Šta je novo?

Intel E8400 @ Biostar Tpower I45 with cooler master hyper 212

Achilles82

Slavan
Učlanjen(a)
01.10.2005
Poena
350
Evo malo sam experimentisao, pa da napisem sta sam uradio.

Motherboard: Biostar Tpower I45
Procesor: E8400
Kuler: Cooler Master hyper 212 (single fan)

- Najvise sto sam uspeo da overklokujem plocu, a da ne dizem bas extremno voltazu je 4700mhz. Definitivno nije stabilno pri tom overkloku, ali 3D mark 06 je odradio kompletan.

attachmentbb4.jpg

Medjutim chim pokusam dual orthos, odma prijavljuje error. Mada samim tim sto je kompletirao 3d mark je dosta zadovoljavajuci rezultat sobzirom na vazdusno hladjenje.

- Na 4600mhz moze da radi dual orthos, ali suvise se greje jednostavno. Temperatura prelazi 90 stepeni, te nisam hteo suvise dugo da se bakcem.

- Na 4500mhz ... moze se reci da je ovo od prilike najvise sto sam uspeo da namestim da radi stabilno. Jedino sto temperatura dolazi do 80 stepeni, ali dual orthos je radio 20 minuta bez problema. Te sobzirom da je u pitanju vazdusno hladjenje, odlican rezultat ipak.

overclock4500ci0.jpg

- 4300mhz sam uspeo da postignem, a da temperatura ne prelazi 70 stepeni. Nisam imao strpljenja dugo orthos da radi, ali radio je 10 mina, te po meni odlican rezultat.

overclock4300sx7.jpg

Poslednja izmena:
Nemoj mnogo da ga forsiras, mnogo mu je voltaze to i de ces bre toliki clock za 24/7 :D

Nemoj preko 1.35v za 24/7 da ga drzis. Inace, za 3dm06, jako dobar clock za vazduh :)

Poslednja izmena:
Nemoj mnogo da ga forsiras, mnogo mu je voltaze to i de ces bre toliki clock za 24/7 :D

Nemoj preko 1.35v za 24/7 da ga drzis. Inace, za 3dm06, jako dobar clock za vazduh :)

si lud, gde bre 24/7. Ovo je bilo cisto experimentisanje. Proc drzim na 4050mhz (450x9), voltaza 1.3v. Temperatura pod opterecenjem ne prelazi 60 stepeni.

To mi je sasvim dovoljno. Nema potrebe da dodatno opterecujem procesor za 100 - 200 dodatnih megaherca.

Achilles82 je napisao(la):
Najvise sto sam uspeo da overklokujem plocu

Ovim nachinom sigurno nisi maximalno overclockovao plochu nego procesor. ;)
Nisi trebao da mnozilac procesora stavish na x 9 nego da ga spustish na najmanji ( x 6 ) pa onda dizesh FSB u nebesa.
I nekontam poentu dual orthosa kad je on pravljen za testiranje DC procesora i samim tim chim ga jednom pokrenesh opterecuje oba jezgra.

:wave:

Ovim nachinom sigurno nisi maximalno overclockovao plochu nego procesor. ;)

Ma to sam i mislio lol, ne znam ni sam zasto sam to napisao, istrip totalan. Mislim nisam toliki duduk.

Nisi trebao da mnozilac procesora stavish na x 9 nego da ga spustish na najmanji ( x 6 ) pa onda dizesh FSB u nebesa.

Ovo mi nikada nece biti jasno. U cemu je svrha da pokazem koliko sam FSB uspeo da postignem? Kakve konkretne koristi ima ako ja uspem i 650 da stavim, a mnozilac bude 6. I sta sam dobio tim? 4250mhz. Mislim zar to nije isto kao i kada bi namestio 9x470, sto mi je daleko lakse da postignem?

Poenta je koliko mogu da overklokujem procesor valjda, a ne vidim kako mogu vise da overklokujem procesor ako smanjim mnozilac.

