Šta je novo?

Intel ipak ima keca u rukavu

borko011

Cenjen
Učlanjen(a)
03.04.2011
Poena
170
Iako sam negde napisao da Intel za sad nije zainteresovan za rastuće tablet tržište,lukavi Intel je ipak spremao svog kandidata za tablet uredjaje!
U pitanju je Atom Z670 processor,i deo je Oak trail platforme specijalno dizajnirane za tablete.Ima potrošnju oko 4w i moći će da potera Windows na tabletima, uz smanjenu potrošnju.Eto,pa za one koji sanjaju o all in one rešenju u 7 inča, kao ja..idealno rešenje:smoke:

Poslednja izmena:
Iako sam negde napisao da Intel za sad nije zainteresovan za rastuće tablet tržište,lukavi Intel je ipak spremao svog kandidata za tablet uredjaje!
U pitanju je Atom Z670 processor,i deo je Oak trail platforme specijalno dizajnirane za tablete.Ima potrošnju oko 4w i moći će da potera Windows na tabletima, uz smanjenu potrošnju.Eto,pa za one koji sanjaju o all in one rešenju u 7 inča, kao ja..idealno rešenje:smoke:

imas neki linak da podkrepis te informacije?:p:)

ma da, kuva se nesto, ovih dana izlaze informacije o windows osmici na sve strane, bice svasta iduce godine :p

A inace je krajnji cilj tableta da guraju Windows :d

Intel je ove procesore najavio jos u junu. Mozda se nesto u medjuvremenu promeilo, ali ovi procesori (iako imaju x86 tehnologiju) jednostavno nisu pravljeni da rade sa Windowsom (ako neko to bas zeli). Videcemo da li ce postojati neka varijanta da se na njima pokrene Windows, ali nesto sumnjam. Takodje, koliko mi je poznato, ARM ipak trosi manje struje.

Poslednja izmena:
Džabe da troši i 1W ako su performanse užas :S:

pa ljudi..izgleda da se nismo razumeli.mnogi sanjaju windowsxp/7 na tabletici(7inča),a da baterija izdrzi nekih 5-7 sati a izgleda da je ovo x86tehnologija,znaci hacking i ugradnja voljenih windua,samim tim i featuresa ne gine.naravno dual boot sa androidom.

niko ne pominje w8 koji ce raditi i na arm procesorima,ali pitanje je,da li ce na istom i kad, raditi programi koji rade na w xp/7.

Naravno da ljudi pricaju o Win8 za ARM, kad vecina ljudi samo to i poznaje. Priznaj, kada je iPad izasao, zvucao je kao kompletna budalastina. Android tableti su isti fazon (uglavnom). I ko ih jos naziva budalastinom? Za njima vlada prava pomama! Ljudima je potrebnije da se naviknu na novo nego Windows, i Microsoft je veoma svestan toga. Sto bi inace, posle svih ovih godina odbijanja, resili da portuju Windows na neku drugu platformu osim x86?

Takodje, kao sto sam vec rekao, Atom Z600 serija nije pravljena da "vuce" Windows. Verovatno ce biti dostupan neki hack, neki fazon, nesto sto ce omoguciti da Windows radi na njemu, ali do pojave Win8, kada cemo moci da budemo sigurni, sve ce to biti nesto prekrpljeno i skarabudzeno. A ja, na prvom mestu, ne zelim Windows na tabletu. Ovaj procesor ce vise gadjati Android trziste (puno srece sa tim) i MeeGo trziste (OS koji jos zvanicno i ne postoji).

ViewPad10Pro će imati na sebi Oak Trail 1.5GHz, bateriju od min 3300mAh i Win7 + Android 2.2. Postojaće opcije sa i bez 3G, sa 16GB SSD ili 32GB SSD. Ovaj nisam imao priliku da testiram, ali ViewPad10 sa običnim N455 Atomom jesam i radi neverovatno brzo, jedino što je malo veći potrošač.
ViewSonic je namenio ovaj tablet poslovnim korisnicima. Morate priznati da je vrlo praktično rešenje za prodavce na putu kojima treba praktično rešenje, i Windows na kojem radi neka poslovna aplikacija preko koje mogu da poručuju robu, proveravaju trenutno stanje na svojim lagerima, rade online plaćanja i slično.

Posle svih ovih prepiranja i objasnjenja, odlucio sam da proverim, i da, ja sam pogresio. Z670 i dalje trosi vise struje nego ARM, ali je jaci i zapravo pokrece Win7. Izgleda da nisam pratio dovoljno dugo ove procesore, moja greska...

A inace je krajnji cilj tableta da guraju Windows :d

Nikad u istoriji nije prodato toliko nečega a da zapravo i nisi siguran čemu zaista služi. Možeš ga koristiti na razne načine ali nijedan od tih načina nije pravi tj. drugi uređaji to rade na mnogo bolji način. Najtužnije od svega je što je Apple sa iPad dva zacrtao pravac tabletima kao igračkim konzolama što je suludo imajući u vidu kontrole koje zahtevaju da prilikom igranja rukama pokriješ trećinu ekrana i da ga mrdaš levo desno, što preglednost smanjuje na nulu. Izem ti tablete ako je poenta istih tač skrin igrice.

Imaju oni dovoljno poente za one kojima se svidjaju. Ako se nekome ne svidja, neka ga jednostavno ne kupi. Meni se dopada to sto je Android zaista dovoljno mocan za skoro sve, za onih 5% stvari sto ne moze da uradi tu je TeamViewer, baterija traje izuzetno dugo, mali je i lagan. Ako hocu da radim zaista ozbiljno, naravno da mi tablet nece zameniti fizicku tastaturu, misa i ekran od 23".

Nije samo stvar u ceni, ovakvi uredjaji postoje vec neko vreme (recimo, Archos 9 je objavljen oko pola godine pre iPada 1, a ima ih jos). Jednostavno, to su bili potpuno niserski uredjaji, sa manjkom ljudi koji su zaista za njih zainteresovani. Postoji dobar razlog zasto ja iPad uspeo da napravi takav bum na trzistu - relativno mali uredjaj, baterija koja traje jako dugo, mogucnosti koje zadovoljavaju vecinu prosecnih korisnika (i mnoge napredne) u vecini slucajeva i OS koji je praktican za koriscenje prstom. To je nesto sto Windows tableti ne mogu da ponude.

I da, ako mi u trenutku zaista zatreba da odradim nesto sto tablet ne moze, uvek je tu teamviewer.

opet gresis.bile su krntije pin trail a ovi su oak trail specijalno radjeni za tablete.
ima masa ljudi koji zele win na tabletu+android i nekih 5 sati autonomije.ovi to mogu,ali koštaju u pm.

I telefonima si nekad morao da punis bateriju 2 puta dnevno, pa su ih ljudi opet nosili. Postojali su tableti, ali su bili nisherski uredjaji. Ok, sada ce proci bolje, jer sad prolazi dobro sve na cemu pise tablet. Medjutim, plasim se da su ipak win tableti vise stvar mode nego potrebe. Kombinovanje Win i Android platforme na jednu spravu meni je licno besmisleno - i dalje ce trositi vise struje, a broj Android aplikacija optimizovanih za x86 platformu je prilicno diskutabilan.

Pitanje je i koliko ce biti teski modeli koji zaista mogu da izguraju 10 sati rada. Medjutim, za one koji zele Win tablet, to je dobra vest. Mene ipak privlaci brzina Android tableta - koliko god da su Intel procesori brzi, sam Android OS je mnogo brzi od Windowsa. Ima veca ogranicenja, ali i takvu koncepciju da meni to uopste ne smeta. Borko011, da li imas Android telefon? I ja sam smatrao da je iPad1 samo glupost sa telefonskim OSom, dok nisam kupio Android telefon i shvatio koliko taj OS zapravo moci nudi. A prilagodjen je u potpunosti radu prstom.

imam. sa rezistivnim ekranom.slažem se da je Android brz i jednostavan.ipak moj san(izgleda ostvariv)je mobilni, pomoćni kompjuterčić u 7 inča(koji mogu da obuhvatim šakom, sa dual boothom i više od 4 sata autonomije.eto,još da padnu cene(garantujem,sledeće godine u ovo vreme taj isti će biti oko 300e);).

Ok, taj ekran mnogo ubija uzitak u koriscenju Androida, izmedju ostalog, i zbog rezolucije (smanjen izbor aplikacija, smanjen i kvalitet samog rada sa aplikacijom). Ali svakako nije savrsen sistem, svako ima svoj ukus i potrebe. Za moje potrebe je skoro pa savrsen.

Nazad
Vrh Dno