Šta je novo?

Intel Core 2 Duo E6750-Klokovanje

gordije

Slavan
Učlanjen(a)
10.10.2007
Poena
319
Koliki je najpouzdaniji klok za Intel Core 2 Duo E6750???Naravno imam njegov kuler koji se dobija u box varijanti...unapred Hvala!!!

Koliki je najpouzdaniji klok za Intel Core 2 Duo E6750???Naravno imam njegov kuler koji se dobija u box varijanti...unapred Hvala!!!

Sta ti to uopste znaci ? Najpouzdaniji klok je onaj defaultni - 2,66GHz :d.
Mislis na koliko ce se sigurno klokovati, pa sigurno 3,2GHz, veoma verovatno 3,4GHz, a sve preko toga je lutrija (a i trazi dodatna ulaganja, u vidu skupljeg coolera)

@zdravko, glupost! :)
Shto se tiche E6750 cpu-a mogu slobodno rechi bez ikakvog sustezanja da je jedan od najboljih OC moguchnosti, ljudi su ga terali 4GHZ+ ja sam dolazio do 4GHZ ali nazhalost bilo je samo za slikanje, napajanje mi je SUX.
A shto se tiche 3.2 GHZ to je kao u cirkusu bez ikakvog napona samo je potrebno dichi 400x8 magistralu, shto se tiche 3.2-3.3 mozhe slobodno bez podizanja napona, shto se tiche 3.3+ onda je potrebno polako dizati voltazu kako bi se doshlo do stabilnog clock-a. Shto se tiche ulaganja u bolje cooler-e i tu se ne slazhem s' tobom, ja sam sve radio na BOX varijanti tako da uopshte nije problem sa njime, jedino shto sam morao staviti jedan 8cm cooler da direktno puva u cooler od CPU-a i jedan da puva u grafichku, tako da mi je sa time dosta reshen problem po pitanju grejanja CPU-a.
Ako lazhem nek' mi neko kazhe da lazhem pa da mu ishchupam grkljen, shala. :)

Pozdrav, ppl. ;)

Poslednja izmena:
Shto se tiche E6750 cpu-a mogu slobodno rechi bez ikakvog sustezanja da je jedan od najboljih OC moguchnosti, ljudi su ga terali 4GHZ+ ja sam dolazio do 4GHZ ali nazhalost bilo je samo za slikanje, napajanje mi je SUX.
A shto se tiche 3.2 GHZ to je kao u cirkusu bez ikakvog napona samo je potrebno dichi 400x8 magistralu, shto se tiche 3.2-3.3 mozhe slobodno bez podizanja napona, shto se tiche 3.3+ onda je potrebno polako dizati voltazu kako bi se doshlo do stabilnog clock-a. Shto se tiche ulaganja u bolje cooler-e i tu se ne slazhem s' tobom, ja sam sve radio na BOX varijanti tako da uopshte nije problem sa njime, jedino shto sam morao staviti jedan 8cm cooler da direktno puva u cooler od CPU-a i jedan da puva u grafichku, tako da mi je sa time dosta reshen problem po pitanju grejanja CPU-a.

Pozdrav, ppl. ;)

Lazes, evo ti grkljan :d.
Moj prethodni post je bio na osnovu iskustava vecine ljudi sa ovog foruma, kakvih bre 4GHz :smash:.

3,4-3,6 je klok koji je realno ocekivati sa E6750, uvek moze vise, a bogami i manje ;).

