+1...Intel u svakoj situaciji,bolje je da dodas 100-200 evra vise i da sastavis Intelovu masinu i da te posle ne boli glava...Intel je mnogo bolji kloker(sto vise i vrapci znaju),a i trenutno je Intel u svakom segmentu mnogo bolji od amd-a...Cena mu jeste jaca,ali vrediJa bih ti preporucio intel pre svega zbog cipsetova za plocu. A i deluje mi malo brzi kao procesor.
Ja bih ti preporucio intel pre svega zbog cipsetova za plocu. A i deluje mi malo brzi kao procesor.
Intel procesori su u prednosti, jednostavno bolji su (X2 teško drži korak sa C2D), međutim ako spojiš kompletan AMD aparat (Ati VGA, AMD ploča..), teško će mu Intel parirati, a pošto kupuješ ceo aparat ne bi bilo loše da kažeš koliko bi potrošio na to zadovoljstvo.
Pozdrav.
Hm, a ATI kartica npr. ne moze da radi kako treba na Intel sistemu?
Ne razumem pricu oko "kompletne AMD platforme" - kako kazes, ako se AMD procesor ukombinuje sa AMD grafikom, sistem ce raditi bolje (u kom smislu, bolje?) u odnosu npr. na kombinaciju Core 2 Duo procesora i iste te ATI grafike?
U svakom slucaju, vec u srednoj klasi AMD ne moze da parira Intel-u...
AMD ploce, prema nekim podacima koje sam ja nasao na netu, trose dosta manje (sto se vidi i po kulerima, intelove imaju vece hladnjake i vrele su).
Meni je vazno da mi racunar lepo radi. Overclock me pravo da vam kazem i ne zanima. Najvaznije je da radi, da ne secka...
Napravio sam neku konfiguraciju pa mi kazite shta mislite... I dalje se dvoumim izmedju AMD i Intel procesora.
Evo konfiguracije :
Kuciste: CHIEFTEC DH-03 miditower
Maticna ploca: Intel P31 Chipset,Intel ICH7
Napajanje: CHIEFTEC Power Supply 350W
Graficka kartica: NVIDIA 8600GT 256MB/128b
Procesor: Intel E7200 2.53GHz 45nm 775
Hard disk: 250GB 16MB SATA2 ( WD)
Memorija: DDR2 4GB/800MHz (kingstone)
Opticki uredjaj: DVDRW DL 20X
Sve ovo kosta, bez monitora 405 E.
E da , jos jedno pitanje. Da nije malo slabo napajanje ?
p0zdr4v
Meni je vazno da mi racunar lepo radi. Overclock me pravo da vam kazem i ne zanima. Najvaznije je da radi, da ne secka...
Napravio sam neku konfiguraciju pa mi kazite shta mislite... I dalje se dvoumim izmedju AMD i Intel procesora.
Evo konfiguracije :
Kuciste: CHIEFTEC DH-03 miditower
Maticna ploca: Intel P31 Chipset,Intel ICH7
Napajanje: CHIEFTEC Power Supply 350W
Graficka kartica: NVIDIA 8600GT 256MB/128b
Procesor: Intel E7200 2.53GHz 45nm 775
Hard disk: 250GB 16MB SATA2 ( WD)
Memorija: DDR2 4GB/800MHz (kingstone)
Opticki uredjaj: DVDRW DL 20X
Sve ovo kosta, bez monitora 405 E.
E da , jos jedno pitanje. Da nije malo slabo napajanje ?
p0zdr4v
AMD odkako je kupio ATI nije fokusirao proizvodnju samo na procesore i grafike, već omo što ih povezuje, a to je matična ploča i HT 3.0 sa memorijskim protokom od neverovatnih FSB 5200. To omogućava da VGA i procesor komuniciraju totalno neometano, sa maksimalnim protokom informacija, takođe zbog integrisanog memorijskog kontrolera AMD 'cedi' maksimum iz memorije. Sve to omogućava da takva platforma baš lepo radi. Da bi lepo parirali sa Intel platformom moramo kupiti C2D procesor i bar neku P35 ploču (poredimo sa bar AMD-ATI 770), što je ipak prilično više para od adekvatne AMD ploče i recimo X2 5000 procesora - to je u principu finansijski dovoljna razlika da umesto 3870 kartice kupimo 4850, zato su te mnogi i pitali koliko bi da potrošiš na računar. Pogledaj:
Eurocase ML550 500w
AMD X2 5000+
ASUS M3A Ati770
ASUS 4850 512DDR3
HDD WD S-ATA2 500GB 16m
2x1024 DDR2 800 Kingston
DVDRW Sony/NEC
Ceo aparat se može naći za 32.500,00 din.
Pomisli samo koliko su Intel CPU i plioča, na primer Gigabyte GA-P35-DS3L i C2D7200 - u proseku 12.300,00 din.
Naravno da će ATI VGA Lepo raditi i na Intel platformi, ali bi takvu platformu samom sebi uzimao u slučaju da imam budžet od oko 60.000,00 din da sve to uklopim u neko Antec ili Chieftec kućište, sa još boljom VGA (4870 ili nekom 9800GTX) i recimo C2D 8400 procesorom....
^Koliko sam ja provalio, on je sastavio konfu gore za 405e, a za razliku do 40.000 kupice jos i monitor...
^moze i tako - veci monitor. Istripovao sam se da mora Intel.
Samo bih uzeo neku drugu plocu, ali ne bih da ulazim u rasprave zasto. Imam predrasude prema MSI plocama...
Tvoje snove iz korena ubija jedan Pentium E2180 sa krshware plohom od 40 evra samo tako :smoke: a za manje para
:wave:
Pa taj Intel sa P31 pločom košta isto kao AMD X2 5000 i 770 ploča. Nemoj mi reći da ta ploča može da se poredi sa navedenom (ili recimo da se za AMD uzme J&W 770 ploča koja je baš jeftina a ima i crossfire). U najboljem sličaju konfiguracije mogu biti približno iste, da ne spominjemo koliko dobro rade zajedno 770 ploča i VGA sa HT 3.0 . Nema šta tu da traži 2xxx procesor.
U tom slucaju.
Kuciste i napajanje: LC Power ATX-648B 420W (45 evra)
Maticna ploca: MSI K9N NEO-F V2 (45 evra)
Procesor:AMD X2 5000+ (45 evra)
Ram memorija: Kingston 2x1GB 800mhz (35 evra)
Graficka karta: 9600 GSO (80 evra)
Hard Disk: WD 250GB (40 evra)
DVD rezach: Pioneer bilo koji (20 evra)
Tastatura i mish: 20 evra (to sam izaberi)
Monitor: ASUS VW222S (175 evra)
Jedino iskreno dvoumim se za napajanje. Ja imam LC power 560W, ali ja imam X26000+ koji troshi kao zver. Ova 5000+ trosi daleko manje. I takodje 9600GSO ne trosi mnogo. Ima samo jedan hard disk... ne verujem da ce biti problem da radi na 420W. Idealno bi bilo 500W. Ima jeftino dobro napajanje LC power 550W za 45 evra, i neko jeftino kuciste neka uzme za 30ak evra i eto. Moze i ta kombinacija.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari