Šta je novo?

Intel platforma +- 80k

GhostFace

Čuven
Učlanjen(a)
24.09.2002
Poena
645
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel Core i5 750 @ 2.67GHz + CM Hyper 212+
Matična ploča
Gigabyte Technology Co. Ltd. P55A-UD4 (Socket 1156)
RAM
12 Gb DDR3
GPU
ATI AMD Radeon HD 5850
Storage
Silicon Power 500GB + Seagate Barracuda 3TB
Zvuk
Tascam external
PSU
Chiftec CFT 600
Kućište
CM 690 II Advanced
Monitor
Samsung
Miš & tastatura
Logitech K740 + Logitech MX Revolution
Mobilni telefon
iPhone 15 Pro
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Posle odlicne kupovine intel platforme koju sam proseldio dalje ..pojacan je budzet i odlucio sam se na jos nesto jace. Kompjuter bi prvenstveno koristio za multimediju i gaming. Budzet je 80.000 din. Procesor i5 750 ili da idem na neku i7 varijantu. Sto se graficke tice isao bi najverovatnije na 5850 jer koristim t240 u HD rezoluciji. Interesuje me ostatak komponenti koje su preporuke i da li je isplativo ici na ssd kao sistemski disk a ostalo na obican sata ili dva sata u raidu. Imam CHIEFTEC'a GPS-550AB-A 550W da li ga menjati i prelaziti na neko jace a modulanro ili za sada ostaviti ovo?

SSD zaboravi. Slaba ponuda, previsoka cena... Bolje neki WD VelociRaptor ako hoćeš brži sistemski disk.
Što se tiče RIAD-a.... hmmm

Striped - jeste brže ali ako pukne jedan disk, gubiš sve.
Mirror - Sigurnije - ali mnogo sporije
Za ostalo ti treba više od 2 hd-a

Ako već raspolažeš sa tolikim budžetom idi da LGA1366 (veći keš, triple memorija....) npr. i7-920
Istina da će biti tesno zbog 5850.... Po meni je bolje da na uštrb grafike uklopiš dobru ploču, proc i mem, jer i "slabije" odnosno jeftinije grafike nemaju problem sa zahtevnijim aplikacijama i igrama, bez obzira na HD rezoluciju.

1366 plus 5850 za 80000din mozes odmah da zaboravis, isto tako i7 1156socket i 5850 ne moze da se sastavi, ps za igranje ti je dovoljan i5

core i5 750
gigabyte ga-p55-ud3r best buy za 1156 socket, bolja ti ne treba
2x2gb ddr3 ram kingston hyperx 1600mhz
sapphire 5850
dvd rw samsung 223c
xigmatec asgard solidno kuciste za malo para
chieftec cft 600w
samusung f3 500gb

To je 81100din e sad mozes da uzmes bolje kuciste ili hard od terabajt isto samsung f3 serija i samo 2gb rama pa kasnije da dodas, to je na tebi, mada je i ovo odlicno kuciste za malo para.

Poslednja izmena:
Znaci ipak bolja solucija je ici na i5 750 i na 5850, ja sam razmisljao o i7 920 i 5770 varijanti pa eventualno kasnije ukoliko bude potrebe prodati tu i preci na 5850

Idem na varijantu da ne kupujem napajanje jel imam Chifteca gps 550w ne znam da li ce to dovoljno snage biti. Ako bi isao na I7 varijantu

proc i7 920
ploca Gigabyte X58a ud3r ili ona Evga x58 ali nigde je nema a ne znam joj ni cenu
mem kingston hyperx 2x2
graf 5770 vaporx saphire
disk samsung f3 1tb
dvd-rw Liteon ihas214 ili ne znam ni ja koji svi su katastrofa

to je priblicno 78k ukoliko bi uzimao bolje kuciste morao bi da se otvorim za jos koju hiljadu. Naravno cim sakupim jos para prodao bi chiftec'a i uzeo corsair hx750

Tesko da ce stati 5850 u asgard,bice tesno
stace bez problema
Znaci ipak bolja solucija je ici na i5 750 i na 5850, ja sam razmisljao o i7 920 i 5770 varijanti pa eventualno kasnije ukoliko bude potrebe prodati tu i preci na 5850

Idem na varijantu da ne kupujem napajanje jel imam Chifteca gps 550w ne znam da li ce to dovoljno snage biti. Ako bi isao na I7 varijantu

proc i7 920
ploca Gigabyte X58a ud3r ili ona Evga x58 ali nigde je nema a ne znam joj ni cenu
mem kingston hyperx 2x2
graf 5770 vaporx saphire
disk samsung f3 1tb
dvd-rw Liteon ihas214 ili ne znam ni ja koji svi su katastrofa

to je priblicno 78k ukoliko bi uzimao bolje kuciste morao bi da se otvorim za jos koju hiljadu. Naravno cim sakupim jos para prodao bi chiftec'a i uzeo corsair hx750

znas kako za gaming ti ne treba i7, to je procesor za profesionalce, u prevodu dzaba bacas pare(i za procesor i za plocu) kad je razlika u igrama izmedju njega i i5 veoma mala, bolje uzmi 5850 nego 5770 zbog igranja u hd rezoluciji, to tvoje napajanje ce da izdrzi 5770 ali ne i 5850, dovoljan ti je i chieftec koji sam naveo ili corsair 650TX

Poslednja izmena:
Kao sto su ti vec rekli i7 je za gaming apsolutno nepotreban.U ovakvim situacijama mnogo vece performanse u igrama bi imao sa kombinacijom i5 750 i 5850 nego i7 920 i 5770,tako da znas sta ti je ciniti.I7 jeste zver od procesora,ali akupa i nepotrebna za igrabje jer za mnogo manje para dobije iste ili pak slicne pesrformanse.
Ja bi tu isao na Stopketovu konfu.Ali i tu moze malo da se koriguje.
Ne treba ti Kingson HyperX ako neces klokovati,nepotrebno se dize cena konfe tu se moze ustedeti i uzeti obicnu memoriju na 1333mhz,razliku neces primetiti.
To Chiftec napajanje CFT 600 je odlicno,built by CWT,48A na +12v,bez problema ce drzati tu konfu,tako da nema potrebe za skupljim napajanjem.
Ovo ostalo je odlicno i vrlo lepo uklopljeno.

i7 jeste nepotreban za gaming...
a imajuci u obzir namenu, ne bi bilo lose uzeti ud4 plocu sa 2 pcie x8...nikad se ne zna kad moze zatrebati
u mnogim igrama amd 965 je brzi i od i5 i od i7

Evo ovako , odlucio sam sledece..

Intel i5-750 Core, 2.66GHz Box, LGA1156
GigaByte GA-P55A-UD4
2 x 2GB DDR3 Kingston HyperX Black Edition, PC1600, Cl9
Sapphire ATI 5850, 1GB DDR5
DVD+-RW Samsung SH-S223C SATA
Chieftec CFT-600-14CS, 600W, Cable management
500GB Samsung HD502HJ SATA2, 7200pm, 16MB F3

Ukupna cena: 82.870 din.

kuciste ne znam koje... probio sam budzet 10 000 isao bi znaci do 90 000

Poslednja izmena:
Vrlo dobro sastavljena konfa,ali mozes da uzmes Gigabyte GA-P55A-UD3R umesto Gigabyte GA-P55A-UD4,ne vredi te razlike u ceni osim ako neces koristiti SLI/CF.
Kuciste koje da izaberes?
Evo ovako,ako hoces nesto jeftino a solidno mozes da pogledas Xigmatek Asgard ~3500,ako hoces malo skuplje mozes NZXT Beta EVO ~5500 ili ako hoces bas atraktivno kuciste onda gledaj Lexa S ili Guardian 921 ~8000-8500.
Nisu ti potrebne Kingston HyperX memorije ako neces klokovati,a i sa nekim losijim/jeftinijim ces imati iste/slicne OC rezultate tako da je bolje da pogledas da kupis kuler CM Hyper 212+ ili OCZ Vendetta 2 ~3000,jedno od njih ce ti biti dovoljni za pocetak.

Vrlo dobro sastavljena konfa,ali mozes da uzmes Gigabyte GA-P55A-UD3R umesto Gigabyte GA-P55A-UD4,ne vredi te razlike u ceni osim ako neces koristiti SLI/CF.
Kuciste koje da izaberes?
Evo ovako,ako hoces nesto jeftino a solidno mozes da pogledas Xigmatek Asgard ~3500,ako hoces malo skuplje mozes NZXT Beta EVO ~5500 ili ako hoces bas atraktivno kuciste onda gledaj Lexa S ili Guardian 921 ~8000-8500.
Nisu ti potrebne Kingston HyperX memorije ako neces klokovati,a i sa nekim losijim/jeftinijim ces imati iste/slicne OC rezultate tako da je bolje da pogledas da kupis kuler CM Hyper 212+ ili OCZ Vendetta 2 ~3000,jedno od njih ce ti biti dovoljni za pocetak.

neces ustedeti mnogo na memoriji, uzmi hyperx, e sad oko kucista, uzmi xigmatec asgard ako bas nemas kesa, ako imas pogledaj neko bolje od 7-10 hiljada dinara, koje ti se svidi, to je stvar ukusa evo za te pare imas recimo cooler master 690 II koje je odlicno i meni se svidja, podvlacim meni jer ko zna dal se tebi svidja, dakle vidi po netu a i uzivo i odluci sam srecno i nek te lepo sluzi komp.:)

neces ustedeti mnogo na memoriji, uzmi hyperx, e sad oko kucista, uzmi xigmatec asgard ako bas nemas kesa, ako imas pogledaj neko bolje od 7-10 hiljada dinara, koje ti se svidi, to je stvar ukusa evo za te pare imas recimo cooler master 690 II koje je odlicno i meni se svidja, podvlacim meni jer ko zna dal se tebi svidja, dakle vidi po netu a i uzivo i odluci sam srecno i nek te lepo sluzi komp.:)

