Da ne ostane samo na kutiji

"na visini zadatka si!"............
Kad smo vec poceli da pisemo o intel socket plochama i nekoj bliskoj buducnosti odlucih da postujem malo vise podataka kako bi ljudi usli polako u ove vode....Ja sam u medjuvremenu"bio na visini zadatka" jer nisam radio(praznik) pa sam imao vremena za pokusaj da obrazlozim u skracenoj verziji chip setove asus kompanije i dual core cpu.....
Asus ploche sa chip setom 945,955 i josh nevidjeni u praksi 975 podrzavaju dual core cpu a za intel stoji oznaka"intel D" sa modelima 820,830 i 840.Ovi procesori bi se mogli nazvati pre"dvo-procesorskim procesorima" nego "dvojezgarni" jer je nastao bukvalno spajanjem 2 Prescott jezgra.Modeli 830 i 840 podrazavaju EIST tehnologiju(usteda energije i smanjenje toplotne disipacije CPU).U svakom slucaju treba reci da rade mnogo bolje od dosadasnjih cpu ove firme i da ukoliko imate nameru da date za Intel P4 820 Dual Core LGA 2.8GHz/800MHz/2x1MB 336,30 evra onda samo napred!

.Mada je moj savet da se saceka da ovom primerku padne cena:Intel P4 830 Dual Core LGA 3.0GHz/800MHz/2x1MB-403,80EU.
Dobro,o intel dual core cpu je vec dosta pisano ali na ovom forumu nema mnogo toga o Asus plochama koje se nude u gami proizvoda koji odgovaraju intel D cpu.
Ukoliko se odlucujete za ovakve procesore preporucujem Asus ploce jer ova firma vec duze vreme ima odlicnu saradnju sa Intel gigantom pa se tako njihovi inzenjeri i laboratorije bukvalno "udruzuju" u inovacijskim poduhvatima tj.imaju ugovore o saradnji.
Nesto najjeftinije za Intel D cpu je Asus p5LD2 plocha koja ima PCI express splot za graficku kartu,sata II standard i ddr2 slotove.Kompatibilna sa Socket 775 procesorima Intel Pentium D / Pentium 4 / Celeron. Intel EM64T / EIST / Hyper-Threading Technology. Novi dizajn podrzava Intel next generation 04B/04A & 05B/05A.Chip set je 945.Brzina magistrale-1066 MHz (1066/800/533 MHz).Na testovima se plocha pokazala kao veoma stabilna u overclock-ovanju-sto je pogodnost,obzirom da se klokovanje moze raditi automatski ukljucivanjem opcija u BIOS-u.Trzisna vrednost ploce je oko 150eu.
Postoji i jos jedna osiromasena verzija ove ploce sa prefiskom VM.Ona je oko 130eu ali ima samo 2 pci slota pa je ne prporucujem onima koji planiraju npr.wireless,sky star 2 i sound blaster jer nece imati mesta za sve ovo.
Oni koji imaju malo vise para u svakom slucaju ce se opredeljivati za 955x chip setove koji podrzavaju : DDR2 800/ 667/ 533 ECC and non-ECC memory
Native DDR2 800,Intel MPT (Intel Memory Pipeline Technology)
ASUS Hyper Path3.U svakom slucaju dobra ploca sa cenovnim rangom od 220eu do 260eu( u zavisnosti od opreme).
975 chip set josh nije u prodaji kod nas ali se ocekuje u drugoj polovini 2006 godine,Da bih skratio prichu o ovom chip setu postovacu tabelu: