Šta je novo?

Intel Lynnfield Socket LGA 1156 (Core i3, i5, i7)

Achilles82

Slavan
Učlanjen(a)
01.10.2005
Poena
350
The Cebit 2009 is just around the corner and already a few interesting infos are being leaked. Like the following picture of the LGA 1156 socket for the upcoming Core i5 from Intel:

imageview.php

This one is of a MSI P55 motherboard. Expect to see lots more from other vendors like Asus, Gigabyte, Biostar, etc. soon, too.

http://www.guru3d.com/news/core-i5-socket-lga-1156-sighted/

Intel's cheap P55 board is DP55WB

Whitesburg reference

P55 is the chipset that will support Lynnfield CPUs and it will debut in Q3 2009. The new quad-core will be Nehalem based, with dual channel memory controller and DDR3 only memory support.

Naturally Intel will have its own motherboards, while partners will be free to come up with their own ideas. The cheap motherboard will sit next to DG41MJ motherboard in the Classic market segment for Core 2 Duo and Quad. Classic market for Intel is one step better than Essential, the Atom and Celeron cheap boards.

This reference design board comes in micro-ITX format but we don´t know any other details than the fact that it supports Lynnfield socket H1 support. The socket H1 has 1156 pins as we reported before.

Intel also plans three more, more expensive P55 boards that should debut in Q3 2009, for higher market segments.

source

DFI LANParty Dark P55 T3eH6 Pictured
DFI seems to be almost ready with a motherboard based on Intel's P55 chipset, that supports the company's upcoming LGA-1156 socket processors. This motherboard did not get the limelight at this year's CeBIT event. It doesn't seem like DFI finalized the board's cooling, hence the pictures don't show coolers over the chipset and VRM areas. The rest of the board's features are pretty visuals:

* 6+2 phase CPU power circuit,
* Four DDR3 DIMM slots for dual-channel DDR3 memory
* P55 chipset used without any additional PCI-Express bridge chip
* Three PCI-E x16 slots, most likely two of them are routed to the CPU, arrange as x8, x8 with both populated, while the third is routed to the P55 chipset's 8-lane PCI-E hub
* Six SATA II ports from the PCH, two from an onboard controller, the same controller also provides an IDE connector

The rest of its features seem pretty standard for motherboards of its class. DFI may introduce this motherboard in some of the first waves of product launches following Intel's launch of compatible processors.

88a.jpg

source

Core i5 Specifications and Prices Surface

Intel's next big thing in the making, the Core i5 series processors are nearing launch, which is reportedly delayed to October. The new processors replace the Core 2 Quad and Core 2 Duo series of processors, while leaving the high-end market for Core i7 to play with. These processors are based on the LGA 1156 socket, and are incompatible with Core i7 motherboards. Recent reports shed light on three models in the making to start the lineup, all of which are quad-core processors based on the Lynnfield core, built on the existing 45 nm process.

The common features of these processors include: four x86 processing cores with support for HyperThreading technology, an integrated dual-channel DDR3 memory controller specified to run DDR3-1066 and DDR3-1333 modules, 8 MB of L3 cache, and support for TurboBoost technology. The three models will come with core clock speeds of 2.66 GHz, 2.80 GHz, and 2.93 GHz. The three will be priced at US $196, $284, and $562 respectively. With the TurboBoost technology enabled, the clock speeds card be stepped up to 3.2, 3.46 and 3.6 GHz respectively, on the fly. Shortly after launching these processors, Intel may introduce the industry's first 32 nm processors. With these prices, the chips clearly intrude the price-domain of Core i7, though perhaps their lower platform costs could serve as deal-makers.

source

Gigabyte High-End P55 Motherboard Pictured
With the industry inching closer to the launch of Intel's Core i5 series processors, motherboard vendors are busy readying waves of motherboards to go with the processors' launch. Earlier in March, a picture of Gigabyte's first P55 chipset motherboard, the GA-IBP surfaced. The pictured then revealed a motherboard based on the Ultra Durable 2 component package. At an overclocking event in Los Angeles, Gigabyte unveiled a second motherboard. This one, yet to be named, is up to date with the Ultra Durable 3 package, a seemingly powerful CPU VRM design, support for dual-channel DDR3 memory, dual-Gigabit Ethernet interfaces, an additional storage controller for four SATA ports over the six P55 offers, among standard features. The expansion slots on this board include three full-length PCI-Express slots, the first (blue) one being of full x16 bandwidth that shares 8 lanes with the first orange slot if populated, while the second orange slot is electrically x4, and probably connected to the P55 PCH. No other details have emerged about this board, though we're keeping track of things.

70a.jpg

source

Jedno pitanje- sta je tacno i5?
Jel to buduca jeftinija i sporija klasa Intel procesora?
E sad ako je tako, zasto mi se cini da nece biti ni jeftiniji a bogami ni losiji, jer iako nema 3-channel DDR3 kontroler, imace integrisan graficki kontroler, a kad vidim ove ploce nije mi dobro (a sigurno nije jeftino) :D
E sad ako ispada da su i i7 i i5 procesori sustinski brzi, cemu dva socketa??
Mozda nisam u pravu, ali ako ima neko ko zna da objasni.

POZ

Jedno pitanje- sta je tacno i5?
Jel to buduca jeftinija i sporija klasa Intel procesora?
E sad ako je tako, zasto mi se cini da nece biti ni jeftiniji a bogami ni losiji, jer iako nema 3-channel DDR3 kontroler, imace integrisan graficki kontroler, a kad vidim ove ploce nije mi dobro (a sigurno nije jeftino) :D
E sad ako ispada da su i i7 i i5 procesori sustinski brzi, cemu dva socketa??
Mozda nisam u pravu, ali ako ima neko ko zna da objasni.

POZ

i7 ce imati malo vise taktove i skuplje ploce. Ostaju i core2quad pa ce ovi da se uglave negde izmedju...
Nema kod intela nista jeftino :)
Ovo sa 2 soketa ni meni nije jasno, ali valjda je to nesto vezano za buducnost :(

Ne kapiram sve ovo :).
Mislim da cu moj C2Duo furati jos dugo...

Mislim, razlicite ploce za i7 i i5 :wall:.

Ne kapiram sve ovo :).
Mislim da cu moj C2Duo furati jos dugo...

Mislim, razlicite ploce za i7 i i5 :wall:.

pa moralo se, isto radi i AMD sa prelaskom sa DDR2 na DDR3... a intel je morao jer prelzi sa tripple channel -> dual channel pa je samim tim ploca dosta jednostavnija
a i 0.005% ljudi odluci se na zamenu procesora a plocu ostavlja istu... (hint: Promesaj I -> Pokusaj II :p )

pa moralo se, isto radi i AMD sa prelaskom sa DDR2 na DDR3...
Kod amd-a AM3 procesori mogu da se ubodu i u AM2+ i u AM2 (znaci sadasnji procesori i procesori koji ce se pojaviti ove i sledece godine mogu i u 2-3 godine stare ploce). Obrnuto naravno ne moze (stari procesor u AM3 plocu), jer stari procesori ne podrzavaju ddr3. Tako da ne znam na sta si mislio pod ovim?
AMD je ovo sa dva soketa radio u vreme 754 i 939 i pokazalo se kao losa strategija :)

Ja verujem da je intelu namera da LGA 1156 sluzi za jeftinije procesore (sa integrisanom grafikom), ali u medjuvremenu da popuni rupu sa i5, pa nam mozda zato nema smisla...

a intel je morao jer prelzi sa tripple channel -> dual channel pa je samim tim ploca dosta jednostavnija
Nije morao, a ploca je jednostavnija jer je kod i5 i PEG integrisan, pa prakticno nema severnog mosta...

a i 0.005% ljudi odluci se na zamenu procesora a plocu ostavlja istu... (hint: Promesaj I -> Pokusaj II :p )

Slazem se sa ovim za zamenu procesora, ali ljudi ipak vole kad im ploca ima i buducnost ;) Osim toga nisu samo ploce nekompatibilne, neki ljudi su kupili skupa hladjenja za procesore koji su im sad nekompatibilni (kad AMD-a se to nije menjalo ne pamtim od kad :) )

Vecu glupost nisu mogli napraviti, em sto im nova platforma nije nesto popularna osim kod gadged freakova i overclockera sad imaju jos i dva razlicita socketa za procesore razlicitog cenovnog segmenta. Ne brinite, kad dodju I7 celeroni imace jos dva nova socketa, jedan za procesore sa keshom drugi za one bez.

@stormwatch153 preterujes.. I7 nije ni namenjen vecim masama ko oce nek izvoli dok ce i5 pokriti sav segment sa tim socketom...

i7 je trebao da ugusi AMD u bilo kakvom pokusaju da se napravi 'iznenadjenje' po pitanju performansi novih procesora (PII). Platforma je samo testirana na consumer trzistu, da bi se polako preselila na servere i hi-end radne stanice. Intelu sada treba nesto u klasi oko 100$, jer je AMD ekspresno vratio procesore u tu cenovnu kategoriju (skoro svi PII) a izgleda da ce i 50-100$ biti dobro pokrivena sa PII X2 u 45nm.

Generalno 1156 treba da bude isto sto i 775 u narednom periodu, svi koji su kupili i7, pa sta reci... prosli su kao i oni sa S423 :)

Asus samo radi ono sto je i cinio sve ove godine, u nizu klasu gura maksimalno osakacene proizvode i prodaje ih na "ime".