Mislim objasnite mi, ja nisam iskusan overkloker. Ako ima razloga recite mi da znam za u buduce.

I nekontam poentu dual orthosa kad je on pravljen za testiranje DC procesora i samim tim chim ga jednom pokrenesh opterecuje oba jezgra.

Iz prostog razloga sto kada pokrenem orthos lepo pise

More than one CPU detected.
You should run two copies of SP2004 simultaneously.

Mislim, vi znate bolje od mene, ako ne treba recite da vise ne radim, ja sam do sad radio ovako.

Poslednja izmena:
Kqada overklokujes sa visokim FSBom, onda je memorijski kontroler u chipsetu overklokovan i trebalo bi da bude brze iako je krajnji CPU takt isti. A npr. kad imas neku dobru memoriju onda stavis FSB 550 ili tako nesto, a memoriju sinhrono x2 tj da radi na 1100MHz i onda je jos brze. Ne mnogo, ali u sintetici se vidi.

I skini Orthos jer on je za dual core, izgleda da ti je ovo obican SP2004
http://www.techpowerup.com/downloads/385/

Ovo mi nikada nece biti jasno. U cemu je svrha da pokazem koliko sam FSB uspeo da postignem? Kakve konkretne koristi ima ako ja uspem i 650 da stavim, a mnozilac bude 6. I sta sam dobio tim? 4250mhz. Mislim zar to nije isto kao i kada bi namestio 9x470, sto mi je daleko lakse da postignem?

Sistem je brzi ako radi na vishem FSB-u a procesor na istom taktu. Naprimer brze je 600x7 = 4200MHz nego 467x9=4200MHz. To je onako laichki objashnjeno, nadam se da razumesh.

Poenta je koliko mogu da overklokujem procesor valjda, a ne vidim kako mogu vise da overklokujem procesor ako smanjim mnozilac.

Ja sam se samo nadovezao na tvoju rechenicu:

Achilles82 je napisao(la):
Najvise sto sam uspeo da overklokujem plocu

:wave:

EDIT: preteche me mitarus :D

Poslednja izmena:
Kqada overklokujes sa visokim FSBom, onda je memorijski kontroler u chipsetu overklokovan i trebalo bi da bude brze iako je krajnji CPU takt isti. A npr. kad imas neku dobru memoriju onda stavis FSB 550 ili tako nesto, a memoriju sinhrono x2 tj da radi na 1100MHz i onda je jos brze. Ne mnogo, ali u sintetici se vidi.

Kapiram vas, mada meni nije cilj da overklokujem memoriju. Uvek je drzim na oko 1066.

I skini Orthos jer on je za dual core, izgleda da ti je ovo obican SP2004
http://www.techpowerup.com/downloads/385/

Hvala. Ja sam skinuo onaj orthos sa teme [url="http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=155925"=]HowTo: Overklokovanje Intel Procesora - Intel Core 2/Core 2 Quad/Core 2 Extreme[/url]

Poslednja izmena:
Achilles82- sve u svemu jel si zadovoljan sa plocom i generalno radom cele konfiguracije, posto ja planiram da uzimam tu plocu sa q6600 i 4850. :banana:

@achilles82
neshto su ti previsoke temperature. mislim da ti nije bash najlepshe nalegao taj hyper, a i proveri da li je ravna baza istog. takodjer, probaj real tempom ili nekim drugim programom da proverish temperature, mozda se senzor tripuje ili pak plocha loshe ochitava. fleshni i novi bios za plochu
a, cpu se testira sa small fft-s, a ne sa blendom, tebi je temp preshla posle nekoliko 8k krugova 80c u blendu, to ti neshto nije u redu garant. zamisli da si stavio small fft-s u startu, pa otishla bi ti temp preko 90. evo dok ovo kucam [email protected] vrti small fft-s i za 6 min je temp 54c, jes da imam bolji kuler i da mi klima slabo greje sobu, ali opet je ogromna razlika. btw voltaza mu je za nijansu niza nego kod tebe.

Pa pazi, ja nisam nikakav expert. Prochitao sam ovde na forumu da se orthos koristi da bi se proverila stabilnost procesora, i to bas za dual core procesore.
Da, ali ne na 10-20 minuta... nema tu nista od stabilnosti.

Da, ali ne na 10-20 minuta... nema tu nista od stabilnosti.

nije ovo ni bio test gde se pokazuje kako moze da se overklokuje ovoliko, i da radi ultra stabilno. Zamisli kada bi ono sto citas reviews na sajtovima o overkloku, svaki overklok testirali sa po 8 sati u orthosu? Pa nikada ne bi zvrsili. Ili kad pokazuju koliko moze bus speed da povecaju, i samo ti daju verifikaziju iz cpu-z. Pa to tek se ne zna koliko je stabilno

Dakle ovi testovi su bili povrsni ovako, da se da nekakva predstava koliko moze da se overklokuje. Ja sam i napisao gore da je na 4.7ghz nestabilno, ali da je uspeo da se podigne sistem, i da odradi kompletan 3d mark 06. Nisam ni rekao da je to za every day use. Ono sto sam testirao sa 8 sati orthosa, je na 4050mhz i tu je radilo odlicno.

@achilles82
neshto su ti previsoke temperature. mislim da ti nije bash najlepshe nalegao taj hyper, a i proveri da li je ravna baza istog. takodjer, probaj real tempom ili nekim drugim programom da proverish temperature, mozda se senzor tripuje ili pak plocha loshe ochitava. fleshni i novi bios za plochu
a, cpu se testira sa small fft-s, a ne sa blendom, tebi je temp preshla posle nekoliko 8k krugova 80c u blendu, to ti neshto nije u redu garant. zamisli da si stavio small fft-s u startu, pa otishla bi ti temp preko 90. evo dok ovo kucam [email protected] vrti small fft-s i za 6 min je temp 54c, jes da imam bolji kuler i da mi klima slabo greje sobu, ali opet je ogromna razlika. btw voltaza mu je za nijansu niza nego kod tebe.

Pa prelazi 90 stepeni na 4.7ghz, jer voltaza je ipak 1.6v pri tom overkloku. na 4.5 vec ne dostize 90 stepeni. Na 4ghz ne prelazi 62 - 63 stepena i nakon visesatnog testiranja u orthosu.

Mozda si i u pravu ne znam. Mislim sigurno da to moze da se ispolira i povrsina kuliera, i procesora, i bolja pasta da se kupi, toliko stvarno ne mogu da se bakcem. Ja sam ocistio povrsinu procesora alkoholom, naneo sam pastu koju sam dobio u kuler i to je to. Sa box kulerom mi je na 4ghz temperatura dostizala 75 stepeni nakon 30 minuta orthosa, a ko zna nakon 8 sati, verovatno i 80 stepeni. Ovde kao sto rekoh ne prelazi 62 - 63 stepena, i ja sam zadovoljan.

nije ovo ni bio test gde se pokazuje kako moze da se overklokuje ovoliko, i da radi ultra stabilno. Zamisli kada bi ono sto citas reviews na sajtovima o overkloku, svaki overklok testirali sa po 8 sati u orthosu? Pa nikada ne bi zvrsili. Ili kad pokazuju koliko moze bus speed da povecaju, i samo ti daju verifikaziju iz cpu-z. Pa to tek se ne zna koliko je stabilno

Dakle ovi testovi su bili povrsni ovako, da se da nekakva predstava koliko moze da se overklokuje. Ja sam i napisao gore da je na 4.7ghz nestabilno, ali da je uspeo da se podigne sistem, i da odradi kompletan 3d mark 06. Nisam ni rekao da je to za every day use. Ono sto sam testirao sa 8 sati orthosa, je na 4050mhz i tu je radilo odlicno.
OK, nisam te razumeo. Mada, iskreno, ja se nisam ni osvrtao na onaj skor na 4.7 giga, vec sam gledao ove od 4.5 i 4.3... to su vec realne frekvencije, koje bi mogao taj procesor da istera za svaki dan. Ali, ni tu nema duzeg testa, znaci nista od stabilnosti ni na tim klokovima... opet, mozda je i bolje, s obzirom da si pominjao temperature od 80 stepeni, sto je stvarno previse za ovaj procesor (do 74).
Mada, na 4.5GHz si pominjao neku stabilnost, tako si ti sam napisao... a naravno da nema nista od toga, sto zbog dvadesetominutnog testa, sto zbog previsoke temperature. A i zbog Blend testa, sa onim Small FFT's ce ti nabiti jos nekih 4-5 stepena vecu temperaturu.

Ovo za 4 giga, on te other hand, je OK.
Pa prelazi 90 stepeni na 4.7ghz, jer voltaza je ipak 1.6v pri tom overkloku. na 4.5 vec ne dostize 90 stepeni. Na 4ghz ne prelazi 62 - 63 stepena i nakon visesatnog testiranja u orthosu.
Uuuuu, bezi od toga... 90 stepeni je previse! I 80 je previse, a 90 je ubistvo.
Isto tako i sam napon, 1.6V je samo za neke kratkotrajne igranke, u LN2/DICE/otvorena terasa i prozor scenarijima...

Kao sto rekoh, do 74 stepena.

@achilles
u svakom sluchaju visoke su ti temperature, proveri ti to malo bolje

@achilles
u svakom sluchaju visoke su ti temperature, proveri ti to malo bolje

preko kog programa gledas temperaturu?

Jer meni pokazuje te visoke temperature kada gledam preko "core temp". Kada gledam preko everesta, ili preko programa koji sam dobio uz biostar ploci (tpower-2 bio watch), pokazuje bukvalno 10 stepeni manje. I sad ne znam sta je tacno. Evo trenutno mi je ukljucen orthos na 3.6ghz, 58 stepeni pokazuje core temp, a t-power 2 bio watch pokazuje 49 - 50.

Poslednja izmena:
preko kog programa gledas temperaturu?

Jer meni pokazuje te visoke temperature kada gledam preko "core temp". Kada gledam preko everesta, ili preko programa koji sam dobio uz biostar ploci (tpower-2 bio watch), pokazuje bukvalno 10 stepeni manje. I sad ne znam sta je tacno. Evo trenutno mi je ukljucen orthos na 3.6ghz, 58 stepeni pokazuje core temp, a t-power 2 bio watch pokazuje 49 - 50.

Heh, a meni SmartGuardian koji je dosao uz plocu cita 7-9c vise nego CoreTemp i RealTemp. I u BIOSu je ta visa. Ja gledam CoreTemp, realnija mi je.

Koristi RealTemp i unesti Tjmax za 45nm - A to je ...95c ili 100c ne znam tacno..
Kontaktiraj google ili ce se javiti valjda neko ko zna pouzdano :)

CoreTemp gleda kao da je Tjmax 100c. RealTemp ti cita sa Tjmax-om 95c.
Istina je ili jedno ili drugo, ili izmedju :d ( posto ako ne gresim, ni jedan proc. (isti naravno) nema bas identican tjmax )

Meni ocitavanja RealTemp-a ( sa 95c Tjmax ) deluju najrealnije ..
A ovi software-i od ploca, to batali ..

A sto ti grafa onoliko topla ako si u idle ..?

Poslednja izmena:
A sto ti grafa onoliko topla ako si u idle ..?

Pa nemam pojma, fan speed drzim na 50%. Kada ukljucim igru, pojacam fan speed na 100% i onda temperatura pod opterecenjem ne prelazi 65 stepeni, sto je okej. Tako da ne znam stvarno. Kuciste mi ima jedan fan od 120mm, plus fan na napajanju od 140mm, ne znam zasto je tako, ali ne pravi nikakve probleme.

Nazad
Vrh Dno