Šta je novo?

Intel Q9450 mi je dopao shaka :)

U pravu si, pogresno sam rekao. Ko zna kada ce Q9xxx serija izaci na trziste, prvobitno najavljen za 20. januar i odlozen za kraj prvog kvartala a nije izasao ni do kraja marta. Znaci dva puta nisu ispostovali najavu, a nista se vise ni ne cuje na tu temu od strane intela...

pa jel' vidis da ima da se kupi...:D
ne znam koji je problem, bilo je barem 5 komada Q9xxx kod nas jos pre mesec dana ;) (samo sto su otisli dok si rek'o keks)...

Evo i prvog srpskog testa high-end quad-core 45nm procesora (Intel Core 2 Extreme QX9770, Intel Core 2 Extreme QX9650, Intel Core 2 Quad Q9450, Intel Core 2 Quad Q9300)!
LINK
Bravo za test.Marko je to studiozno odradio a opet nije gnjavio.Konkretno.
Inache moj CPU q9450 sada radi na 0.8V. na 2.66ghz.32C.,)Testiran 4 sata.....stabilan...nema gresaka....:D
Ps.inache ovaj moj Q9450 je bash taj sa testa :D Ako je preziveo Space mastera-mora biti dobar;)
@CAR.eto vidis da intel preporucije 0.8V za Q9450 a Coretemp vidi kao 1.12V.No nema veze....samo neka shljaka.

Poslednja izmena:
Nije mi jasno, ako intel navodi da je vid od 0.8 do xxx za neki procesor da li to znaci da ce svaki primerak da radi na def pri toj voltazi ili to samo posebni (odlicni) primerci procesora?

Btw, Dark ti umesto da napredujes u frekvenciji i Ghz, svakim sledecim procesorom si sve gori :D

Nije mi jasno, ako intel navodi da je vid od 0.8 do xxx za neki procesor da li to znaci da ce svaki primerak da radi na def pri toj voltazi ili to samo posebni (odlicni) primerci procesora?

VID ne znači da je def voltage, VID je raspon preporučenog napona, samim tim se ploče ograničavaju sa vid segmentom, znači na GA pločama def (VID) napon je uvek za nijansu veći nego na ASUS (smešne su razlike). Stoga maksimalan raspon VID preporučenog napona, je ujedno i maksimalan siguran napon na kome se neće "smanjivati" vek trajajnja na BOX kuleru koji je stigao uz određeni procesor.
Stoga postoje i teorije ali verujem da se audio ne složio, međutim ljudski je grešiti :d
tj. da recimo ako je MAX VID 1.35V na box hlađenju pomenuti proc neće imati duži životni vek u poređenju na vodeno hlađenje i kombinacijom od recimo 1.38V, a sve to na istom maksimalnom oc taktu box kombinacije. Što će reći da bi sa većim radnim naponom od onog MAX VID imali bi i duži radni vek, nego sa preporučenim VID ali na box-u...

Btw, Dark ti umesto da napredujes u frekvenciji i Ghz, svakim sledecim procesorom si sve gori :D
Ma koji ce mi>?Ovakav CPU radi odlichno i na defaultu.Nemam vremena za igranja.Jer da bih ga klokovao morao bi da dodajem chipsetu voltazu.Inache 333 je visok i sam po sebi.Znachi ubrzo dolazish do 400mhz itd.pa mora da se pomogne plocha sa V...Nema bre potrebe za tim.Zashto da pumpam mhz kad ne vidim razliku.Isto radi i na 3.2ghz i na 2.66mhz.Par sekundi ili minut u video obradama ne znachi mi nishta.Meni je on zanimljiv sa stanovishta nove SSE4.1 instrukcije.Pored toga shto je hladniji,manji potroshach i malko brzi od Conroe jezgra u 65nm.Postovacu utiske kod iskoriscenja sse4.1 instrukcije.
BTW.ovom Procesoru sam stavio u BIOS-u 0.8v mada cpuZ pokazuje 1.07v.No nije ni bitno_Ovo jako lepo radi i to na niskoj temp.Inache komp mi je ukljuchen po nekad i mesec dana bez iskljuchivanja.Znash li koliko je to struje a pogotovo kad nadujesh Quad-a da radi na punih 95w potroshnje i plus ostatak kompa?I previshe....zato radim ovako.Ako ovaj CPU ostane u mashini duze vreme i pregazi ga vreme onda cu ga klokovati da ne moram da kupujem drugu plochu,memoriju i CPU...
Ps.ajd tebi za volju probacu sada da ga gurnem na 3.2ghz na 0.8v :D

Poslednja izmena:
Brate,kad mi dopadne saka jedan polovinom aprila (zahvaljujuci spejsiju ;) ) Moram da vidim sta sve moze :D

Ako ovaj CPU ostane u mashini duze vreme i pregazi ga vreme onda cu ga klokovati da ne moram da kupujem drugu plochu,memoriju i CPU...
Ps.ajd tebi za volju probacu sada da ga gurnem na 3.2ghz na 0.8v :D

Ijoj sto te volim...pa ja jos ne znam da se kod tebe neka komponenta zadrzala duze vreme :D Evo sledece godine vec novi soket, nova memorija, novi procesori :wall:

Ijoj sto te volim...pa ja jos ne znam da se kod tebe neka komponenta zadrzala duze vreme :D Evo sledece godine vec novi soket, nova memorija, novi procesori :wall:
Teshko druze.Kupujem konzolu za igranje sledece godine a komp.ostaje za multimediju i office.Ne pada mi na pamet da dajem opet 700-1000eu za neshto shto ce mi doneti 5-10% boljitka i to uslovno recheno.Zavisno od aplikacija.

Default vcore je 1.1250V.
undervolting je puffff=1.08V.cccccccc....
No,ok.Meni je svejedno.Samo da sljaka stabilno_Ostavljam CPU po nekad i po 3 dana da radi...Samo dodjem i zadam druge zadatke....i tako....
Meni je moj q6600 na 2.4ghz radio sve extra.Ovaj je lepota...
Pa evo....tachno da je 2 sata relativno irelevantan podatak.To stoji.Ali ja nemam bas vremena da se igram.Previse obaveza imam tako da sam za kompom po pola sata-sat na 24 casa.I onda mi je smaranje da se igram.Porodica,posao....treninzi....i voznja motorima je valjda bolja solucija ;) Pozdrav.
Ps.plocha mi podrzava 1333mhz BUS-a.Ram je na 1100mhz.Ovaj CPU na 333x8 daje toliki FSB(1333mhz).ZNachi i 2.6 ghz je optimalno za ovu plochu.Zasto natezati neshto shto nema potrebe?Da imam neku kelerabu ili AMD socijalu onda bih ga klokovao i przio_Ovako-opushtencija....:)
Respektujem... ;)

Za @Car-a.Ka smo vec potegli to pitanje.Na 0.8V se ipak malo buni.Na 1 volt radi bez greske.
Mada,da mi je neko prichao da cu imati quad core na 1 V.rekao bih da je odlepio:)////stvarno radi na 32-35C i extra lepo odradjuje posao.

Za @Car-a.Ka smo vec potegli to pitanje.Na 0.8V se ipak malo buni.Na 1 volt radi bez greske.
Mada,da mi je neko prichao da cu imati quad core na 1 V.rekao bih da je odlepio:)////stvarno radi na 32-35C i extra lepo odradjuje posao.
Pa dobro, to je ipak citav rang, kako rece Space... od 0.85V do 1.3625V. Znaci, ima onih koji mogu to da isteraju sa 0.85V... ali ima i onih kojima za nativni takt treba i 1.3625V ;)
Tvoj je neka zlatna sredina... sa tendencijom prema boljoj polovini :smoke:

Mogu novi quad-ovi dosta da se overklokuju samo su ploce ogranicavajuci faktor. Steta sto ne postoji nacin da se otkljuca mnozilac, ovako max klok je ogranicen fsb-om koji moze sa quad-ovima oko 470 MHz

pa i za to ima leka ;) Nema Intel dzaba QX seriju :d
Daaa......:)
Mada je q9450 optimalni CPU za ovu moju plochu.
Qx-ovi su super za ddr3 i x48.To ce tek da leti sa plochama magistrale 1600mhz(native).
Mada cena......,)
Inache nema potrebe da smaram sa OC-om.Ovaj isti CPU je testiran na Serbian xtreme team forumu pa se mogu videti njegovi dometi.Ja sam se bazirao na suprotnoj liniji.Obzirom da je u tom testu radio i na 1.5V mene je zanimalo da li moze na minimumu.Skoro da moze.Ipak stabilan je na 1V.Za mene dovoljno.Pozzz....

Poslednja izmena:
Cisto za informaciju u Slovenji 322e

Uf, ala su ga zacepili. Q6600 je 180e a Q9450 322e. Pa kakav mi je to napredak za godinu dana po odnosu cena/peformanse?

Zar ne bi trebalo da godinu dana kasnije dobijemo skoro duplo jači CPU za iste pare, barem je tako oduvek bilo (i još uvek važi za grafičke karte, gde su AMD i Nvidija pravi konkurenti)

Izgleda, sada kada je AMD malo posustao na procesorima, Intel baš žešće koristi svoj monopol... :(

Poslednja izmena:
Izgleda, sada kada je AMD malo posustao na procesorima, Intel baš žešće koristi svoj monopol... :(

A ljudi mahom nastavljaju da se raduju shto AMD-u ne ide...niko ne razmishlja na duze staze a svima ce da se skache po grbachi i dzepu...:smoke: Krajnje dobar rezon, nema shta...:wall:

Uf, ala su ga zacepili. Q6600 je 180e a Q9450 322e. Pa kakav mi je to napredak za godinu dana po odnosu cena/peformanse?

Zar ne bi trebalo da godinu dana kasnije dobijemo skoro duplo jači CPU za iste pare, barem je tako oduvek bilo (i još uvek važi za grafičke karte, gde su AMD i Nvidija pravi konkurenti)

Gledao sam na ebay i u USA je oko 240e

Auuuuu i previse.....
Ala su bezobrazni.. Ne vredi definitivno tih para.

Ne terba se nadati cifri preko 4ghz znaci 3.6ghz 90% pana dadalje ali realno 3.8ghz bi trebalo da moze svaki normalan primerak ;) :wave:

Poslednja izmena:
Onaj q9300 ide na 3,50 Ghz.
Kolika je razlika u cijeni njih dvoje?

traba da budeo oko 100e cenim ali postoji velika razlika zato sto q9300 ima 6Mb L2 kesa a q9450 ima 12mb L2 :wave:

Dobro koliko to vredi u aplikacijama tipa Cinema ili 3DMax?
Znaci 9300 na 3,50 Ghz vs. q9450 na 3,50 Ghz.
Ja misio da je to isto posto su oba 45 nm....?!=!)!

Nazad
Vrh Dno