Šta je novo?

Hardver Intel i5 1260k ili Ryzen 7 5700g ?

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Gladiola1x

Zapažen
Učlanjen(a)
25.11.2022
Poena
12
Koju konfiguraciju nabaviti, intel i5 12600k ili Ryzen 7 5700g...Za laki/srednji gaming, u prvo vreme cak i bez graficke a posle neka polovna rx580/590 ili 1070/1080...I naravno da ta konfiguracija ne zastari za dve godine, tj. da ce se moci relativno bezbolno nadograditi..

Pa, Ryzen 7 5700G IGP ce u velikoj vecini situacija da ima veci FPS, ali je procesor vec "zastareo". Nema podrsku za PCI-E 4.0, dok Intel ima podrsku za cak 5.0 i generalno performanse sa diskretnom grafickom su na nivou Ryzen 7 3700x. Ukoliko postoji mogucnost, obavezno treba ici na i5 12600k ili jos bolje na neki i5 iz 13 serije, ali 12 ce itekako da zavrsi posao.

Pa, Ryzen 7 5700G IGP ce u velikoj vecini situacija da ima veci FPS, ali je procesor vec "zastareo". Nema podrsku za PCI-E 4.0, dok Intel ima podrsku za cak 5.0 i generalno performanse sa diskretnom grafickom su na nivou Ryzen 7 3700x. Ukoliko postoji mogucnost, obavezno treba ici na i5 12600k ili jos bolje na neki i5 iz 13 serije, ali 12 ce itekako da zavrsi posao.
Zahvaljujem na odgovoru. I ja sam za intel, mada me neki ubedjuju da je bolje Ryzen opcija zbog kasnije nadogradnje sa Ryzen procesorima 7300x i skupljim, naravno u vremenima kad budu dostupniji budzet korisnicima :)

Znaci da idem na intel i5 12600 minimum. Pa da, kad se pogleda on je u nivou ryzena 7xxxserije ako se ne varam...Oko i5 me kopka da li ce 10 jezgra da bude dovoljno. Negde pise 6 jezgra a negde 10. Za igranje pretpostavljam da nece biti frke ni sa 6 jezgra sa intelom i5 ?

@Gladiola1x Intel Core i 13th je na nivou AMD Ryzen 7000. te dve generacije se kolju, koliko sam ispratio

Znaci da idem na intel i5 12600 minimum. Pa da, kad se pogleda on je u nivou ryzena 7xxxserije ako se ne varam...Oko i5 me kopka da li ce 10 jezgra da bude dovoljno. Negde pise 6 jezgra a negde 10. Za igranje pretpostavljam da nece biti frke ni sa 6 jezgra sa intelom i5 ?
1669497267494.png
samo vidi za neki dobar kuler ako ces 12600

Nisam napisao nesto bitno a to je bedan budzet do 550 evra najdalje. Pa cak i da zrtvujem da ima integrisanu graficku neko vreme. E sad, intel i5 12600 ili mozda Amd 5600x sa 1030 grafickom, tu je sa cenom rame uz rame, oko 520evrica. A opet bilo bi lepo to nadograditi a ne bacati za koju godinu...
Kakav je ovaj Amd 5600x da li bi mogao posle da se namesti ova nova a sada potpuno nedostizna serija 7xxx Ryzena?
Mozda da preformulisem pitanje, mozda sam i ja glupo pitao ali recimo...u sta utrositi oko 550 evrica a da bure drzi vodu bar neku godinu :)
@Gladiola1x Intel Core i 13th je na nivou AMD Ryzen 7000. te dve generacije se kolju, koliko sam ispratio
Da, intel 13.generacija kida, ali je malo van dometa novcanog...

Kakav je ovaj Amd 5600x da li bi mogao posle da se namesti ova nova a sada potpuno nedostizna serija 7xxx Ryzena?
odgovoreno ti je već

Polako bre ljudi, ovde ste samo svojom dobrom voljom da me posavetujete nekim svojim iskustvom, licnim ili tu, iz bliske druge ruke :) Nadam se da nije niko placen, da nije bot a ako jeste, molim da nas zaobidje. Svi smo se ovde obavezali na vitesko ophodjenje, pa zato molim, budimo svi cool :)
Sada sam suzio izbor i opet veelika dilema:
Intel i5 12600 Vs Intel i7 12700
Sve bi to da naguram u nekih 550 evrica, bez graficke pa posle neki radeon rx580 Boze zdravlja :)
Znaci, ovaj 12600 ima manje jezgara ali bolje balansirani, a opet kako se krece buducnost, sto je vise jezgara to je kao bolje, a to je i7 12700 ?

Definitivno 12700, ako možeš da uklopiš u budžet.
Više jezgara i threadova, i veći cache. Za igre nije naročito bitno, za druge stvari jeste.
Govorimo o non-K verzijama, je li?

Definitivno 12700, ako možeš da uklopiš u budžet.
Više jezgara i threadova, i veći cache. Za igre nije naročito bitno, za druge stvari jeste.
Govorimo o non-K verzijama, je li?
Govorimo o k varijanti, da ima gpu uhd770, integrisanu ako se ne varam. Nemam love da sparim odmah sa grafickom, graficka bi dosla kasnije :) jelte nismo bas u mogucnosti..

Ako su oba K verzije (treba to da naglasiš, bitno je)...ako ti treba više jezgara, 12700K. Ako jezgra nisu toliko bitna može i 12600K, pa ti vidi.
Mada, 12700(K) je blizu cene 13600K, razmotri i taj potonji...

Polako bre ljudi, ovde ste samo svojom dobrom voljom da me posavetujete nekim svojim iskustvom, licnim ili tu, iz bliske druge ruke :) Nadam se da nije niko placen, da nije bot a ako jeste, molim da nas zaobidje. Svi smo se ovde obavezali na vitesko ophodjenje, pa zato molim, budimo svi cool :)
izbrisan off-topic, da ne bude zabune

13600KF je 43000 kod nas. Ako ti 5000 razlike nije problem, uzmi njega. Nov je vs. (pretpostavljam) polovnog i nešto malo je jači, zavisno od primene.
Ako te pare možeš da upotrebiš pametnije na nešto drugo, 12700 je ok, ne gubiš mnogo.

Pripazi samo sa 13600, verovatno ćeš morati da apdejtuješ BIOS na ploči...

Vrh Dno