@rootxd
Pa zavisi od primerka do primerka, evo na primer moj nemoze na 3.2ghz bez dizanja voltaze, na def voltazi moze na 3.0ghz, dok za 3.2 mu treba 1.39v, za 3.6 1.48v, a za 4ghz mu treba cak 1.7(govorim o voltazama potrebnom da prodje 2 sata orthosa)i wall mu je otprilike na 515, tako da ipak se ne moze uopsteno reci da svaki ide na X mhz sa Y v, a sto se tice teme i najpouzdanijeg kloka zavisi sta kome znaci pouzdan klok ali kao sto neko rece pre mene najpouzdaniji je default :wave:

Moj ide do 3,4 bez dizanja voltaze, preko 3,8 nisam uspeo da ga poteram (nisam isao preko 1,5v)

@pocuca
Pa zavisi od primerka do primerka, evo na primer moj nemoze na 3.2ghz bez dizanja voltaze, na def voltazi moze na 3.0ghz, dok za 3.2 mu treba 1.39v, za 3.6 1.48v, a za 4ghz mu treba cak 1.7(govorim o voltazama potrebnom da prodje 2 sata orthosa)i wall mu je otprilike na 515, tako da ipak se ne moze uopsteno reci da svaki ide na X mhz sa Y v, a sto se tice teme i najpouzdanijeg kloka zavisi sta kome znaci pouzdan klok ali kao sto neko rece pre mene najpouzdaniji je default
Stvarno mi je neshto bezveze (govorim meni je bezveze) da danas neko kupi zver od CPU-a a da ga ne klokne malo za 24/7, default vrednost je po meni nikakva vrednost. :)
Shto se tiche 3.2 bez ikakve voltaze mozhe slobodno 24/7 da radi bez problema, govorim o E6750 GO reviziji, tako da nisam imao prilike da testiram ranije verzije, b2,b3...

Svi E6750 procesori su G0 revizija.
E sad koliko da radis OC zavisi od toga zasta ti treba.
3.4 do 3.6 Ghz bi bio neki optimum sto se tice perfomansi / zagrevanje.
U zavisnosti od tvoje srece zavisi kolika ce ti voltaza trebati za te iste rezove.

Kod mene je slucaj da radi na 3.4Ghz sa 1.24V

Stvarno mi je neshto bezveze (govorim meni je bezveze) da danas neko kupi zver od CPU-a a da ga ne klokne malo za 24/7, default vrednost je po meni nikakva vrednost. :)
Shto se tiche 3.2 bez ikakve voltaze mozhe slobodno 24/7 da radi bez problema, govorim o E6750 GO reviziji, tako da nisam imao prilike da testiram ranije verzije, b2,b3...

Pa dobro ja isto ne drzim na defaultu, drzim ga na 7x500 24/7 ali pitanje je opet sta se misli kada se kaze najsigurniji klok, dok sto se voltaza tice na sporim ja da tvoj ili neciji te kklokove mogu da postignu sa default voltazama, ja samo kazem da se nece svaki ponasati isto tako(na primer moj :S:), iako su svi GO

Frikvenciju i napon treba postaviti u odnosu na temperaturu i stabilnost sistema.
Sistem moze da deluje Prime stabilan i sa temperaturama od 75°C+ u full loadu.
Ipak tolike full load temperature treba izbjegavati.

Postoji tacka gdje procesor zahteva dosta veci napon da bi bio stabilan u zavisnosti od hladjenja koje se koristi.

recimo ako sa podizanjem napona od 0,0125V dobijete 20-30MHz vise na frikvenciji desice vam se da ce te doci na tacku gdje ce vam biti potrebno i 0,0250V za isti korak u frikvencijama po mom mishljenju je tu tacka gdje se treba zaustaviti.

Svaki primerak je individualan i moze da se ponasa razlicito i svaki treba pojedinacno istestirati da bi se moglo govoriti o nekom granicnom zdravom overclocku.

Poliranje procesora i kulera moze da dovede do boljih taktova jer se cesto desi da intelov IHS bude malkice neravan.....