Vecu glupost nisu mogli napraviti, em sto im nova platforma nije nesto popularna osim kod gadged freakova i overclockera sad imaju jos i dva razlicita socketa za procesore razlicitog cenovnog segmenta. Ne brinite, kad dodju I7 celeroni imace jos dva nova socketa, jedan za procesore sa keshom drugi za one bez.

uopsre se ne slazem sa tobom... nova platforma je extra ali za one koji imaju dubok dzep,da imam para budi siguran da ne bih furao E4300.... i7 nije za svakog... dok ce i5 biti socket za narodne mase... ja sam nesto u tripu da mi sledeci upgrade bude e8400 i p45 ploca ali ukoliko i5 stigne uskoro i budu imali ok cenu sigurno cu zaobici e8400

i7 je trebao da ugusi AMD u bilo kakvom pokusaju da se napravi 'iznenadjenje' po pitanju performansi novih procesora (PII). Platforma je samo testirana na consumer trzistu, da bi se polako preselila na servere i hi-end radne stanice. Intelu sada treba nesto u klasi oko 100$, jer je AMD ekspresno vratio procesore u tu cenovnu kategoriju (skoro svi PII) a izgleda da ce i 50-100$ biti dobro pokrivena sa PII X2 u 45nm.

Generalno 1156 treba da bude isto sto i 775 u narednom periodu, svi koji su kupili i7, pa sta reci... prosli su kao i oni sa S423 :)

Glas razuma. ;)

Ocekivani rezlutati, mada mi se cini da bas i nisu nesto dosledno ispratili Phenom II sa Everest rezultatima, u svim ss je 3GHz, a u tabeli 3.2GHz?

Ono sto sada meni nije jasno je, cemu i5 posle i7 kada su razlike minimalne :) Ispada da je i7 izbacen samo zbog AMD-a :D

Poslednja izmena:
pa ne bas i7 je izbacen jer se moglo ustavri za server segment trzista i extreme korisnike ;)
a i5 je izbacen zbog AMD-a ...
da je P2 bio bolji i5 bi izasao paralelno sa i7 i vodio bi se rat cenama ovako cekaji AMD u 45nm da psute i5

Uh sto ste navalili na asusa... To je neka low end ploca izlozena. Evo malo ozbiljnije ploce, lepse od svih tamo izlozenih :p
Asus_P7P55_PRO_board_01.jpg

Sto se tice i7, ne znam sta bih rekao. Cena za 920 je odavno kao i za q9550 (priblizno za E0). Na newegg, asus maximus formula p45 (i ostale formule) su 10-20$ jeftinije od evga x58 ploce. Sasvim pristupacno a performanse ce mu jos godinu dana biti neprevazidjene. Pogotovo uz neki klok od 4ghz.

@stormwatch153 preterujes.. I7 nije ni namenjen vecim masama ko oce nek izvoli dok ce i5 pokriti sav segment sa tim socketom...

Ajde razmisli malo o toj konstataciji, da li se Core 2 platforma pojavila u dva razlicita socketa? NE, naravno nego su svi procesori od najslabijeg do najjaceg isli u vec postojeci 775 socket sto sa I7 (I5) nije slucaj, ovako nesto im nije trebalo.

Ajde razmisli malo o toj konstataciji, da li se Core 2 platforma pojavila u dva razlicita socketa? NE, naravno nego su svi procesori od najslabijeg do najjaceg isli u vec postojeci 775 socket sto sa I7 (I5) nije slucaj, ovako nesto im nije trebalo.

pa iskreno ne interesuje me taj segment kao verovatno ni tebe :)
a Intel trennutno moze da radi sta oce jer je AMD zaostatak prevelik .... (samo pogledaj server testove koji oslikavaju kako ce i5 i i7 tuci AMD sa G300 i ATIxxx.. )

Ti nemas server kuci, a i G300 nije Intelov proizvod ;)

pa iskreno ne interesuje me taj segment kao verovatno ni tebe :)
a Intel trennutno moze da radi sta oce jer je AMD zaostatak prevelik .... (samo pogledaj server testove koji oslikavaju kako ce i5 i i7 tuci AMD sa G300 i ATIxxx.. )

Nek radi Intel sta hoce, sve sto doprinosi njihovoj propasti za mene je radost :)

Nek radi Intel sta hoce, sve sto doprinosi njihovoj propasti za mene je radost :)

pa u proslosti je radio mnogo gore stvari i nista se lose nije desilo ;)
sad je jos zlatan kakav je bio :p

samo kad se setim kad je ogranicavao OC i koje je sve mere koristio prtiv AMD i jos mnogo toga...

Vrh Dno