Šta je novo?

Intel G3420 vs AMD A8 6600K

freeminder

Slavan
Učlanjen(a)
04.02.2007
Poena
301
Pozdrav ljudi,

trebalo bi da osvežim konfu, tako da ću menjati CPU, MB i RAM, dok HDD SATA2 ostavljam jer navodno neće biti skoro pa "opipljive" razlike između SATA2 i SATA3 HDD na 7200 rpm...Bilo kako bilo, zapela su mi za oko ova dva CPU-a.

Po cpu-world G3420 je bolji skoro u svim testovima koji se vrše na njihovom portalu. Evo i linka http://www.cpu-world.com/Compare/243/AMD_A8-Series_A8-6600K_vs_Intel_Pentium_Dual-Core_G3420.html

Jedino što mi ne ide u glavu da dvojezgarni procesor ovoliko "šije" četvorojezgarni, pa me interesuje da li je ovo izuzetak ili obrazac u odnosu Intel VS AMD.

AMD navodno ima bolju grafu, ali neznam koji je pandan stvarnoj kartici ova koja je na procesoru kod AMD-a.

Uglavnom razlika je 3500 dinara u korist G3420. Ima manji TDP, pa verujem da je tiši od A8 6600K ( možda grešim ).

Sada ostaje opor ukus i pitanje šta raditi. Uzeti navodno brži procesor sa 2 jezgra i lošijom grafom, ili navodno sporiji i boljom grafom a uzgred za 3500 skupljeg...Interesuju me vaša mišljenja i iskustva ako neko ima CPU-ove.

Inače MB kod Intela i kod AMD-a bi išla Gigabyte pod obavezno. Za Intela H81 jer nema potrebe bolji čipset, dok bi kod AMD išla A88X čipset tj FM2+ ploča. Sve to sa 8 gb rama u jednom modulu, po mogućstvu Kingston. I da, računar služi za internet, flash igre, gledanje HD snimaka, i po želji da barem 5 godina ne štuca po pitanje Flash playera :D

Unapred hvala na pomoći.

Poslednja izmena:
S obzirom da ti nece sluziti racunar za 3d igre, idi na Intel. Jeste, mnogo je bolji processor G3420 iako ima samo 2 jezgra, ali nazalost je tako.

+1
Seti se kako su pre desetak godina AMD-ovi procesori od npr. 1,83GHz bili jaci od Intelovih koji su radili na 2,5GHz.
Najprostije i laicki receno, sada je trenutno obrnuto tako neko slicno stanje - Intelova dva jezgra su slicna ili jaca od AMD-ovih cetiri jezgra.

Predlog za ~20.000din:
http://emmi.rs/matične-ploče-(mb)-mb-lga1150-h81-gigabyte-ga-h81m-ds2v.11.html?productId=39336
http://emmi.rs/procesori-(cpu)-cpu-lga1150-intel®-pentium®-dual-core-g3420.11.html?productId=36895
http://emmi.rs/ram-memorije-memorija-dimm-ddr3-8gb-1600mhz-kingston-cl11.11.html?productId=27698
Zasto bas par stotina dinara skuplji Kingston? Zato sto ce u buducnosti uvek biti slicnih modela sa istim latencijama, pa ce moci bez problema da radi sa ovom.

Pogledaj ovde koji je bolji za koje svrhe ! http://cpuboss.com/cpus/Intel-Pentium-G3420-vs-AMD-A8-6600K

Jedna stvar,ta ploca h81 ili procesor nema jacu grafiku od apu-a...Koliko ja vidim ploca ima grafiku a ne procesor...Ja bih isao na apu,mnogo bolja stvar od bilo kog dual-corea...

http://emmi.rs/matične-ploče-(mb)-mb-fm2+-a88x-gigabyte-ga-f2a88xm-ds2.11.html?productId=39233
http://emmi.rs/procesori-(cpu)-apu-fm2-amd-a8-6600k.11.html?productId=34592
http://emmi.rs/ram-memorije-memorija-dimm-ddr3-8gb-1600mhz-kingston-cl11.11.html?productId=27698

Kako to mislis ploca ima grafiku a ne procesor?! Ploca ima samo ulaze za monitor, a u procesoru je integrisan GPU.

Jaca grafika od Intel HD mu ne treba za namenu koju je naveo. Sam odluciti da li mu je potrebno tih 4 hiljade dinara razlike.

najveca mana intel resenja je sto intel menja sokete kao carape i taj sistem je dosta ogranicen po pitanju kasnijeg eventualnog apgrejda.najveci plus je sto i u stock varijanti je mnogo tisi,narocito ako pri montazi utrosis jos cca 500 dinara i stavis npr noctua nt h1 pastu.ne verujem da nece mozi narednih 5 godina da ne gura flash video,ali takodje ne verujem da ce moci da pogura bas svaku flash igru za 5 godina.naravno,sah,farme i sl gura i jedan p3 koji sam skoro sklepao,ali to je druga prica :)

ja licno bih ipak isao na a88x resenje,cisto sto mislim da ce taj socket (FM2+) biti aktuelan slicno kao am3/am3+,dakle nekih min 2-3 godine,sto znaci da raznorazni hardver ce moci da se dobudzi kasnije.opet,ja strasno mrzim da samom sebi zatvaram vrata,ali ako cena+tisina igra ulogu,onda intel.

ne bih bio toliko ogranicen na proizvodjace ploce,ja sam imao problema skoro sa svakim brendom,gledao bih cenu,features-e i najbitnije duzinu garancije.

