne bih da ulazim u rasprave zasto. Imam predrasude prema MSI plocama...

Tvoje snove iz korena ubija jedan Pentium E2180 sa krshware plohom od 40 evra samo tako :smoke: a za manje para :p
:wave:

Pa taj Intel sa P31 pločom košta isto kao AMD X2 5000 i 770 ploča. Nemoj mi reći da ta ploča može da se poredi sa navedenom (ili recimo da se za AMD uzme J&W 770 ploča koja je baš jeftina a ima i crossfire). U najboljem sličaju konfiguracije mogu biti približno iste, da ne spominjemo koliko dobro rade zajedno 770 ploča i VGA sa HT 3.0 . Nema šta tu da traži 2xxx procesor.

Pa taj Intel sa P31 pločom košta isto kao AMD X2 5000 i 770 ploča. Nemoj mi reći da ta ploča može da se poredi sa navedenom (ili recimo da se za AMD uzme J&W 770 ploča koja je baš jeftina a ima i crossfire). U najboljem sličaju konfiguracije mogu biti približno iste, da ne spominjemo koliko dobro rade zajedno 770 ploča i VGA sa HT 3.0 . Nema šta tu da traži 2xxx procesor.

Kada se overklokuje na 2.6 nije isto intel ga je pocistio. Ja sam bio amd fan imao sam slicnu amd konfu i vratio je jel je crkla ploca i uzeo intel ali ne e2xxx seriju vec e4500 skuplji za 30e

U tom slucaju.

Kuciste i napajanje: LC Power ATX-648B 420W (45 evra)
Maticna ploca: MSI K9N NEO-F V2 (45 evra)
Procesor:AMD X2 5000+ (45 evra)
Graficka karta: 9600 GSO (80 evra)
Monitor: ASUS VW222S (175 evra)

Jedino iskreno dvoumim se za napajanje. Ja imam LC power 560W, ali ja imam X26000+ koji troshi kao zver. Ova 5000+ trosi daleko manje. I takodje 9600GSO ne trosi mnogo. Ima samo jedan hard disk... ne verujem da ce biti problem da radi na 420W. Idealno bi bilo 500W. Ima jeftino dobro napajanje LC power 550W za 45 evra, i neko jeftino kuciste neka uzme za 30ak evra i eto. Moze i ta kombinacija.

Po nekoj mojoj slobodnoj proceni:
Proc 65W
Ploca 50W
Graficka 80W
Hard 15W
Optika 20W

To dodje 230W + jos gomila dzizabidza < 300W.
Gomila slicnih konfiguracija radi sa kineskim napajanjima od ~300W (model: "P4 450W" i sl).
Negde sam gledao da je overklokovani quad sa takodje oc ultrom i par diskova i jos ponesto trosio cini mi se ~530W...

Nazad
Vrh Dno