Da,svako ima svoj ukus.Ja sam njemu predlozio ono sto se meni svidja,sto ne mora da znaci da ce se i njemu svideti.Ako mu se ne svidi on onda kupi ono sto mu se svidja a vredi ulozen novac.
Ali trebalo bi da gledas da uzmes neki iole kvalitetniji kuler od BOX-a,dobro dodje ako se nekad odlucis na OC poduhvat,da malo mucis proc.:-devil-:
Steta takav procesor raspolozen za OC a ti da ga drzis na default-u.
Od kulera gledaj CM Hyper 212+ ili OCZ Vendettu 2 ~3000,a ako hoces nesto jos bolje dodje Prolimatech Megahalems/shadows ~5000-6000 i na kraju imas Corsair H50 ~7000,malo vodeno hladjenje,bruka kako dobro hladi.
Sad ti odluci sta ti najvise odgovara,to kupi.

Odlucio sam se za cm 690 II advanced
gledao sam po cenovnicima pojavljuje se i neka 5850 toxic razlika u ceni je nekih 3.500 koje su razlike?
Sto se kulera tice mnogo pozitivnih komentara sam cuo za cm hyper 212+ tako da cu verovanto njega uzeti ukoliko budem uspeo da i njega ukljucim u budzet ..a ako ne zadrzacu se trenutno na stock'u pa cu kasnije razmislajti o boljem kuleru.

poz svima i hvala na savetima.

Poslednja izmena:
U hladjenju, a 35e ne vredi. Ono iz posta #10 ti je fino, F1 od 1TB je isplatljiviji disk (odnos GB/cena) ukoliko smatras da ti ne treba prostora sada pa i u nekoj skorijoj buducnosti ti ostani pri 500GB modelu. U suprotnom, 1TB je isplatljivija kupovina za tih 25e vise.

U svakom slucaju ostani pri i5 i 5850 kombinaciji.

Odlucio sam se za cm 690 II advanced
gledao sam po cenovnicima pojavljuje se i neka 5850 toxic razlika u ceni je nekih 3.500 koje su razlike?
Sto se kulera tice mnogo pozitivnih komentara sam cuo za cm hyper 212+ tako da cu verovanto njega uzeti ukoliko budem uspeo da i njega ukljucim u budzet ..a ako ne zadrzacu se trenutno na stock'u pa cu kasnije razmislajti o boljem kuleru.

poz svima i hvala na savetima.

http://www.naslovi.net/2010-02-15/it-svet/sapphire-radeon-5850-toxic/1547225

U hladjenju, a 35e ne vredi. Ono iz posta #10 ti je fino, F1 od 1TB je isplatljiviji disk (odnos GB/cena) ukoliko smatras da ti ne treba prostora sada pa i u nekoj skorijoj buducnosti ti ostani pri 500GB modelu. U suprotnom, 1TB je isplatljivija kupovina za tih 25e vise.

U svakom slucaju ostani pri i5 i 5850 kombinaciji.
nemoj nikako da uzimas f1 nego f3 ili ako njega nema wd aaks od 500 gb ili f3 od 1tb

Hvala drugari, samo mi jos recite da li bi sve ovo glatko islo na jednom chiftecu cft 600 ili ce mi biti potrebno jace napajanje?

Hvala drugari, samo mi jos recite da li bi sve ovo glatko islo na jednom chiftecu cft 600 ili ce mi biti potrebno jace napajanje?
lagano ide na tom napajanju koje ce biti dovoljno i kasnije kad bude upgradeovao komp.
komentar sa it sveta:
Bolje napajanje za ove pare necete naci provereno. Kod mene tera i7 920 klokovan na 3.2GHz, klokovanu HD 5850, 6GB rama, 6 fanova u kucistu (od kojih je jedan od 22cm), dva harda i dve optike apsolutno stabilno. Dovoljno jako da tera bilo koju karticu danasnjice ukljucujuci i HD 5970 sa bilo kojim klokovanim quad core procesorom. A za neki sli ili crossfire preporucujem CFT-750-14CS.

Drzace on to pusteno,nema da brines.I kao sto neko rece to napajanje je dovoljno za vecinu stvari danas.Eventualno mozes da pogledas i Corsair VX550 ako vise volis Corsair,ali VX550 nije modularan.
5850 Toxic ima malo drugacije/bolje hladjenje od referentnih kartica,sto vuce i malo veci OC potencijal,i ako se nevaram uma nesto vise taktove.Ali tesko da bi ti se isplatila ta razlika od 35e izmedju 5850 Toxic i referentne 5850,jer su i referentne kartice vrlo pristojno odradjene.

Morao da odustanem od hyperx memorije jer ona radi na 1.65 a na plocu ide samo 1.5v tako da sam uzeo Kingstona na 1333 1.5v. ukljucujuci f3 od 1tb i hyper 212+

Vrh Dno