Šta je novo?

Intel Larrabee "CPU-GPU"

• Začetnik teme Začetnik teme Nedjo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
da, to si verovatno u pravu ali ako se takmice na polju obicne rasterizacije poligona (banalizujem) , resenje GPCPU otvara mnogo vece mogucnosti za naprednije tehnike renderinga + ne samo renderinga vec obrade podataka u opste...

Može biti, ali opet, teško da će GPCPU moći da odrađuje podjednako dobro kao diskretna grafika srednje klase, pogotovo prve generacije...

Imajući u vidu konstantni opadajući trend prodaje diskretne grafike, to proizvođače GPGPU-a neće previše brinuti. Ono što ja mislim je da će se situacija (ako Intel ovako nastavi) u tom segmentu preslikati sa današnje CPU scene, osim ako AMD-ova verzija kojim čudom ne bude bolja.

Ma, AMD je implementirao i L3 kesh u chip...

Ideja je da se napravi univerzalni chip koji ce raditi i jedno i drugo, tako se ne radi o sabiranju broja tranzistora (CPU+GPU).

Hm, ja sam još mlad i zelen, ali zar ne bi za to bilo potrebno odbacivanje x86 arhitekture, ili bar njenog velikog dela?

nVidia o Larrabeeju:

http://arstechnica.com/articles/pae...he-highwire-the-geforce-8800-and-beyond.ars/3

ili ukratko: "I think one factor neutralizes pretty much all of what he had to say about Larrabee's lack of established drivers, codecs, and an overall software ecosystem: Larrabee is multicore x86, 'nuff said"

um... http://www.benchmark.co.yu/forum/showpost.php?p=1106135&postcount=16 ...nuff said😀. Ja sam to u startu rekao, jer, sada intel treba da ubedi developere da sve ide na "softverski" render, zar ne? Ili će da podrže DirectX? Niko o tome ne priča, a ako je Larrabee GPU, to je najvažniji issue!

I na kraju ce nVidia zajedno sa Intel-om da razvija Larabee 🙂

ako i bude tako, onda ni svemoćni Intel nije toliko svemoguć, a NVIDIA nije u lošoj poziciji. Samo ne vidim kako će da spoje x86 arhitekturu i DX kompatibilnost, ali ok, nisam inženjer 🙂

Poslednja izmena:

both. Moci se i da se implemenira kao GPU i kao CPU. Moci ces da dodajes dodatne Larabee cipove u PCI Express slotove da ti rade kao koprocesori. To je odgovor na AMD Torenzza platformu i sve benefite koje ona donosi. Osim sto AMD koristi dedicated bus za te potrebe, mada mislim da ce i Intel na kraju koristiti svoj bus nalih HyperTransportu koji je takodje u najavi i zaobici sproru PCIex magistralu.

Poslednja izmena:
Meni samo nije jasno, ako je ona na grafičkoj, na kakvu ploču će se "ubadati"? verovatno će i sama ploča kao glavni GPU imati Larrabee, što će dovoljno biti za neke normalne i office mašine, a za workstatione i igranje ćeš moći da bodeš dodatne Larrabe PCI-E 2nd gen "grafičke"...

Nazad
Vrh Dno