Šta je novo?

Intel i5 procesor ili 775 upgrade?

wladymeer

Čuven
Učlanjen(a)
15.03.2009
Poena
505
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel i5-4690 (3.5GHz)
Matična ploča
MSI H97M Eco
RAM
Patriot 16GB DDR3 800 MHz
GPU
NVidia GTX 1060 3GB
Storage
Samsung 840 Evo 250GB • Gigabyte GP 480GB • Hitachi HDD 2TB
Zvuk
SSL 2+ • JBL LSR305
Monitor
Hisense H39A5100
Ostale periferije
Audio Technica M50x
Laptop
Apple Macbook M1 (16/256)
Tablet
iPad 2 / iPad 3
Mobilni telefon
Samsung Galaxy S20 FE
Pametni uređaji
Soundpeats Sonic
Steam
djedroid
Pristup internetu
  1. Optički internet
  2. Mobilni internet
Razmišljam o upgrejdu konfiguracije i zbog finansija dvoumim se oko dve opcije... Da li da:

1. Upgrejdujem 775 socket na neki quad core, tipa Q9550
2. Predjem na neki elementarni i5, recimo 3330 ili 3350P

Druga opcija je čini mi se više nego duplo skuplja, jer moram da kupujem i ploču i barem 6GB DDR3 RAMa... Ali, ako je razlika itekako osetna u poredjenju sa najjačim 775 socket quadovima, šta da se radi :)

Kompjuter koristim uglavnom za audio produkciju i u nekom trenutku bih probao da radim polu-amatersku video produkciju za ličnu upotrebu (dakle, do 1080p rezolucije)... Svakako bih hteo da se upgrejdujem tako da u naredne 2-3 godine nemam neku preku potrebu za novi upgrejd.

Ne znam šta mi je pametnije pa rekoh da pitam?

Poslednja izmena:
Nemoj da uzmes Q9550. Nece ti ispasti duplo skuplje jer mozes da prodas trenutne komponente(ispasce ti mozda 30% skuplje, a i ti sta moras odmah da kupujes 6GB RAM :D).

S'ozbirom sta sada imas, ja bi zabo jedan Q9550, znaci za male pare bih dobio jedno 500% skok performansi, i sa time radio, to sto radis ti.
A posle kad stvarno osetis potrebu za jacim, isao na i7/FX, sta god...ako ne zaradjujes neke iole pristojne pare od toga, msm da je bacanje para, a na tom Celeronu to verovatno nije ni moguce?
...
Dakle, ono sto je tebi bitno, dobices 400-500% skok, sigurno, sa celerona na quad, i miran si, Naravno, pare uvek mogu da se trose, to ti niko ne brani.
Koliko ce ispasti skuplje, izracunaj sam, vidi cene za to tvoje, pogledaj cene novog/polovnog i to je to.
Bolje investiraj u jos jedan monitor, recimo, radni sto, stolicu...ima na sta uvek da se potrosi.
Eto, jos jedno razmisljanje, pa ti seci!
....
Plus, ne znam kako radis sa 3GB rama, al tu bi isto trebalo, da se stavi makar 8GB, to ne znam koja je investicija.
...
i5<>Q9550 ima razlike, al pogledaj testove, za to sto te zanima, nije u svemu ista razlika.
...
Drugim recima, ako si na zilet sa parama, slobodno nadogradi staro, neces ni najmanje zazaliti, al ako iole mozes da se isprsis za nesto bolje, isto tako neces ni najmanje zazaliti, sta god da uradis, bices na konju!

Poslednja izmena:
+ obratiti pažnju na KME 350W iz konfiguracije! To napajanje je i kao novo relativno nekvalitetno a posle nekoliko godina ko zna kako radi, pogotovo sa povećanjem potrošnje koje će uslediti ubacivanjem jačeg procesora.

^^^^
E, onda sve pada u vodu, menjaj ovo, menjaj ono, bolje uzmi celo novo/polovno, svaka cast na primedbi, ne znam sto to vlasnik ne rece...

Q9550 se ne moze naci ispod 100e polovan na oglasima, po mom misljenju to je cista budalastina, takva cena.

Pa za 150e moze naci odlican i5 procesor npr 2500K, to je mala razlika u ceni. Celeron vredi oko 20e.
Uzme neku ok plocu za recimo 80e, to je oko 50e doplate uz prodaju te S775 sto ima.
3GB DDR2 vredi oko 20e, ako uzme 2x 4GB DDR3 to je oko 60e, znaci jos 40e doplate.

Ukupna doplata za novu plocu i memoriju i polovan procesor bi bila dakle 220e.
Ostaje mu da se isprsi za neko ok napajanje, neki Raidmax ili TT za oko 50e.

Moram 6-8GB RAMa jer mi znači za audio produkciju - dobro, de, mogu jedan slot od 4GB pa drugi za par meseci, istina :)

Vlasnik ne reče za napajanje iz par razloga:

1. ne vidim koja to komponenta u mojoj konfiguraciji zahteva jače napajanje
2. KME napajanje mi je radilo 4 godine bez problema... barem do septembra 2013te :)
3. nisam updejtovao konfiguraciju u potpisu - skoro sam pazario LC Power na 380W.

Ali, ako čitam kako treba Q9550 troši 30W više od E3300 - jel tih 30W toliko bitna stavka da moram da imam napajanje od 500W? Koliko vidim i i5-2500k troši isto 95W.

U suštini vraćam se na osnovu pitanja:
- i5-2500k doplata 220€ (uz uslov da prodam svoj E3300 komplet relativno brzo)
- Q9550 doplata 100€

Da li je razlika izmedju ova dva procesora zaista "vredna" 120€?

Poslednja izmena:
Napajanje je pomenuto iz razloga jer je nekvalitetno, koristio si ga dugo a sada planiras upgrade koji ce dodatno povecati potrosnju. I to novije LC nije nesto sto bi uparivao sa quad-core procesorom ali je svakako bolje od starog KME.

Poslednja izmena:
Alternativa koja mi prolazi kroz glavu jeste da nadjem neki jači polovan i3 pa da ga vremenom upgrejdujem.

Kakav je i3 u konkurenciji sa Q9xxx? Ako bi imao sličan rezultat, ne umirem od potrebe da imam quad-core.

I jesam li pogrešno razumeo ili će i nova generacija Intela raditi na 1150 socketu?

Poslednja izmena:
Dakle, slične performanse, za nijansu jača i3jka. Lepo :)

Iskoristio tvoj link pa usput uporedio i Q9550 sa i5-2500k i imao šta i da vidim - 50 sekundi manje renderuje winRAR datoteku od 300MB :)

Usput pronašao i ovu sliku:

2013-2014%20intel%20desktop%20roadmap.jpg

Sve mi se čini da ću da sačekam neki polovan i3-4xxx povoljno. A posle u nekom trenutku predjem na i5 i u medjuvremenu pazarim SSD za sistem i slično.

Svakako, uzeo Q9550 ili i3, čini mi se da će biti i više nego osetan skok sa E3300.

Poslednja izmena:
Da ne otvaram novu temu posto imam skoro pa isti problem. Razlika je sto mi ne treba za posao vec za igranje i povremeno za neki source code build (cm, pac, sta vec, da ne cekam 4 sata za to). Nisam veliki gejmer i retko cepam nesto preko mreze ali i dalje volim da igram nove naslove. Budzet je isti, cak ne bi bilo lose i ako bih mogao jeftinije da prodjem.

Ne znam da li se vise isplati da prodam celo kuciste pa da uzmem novo ili ovako pojedinacno?