Veoma dobar Guide je postavio kolega Space iz SX-Team'a na tu temu

http://www.sx-team.com/forum/index.php?showtopic=483

Poslednja izmena:
Poshto su 1333MHz Conroe inteli svi G0 onda morash gledati Batch/Fpo i Pack Date pri kupovini, ili pri info-u o overkloku.
Batch koji ima poslednje dve cifre najblize nuli to znachi da je doabr batch.
Moj recimo je 3742A410, poslednje dve cifre su 1 i 0 shto je skoro najbolje, a mozesh i videti po performansama, 3.5GHz na def. voltazi, 1.38V za 3.6GHz a 3.8GHz stabilan na 1.50V. Naravno ima i boljih ali ni ovo nije loshe, ja sam na xs-u video momka sa 00 batchom koji radi 3.9GHz na malo preko 1.50V, moj to ne moze, treba mu vishe struje za to.
I gledash Pack Date, ako je neki oktobar i posle to su neshto bolji primerci..
To je u sushtini to za E6750, lutrija uglavnom...

Poshto su 1333MHz Conroe inteli svi G0 onda morash gledati Batch/Fpo i Pack Date pri kupovini, ili pri info-u o overkloku.
Batch koji ima poslednje dve cifre najblize nuli to znachi da je doabr batch.
Moj recimo je 3742A410, poslednje dve cifre su 1 i 0 shto je skoro najbolje, a mozesh i videti po performansama, 3.5GHz na def. voltazi, 1.38V za 3.6GHz a 3.8GHz stabilan na 1.50V. Naravno ima i boljih ali ni ovo nije loshe, ja sam na xs-u video momka sa 00 batchom koji radi 3.9GHz na malo preko 1.50V, moj to ne moze, treba mu vishe struje za to.
I gledash Pack Date, ako je neki oktobar i posle to su neshto bolji primerci..
To je u sushtini to za E6750, lutrija uglavnom...

Da li ovo za Batch vazi i za ostali intel procesore? Odnosno da li na to trba obracati paznju pri kupovini npr. E8xxx procesora?

Ono shto sam ja na xtremesystems-u chitao jeste da je valjda hipro, grchki ocer, to valjda provalio za Intel-e, e sada da li vazi za sve nemoj me drzati za rech ali mislim da jeste, valjda shto su poslednje dve cifre blize nuli to ti je batch bolji.
Mozesh da potrazish to na xs-u ima sigurno, a ja sam video nekoliko primera koju su potvrdili njegovu tvrdnju, moj lichni medju njima.

Ovo za batch se i u mom slucaju ispostavlja tacnim jer citanjem na xs-u ali i po licnom iskustvu i iskustvu drugara (poslednje dve cifre su nam 25) nasi se prilicno slabije klokuju, tacnije klokuju se koliko i drugi samo su potrebne dosta vece voltaze, tako da ako mozete gledajte batch kada kupujete.

E postoji sad jedna fora, merilo je i koliki takt moze proc da postigne kao i potrebna voltaza za odredjeni takt a i fsb wall.
Dakle nije sve samo u tome e moj proc moze na 3.9GHz recimo, nego i koja voltaza treba, koji je fsb wall itd.
Zato se gleda batch.:smoke:

Možeš li malo detaljnije da pojasniš taj batch. Ja na kutiji imam FPO# L724008 jel to taj broj?
Da li je najbolji 00 pa 01, 02, 03, 04.... ili se brojevi gledaju odvojeno na primer da li su 05 isto što i 50?

E sada ne znam da li se brojevi gledaju po istoj meri tipa kao shto si naveo da je 05 isto shto i 50 ali znam da dva poslednja broja trebaju oba da budu shto blize nuli to je sve.
Shto su blizi nuli to ti je batch bolji. Idi na xtremsystems pa trazi, naci cesh sigurno detaljno objashnjenje.

