Šta je novo?

Hardver Intel i5 13600k PC za produktivnost

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

vl27

Zapažen
Učlanjen(a)
17.06.2023
Poruke
10
Poena
4
Pozdrav, sve komponente kupujem preko KP, konfiguracija je sledeća:

CPU: i5-13600k
Kuler: Noctua NH-d15 (nema thermalright phantom spirit na stanju)
Matična: ASRock Z790 Steel Legend Wifi ili Gigabyte Z790 AORUS Elite (otp ista cena za obe)
SSD: Kingston KC3000 2tb i KC3000 1tb (razlika izmedju 1tb i 512mb je smešna, a iskreno bi samo sistem I još pari stvari furao na ovom drugom tako da nznm da li postoji bolja opcija...)
RAM: G.SKILL Ripjaws 32GB 6000mhz CL30
Kućište: Fractal Design Define R4 (polovno na kp)
Napajanje: Corsair RMx Series 750w

Sve zajedno bi ispalo oko 130k... takođe postoji AMD opcija sa Ryzen 7700x npr i mislim da bi i matična tu ispala jeftinija, čekam još da mi odgovori ovaj sa kp. Planiram danas da naručim delove tako da ako imate nešto sto bi ste promenili u konfiguraciji da se sačuvaju pare ili za bolje performanse mnogo bi mi značilo da mi kažete vaša mišljenja... Hvala unapred. GPU ću uzeti kasnije, vrv 6600xt ili nešto na taj fazon
 
Taj g.Skill buguje ko lud vidi na iponu povrat. Flai ti graficka. Ja bih isao na amd samo zbog potrosnje. Rmx shift modeli su na akciji u iponu.
 
Onda razmisli od 64gb memorije.
Razmislio sam, naravno, ali ne znam da li mogu da uguram u budžet... Posebno što je par komponenata ispalo skuplje nego što sam planirao... Naime matična, kuler a i sam CPU. Pitao sam lika sa kp za cenu Ryzen 7700x pa ako je znatno jeftiniji od intela u kombinaciji sa matičnom možda se odlučim za to, ma da uvek i postoji opcija da kupim jedan SSD od 1TB za sad i da sledeći mesec kupim ovaj drugi, onda bi isto najvrv imao za 64gb rama
 
Meni su najvise benefita doneli brzi cpu i nvme.
Ram sa 16 na 32 nista primetno nije doneo.
Dok sa ssd na evo nvme itekako jeste, pogotovo se primeti kod ucitavanja virtual instruments.
 
Taj g.Skill buguje ko lud vidi na iponu povrat. Flai ti graficka. Ja bih isao na amd samo zbog potrosnje. Rmx shift modeli su na akciji u iponu.
koji 6k mhz 30 CL RAM bi ti preporučio onda? Niko do sad mi nije ništa loše spominjao za ovaj g.skill do sada... Za GPU ima 13600k integrisanu, to mi je dovoljno za početak pa ću je posle nadograđivati
 
koji 6k mhz 30 CL RAM bi ti preporučio onda? Niko do sad mi nije ništa loše spominjao za ovaj g.skill do sada... Za GPU ima 13600k integrisanu, to mi je dovoljno za početak pa ću je posle nadograđivati



Sva 3 ova, svi ovi su SK Hynix isto kao G.Skill FlareX i Ripjaws, absolutno iste performanse izmednju njih kada su na istim brzinama
 
Poslednja izmena:
Taj g.Skill buguje ko lud vidi na iponu povrat. Flai ti graficka. Ja bih isao na amd samo zbog potrosnje. Rmx shift modeli su na akciji u iponu.
@vl27

Ne mora da znaci da je toga, pricao sam sa likom sto radi RMA u drugoj zemlji jednoj, povracaji za 6000MHz i brzi RAM su jer padaju brzine i ne radi kako treba.

Sam RAM je ok, nego ljudi ne znaju da Intel i AMD ploce i procesori obaraju brzinu kad se napune sva 4 RAM slot-a, i da takodje dosta puta ne radi uopste. Ludi takodje ne znaju i ne umeju i nece BIOS update da rade, pa i zbog toga.

to je gro tog % povracaja i za Kingston Fury i za G.Skill i za svakog

tako da samo po toj brojci na Ipon-u, to nista ne znaci za memoriju, G.Skill Flare X/Ripjaws je sasvim ok

Osim ako nemas neke dodatne informacije da ima bas konkretno Skarta sa Ripjaws/FlareX
 
Poslednja izmena:
Koliko znam radices sa velikim brojem ne bas malih fajlova istovremeno, nije isto kad su u ramu ili na nvme disku, u nekom kešu.
 
Evo sad se javio lik sa kp, kad se sve sabere 137k bi ispao sistem, sa ovim konfiguracijama sto sam poslao gore.

Sa 64gb RAMA bi bilo oko 150k, a iskreno već sam pri samom vrhu budžeta, jedina opcija bi idalje bila da kupim 1tb kc3000 za početak i 64gb rama, a sledeći mesec bi onda imao da uzmem još jedan SSD od 2TB.

Ali evo javio lik isto da je 7700x jeftiniji za 10 eura, što realno nije ništa, ali mislim da bi mogao nabaviti jeftiniju matičnu za AM5 pošto me ova intelova skoro 30k izađe... ma da ne znam ni sam više. Šta vi cenite?

Iskreno najradije bi sad samo da kažem liku naručuj to za 137k i da završim priču totalno, posle lako ja mogu prodati ram i kupiti dva sticka od 32gb ako bude trebalo, mislim da mi je ovo skroz solidno za početak a i iskreno više me boli glava od sklapanja ove konfiguracije
 
Poslednja izmena:
Imaš kod nas u Vip H. MSI Pro Z790-A WiFi za 25600, dobra ploča.

Pitaj tog lika koliko je ASRock Z790 PG Lightning, za 13600K sasvim dovoljno.
U suštini, možeš i neku pristojnu B760 ploču koja može da undervoltuje ali to je već pipavije, treba potrefiti model ploče i verziju BIOSa...

Možeš da uštediš i na napajanju, procesor i grafika tog ranga bi radili bez problema i na 550W napajanju.

Umesto Noctue možeš i Thermalright Frost Commander 140 ako je jeftiniji ili Deepcool AK620...

Da poboljšaš airflow u R4, stavi jedan vent na dno kućišta (i odigni ga od poda malo) a mislim da možeš da odšrafiš donji kavez za diskove ako se dobro sećam, što bi bilo još bolje.
 
Poslednja izmena:
Za produkciju je najbitnije imati dobar cpu, ram koliko možeš da se protegnes, ssd I backup hard disk.
To ti je najbitnija opcija, znam jer mi se desilo (crko laptop, jebavanje sa izvlačenjem podataka jer projekti bejaše na c particiji)
Ne znam koje vst-s ces da koristiš, ali postoje bas zahtevni, pogotovu za effecte, koji mogu da zabodu i najjači i9.

Ako radiš mixing in box, onda ti Treba jak računar.
Ali u principu sve zavisi od toga šta koristiš.
Ako ne koristiš recimo uad pluginove, fx reverbe koji jedu resurse, onda možes raditi produkciju i na i5 treće generacije bez ikakvih problema.

Ako radiš sa puno fx pluginova(zahtevnih) imaš 50 kanala sa po 10 pluginova u svakom, koristiš zahtevne pluginove, sky is the limit to se tiče potrebne konfiguracije.

Meni ovo tvoje deluje skroz dovoljno za rad.
Samo savetujem hard disk za backup pod obavezno.
Ako ces ozbiljnije da se baviš time... (da živiš od toga)
 
Nazad
Vrh Dno