Šta je novo?

Intel Pentium B950, 2.1 GHz

http://goo.gl/Nxqio
Ovaj laptop ima nvidia GT 540 grafiku. Ne brinem za to, nego za procesorsku brzinu, koliko ce mu biti tesko da se izbori sa vise programa u isto vreme. Internet, AIMP, neka igrica u isto vreme.. Koliko je jaci od Core 2 Duo T6600 @ 2.2Ghz, da procenim prema njemu, posto ovaj imam..

Taj procesor je sjajan.Koristio sam ga na asus laptopu i bio sam prilicno zadovoljan.E sad ja ne znam za sta tebi konkretno treba.Za to sto si napisao dovoljan je i celeron iz T serije.Procesor je prilicno dobar i odlicno se vlada u situacijama.E sad ako oces da igras najnovije igrice to ne mogu da ti potvrdim dal je super.Za ovo sto si napisao je i vise nego dobar.

Po meni ovo je slabiji SB procesor medjutim dovoljno je jak za vecinu cpu iz te klase koji se valjaju u ostalim lapovima.Mislim da je mnogo bolji nego intel pentium iz te klase ili celeron.Svidja mi se sto je intel ubacio ovu B seriju koja je super za neke osnovne operacije.U svakom slucaju ako ne planiras nesto extra ozbiljno moja preporuka.Bolji je sigurno od bilo kog AMD-a iz te klase.

Ako oces da picis neke igre nove i da koristis neke ozbiljne programe kojima treba jak cpu onda bolje idi na i3 ili i5 SB

Hvala puno.. Drug za koga kupujem laptop ne igra igrice, a i ako odigra neku to ce biti neke nezahtevne.. Bitno mu je samo da mu laptop traje duze vreme, da ne mora da ga menja za 2 nego za 3-4 godine... Nadam se da ce procesor toliko da izdrzi..

Za tu nemenu je sasvim zadovoljavajući procesor i za tri godine će sigurno moći sa njim da surfuje i pušta radio sa aimp

Moj desktop CPU je u klasi tog procesora i cak mislim da je ovaj SB bolji malo od mog X2.Ja sa njime radim sve moguce operacije i ni jednom mi nije secnuo za bilo sta.E sad ono za sta je postao slab su nove 3D video igre.I pod slab ne mislim da ne mozes da igras nista nego jednostavno za najnovije igre treba imati quad core cpu.Tako da za sve mozes sa tim SB-om osim sto je za igre postao nove slab.Znaci kad bi mu malo zakuvao detalja stucao bi..A tu je naravno i grafika tako da...

A moj cpu evo vec 2 godinu je doziveo i da ne igram igre ne bi ga menjao nikad.Posto planiram uskoro cu da cim budem imao love uzimati X4.Na laptopu imam T4200 koji jeste slabiji nego X2 ili taj SB ali za osnovne stvari je zadovoljavajuci.Ono gde primecujem da se malo gusi je kad mu zakuvam jedno 50 tabova u FF-u ili kad mu dam da radi nesto gde cpu przi na 100%.Iskreno sam najvise odusevljen sa tim B procesorima.Toliko su dobri da to nije normalno.Inace ova T klasa je zadovoljavajuca al je B klasa pregazila T u svakom pogledu.

S obzirom da ti B cpu se ubacuju u low klasu lapova to je fantasticno.U sustini ko god sada uzima laptop po meni treba da izbegne T klasu iz razloga sto za iste pare B nudi 10 puta bolje.Jos jedan udarac snazan od intela je pretrpeo AMD.Treba jos da jedu luka i slanine da bi dostigli SB intel.

Poslednja izmena:
Jedino je pitanje, koliko treba da bude jeftiniji od i3, sta ako je razlika u ceni ~ 1000din?

Od i3 SB treba da bude jeftiniji 1-2k (komplet laptop, ne sam procesor), ali u praksi je to retko manje od 3.5-4k

Intel je napravio odlicne procesore, ali i s*anje u nomenklaturi. Ovi Bxxx su trebali da budu i3, a i5 i i7 kakvi i jesu. A ne ovako - i3 je Bxxx sa HT i 1MB cache-a vise, i5 je i3 sa TurboBoost-om, jedino i7 normalan...

Poslednja izmena:
Extreme moram da te ispravim, da ne bi bilo zabune.

Mobilni Sandy Bridge procesori:
B940,B950(i ostali) ima dva jezgra i 2MB cashe-a - nema ni HT ni turbo boost
i3 ima 2 fizicka i 2 logicka jezgra tj ima 4 threads (u "ocima" software-a to je quad)...i 3MB cashe memorije
i5 ima 2 fizicka i 2 logicka jezgra tj ima 4 threads i ima turbo boost tehnologiju koja mu dize takt kad je optereceno jedno jezgro i to mu je jedina razlika u odnosu na i3, ta dva proceosora su fizicki ista, i i5 ima 3MB cashe memorije.
i7 ima 4 fizicka i 4 logicka jezgra, tj 8 "tredova", i taj procesor je izuzetno mocan, brzi je npr od i7 920 za desktop racunare, od najjacih Phenoma II da ne pricam...

Sto se tice pomenutog B950 SB, kao sto napisa u jednoj od tema, to je dvojezgarni procesor sa 2MB cashe memorije ali ono sto je bitno je arihtektura. Radjen je u 32nm i kao sto je vec receno to je Sandy Bridge arhitektura, jako malo trosi, ima grafiku koja je sposobna da reprodukuje HD formate...Jako dobar procesor za vecinu potreba, jaci je osetno od prethodne generacije procesora sa 2 jezgra bez HT-a. Skoro sam kupio jedan K53 sa pomenutim procesorom i primetio sam da se ne "gusi" pri multitaskingu igre neke ozbiljnije nisam probao jer lap nije imao diskretnu grafiku...

Za ljude koji planiraju laptop da uzmu moj savet je da sagledate svoje potrebe, i3 je osetno brzi jer ima HT a samim tim jos "thread"-a i 1MB cashe...I po meni se isplati dati nekih 40ak eura vise, ali isto tako i B950 je odlican procesor, za "kezual" gejmere i za multimediu je jako jako dobar ipak je i on SB procesor...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno