Šta je novo?

Intel SSD 520 Series 120GB, prodati ili zadrzati?

ArmaSoldier

Cenjen
Učlanjen(a)
18.03.2014
Poena
170
Pozdrav zajednico! Odavno sam kupio polovan ssd, Intel 520 Series 120GB. Moj stari hard u laptopu je bio prepun bad sectora pa rekoh da ga zamenim, kao cuo sam, laptop ce mi raditi znatno brze itd.. Ubacio sam ga, instalirao sistem i radio je sasvim ok, nista specijalno novo u brzini nisam primetio, cak ni pri podizanju sistema. Windows 7 Ultimate je sistem koji je bio instaliran. E sad, laptop mi je otisao u "tri lepe", mesec posle toga.. Graficki cip je zveknuo.. SSD je u fulu, jeftino sam ga nabavio na KP. Medjutim, suvisan mi je... Komp sa koga pisem je desktop, ima WD 500gb sata III hard, sve radi kako treba..

Moja dilema je:
- da li da prodam ovaj SSD (koji sam stvarno inace ekonomicno nabavio...)
- da ga zamenim za obican desktop hard od 2tb ako nekog nadjem
- da ga ubacim u desktop i na njemu instaliram sistem a onaj wd 500gb da koristim kao storage

Pitanje za vas, za ovu poslednju soluciju, da li bi time nesto dobio, da li ima neke prednosti, jer u svakom slucaju mi treba vise prostora i jedan od 2tb obican bi mi zavrsavao posao.. U svakom slucaju me interesuje nesto vise o ovom modelu, jer se u SSD u opste ne razumem

I jos nesto, evo screenshota iz sentinela, pokazuje mi 80% performace i neku poruku koju ne razumem, sta znaci?

Hvala unapred!

Poslednja izmena:
Taj Intel je odličan, ja imam "starijeg brata" (480GB) i radi skoro 2 godine bez ikakvih problema.
Ubaci ga u desktop, uradi upgrade OS-a, pošto ti ovaj warning sugeriše da je TRIM isključen, a to može dobrano da obori performanse.

Za više informacija o TRIM-u pročitaj štivo:
https://en.wikipedia.org/wiki/Trim_(computing)

To sto HD sentinel "procenjuje" ssd mozes odma da zaboravis, ne ume on to da radi jer to cini "misleci" da je u pitanju hdd.
Ne razume se u ssd-ove.

Ako ugradis ssd u desk masinu i ako pravilno podignes sitem, prethodno u biosu ukljucis AHCI i pustis da blo koji OS, od W7/64 pa ka novijim, odradi instalaciju, formatira sta trebaa i kako treba, napravi sve potrebne particije ... desktop ce da zivne kao ptica.

Pre instalacije pobrisi, ukloni sve particije sa njega, samo ih ukloni, ne moras da formatiras, montiras i pocnes instalaciju OS na njega...

Ako ti bas mnogo vise treba zapremina naspram brzine i zivahnosti onda razmisli da li da ga prodas, pa uzmes neki hdd.

Taj ssd je skoro pa nov.
Moja preporuka je da ga zadrzis.

ja bi ga zadrzao, moze zatrebati, a tesko da ces postici dobru cenu.
mozda jednog dana napravis raid1 ili nesto tako.

jednog dana ce vredeti 10evra i manje...

Njegova uoptreba vrednost za nezahtevne korisnike po pitanju kapaciteta ssd-a je mnogo veca od novcane vrednosti koju bi u najboljem slucaju mogao ostvariti.

Hvala na odgovorima ekipo! Medjutim, SSD je otisao novom vlasniku u medjuvremenu... Prodao sam ga za 55 eura, vidim da mogu i Kingston za manje da nadjem ako mi bude trebao, istog kapaciteta. Kako sebe ne smatram nekim naprednim korisnikom, a to znaci da mi komp sluzi za skidanje, filmovi, muzika i naravno video igre... ;) tako da ne znam sta i koliko bi mi pomogao SSD u takvom koriscenju... Jel bi? Sad mi mozda malo zao sto sam ga prodao... :p

Pozdrav za novog vlasnika!:wave:

Hvala na odgovorima ekipo! Medjutim, SSD je otisao novom vlasniku u medjuvremenu... Prodao sam ga za 55 eura, vidim da mogu i Kingston za manje da nadjem ako mi bude trebao, istog kapaciteta. Kako sebe ne smatram nekim naprednim korisnikom, a to znaci da mi komp sluzi za skidanje, filmovi, muzika i naravno video igre... ;) tako da ne znam sta i koliko bi mi pomogao SSD u takvom koriscenju... Jel bi? Sad mi mozda malo zao sto sam ga prodao... :p

taj intel je svakako bolji od kingstona. razlika u ssd se svakako oseti. sto nisi ubacio u svoj komp?

Pa kao sto sam upisao... stvarno ne znam sta bih time specijalno dobio za moj nacin koriscenja kompa! Dajte, navedite neke osnovne prednosti... Uostalom, prodao sam njega, dodao jos hiljadu ipo i kupio solidan laptop, samsung x60 plus ... ;) posto mi je stari crkao...

Pa na laptopu SSD tek dolazi do najvećeg izražaja. Brži boot i wake-up, HDDovi na lapatapa su obično mnogo sporiji nego 3.5" za desktop i SSD troše vrlo malo struje i duže traje baterija. Takođe brže radi virtual memory pa se manjak RAM-a manje oseća.

Drugim rečima, nema upotreba u kojoj se ne vidi prednost SSD-a kao sistemskog diska.

***, na starom laptopu gde je inace bio, ili ga nisam lepo podesio, ili tu razliku nisam bas primecivao iskreno... Ali dobro... Hvala u svakom slucaju ekipo!

Nazad
Vrh Dno