Šta je novo?

Intel Sandy Bridge E i LGA2011 u Q4

q4u

Slavan
Učlanjen(a)
01.10.2007
Poena
360
izlazak novog sandy bridge procesora moze se ocekivati u cetvrtom kvartalu ove godine, a kako intel navodi ocekuje se izlazak novog cipseta koji ce podrzavati cetvorokanalni memorijski protok, koji je ujedno jedan od razloga povecanja broja pinova na novom socketu.

platforma ce naslediti staru intelovu platformu za entuzijaste koja je bila zasnovana na 1366 socketu.

posedovace veci kes, 4-8 jezgra, 4xmem.kontroler ( duplo veci bandwidth ), 40 PCIe linija, i samostalne bus frekvencije za sata i usb uredjaje, sto je ujedno i najznacajnije unapredjenje jer omogucava " klasican overklok " podizanjem frekvencije magistrale, sto je na p67 platformi nemoguce.

Poslednja izmena:
bice lepo, verovatno i dosta skupo, ali zato moguc pad cena starijih procesora :)...

Pre 2 i po godine su izbacili Nehalem, Core i7 9xx seriju, od tada, jedina inovacija u ovom segmentu je bio Gulftown, a cene CPUa nisu padale ispod 250E, sa plocom minimum 400E, jer je postojao 1 ekskluzivan chipset, a trzisni udeo nije prelazio 2%. Ista prica ce se ponoviti, osim ako Buldozzer bude brzi od Sandy Bridge DT (sada predstavljenih), u sta iskreno ne verujem.

Za sta im treba cetvorokanalni mem. kontroler? I onaj trokanalni su izmuvali iz servera i to bez neke potrebe (a to je bio najveci izgovor za visoke cene:p )

Za sta im treba cetvorokanalni mem. kontroler? I onaj trokanalni su izmuvali iz servera i to bez neke potrebe (a to je bio najveci izgovor za visoke cene:p )

pa moraju da se lože ljudi na nešto :d

Pre 2 godine kad su testirali X58 ploce govorili su "zalog za buducnost"...."zalog za buducnost" a sad je cela platforma EOL.(a cene nisu mrdnule, kad bolje razmislim i ova 775 platfoema je nestala a cene nisu mrdnule :d) zelim dosta uspeha AMDu:-devil-:

Sve to trenutno nema smisla, ljudi sve vise koriste kompjuter za social networking i video steam, a kada ce nasi provajderi dati toliko protok da masina sa 4-kanalnim DDR3 kontrolerom bude slaba da ga iskoristi? U ovoj deceniji ne, to je sigurno! Skupi procesori su samo za entuzijaste, dual-core Celeron ili Athlon II X2 su u 99% slucajeva neprimetno sporiji od npr. i7 980X, a benchmarkovi su odlican marketing. Uostalom, ako bi covek umesto 1000 EUR dao odmah za masinu, dobio bi neupotrebljivo brzu, a ako bi sada dao 500 EUR za jednu, pa kroz 3-4 godine 500 EUR za drugu, imao bi uvek masinu koja je spremna za sve vrste izazova, i 2 kompjutera ;)

Monopolistu ništa ne tera da spušta cene, tako da kao što ste i primetili, jedina šansa je da AMD postigne uspeh sa buldožerom... pa navijajte...

Ima li kakvih tech. leak-ova vezanih za realnu snagu Buldozera u odnosu na aktuelne platforme ? Nisam pratio scenu zadnjih meseci.

Pre 2 i po godine su izbacili Nehalem, Core i7 9xx seriju, od tada, jedina inovacija u ovom segmentu je bio Gulftown, a cene CPUa nisu padale ispod 250E, sa plocom minimum 400E, jer je postojao 1 ekskluzivan chipset, a trzisni udeo nije prelazio 2%. Ista prica ce se ponoviti, osim ako Buldozzer bude brzi od Sandy Bridge DT (sada predstavljenih), u sta iskreno ne verujem.

Silno gresis. Intel je izbacio 8 core 16 thread server procesore i quad cpu platformu isto serversku (da 32 core i 64 thread zveri).
Izbacio je Sandy Bridge i spremaju novu platformu i nove procesore za desktop racunare.

novi cpu bi trebao imati lga 1155, ali nece moci na stare place, vec na nove sa novim cistetom na koje ce toboze moci stari ix procesori... sto oet dovodi do kupovine novih ploca, sta je stvarno razocaravajuce... i oni koji vole intel zbog tako tih njihovih stvari ce kupuju amd (bar u nizim klasama)

http://www.itx.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=14007&Itemid=37

Ko mi obrisao post?!! ja sam samo rekao cinjenice da je amd jedan sra** i da to govorim iz licnog iskustva i naveo sam cene bez imenovanje firmi uporedivsi SB i amd. Ko to brani amd:))) I da mi je znati smao zasto je obrisan post da znam za ubuduce:)) Inace intel je zakon za srednju i visoku klasu kompijutera

Ko mi obrisao post?!! ja sam samo rekao cinjenice da je amd jedan sra** i da to govorim iz licnog iskustva i naveo sam cene bez imenovanje firmi uporedivsi SB i amd. Ko to brani amd:))) I da mi je znati smao zasto je obrisan post da znam za ubuduce:)) Inace intel je zakon za srednju i visoku klasu kompijutera

Pa kad je post bio čista pljuvačina... :)

U klasi do 500-600e intel nema šta da traži...

U klasi do 500-600e intel nema šta da traži...

Naprotiv, intel je bas za tu klasu ljudi koji imaju 500-600e, pljuju po Amd-u, i ulazu u pocesor i plocu pare za koje moze da se kupi auto u voznom stanju...

Amd trenutno nema sta da ponudi u tom cenovnom rangu, ali zato mogu da spustaju cenu x6 porocesora i da nam ulepsaju zivot....

Iskreno, posto Amd nije menjao osnovnu arhitekturu vec 8-9 godina, vec samo doradjivao, ocekujem da ce buldozer konkurentan biti sa SB procesorima po preformansama, a komoli po ceni.

Iskreno, posto Amd nije menjao osnovnu arhitekturu vec 8-9 godina, vec samo doradjivao, ocekujem da ce buldozer konkurentan biti sa SB procesorima po preformansama, a komoli po ceni.

Nemoj biti malo dete i verovat u bajke... buldozer 2x modula ce biti cenovni nalsednik phenom II, znaci ~150e minimum, za 4x modul verziju se ocekuje >300e, naravo performanse ce biti bolje od dosadasnje amd ponude
davno je prosleo vreme kad je amd bio jeftian a da je bio brz... samo se setite fx 62 koji je debitovao za 999$, i sad zamisliote vracaju ime FX na velika vrata ja stvarno ne razumem sta ljudi ocekuju da im daju procesore zabadava, jedini nacin spustanja quad core procesora u mase je rat cena izmedju intel-a i amd-a a to ja ocekujem

Tebi x6 nije brz?
Sta intel nudi u tom cenovnom rangu?
A za buldozer cemo da vidimo, ipak to i tebi ide u prilog, moci ces za manje pare da uzmes jos jaci SB;)

Tebi x6 nije brz?
Sta intel nudi u tom cenovnom rangu?
A za buldozer cemo da vidimo, ipak to i tebi ide u prilog, moci ces za manje pare da uzmes jos jaci SB;)

x6 je brz u cemu, u 3d renderingu i encodingu kao prosecan i5/i7,u skoro svemu ostalom podbacuje jer je vecina aplikacija optimizovanio za 1-4 jezgra, zato me bas interesuje kako je AMD resio taj "problem" (sa buldozerom) jer su neke fore u arhitekturi najavili ali to cemo tek videti u kako ce se u prahi pokazati

x6 je brz u cemu, u 3d renderingu i encodingu kao prosecan i5/i7,u skoro svemu ostalom podbacuje jer je vecina aplikacija optimizovanio za 1-4 jezgra, zato me bas interesuje kako je AMD resio taj "problem" (sa buldozerom) jer su neke fore u arhitekturi najavili ali to cemo tek videti u kako ce se u prahi pokazati

Da, ali jedina kopca koja vezuje arhitekturu Bulldozera i Phenom varijanti jeste-AMD u nazivu. Tako da pominjanje imena u ovom slucaju nema prakticno nikakvo znacenje, to sto se vezuje za AMD je nebitno buduci izmedju K10 i K10.5(ili kako ce se vec znati) nema sustinski nikakve veze, pa tako ni problemi karakteristicni za prethodnu(tekucu) generaciju, los IPC npr, nemaju veze s Bulldozerom, jer se kao sto znas ne radi o sminkanju starog vec o potpuno novom konceptu, razvijanom od nule.