Dakle, prioritet je da se obezbedim na sto duze (ovaj komp mi recimo traje vec 5-6 godina, ne znam ni sam vise)

@wladymeer, izvinjavam se sto se ubacujem ovako.

Da ne otvaram novu temu posto imam skoro pa isti problem. Razlika je sto mi ne treba za posao vec za igranje i povremeno za neki source code build (cm, pac, sta vec, da ne cekam 4 sata za to). Nisam veliki gejmer i retko cepam nesto preko mreze ali i dalje volim da igram nove naslove. Budzet je isti, cak ne bi bilo lose i ako bih mogao jeftinije da prodjem.

Ne znam da li se vise isplati da prodam celo kuciste pa da uzmem novo ili ovako pojedinacno?

Dakle, prioritet je da se obezbedim na sto duze (ovaj komp mi recimo traje vec 5-6 godina, ne znam ni sam vise)

@wladymeer, izvinjavam se sto se ubacujem ovako.
Da sam na tvom mestu prodao bih cpu+mbo+ram i kupio fx 6300 (jos bolje ako mozes 8320) neku 970 plojku (tipa asus m5a97 r 2.0) i neki ram 2x4 gb...Grafiku zadrzi jer je solidna i dan danas a ako osetis potrebu za menjanje iste nju prodas i kupis novu itd...
Osetices veliko ubrzanje posebno u igrama i multi thread aplikacijama...

Hvala na preporuci. A ako bih išao na Intel varijantu, pretpostavljam da je malo skuplje? Malo sam guglao i negde pročitao da će ploča sa 990fx čipsetom možda podržavati i next gen peocesore, jel to istina? Malko sam zarđao sto se komponenti tiče.

Hvala na preporuci. A ako bih išao na Intel varijantu, pretpostavljam da je malo skuplje? Malo sam guglao i negde pročitao da će ploča sa 990fx čipsetom možda podržavati i next gen peocesore, jel to istina? Malko sam zarđao sto se komponenti tiče.

Aha pa onda da ides na neki 3570k/4670k,to su odlicni procesori ali osetno skuplji od amd-ovih...Ja koliko sam upucen fm2+ je buducnost amd-a (negde sam procitao da ce da idu i na am4,to je valjda rezervisano za steamroller) ali nisam siguran tako da uzmi ovo sa debelom rezervom...:)

Da sam na tvom mestu prodao bih cpu+mbo+ram i kupio fx 6300 (jos bolje ako mozes 8320) neku 970 plojku (tipa asus m5a97 r 2.0) i neki ram 2x4 gb...Grafiku zadrzi jer je solidna i dan danas a ako osetis potrebu za menjanje iste nju prodas i kupis novu itd...
Osetices veliko ubrzanje posebno u igrama i multi thread aplikacijama...

+1
Ovo je moj potez sredinom januara :)

Moj predlog uzmi bilo koji core2quad nema potrebe da menjas za jace. Na oglasima preprodavci prodaju za 100e, ali realno mozes ga naci cak za 5000-6000, licno sam prodao par komada za tu cifru zadnji 2-3 meseca (ne reklamiram se). I stavi dva modula po 2gb i teraj dok ne crkne.

Videcemo sta ce do kraja da ispadne posto sam sad imao neke neplanirane troskove. Q6600 i zamena 4x1GB rama za 4x2 me obezbedjuje na jos makar 2 godine. Muke...

Moj predlog uzmi bilo koji core2quad nema potrebe da menjas za jace. Na oglasima preprodavci prodaju za 100e, ali realno mozes ga naci cak za 5000-6000, licno sam prodao par komada za tu cifru zadnji 2-3 meseca (ne reklamiram se). I stavi dva modula po 2gb i teraj dok ne crkne.

Zavisi koji model.
Q9xxx se prodaje za oko 90e.

Q6600 se lako moze naci za 50-55e i on je odlicna kupovina za te pare, dok za Q9xxx mislim da je previse para.

Nazad
Vrh Dno