Šta je novo?

Intel P35 DDR2/DDR3 ploca

skydiver

Čuven
Učlanjen(a)
04.12.2003
Poena
620
Da li se isplati sada uloziti 20€ vise u neku plocu koja podrzava DDR2 i DDR3, tj. kada se ocekuje da cene DDR3 memorije padnu na neku normalnu vrednost?
Da li ce do tada vec doci vreme da se menja ploca, ili ce moci da se samo zamenom memorije oseti neka prednost?
I kakava su iskustva sa tim kombo plocma?

Moje licno misljenje je da takva mala investicija moze da smanji troskove ili odlozi vreme za zamenu racunara jer ako pogledamo situaciju u zadnjih nekoliko godina lako se vidi da su cene memorija bile veoma sarene i da smo ponekad mogli kupiti duplo veci kapacitet novijeg tipa memorije od starijeg tako da me ne bi cudilo da jednog dana ddr3 bude osetno jeftiniji od ddr2 sto naravno ne mora da znaci ali moze da se desi, naravno to je samo moje misljenje, pozdrav.

Izbegavaj kombo ploce pod obavezno ! Tu se uvek neko ****** desi...

Uopšte ne mora da znači (kod onih jeftinjarija od pre, da) kod novijih ploča.Ja imam P5KC i sasvim sam zadovoljan sa njome (DDR2 i DDR3 kombo).Kod starijih jeftinih ploča skoro je bilo pravilo da to ne radi kako treba.Verujem da kod ploča koje koštaju po 130-150€ tako nešto ne bi smelo da se dogodi.Uostalom barem ploču neću morati da menjam kada padne cena DDR3 memorije, zar ne? :wave:

Poslednja izmena:
Nikako te kombo ploce sad ddr3 memorije nema a i kad je budo bilo bice papreno skupa!
A i neces moci da koristis u isto vreme ddr2 i ddr3.

Poslednja izmena:
Pa to je i ideja, ako npr. za godinu dana cena DDR3 memorije padne na nivo DDR2, a sa DDR3 bi performanse bile bolje, mogla bi jednostavno da se zameni memorija, bez zamene procesora i ploce.

Znam da generalno combo ploce, budzevine, prave probleme, ali da ne bi generizovali zbog toga sam i pitao kakva su iskustva ljudi koji ih imaju, npr. bash ta P5KC od Asusa ili Gigabytova P35C, koja bi trebalo da bude 10€ jeftinija od ASUSA.

@Nesa & Darius: Jel ste probali OC na tom ASUSu?

@skydiver
Nisam probao OC, nemam vremena pošto radim ceo dan.

Pa to je i ideja, ako npr. za godinu dana cena DDR3 memorije padne na nivo DDR2, a sa DDR3 bi performanse bile bolje, mogla bi jednostavno da se zameni memorija, bez zamene procesora i ploce.

nema sanse da cena ddr3 memare toliko padne za 1god.

ja sam protiv "kombo" ploca, zasto davati 30-ak evra vise, bolje onda za te pare kupiti jos 1gb rama(naravno ddr2)
a kad budu pristupacne, onda se nece isplatiti ulagati u tada vec staru plocu.
ps: tako sam ja mislio za sli ploce, pa sam je dzaba kupio(pre ~2god.)...

Sadasnje ploca podrzavaju max DDR3 1333MHz a Intelov dolazeci X48 chipset podrzava FSB1600 (4x400MHz) za DDR3 1600 i sada nikako ne mozes (makar u ovom trenutku) da u IT svetu uzmes nesto sto ce trajati. Pa monitori i napajanja se stalno usavrsavaju pa model od pre 2god je smesan a kamoli samo jezgro masine. Moj savet izbegni kombo varijantu.

Koliko cujem ploce koje podrzavaju i DDR2 i DDR3 su se dobro pokazale (Asus P5K-C, Ggb P35C-DS3(R)...). Medjutim, kad je dolazila na svet DDR2, to je uglavnom bila 533 memorija koja se pokazala indiferentnom u odnosu na kasnije 667 i 800, i nije bilo nekog narocitog dobitka u odnosu na (narocito bolje primerke) staru dobru DDR400. Zato, mislim da nema smisla kupovati ove nove kombo ploce koje podrzavaju samo DDR3-1066 memoriju iz istog razloga, osim ako podrzavaju bar i DDR3-1333.

Neka se javi neko ko ima ovu ili neku drugu combo plocu, a ko je probao sa DDR3 ili jos bolje i sa DDR2 i sa DDR3 memorijom, pa da cujemo utiske, mada mislim da takvih jos uvek nema jer je DDR3 jos uvek preskup.

Asus P5KC podržava DDR3-1333 kao i FSB na 1333MHz a što se tiče overclock-a probao sam i bez problema sam stigao do 3GHz, kažu da može i mnogo više ali za tim za sada nema potrebe i na fabričkim podešavanjima sve dovoljno brzo radi. Jedini nedostatak ove ploče je što pored chip-seta P35 nema i ICH9R već ICH9.

Ono sto mene koci je bash ta cinjenica da ce verovatno dok cena DDR3 memorije bude pala na prihvatljiv nivo tehnologija uznapredovati i u principu nece biti neke koristi od toga sto imam tu plocu, zbog toga sam i pitao kakav je trend imali predpostavki da ce npr. za godinu dana da se izjednaci cena DDR2 i DDR3 memorije pa onda jednostavno prodati DDR2 module i ubaciti DDR3 i time popraviti performanse bez nekog velikog ulaganja.

Razlika u ceni izmedju tih mainstream P35c ploca i neke mainstream P35 ploce je 10-20 eura tako da je vise i pitanje kako su se one pokazale u radu. Mada sto rece neko gore u principu mogu ljudi da pricaju samo o DDR2 memoriji, jer sumnjam da ih je iko probao sa DDR3 memorijom.

Hmmm, moje misljenje: kada ddr3 pojeftini izacice ploca sa p40 cipsetom (lupam) koja ce podrzavati i nove procesore koje recimo p35 ne podrzava, ili recimo pci-e v2.0 ili nesto slicno...

Svaka tebi cast sto si nam sad svima otvorio oci.
Mislim da DDR3 jos uvek nije potreban jer je previse skup a i treba da se jos poradi na njima. Ipak je to taze tehnologija.

P5KC nije loza O/c neki normalan samo sto ima veliki v-droop i ni vdrop nije bas za pohvalu ali se to da resiti ja sam na mojoj izvukao 518 FSb-a sa E6400 mada cenim da moze i vise sa mojim E4400 butuje na 9x400 cip set se negreje nesto posebno mozda zato sto imam Genim II

Slobodno, ali ces onda da puknes 400€ za DDR3 😀
On i nece sada uzimati DDR3, vec kada bude pojeftinio. Ti kao da zaboravljas da ova ploca prima DDR2/DDR3. Inace ja imam lepa iskustva sa kombo intel plocama i to varijantom gde je pored rama i grafika kombo AGP/PCIe. Naravno perfomanse su nesto slabije ali radi bez problema i nasvirana, vec dugo.

Nazad
Vrh Dno