Šta je novo?

intel socket matichna plocha za 2006 godinu??

DARK SIDE

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
04.01.2005
Poena
470
Posedujem p5gdc pro 915 asus plochu...planiram matichnu koja podrzava dual core intel cpu,pci express,ddr2 i sata 2 standard.Nadjoh ASUS P5LD2 945P/ICH7R LGA775 DDDR2 SATAII PCIe plochu...jedina zamerka je 3-voltni mosfetovi koji mogu biti slabashni kada kasnije budem nadogradjivao dual core intel koji ce povlachiti dosta vishe struje.
Da bih bio jasan:znachi da zelim plochu koja ce me ostaviti mirnog u narednom periodu,tj.u koju mogu ubacivati sve ono sto ce uskoro biti standard(pci express,ddr2,sata2,dual core socket odnosno magistralu M.B. sa 1066/800/533 MHz).
Dali neko ima neki pametan predlog osim ove moje opcije za ASUS P5LD2 945P/ICH7R LGA775 DDDR2 SATAII PCIe?
PS.sata 2 nije presudan chinilac.....

Ja imam Asusovu P5WD2 Premium/ WiFi-TV Edition oko pola godine i svaka preporuka. Ima samo jedan mali problem:stalno kuka za nekim Pentiumum D, moracu da jos uslisim zelje uskoro :D

a sto ne sacekate 975 seriju kad vec niste do sad kupili nista??

@Dark Side
("...znachi da zelim plochu koja ce me ostaviti mirnog u narednom periodu...")
pa ako je to godinu dana onda si u pravu :)
vi's kako se bre sve ultra brzo menja od 815 naovamo :crash:

a sto ne sacekate 975 seriju kad vec niste do sad kupili nista??
meni se ne isplati da chekam jer menjam plochu skoro svaka 3 meseca i na taj nachin malo doplacujem...E obzirom da mi je dosadilo da rasturam kucista,pravim nove OS i sl.reshio sam da uzmem neshto shto ce me smiriti barem neko vreme.E sad,ja neznam sta 975 socket nudi u buducnosti pa nemogu toliko da cekam....mislim da uzmem onu asus p5 ld2 i "odmaram".Ona je 150 eu a za taj novac mislim da dobijam dosta.Mogu da ubacujem ddr2,pci express,sata II HD i shto je najvaznije da nadogradim na intel dual core intel kasnije..E sad,mislio sam da cujem jos neko misljenje kod ove kupovine,npr.dali neki drugi brand,razlike,zasto drugu plocu i sl.
Jer kako mi izgleda, nekad nije boljitak ako uzmes noviji chip set na nekim plochama tj.npr 945 u odnosu na 915 i sl...bilo je o tome rechu u nekom chasopisu...nisam vishe siguran gde sam nashao....dosta je izashlo plocha sa shirom gamom chip setova pa mislim da tu ima da se sredjuje stanje malo....
Evo poredjenja nekih plocha...razlike nisu velike ali cena jeste....

Prilozi

• 3dmark_cpu.gif
    3dmark_cpu.gif
    5.8 KB · Pregleda: 66
  • gaming benchmark.gif
    gaming benchmark.gif
    8.5 KB · Pregleda: 56
Poslednja izmena:
Pa sto se tice buducnosti u 945 neces moci da stavis nove intel procesore radjene u 65nm tehnologiji, serija 9xx (Presler) se pojavila, a do leta stize i Conroe. Onda ti je bolje uzeti 955x ili da sacekas 975x (sto cu ja uraditi).

Pa sto se tice buducnosti u 945 neces moci da stavis nove intel procesore radjene u 65nm tehnologiji, serija 9xx (Presler) se pojavila, a do leta stize i Conroe. Onda ti je bolje uzeti 955x ili da sacekas 975x (sto cu ja uraditi).
Znaci da je u ovom trenutku najbolje uzeti ASUS P5WD2 955X LGA775 DDDR2 PCXe SATAII i onda cu u njega, u nekom povoljnom cenovnom trenutku,staviti i CONROE.U stvari mislim da 955 nece podrzavati conroe....za sada samo 830 ide na taj chip set..
Ono sto je zanimljivo za ovu plochu je da moze da cepa ddr2 do 1066mhz(strahota)........ima jedan lepo review na :http://www.anandtech.com/printarticle.aspx?i=2412

Poslednja izmena:
Da ne ostane samo na kutiji :)

Prilozi

• 52at.jpg
    52at.jpg
    200.7 KB · Pregleda: 75
  • 80au.jpg
    80au.jpg
    206.4 KB · Pregleda: 69
  • 103ue1.jpg
    103ue1.jpg
    160.1 KB · Pregleda: 59
Da ne ostane samo na kutiji
:D :D :D "na visini zadatka si!"............
Kad smo vec poceli da pisemo o intel socket plochama i nekoj bliskoj buducnosti odlucih da postujem malo vise podataka kako bi ljudi usli polako u ove vode....Ja sam u medjuvremenu"bio na visini zadatka" jer nisam radio(praznik) pa sam imao vremena za pokusaj da obrazlozim u skracenoj verziji chip setove asus kompanije i dual core cpu.....
Asus ploche sa chip setom 945,955 i josh nevidjeni u praksi 975 podrzavaju dual core cpu a za intel stoji oznaka"intel D" sa modelima 820,830 i 840.Ovi procesori bi se mogli nazvati pre"dvo-procesorskim procesorima" nego "dvojezgarni" jer je nastao bukvalno spajanjem 2 Prescott jezgra.Modeli 830 i 840 podrazavaju EIST tehnologiju(usteda energije i smanjenje toplotne disipacije CPU).U svakom slucaju treba reci da rade mnogo bolje od dosadasnjih cpu ove firme i da ukoliko imate nameru da date za Intel P4 820 Dual Core LGA 2.8GHz/800MHz/2x1MB 336,30 evra onda samo napred!:D.Mada je moj savet da se saceka da ovom primerku padne cena:Intel P4 830 Dual Core LGA 3.0GHz/800MHz/2x1MB-403,80EU.
Dobro,o intel dual core cpu je vec dosta pisano ali na ovom forumu nema mnogo toga o Asus plochama koje se nude u gami proizvoda koji odgovaraju intel D cpu.
Ukoliko se odlucujete za ovakve procesore preporucujem Asus ploce jer ova firma vec duze vreme ima odlicnu saradnju sa Intel gigantom pa se tako njihovi inzenjeri i laboratorije bukvalno "udruzuju" u inovacijskim poduhvatima tj.imaju ugovore o saradnji.
Nesto najjeftinije za Intel D cpu je Asus p5LD2 plocha koja ima PCI express splot za graficku kartu,sata II standard i ddr2 slotove.Kompatibilna sa Socket 775 procesorima Intel Pentium D / Pentium 4 / Celeron. Intel EM64T / EIST / Hyper-Threading Technology. Novi dizajn podrzava Intel next generation 04B/04A & 05B/05A.Chip set je 945.Brzina magistrale-1066 MHz (1066/800/533 MHz).Na testovima se plocha pokazala kao veoma stabilna u overclock-ovanju-sto je pogodnost,obzirom da se klokovanje moze raditi automatski ukljucivanjem opcija u BIOS-u.Trzisna vrednost ploce je oko 150eu.
Postoji i jos jedna osiromasena verzija ove ploce sa prefiskom VM.Ona je oko 130eu ali ima samo 2 pci slota pa je ne prporucujem onima koji planiraju npr.wireless,sky star 2 i sound blaster jer nece imati mesta za sve ovo.
Oni koji imaju malo vise para u svakom slucaju ce se opredeljivati za 955x chip setove koji podrzavaju : DDR2 800/ 667/ 533 ECC and non-ECC memory
Native DDR2 800,Intel MPT (Intel Memory Pipeline Technology)
ASUS Hyper Path3.U svakom slucaju dobra ploca sa cenovnim rangom od 220eu do 260eu( u zavisnosti od opreme).
975 chip set josh nije u prodaji kod nas ali se ocekuje u drugoj polovini 2006 godine,Da bih skratio prichu o ovom chip setu postovacu tabelu:

Prilozi

• 975 chip set za intel resize.jpg
    975 chip set za intel resize.jpg
    129.4 KB · Pregleda: 56
Poslednja izmena:
Znaci,ovo sam pisao za one koji planiraju da skoce na plocu koja ce biti"IN" u 2006 godini u pogledu dual core cpu,pci express,sata II,ddr2.Dijafazon je znaci od 130eu do 260eu za plochu koja "upada" u sve ove standarde....
Ako neko ima nesto da doda-samo napred...ja mislim da je ovo dovoljno za nekog ko hoce da se odluci za hardware-ske novine u 2006 godini u ovom smislu.Nekako mi se chini da je ovakvih thread-ova malo kad je intel u pitanju pa eto...napisah.......

Evo i cele platforme

Zanimljivo je da 975x ne podrzava fsb od 1333Mz, na koliko radi intel 955XE, stim sto je u biosu ukljucena overlocking fsb i daje i 1333MHz :)
Pa cemo videti za Conroe procesore.

Prilozi

• 975x.jpg
    975x.jpg
    139.1 KB · Pregleda: 42
Poslednja izmena:
Pa cemo videti za Conroe procesore.
"Intel is also developing a desktop-optimized, dual-core processor based on next generation microarchitecture, codenamed Conroe, targeted for introduction in second half of 2006. The Conroe processor will work within the Digital Home platform codenamed Bridge Creek, and the Digital Office platform Averill. The Bridge Creek platform and Averill platform are slated for introduction in mid 2006."-za sada toliko od najava sa strane Intel firme.ALi ne vidim zasto npr. ploca sa 955x chip setom nece raditi sa pomenutim "conroe" cpu.Mada i ne vidim da ce Conroe zaziveti u 2006 god kod nas...tako da mislim da ce ploca koja ima magistralu od preko 1000mhz,pci express i ddr2 biti "IN" u celoj 2006...stavis 830-icu intel i "odmaras" do 2007 godine.....tako barem ja vidim...
PS.ova magistrala nekima neci biti toliko bitna ali meni hoce.Pogotovo sto planiram kupovinu Kingston - HyperX 1GB DDR2 PC900 CL4 in pair-koja radi na defaultu od 900mhz.

Poslednja izmena od urednika:
Pa ako ne bude Conroe kod nas bice u svetu, da se nabaviti :)

DARK SIDE je napisao(la):
Znaci,ovo sam pisao za one koji planiraju da skoce na plocu koja ce biti"IN" u 2006 godini

Svaka cas', koristan tread :banana:

Samo da se vratim na ovu 975 plochu:prvi put vidim da procesorska naponska jedinica nema hladjenje kod asus ploche(mali hladnjak sa natpisom"fanless design").Mozda zbog poveceg broja mosfetova kojima nece biti potrebno hladjenje.....izgleda da ce bi ti klokabilna do daske....no videcemo.
U svakom slucaju za sada je best by asus p5ld2 945 plocha....(150eu).

"Intel will push up the launch of its desktop Conroe CPU and delay the debut of its 965-series chipset so that both will hit the market at the same time in July 2006 "
Po ovome ni 955 chip set nece podrzavati Conroe....965-ica ce biti kompatibilna tj.pravljena za njega...

Evo ..za sada samo slika kutije ploche 975.

Nije ovo jedina Asus 975 ploca - uostalom, ona je namenjna workstation masinama - vec i P5WD2 sa sufiksom E takodje ima 975x cipset. Medjutim, ne smemo smetnuti sa uma da 975x donosi minimalne razlike u odnosu na 955x cipset i da se on pre svega ogleda u mogucnosti konfigurisanja PCI Express slotova kao 2x8, dok je kod 955x moguce da jedna kartica radi u 16x, a druga u 4x rezimu. Navodno je malo unapredjen i MPT (Intel Memory Pipeline Technology), ali sve u svemu, za obicnog korisnika, nista znacajno. Ne znam zbog cega se intel odlucio na novu oznaku, ranije su se ovakve stvari resavla dodavanjem slovnog sufiksa na oznaku postojeceg cipseta. Zanimljivo je da je u slopu "novog" cipseta stari South Bridge (ICH7), dok je npr. 845 cipset preziveo tri revizije "juznog mosta" (ICH2, ICH4,ICH6), pa su razlike izmedju 845 i 845PE vece nego razlike izmedju 955x i 975x -izmedju ostalog razlike se ogedaju u podrzanoj memoriji, FSB-u, HT-u... Isto tako su i razlike izmedju 925x i 925xe vece od razlike izmedju 955x i 975x...

Poslednja izmena:
Pa dobro stici ce i 985 ;)

Ja znam da kad ja tako pocnem da se kombinujem, stici se i sl, preskocim po par, uslovno receno, generacija procesora, cipsetova... Moja opaska se odnosila na "cekanje" 975x ploce... Trenutno ne postoji apsolutno ni jedan opravdan argument da bi se kupovala ili cekala 975x ploca. Cinjenica da i sam Intel nije nesto previse uradio na promociji novog cipseta, a ni proizvodjaci ploca, jer jednostavno nema razloga. I sama odluka Asusa da postojecoj ploci doda samo sufiks E u imenu dovoljno govori o sustini onoga sto sam ja rekla. Verovatno jedina dobra stvar koja ce se izroditi iz toga je blagi pad cena ploca sa 955x cipsetom.

Ja sam odlucio da sacekam leto i Conroe zajedno sa i985, ako bude sve po planu :)

Thread je o matichnoj plochi za socket 775-intel dual core za 2006 godinu.Meni stize asus p5wd2 u utorak.Na zalost u Pakomu nema p5wd2-E pa sam se mozda presao ukoliko Conroe bude konkurentan s' cenom pa mi padne na pamet on umesto 930 ili 950 .Ali,sta je- tu je.Neznam uopste koliko bi u % Conroe bio bolji od npr 930-950 verzije preslera.

Ima li gdje komparacija procesora online?

Na koje cpu mislis?npr.intel vs amd ili intel gama prozivoda sa testovima od 820 do 950?Imash neshto na http://www.anandtech.com/ i slichnim sajtovima....

Poslednja izmena:
Thread je o matichnoj plochi za socket 775-intel dual core za 2006 godinu.Meni stize asus p5wd2 u utorak.Na zalost u Pakomu nema p5wd2-E pa sam se mozda presao ukoliko Conroe bude konkurentan s' cenom pa mi padne na pamet on umesto 930 ili 950 .Ali,sta je- tu je.Neznam uopste koliko bi u % Conroe bio bolji od npr 930-950 verzije preslera.

Na koje cpu mislis?npr.intel vs amd ili intel gama prozivoda sa testovima od 820 do 950?Imash neshto na http://www.anandtech.com/ i slichnim sajtovima....

Pa komparacija svih. Bilo je na Tomu, ali sad nema. Ne treba mi nešto, nego sasvim kompletna lista sa testovima. Hvala ipak.

Nazad
Vrh Dno