Hvala svima na savetima i zapažanjima.

@umart
Imam jako veliku bojazan prema ASRock-u iako bih bez obzira bio to AMD ili Intel mogao bih da uzmem ploče sa po 4 slota za ram za iste pare koliko i ove mikro od Gigabyte-a itd... isto tako i MSI mi izaziva strah još od famozne K9Neo ploče za AM2. Možda grešim, pročitah skoro negde da je ASRock no1 u Japanu, što nije mala stvar, ali ipak toliko sam slučajeva čuo baš da ke taj ASRock i MSI riknjavao da je to kod mene izazvalo odbijanje. Mada prolazi vreme, vremena se menjaju, može biti da grešim.

Elem, Win7 i Win8.1 jesu li single thread ili multi thread? Ako su multi thread sa koliko jezgara realno rade?

Poslednja izmena:
nije tacno,Amd apu kao i intel unutar procesora ima graficki subsistem ili popularno receno integrisanu grafiku,ove fm2+ ploce od gore nemaju ali nikakav graficki cip na sebi.a sto amd zove svoje procesore sa grafickim subsistemom APU,a intel ne,stvar je marketinga.ako vas vise zanima,sigurno vam gugl moze vise pomoci,na kraju krajeva uveren sam da je to stoput pojasnjeno na forumu.

freeminder:

opet ti ponavljam,imao sam probleme i sa MSI,i sa asusom,i sa gigabyte-om (bas gigabyte me je namucio poslednji put,tri njihove ploce sam promenio da bi nasao neku koja lepo radi sa 8350fx),ali glupo je sekirati se,treba videti koji cipset tebi treba,onda sta imas da biras do cene koju mozes da platis,a onda gledas duzinu garancije i samu garanciju,pa onda ako ni tu nema cistog pobednika gledas jel' ti korisniji neki feature na nekoj ploci od druge,a ako ni to ne presudi,komotno biraj koja ti je vizuelno lepsa.ja licno najvise volim asus jer najcesce ima najbolje resene pinove za dodatne ventilatore i najbolju kontrolu istih,eto koliko minoran detalj moze da presudi.

sto se tice Asrocka ja licno ne mogu nista lose da kazem za njih,a opet sa drugge strane nisam imao posla sa njihovim jeftinijim plocama.

Pogotovo Intel ima grafiku na procesoru, davno pre AMD-a. Ja koliko znam još od 775 socket-a a ako neko zna i za ranije neka me ispravi. AMD tek od FM1 socketa. Ipak, nije to tema čitave priče :D Tema je faktički kako za malo para izvući što bolju konfu :D

@umart

Verujem da je tako, ja sam se pri prelasku sa AMD 64 x2 3600+ na AMD 64 x2 4400+ namučio na ploči Gigabyte GAMA74GH-S2H+ i to zbog banalnosti. Prvi Cpu radio 5-6 godina perfektno, dok drugi pri ubacivanju se pergrejavo. Dok mu nisam ručno namestio voltažu :D Znam da ni Gigabyte nije nešto perfekt po pitanju userfriendly ali ja ( što možda znači da je samo sticaj okolnosti ) još nisam naleteo na ijednog Gigabyte-a koji je riknuo pri normalnoj eksploataciju. ISto tako i za Asus mogu potvrditi....Ipak ostaje moje pitanje ako neko može da mi pomogne:

Win7 i Win8.1 jesu li single thread ili multi thread? Ako su multi thread sa koliko jezgara realno rade?

Poslednja izmena:
nisam siguran dal' razumem pitanje,ali da probam: i jedan i drugi iskoristavaju sva jezgra na procesorima.sam windows nije po tom pitanju nesto zahtevan,vise zavisi do same aplikacije dal' iskoristava ili ne,kao npr igre (skyrim je xbox port pa realno koristi dva jezgra nezavisno od windows-a ili procesora,dok zadnji crysis crpi sve itd).ima tu jos varijabili naprimer na mojoj masini windows 8 radi bolje od sedmice,jer sedmica ima nekih problema sa distribucijom posla na samo jezgro u slucaju amd fx procesora i taj problem je bio specifican samo za te procesore (mada citam da je to posle pecevima reseno,u kojoj meri nemam pojma,nisam testirao) ali to zavisi od specificne serije procesora ili samog modela,to ces vec morati kad se odlucis sta da uzmes da istrazis sam.

ako trazis savet koji da stavis,mislim da je odgovor krajnje subjektivan tj mozda tebi budu bitnije neke druge stvari nego meni,i mislim da ces morati da odlucis sam,posle malo istrazivanja i citanja,ili jos bolje,da isprobas i jedan i drugi.ja sam misljenja da je win 8.1 bolje resenje,ali opet meni se nikad okruzenje sedmice nije toliko svidjalo ni na prvom mestu,meni licno metro ne smeta cak mi i odgovara za pojedine stvari,metro aplikacije sem skajpa i vremena i ne koristim...

a sto se tice gigabajta i riknjavanja meni su crkle dve njihove ploce :) doduse jednu je ubio grom tj lan veza,druga je prosto umrla (cipset),pa opet furam njihovu plocu trenutno.prosto nema pravila.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno