Šta je novo?

Intel i9-14900K krešuje

d4rk3lf

Cenjen
Učlanjen(a)
02.08.2015
Poena
180
Pozdrav drugari.
Pre oko mesec dana sam kupio novu konfiguraciju (dole ću izlistati kompletnu konfig), koju koristim za posao (renderovanje, fluid simulacije), i naravno poneku igru. :)
Generalno sam prezadovoljan, ali sve češće krešuje 3DS Max dok simuliram, ili renderujem, a i čini mi se ovako... random... 3-4 puta je i bio čuveni Win (11) blue screen, i onda sam morao hard reset.
Par puta je bilo, ne blue screen, ali se sve samo zamrzne.

Googlao sam i video da gomila ljudi sa i9-14900K ima slične probleme, i mnogi kažu da su rešili tako što su izvesni SVID u Biosu promenili u "Intel fail safe".
Ja na mojoj ploči (ASROCK Z790 Riptide WiFi) ne mogu da nađem ta podešavanja u Biosu, i izgleda da je ta opcija samo na Asusovim pločama.

Da li neko zna da li možda na mojoj ploči ima te opcije, ali pod drugim imenom?
Ili šta bi ste vi probali, ako mislite da ovo nije rešenje?
U sred sam posla, pa ne mogu trenutno da priuštim da vratim komp prodavcu, gde će mi biti zaglavljen ko zna koliko dana, pa bih probao da sam (i uz vašu pomoć) rešim problem.

Hvala unapred na vremenu.

Ovo je cela konfiguracija:
INTEL Core i9-14900K 3.20GHz LGA-1700 BOX
ASUS DUAL-RTX4070-O12G-EVO Dual Evo GeForce RTX 4070 12GB GDDR6X DLSS3
G.SKILL 64GB Ripjaws S5 DDR5 6000MHz CL30 KIT F5-6000J3040G32GX2-RS5K
G.SKILL 64GB Ripjaws S5 DDR5 6000MHz CL30 KIT F5-6000J3040G32GX2-RS5K
ASROCK Z790 Riptide WiFi
ADATA 2TB XPG Gammix S70 Blade M.2 PCIe M.2 2280 AGAMMIXS70B-2T-CS
SAMSUNG 4TB 990 PRO M.2 PCIe M.2 2280 MZ-V9P4T0BW
WD Red Plus 10TB 3.5" 7200rpm 256MB SATA WD101EFBX
ARCTIC COOLING Liquid Freezer III 280 black
PHANTEKS Eclipse G500A Performance black
SEASONIC Focus GX 850W PCIe5 black
LG 27UL850-W

updatuj bios na zadnji... a ako se i dalje dogadja moras logovat bsod i greske koje se javljaju, moze biti bilo sta problem

Hvala vam puno drugari na odgovorima.

Imao sam neku feleričnu flešku (čas radi, čas ne), te sa njom nisam smeo da update-ujem flash, i tek sam malopre pazario (nadam se) pouzdanu flešku.

E sad, hoću da vas pitam, pošto planiram da odradim naravno i Bios kao prvo, a posle i sve ovo šta je prijatelj GoranM napisao.
Bios:
Na sajtu imam ovu listu:

Predzadnji kaže:
"Optimize BIOS default for 13&14th Gen K SKU by Intel recommended settings.", što mi se čini da je baš ono što meni rešava.
A zadnji da nešto drugo rešava.
1. Update CPU microcode to 0x125.
2. Improve memory compatibility
Msm.. koja je logika? Da li da uzmem predzadnji, ili zadnji?
Zašto bih uzeo zadnji, ako on setuje Bios na procesore koji nisu 13 i 14 gen Intel? Ako se ne bavi njima?
Da li je Bis update univerzalan (može li uopšte biti univerzalan, obzirom koliko kombinacija hardware ima)?

Izvinite na glupim pitanjima, ali ja sam totalno prestao da pratim hardware još sa woodoo 3.

I najbitnije pitanje:
Obzirom da sam trenutno na 3 jako bitna projekta (do kraja meseca), da li mislite da smem uopšte da flešujem Bios i da se igram tim stvarima, i da li mogu da baš zakomplikuju komp da ne mogu da ga povratim nego duže vreme? Ako da.. onda ok.. onda ću sačekati dok sve prođe.. ako mislite da je bezbolno.. idemo onda junački!
(hehe.. ako je bezbolno, onda je junački)

Btw.. iz nekog razloga, od kako sam postavio pitanje ovde na forumu, komp je prestao da krešuje toliko... ako ništa drugo, bar nemam više blue screen, a 3DS Max krešuje (doduše ređe), ali to je za očekivati od Autodesk firme.. vazda je sa njima bilo problema...

Još jednom.. hvala vam.

Zadnji bios ti sadrzi sve prethodne zakrpe/promene, u info se navodi samo sta je novo u odnosu na prethodni.
U danasnje vreme je jako retko ali kod bios update uvek imas rizik da ubijes plocu.
Ako radis na bitnim projektima, pozavrsavaj i onda se igraj sa biosom.
Ne znam sta koristi za render 3ds (cpu ili gpu) ali ti procesori se greju posteno, iako imas vodeno.
Takodje bilo kakva varijacija napajanja moze da da bs.
Naajlakse ti je da skines msi afterburner i pratis sta se desava kada radis render.

Ako si u sred kriticnog posla bolje nemoj update biosa.
Sacekaj da ne budes pod pritiskom pa onda tek, bez zurbe.

Mozes slobodno poslednji bios mada nebi pogresio mislim ni sa ovim koji je bio pre te bete.
Poslednji ima u sebi i tu ispravku samo sto nije posebno spomenuto. Pominju se samo promene u odnosu na verziju ranije.

Moguce da je ovo, izgleda da dosta ljudi ima slicne probleme,kolega Superstar nasao:

13900k/14900k imaju goleme probleme, dosta ih je jednostavno ili umro ili su im poneke jezgre problem i baca bsod, a to se jedino moze rijesit RMAom i novim procesorom (opet ne znaci da taj novi nece bit takav). Pogledat isto reddit search u vezi ta dva procesora, hrpetina ljudi kojima je procesor odapeo..

ne znam dokle si mozda se i prekasno javljam ali sto se tice takvog ponasanja procesora definitivno idi da ga zamijenis . jer nema bolji benchmark od 3dsmaxa , ali eto prije toga valjalo bi da si nam napisao kolike su ti temperature dok renderujes, koliko ti je vidcore to je ono sto je problematicno sto udara na 1.6v ili slicno.... takodje treba da undervoltujes procesor bar malo ali definitivno jedini nacin po meni da ti lakse padne render na procesor koji je degradiran jest da ga underklokujes... da mu spustis ono core ratio svudje ako recimo imas 57 ti stavi da ti je 56 na sve cores cak i ta 2 koja su 60 ... pa ako na 56 ne valja idi na 55 ... ovo je samo zakrpa koja ne dolazi u obzir kao nesto cime treba da se zadovoljis i sluzi samo kako bi zavrsio trenutne obaveze prije nego napravis vremena da ga zamijenis.... ja imam isti procesor radio sam stresove i sve i skroz sam lagan jer sam odma odradio undervolt i loadlines AC/DC smanjio i ne prelazi mi 1.395v bez ikakvih limita a stress test je bio 4 sata pa nisam bio siguran a onda preko noci 8 sati bez ikakvih problemda ili greskica ikakvih :D

Vrh Dno