Pa IPC je najteze povecati..... ja iskreno neznam sta je AMD uradio jer je integer jedinica cak na papiru losija od integer jedinice phenom II, ali ono sto oni najavljuju je to da ce modul sa 2 integer jedinice imati veci IPC i da ce se unutar njega raditi neki "paralelizam", dok je FPU jedinica jaca dosta, mada tu dolaze i sva ostala unapredjenja arhitekture (l2/3 kes, mem kontroler, itd)
e sad kako ce se to pokazati u realnosti i kako ce aplikacije koje koriste 1/2 jezgra intenzivno raditi na BD modulima (pre svega igre) neznam, kontam da ce u multitread aplikacijama perfrmanse biti odlicne

Intel IPC od P4 (koji je tu jedino razocarao) konstantno povecava, jer se frekvencija tesko moze povecati u vecem koraku, vise jezgara za sad pomeni nema neki efekat ako se nesto radikalno ne uradi (da li je amd uspeo nesto sa buldozerom tek cemo videti), aplikacije tesko da ce preko noci postati multitreaded

@veseliburek

O cemu pricas rekao sam da je amd los sto i jeste u cenovnom rangu maticna + procesor 21000din. Obrati paznju koliko se pljuje na intel!!! u Intelovom postu za nove procesore to je spamanje teme. Ja sam odgovorio da najjeftiniji procesor intela i3-2100 je brzi od najbrzeg amd-a u vecini slucajeva i onda o cemu pricamo. Ako zelis brisi opet temu jer samo tako mozes da sakrijes cinjenice!!!!!! Strasno mislim ovo nisam doziveo ni na jednom forumu da neko obrise mi post zato sto sam iznosio cinjenice i to na vulgaran nacin. Znaci nisam prekrsio ni jedno pravilo foruma. Ako zelis kazem jos jednom brisi mi post a ja sam iznosi svoje licno iskustvo..

Poslednja izmena:
Pazi tema je SB i novi procesori za intela vi pricate o amd-u, amd je u svemu losiji od intela i kao sto rekoh u cenovnom rangu do mb+Procesor 21000din nema sta da trazi jer i3-2100 je brzi u nekim stvarima cak i od 1100t a ima samo dva jezgra. plus ploca npr asus p8h67 cena oko 21000. brza je od najmocnijeg amd-a kkojem je samo cena 21000din. tako da je intel najbolja moguca ponuda uvek bila ko voli brz i siguran rad.

Pre 2 godine kad su testirali X58 ploce govorili su "zalog za buducnost"...."zalog za buducnost" a sad je cela platforma EOL.(a cene nisu mrdnule, kad bolje razmislim i ova 775 platfoema je nestala a cene nisu mrdnule :d) zelim dosta uspeha AMDu:-devil-:

x58 nije EOL. to jednostavno nije cinjenica.

slazem se pogledaj smao u roku mesec dana izasle su tri vrhunske ploce za ovu platformu i intel je izbacio i nov procesor i7-990X tako da je ta platforma i dalje odlicna..

@veseliburek

O cemu pricas rekao sam da je amd los sto i jeste u cenovnom rangu maticna + procesor 21000din. Obrati paznju koliko se pljuje na intel!!! u Intelovom postu za nove procesore to je spamanje teme. Ja sam odgovorio da najjeftiniji procesor intela i3-2100 je brzi od najbrzeg amd-a u vecini slucajeva i onda o cemu pricamo. Ako zelis brisi opet temu jer samo tako mozes da sakrijes cinjenice!!!!!! Strasno mislim ovo nisam doziveo ni na jednom forumu da neko obrise mi post zato sto sam iznosio cinjenice i to na vulgaran nacin. Znaci nisam prekrsio ni jedno pravilo foruma. Ako zelis kazem jos jednom brisi mi post a ja sam iznosi svoje licno iskustvo..

Ko ti je gurnuo pesak u...?
Šta ja da brišem, nisam ja moderator... A vulgarno izražavanje je zabranjeno na bilo kom forumu, ne kapiram o čemu pričaš.

Pazi tema je SB i novi procesori za intela vi pricate o amd-u, amd je u svemu losiji od intela i kao sto rekoh u cenovnom rangu do mb+Procesor 21000din nema sta da trazi jer i3-2100 je brzi u nekim stvarima cak i od 1100t a ima samo dva jezgra. plus ploca npr asus p8h67 cena oko 21000. brza je od najmocnijeg amd-a kkojem je samo cena 21000din. tako da je intel najbolja moguca ponuda uvek bila ko voli brz i siguran rad.

...reče čovek koji ima Crosshair IV i X6...
A da je taj dvojezgarac brži od X6 je čista blasfemija, prosto nema smisla kupovati dvojezgarni procesor 2011. godine... Sigurniji rad na intelu? Šta, bezbednije će da izračuna? Daj bre, odrasti...

Poslednja izmena:
slazem se pogledaj smao u roku mesec dana izasle su tri vrhunske ploce za ovu platformu i intel je izbacio i nov procesor i7-990X tako da je ta platforma i dalje odlicna..

Tačno tako, X58 nije EOL, i neće biti još neko vreme... U zaista zahtevnim aplikacijama i primenama (dakle ne igrama, nego ozbiljnim stvarima), i dalje je Gulftown na vrhu... jednostavno SB sa 4 jezgra ne može nikako da stigne 6 jezgara Gulftown-a... a oba su 32nm, tako da ni zagrevanje i potrošnja nisu problem (naravno Gulf se više greje i nešto lošije klokuje jer ima 50% više jezgara). Ne zaboravimo i mogućnost instalacije 50% više memorije u X58 (6 slotova) naspram P67 (4 slota), često bitno za zahtevne poslove.

Ako mislite da je SB bolji za entuzijaste, nije ni to. Maltene SVE brzinske rekorde (na HWBOT-u) još uvek drži Gulftown, s razlogom... Sandybridge recimo ima coldbug na -20C i ispod neće, a Gulf cepa pa razbija... Maksimalno koliko su klokeri izvukli na SB-u 2600K je 5968MHz, a sa 980x su odvrnuli na neverovatnih 7078MHz.

SB i P67 je idealan za mainstream i gejmere, za ozbiljnu upotrebu (ali i overkloking entuzijaste) tu je još uvek X58 i Gulftown, barem dok LGA2011 tj. pravi naslednik X58 ne stigne u drugoj polovini godine...

Poslednja izmena:
NISAM SE VULGARNO IZRAZAVAO! Obrisan je ne znam zastoo da sam rekao da amd nevalja jesam i to kaze covek koji ima crosshair IV formulu i amd X6 i kazem iz licnog iskustva, a cekam da mi dodje sabertooth kako bi se vratio na intela a da je brzi jeste sto se moze videti na sledecim skrinovima ima gde je bolji amd i to kod obrade video materijala sto je logicno jer i3-2100 ima smao dva jezgra.

Prilozi

• 35023.png
    35023.png
    66.1 KB · Pregleda: 119
  • 35028.png
    35028.png
    66.1 KB · Pregleda: 96
  • 35041.png
    35041.png
    60.6 KB · Pregleda: 91
  • 35024.png
    35024.png
    67.6 KB · Pregleda: 96
  • 35030.png
    35030.png
    70.9 KB · Pregleda: 91
Tačno tako, X58 nije EOL, i neće biti još neko vreme... U zaista zahtevnim aplikacijama i primenama (dakle ne igrama, nego ozbiljnim stvarima), i dalje je Gulftown na vrhu... jednostavno SB sa 4 jezgra ne može nikako da stigne 6 jezgara Gulftown-a... a oba su 32nm, tako da ni zagrevanje i potrošnja nisu problem (naravno Gulf se više greje i nešto lošije klokuje jer ima 50% više jezgara). Ne zaboravimo i mogućnost instalacije 50% više memorije u X58 (6 slotova) naspram P67 (4 slota), često bitno za zahtevne poslove.

Ako mislite da je SB bolji za entuzijaste, nije ni to. Maltene SVE brzinske rekorde (na HWBOT-u) još uvek drži Gulftown, s razlogom... Sandybridge recimo ima coldbug na -20C i ispod neće, a Gulf cepa pa razbija... Maksimalno koliko su klokeri izvukli na SB-u 2600K je 5968MHz, a sa 980x su odvrnuli na neverovatnih 7078MHz.

SB i P67 je idealan za mainstream i gejmere, za ozbiljnu upotrebu (ali i overkloking entuzijaste) tu je još uvek X58 i Gulftown, barem dok LGA2011 tj. pravi naslednik X58 ne stigne u drugoj polovini godine...

delimicno se slazem sa tobom,
e sad mislim da definitivne zakljucke o overklokovanju sandy bridge procesora mozemo doneti tek kada ih budemo poterali na plocama sa novim cipsetom, na kojima je moguce klokovati i dizanjem frekvencije magistrale a ne samo dizanjem mnozioca.

nesto nisam siguran da na p67 plocama uz kombinaciju SB-a moze mnozioc da se potera na 73x kako bi se oborio rekord u frekvenciji starijeg tipa procesora,
a licno mislim da je -20 solidna temperatura.
meni licno frekvencija na kojoj radi procesor ne znaci ama bas nista, - mislim sta frekvencija? po tome neke radio antene rade puno bolje od bilo kog procesora, mnogo vise o kvalitetu govore neke druge stvari.

kazem sacekajmo da se pojave zxx ploce pa da kloknemo i magistralu, mozda brzinski rezultati budu maaaalo bolji.

a za frekvenciju na -20c me licno zabole kao i za frekvenciju na -120c, jer takav sistem je neupotrebljiv.
:p

a

E ali pazi slazem se ja da ce ploce i platforma sa zxx cipsetom biti bolje ali bice i skuplje ovo je sasvim ok cena ... a performanse sa 2500k koliko vidim su odlicne;)

Ajd jedno pitanje.
U cemu mi je 2600K bolji od 2500K za svakodnevnu home upotrebu (izuzmino 2MB Cache više i HT koji su na strani 2600K)???

Vrh Dno