6750 Clock od 3.92 GHz Stabilan

Evo mojih testova za 6750, na 3,70 gHZ stabilan kao stena , na 3, 92 ide bez problema sa 1,65000 a sve to hladi OCZ Vendetta 2 kao od sale, u toku su testovi na 4,GHz Imao sam ga 3 minuta u ORTHOS-u full load sa naponom 1,65000 V , neophodno je malo povecati napon FSB magistrale ukoliko vam to ploca dozvoljava kod mene je to bilo neophodno za + 0,15V i obavezno DDR II overvoltage u mom slucaju to je bilo za + 0,50 V.
Matina ploca - Gigabyte P35 DS3P
CPU -Intel 6750
DDR II -Geil Ultra 8500
Power Supply - Thermal Take TR2 -500W
GPU - Gainward 8600 GT-GLH (OC)
HDD - WD - 500 GB SATA II 16 MB

http://rapidshare.com/files/128367787/3_70_GHz_Full_load.bmp.html
http://rapidshare.com/files/128368635/3_92_GHz_Full_load.bmp.html

Evo mojih testova za 6750, na 3,70 gHZ stabilan kao stena , na 3, 92 ide bez problema sa 1,65000 a sve to hladi OCZ Vendetta 2 kao od sale, u toku su testovi na 4,GHz Imao sam ga 3 minuta u ORTHOS-u full load sa naponom 1,65000 V , neophodno je malo povecati napon FSB magistrale ukoliko vam to ploca dozvoljava kod mene je to bilo neophodno za + 0,15V i obavezno DDR II overvoltage u mom slucaju to je bilo za + 0,50 V.
CPU -Intel 6750
DDR II -Geil Ultra 8500

Da nije 1.65v previsok napon za procesor, bez obzira na dobro, ali ipak vazdušno hlađenje? Ja bih obratio pažnju na njegovu realnu radnu temperaturu.

Imam jedan problem..Pokusao sam da overklokujem procesor preko programa sa diska,koji se zove AI Suite...Posto moja ploca ima funkciju AI NOS ja sam pokusao preko NOS-a da overklokujem procesor..Ponudio mi je sledece parametre:Standard,Sensitive,Auto,Heavy Load..U redu..izabrao sam standard..Posle toga izabrao sam vrednost overkloka.Stavio sam na 15%..Restartovao mi se komp..Procesor je posle sa 2,66 GHz skocio na 2,68 GHz.Kada sam pokusao da povecam vrednost na 30%.Nije hteo da mi podigne sistem..Morao sam da u biosu vratim sve na default..Ovo sve sam pokusao na ploci Asus P5KC..Ako neko ima resenje za moj problem neka mi kaze..

Pozdrav, ppl. ;)
Jako iskusno receno, samo neznam na osnovu kog iskustava mozes sve ovo da tvredis? Kad to budes reko onda mogu da ti poverujem. Ako si probao vise od 20razlicitih procesora te serije i doso do tog zakljucka prihvatam da si upravu.

CPU -Intel 6750
DDR II -Geil Ultra 8500

Samo ti to spali :wave:

Da nije 1.65v previsok napon za procesor, bez obzira na dobro, ali ipak vazdušno hlađenje? Ja bih obratio pažnju na njegovu realnu radnu temperaturu.

Pa jeste ali ako pogledas slike koje sam upload-ovao videces da je na 3,70GHz temp svega 57 c a za tracavih 200 MHz vise to jes 3,92 GHz podigao je temp za citavih 30 stepeni sto je jako puno, razlika u naponu je takodje velika do 1,6V je vrlo selektivna po 00,125V po koraku a preko 1,6V ide po 00500 a procesoru realno za taj clock od 3,92 GHz netreba 1,65v pre bih rekao 1,6125 ali ploca tako radi.;)

E6750 :):):)

Pa jeste ali ako pogledas slike koje sam upload-ovao videces da je na 3,70GHz temp svega 57 c a za tracavih 200 MHz vise to jes 3,92 GHz podigao je temp za citavih 30 stepeni sto je jako puno, razlika u naponu je takodje velika do 1,6V je vrlo selektivna po 00,125V po koraku a preko 1,6V ide po 00500 a procesoru realno za taj clock od 3,92 GHz netreba 1,65v pre bih rekao 1,6125 ali ploca tako radi.;)

Hvala ljudi na trudu i paznji koju ste ulozili u klokovanje e6750 procesora!!!Sad znam na cemu sam....Pozdrav svima!!!!:):):)

Vrh Dno