Šta je novo?

Intel ili AMD za gaming

13umble13ee

Cenjen
Učlanjen(a)
18.11.2011
Poena
170
Doslo vreme da se obnavlja konfiguracija. Trenutno imam Asus M5A87 plocu, koja i dalje radi bez greske, ali je malo sporija, i procesor AMD 955BE, klokovan na 3.6ghz sa CM 212+ (mislim) i grafika 6870 (ostale grafike mi rudare :D)

Ono sto mene interesuje je da li je za gaming potrebno ici na intel i5 ili bi AMD resio problem sa FX8300 ili 8320. Ploca bi voleo da bude neka jeftinija gaming (ne znam kako se sada krecu cene, ali neka bude oko 100e max) a grafe znam to nije problem.

Najbitnije je ustvari, ono sto me brine, DDR4 memoriju nemaju ploce za AMD procesore. Da li je ok da se onda ide na AMD ili je Intel toliko brzi za igrice da se ipak odvoji vise para pa se ide na to.

Nadam se da ste razumeli pitanje :)

Hvala unapred.

Bolji je i5 od FX8. Koliko RAM-a imaš?

Varijante:

1) i5-4460 i neka B85 DDR3 ploča ako imaš RAM koji ne želiš ili ti se ne isplati da prodaješ i menjaš za DDR4;
2) i5-6500 uz H110 ili B150 DDR4 ploču i adekvatan RAM koji je poskupeo u poslednje vreme (ne znam kako se kreće DDR3);
3) Čekanje da izađe AMD ZEN za nekoliko meseci i opet obavezan prelazak na DDR4.

Presao bi ja na DDR4, nije to problem, ali ako vredi preci i ako ima razlike (vidljive u performansama.)
Znam ja da je i5 bolja opcija, ali da li cu ja videti razliku u igricama, jer je razlika u ceni 100e.

*EDIT* Imam 8gb rama na 1366 ja mislim

Poslednja izmena:
Koju, kakvu? Budi malo opširniji, mrzi me da izvlačim nekome reči sa tastature.

Zato sam ti naveo opciju sa i5-4460 sa DDR3, ako želiš da uštediš jer napredak u igrama ne dolazi zbog DDR4 već praktično isključivo zbog jačeg CPU-a. A poređenja između raznih procesora ima na netu, napredak u igrama bi bio vidljiv, sad ti proceni koliko ti vredi.

Poslednja izmena:
Ako imas para za i5, ne kupuj (trenutne) amd procesore.

Ako uzimas novo idi na 6500 i b150/h110 pre nego na 4460 ako si u mogucnosti, nemas razloga ici na stariju platformu a cene novih skylake i haswell procesora su slicne.

Marta izlazi Zen, pa ako ti se ne zuri sacekaj, ako nista drugo pasce cena ostalih procesora na trzistu, ali s obzirom koliko ga spremaju i ulazu u marketing verujem da ce Zen biti best buy za gaming.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

S tim što opet zna šta može očekivati sa tom 6870 ... Zato sam mislio da mu je pametno da uštedi koliko-toliko (i da ide na polovno sa garancijom, što da ne), proda tu 6870 i doplati za nešto normalnije.

Zato sam i napisao "ako kupuje novo" :D
Naidje li neki haswell i5 sa plocom za neku lepu cenu i pod garancijom, bez razmisljanja kupovina istog.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Uzecu RX 470 za pocetak...dok ne skupim pare da uzmem neku 1050, a ovu vratim na rudarenje. Mozda cak uzmem i R9 280, videcu jos...ali jaca grafa ide sigurno.
Eto nisam znao da se sada opterecuje vise procesor za igranje, mislim znao sam, ali nisam znao da je to toliko bas.
Ima svakakvih stvari na KP, za 500e dobijes ceo kompjuter sa i7 4-te generacije, ali se ja plasim da tako nesto uzmem. Nesto mi to JAKO niska cena za takvu konfiguraciju.

Mozda bi cak i sacekao Zen, nemam pojma.

*EDIT* A vredi li ici na plocu sa M.2 ulazom za SSD? Da li vredi dati vise para, pa eventualno za neko vreme uzeti M.2 SSD?
*EDIT2* pardon, sada vidim da skoro sve imaju. Barem ove koje je @ivanbass1 naveo (b150)

Poslednja izmena:
Bogami tamo igrice na sredini, ima velike razlike u FPS, negde cak i u duplo jaci Intel...ali i dalje 100e :)
Za Zen sam citao i slusao i plasim se da su to sve malo previse naduvali....da nece biti tako kako kazu...ili ce biti ali ce cena biti preko 500e.

Kako bilo, Intel uvijek ima dovoljno prostora da spusti cijenu i bude best buy.

Mnogi prognoziraju da ce Zen da napravi pometnju, ali samo zato sto sada vec svi to zele. Smorio je Intel sa svojim cenama. Zato ako dodje Zen i bude onakav kakav najavljuju...moze Intel da spusti 20% cene i niko nece kupiti Zen...zato mislim da je bolje da sacekam pa da vidim rasplet. Ako Zen razocara, uvek mogu kupiti Intel, kome ce cena biti ista, a ako ne razocara, mogu da biram :)

Mnogi prognoziraju da ce Zen da napravi pometnju, ali samo zato sto sada vec svi to zele. Smorio je Intel sa svojim cenama. Zato ako dodje Zen i bude onakav kakav najavljuju...moze Intel da spusti 20% cene i niko nece kupiti Zen...zato mislim da je bolje da sacekam pa da vidim rasplet. Ako Zen razocara, uvek mogu kupiti Intel, kome ce cena biti ista, a ako ne razocara, mogu da biram :)
^Rezime.

Pa evropskih e :D FX 8300 je 15k a ovaj 6400 Intel je 25-27k :) pa to je oko 100e. Pricam o cenama u prodavnici e**i, koji je najjeftiniji. A sto se tice AMD ploca nisam puno zagledao, jer ne znam bas chipset. Ne razumem se toliko koji je najjbolji...i koje su razlike.

U shopu ima Intel i5 7400 za 28K.Uskoro će se pojaviti bench-ovi na netu pa ćemo videti kako se odnosi sa 6500,pošto je cena skoro identična.i5 6400 je 24,5K,mislim da ne vredi dodavati baš 3 ili 4K za 6500/7400.

Poslednja izmena:
Pa evropskih e :D FX 8300 je 15k a ovaj 6400 Intel je 25-27k :) pa to je oko 100e. Pricam o cenama u prodavnici e**i, koji je najjeftiniji. A sto se tice AMD ploca nisam puno zagledao, jer ne znam bas chipset. Ne razumem se toliko koji je najjbolji...i koje su razlike.
skuplja je amd ploča nekoliko hiljada. I da to je suluda cena za i5.

Koliko vidim novi i5 7500 je 15e skuplji od i5 6500, oba nova sa 3 god. HU garancije kod najpoznatijeg madjara....
Ako bi uzimao sada mislim da vredi, posto ces onda moci i ram na 2400mhz sto moze doneti neki dobitak u igrama.
Koliko vidim ima i5 6600K OEM za ispod 200e, konkretno 192e, ali 6 meseci(pretpostavljam toilet papir garancije), ali realno ako on radi i prodje testove tu je sve ok, cpu se ne kvari, jedino ako ti hoces da ga sprzis, npr.

Mada ako nije hica i ja bih sacekao Zen, samo da vidim sta oni imaju da ponude tu oko 200e. Nesto nisam siguran da ce Intel spustati cene zbog Zen-a, prosto nece ni AMD ponuditi cpu na nivou i5 6500 ili i5 7500 za 150e, nego mozda 10% manje Intela i to je to, gde ce Intel sadrzatu istu cenu na konto imena i nize potrosnje. Ovo je naravno moja pretpostavka samo, ali sve mi se cini da ce tako biti(iz iskustva koje smo imali u prethodnom periodu).

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno