Šta je novo?

Intel v.90 Winmodem i RedHat 7.1 !

• Začetnik teme Začetnik teme zmanic
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

zmanic

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
23.08.2002
Poena
725
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
Nikako da nateram Intel HAM modem v.90 da radi u RedHat Linuxu 7.1. i kernelom 2.4.2-2.

Modem se inace sa ATI predstavlja kao :

HaM Release 3.38 I.N.T. jun 13. 2001
MD5628D-L-A
V.90 Capable Modem
Host I/F😛CI
DSP Code Location Internal ROM.

Odgovarajucih Lin drajvera nisam nasao, a drajveri za V.92 Intel prijavljuju probleme sa IRQ brojevima. Šta da menjam, Linux ili modem? Ima li neko ideju ?

Imas ovde http://www.intel.com/design/modems/support/drivers_linux.htm pa pogledaj, trebalo bi da rade.

Ja isto imam problem sa Red Hat-om 7.1 da nateram Lucenta da radi... Nece pa nece... Prokleti winmodem, trebao sam da zadrzim stari dobri USR 33600 koji je bio full hardware... 🙁

Kako nece da radi, koje poruke izbacuje, koje drajvere koristis? Napise malo detaljnije posto kod mene lucent radi bez problema, a instalacija je kao u winu, next, next, finish.

Pa probavao sam ranije neke RPM-ove sa neta, kao testirano i provereno rade sa Lucent winmodemima. Ali nista nisam uspeo, pa sam ubio Linux, pa su sada njegovi default drajveri, a to je - nista, valjda ni ne vidi da ima modem na sistemu.
Nista dok ne uzmem nekog hardwerasa... :-x

Kada instaliras drajvere gledaj da budu source, da bi mogao da ih kompajliras i namestis da rade kako treba na tvojoj konfiguraciji.

http://www.heby.de/ltmodem - imas spisak drajvera, iako imas i za vecinu distroa vec kompajlirane drajvere moj ti je savet ipak izaberi source

http://www.physcip.uni-stuttgart.de/heby/ltmodem/ltmodem-8.26a9.tar.gz - direktan link za DL, otpakuj u /usr/src i radi sve kako ti pise u readme fajlu, imas 3 koraka, kada zavrsis ne mras da restartujes masinu, odmah mozes da se konektujes.

Imam ja drajvere za Lucent kojio provereno rade - RH 7.1, 7.3, 8.0

DusaN je napisao(la):
Kada instaliras drajvere gledaj da budu source, da bi mogao da ih kompajliras i namestis da rade kako treba na tvojoj konfiguraciji.

http://www.heby.de/ltmodem - imas spisak drajvera, iako imas i za vecinu distroa vec kompajlirane drajvere moj ti je savet ipak izaberi source

http://www.physcip.uni-stuttgart.de/heby/ltmodem/ltmodem-8.26a9.tar.gz - direktan link za DL, otpakuj u /usr/src i radi sve kako ti pise u readme fajlu, imas 3 koraka, kada zavrsis ne mras da restartujes masinu, odmah mozes da se konektujes.

OK thanx, probacu.

Ako ne pomogne, kUdtiHaEX jel bi mi bacio na mail te tvoje?
cheers

Ajde da vas vidim da naterate Agere soft modem da radi 🙂 Ja sam probao i nema sanse. Mislim da nece skoro jos da se pojave drajveri za njega.

Lukija je napisao(la):
Ajde da vas vidim da naterate Agere soft modem da radi 🙂 Ja sam probao i nema sanse. Mislim da nece skoro jos da se pojave drajveri za njega.

Pa sam proces budzenja soft modema (bilo kog) na Linuxu nije bas lak zadatak.. Neko ima srece pa iz prve mu proradi, ali i taj rad nije onakakv kakav bi trebao da bude.... Ipak Winmodem nije predvidjen za rad na Linuxu.. jos kada se dodaju nase krsh centrale postaje tuzna prica. 🙄

][V][ATRIX™ je napisao(la):
...

Pa sam proces budzenja soft modema (bilo kog) na Linuxu nije bas lak zadatak.. Neko ima srece pa iz prve mu proradi, ali i taj rad nije onakakv kakav bi trebao da bude.... Ipak Winmodem nije predvidjen za rad na Linuxu.. jos kada se dodaju nase krsh centrale postaje tuzna prica. 🙄

Softmodemi nemaju veze sa linux ili winom nego sa OEM proizvodjacima kompjutera gde je najbitnija cena.
A namestanje bilo cega bilo pod win bilo pod linuxom bilo pod necim trexim nema nikakve veze sa srecom.
I da, win(soft)modem radi bez problema pod linuxom, nista losije nego pod winom.

Pa ja bas i nisam nailazio na tako lepa iskustva... mozda tebi radi super, na tu srecu sam mislio.

Po domacim Linux sajtovima situacija nije bas sjajna i obecavajuca....

OEM proizvodjac daje drajvere samo za Win. Zato se i zovu Winmodemi.
Najcrnje je sto drajveri nisu open source, da svi mogu da ceprkaju po njima.. Onda bi Linuxasi bez problema napravili idealan drajver koji se ni malo ne bi razlikovao od windowsovog.

Pitao sam jer za Agere ne postoje jos drajveri. Na netu sam nasao varijante da mogu neki drajveri od drugih prozivodjaca ali ni sa jednim modem nije hteo da okrene broj iako je odgovarao na AT komande.
Nasao sam da rade na tome ali jos nista se nije pojavilo. Ne vidim sto bi Linux bio babaroga za proizvodjaca modema, radi se o istom HW , prakticno je samo potrebno prepakovati drajvere za OS i to je to.

Nema frke bacicu ti na mail tebi i kome god ustreba....

Lukija je napisao(la):
Ne vidim sto bi Linux bio babaroga za proizvodjaca modema, radi se o istom HW , prakticno je samo potrebno prepakovati drajvere za OS i to je to.
Reci to njima, namerno nece da postave open source driver, nego ko vele mucite se sami, kad imate krsh OS. Vecina proizvodjaca je u direktnoj saradnji sa M$-om pa verovatno i zato odbijaju da podrze Linux, i smatraju da je los. :-x

][V][ATRIX™ je napisao(la):
...

Reci to njima, namerno nece da postave open source driver, nego ko vele mucite se sami, kad imate krsh OS. Vecina proizvodjaca je u direktnoj saradnji sa M$-om pa verovatno i zato odbijaju da podrze Linux, i smatraju da je los. :-x

Otkud ti ovo? Proizvodjaci nece da stave source drajvere zbog toga sto bi tako mogle da se odaju neke tajne oko cipova ili hardwarea za koji je taj drajver. A vecina proizvodjaca podrzava linux, svako prema nekoj svojo potrebi, recimo intel, ibm, hp-compaq, ati, nvidia, via... Za neke uradjeja kasne sa drajverima desava se, ali za vecinu korisnici ne znaju da ih nameste da rade kako treba, treba samo citati a ne ocekivati da se samo klikne i gotovo, i onda im je nekodrugi kriv, kao zavere protiv linuxa i sta ja znam cega sve.

Whatever.. Glavno je da proizvodaci ne daju source drajvera.
A i kakva je to hardwerska tajna kod modema... Kod nas ljudi sa ETF znaju to da naprave.

Nisu u pitanju samo modemi, modemi su najmanji problem, ti si spomenuo prozivodjace hardwarea, ne samo modema.
A source se ne objavljuje zbog patenata.
I uredjaji bez problema rade i sa drajverima koji nisu source.

Ne radi. 🙁
Sve sam po protokolu odradio, ali nece ni da ga prepozna.

I jos mi trazi neke dodatne kernel stvarcice.. Ne znam kako mi to fali kad sam pre neki dan reinstalirao ceo Linux sa default programima... ?!

Nazad
Vrh Dno