Šta je novo?

Intel Core 2 Duo E2140 ili E2160

chova

Slavan
Učlanjen(a)
12.10.2005
Poena
319
Interesuje me da li se procesor E2160 isto moze klokovati kao E2140, razlika u ceni je jako mala. Da li treba da obratim paznju na neke serijske brojeve ili vec tako nesto slicno da bi mogao da ga klokujem. Da li moram da nabavim neki bolji cooler ili je dobar onaj fabricki sto ide uz procesor. Koliko mora jacine napajanje da bude, da li je 400 w dovoljno?

Interesuje me da li se procesor E2160 isto moze klokovati kao E2140, razlika u ceni je jako mala. Da li treba da obratim paznju na neke serijske brojeve ili vec tako nesto slicno da bi mogao da ga klokujem. Da li moram da nabavim neki bolji cooler ili je dobar onaj fabricki sto ide uz procesor. Koliko mora jacine napajanje da bude, da li je 400 w dovoljno?

Trebas obratiti paznju na noviji M0 stepping sva aktuelna Boxed resenja su M0
Ako kupujes Tray primerak trazi CPU na kome pise sledece :

E2140 SLA93
E2160 SLA8Z

Preporuka je da uzmes E2160 jer imas veci multiplikator sobzirom da je ovim procesorima granica FSB'a oko 400 MHz.
Teoretski bi ti i E2140 zadovoljio posao sa multiplikatorom 8 ali ako nije razlika u ceni prevelika preporucljiviji je E2160

Ukoliko zelis da iz ovog CPU'a izvuces lepe taktove preko 3GHz'a i vise preporucljivo je uzeti malkice bolji kuler recimo dobar i jeftin
Cooler Master Hyper TX2. Postoje i bolji modeli recimo od firme Scynthe ali su znatno skuplji.

Pitanje jacina napajanja se moze odgovoriti u zavisnosti svih potrosaca u sistemu (grafike , diskova , optickih uredjaja) za sam procesor 400w su dovoljne :)

Ukoliko ne zelis da te za dve godine zaboli glava isplatljivo je kupiti kvalitetnije napajanje dobra iskustva imam sa firmom Seasonic
recimo Seasonic S12II 430W ATX 2.2

"Alternativno" jeftinije (manje kvalitetniji) ali ipak donekle zadovoljavajuce su napajanja firme LC Power

poz.......

Poslednja izmena:
retko koja kvalitetna napajanja imaju 400w uglavnom je to 430, 431, 435, 460 itd. ta od 400 su junk od realnih 250. u principu 2160 za nijansu ti je lakse da dobijes veci klok ako ploca nije nesto posebno...

Nisam nešto pratio šta se dešava u zadnje vrijeme pa oprostite ako je pitanje banalno i nije na pravom mjestu. Kada ćemo dobiti nasljednike E2XXX i E4XXX serije? Do kada će se ovi procesori proizvoditi? Jeli pametno njih kupovati sada ili se "iza brda valja nešto veliko" u skoroj budućnosti?

Kolko ja znam oc limit je vezan iskljucivo za primerak jezgra, pod uslovom da te ploca ne ogranicava, ja sam moj M0 terao cisto testiranja radi do 3520 MHz kolko se secam, jer ploca nije htela preko 440 FSB, e sad 2160 ima multi 9 tako da bi ti on doneo nesto vece frekvencije ali mislim da je za sada sve preko 3,2 i 3,4 nepotrebno sto mozes da izvuces maltene na svakom, jedino sto moze da te u*enja je da trebas da ubodes dobar CORE VID, sto manji to bolji. Pozz:wave:

Mogu i ja nesto da pitam??? Ja sam moj e2180 doterao do 3.0 (u porpisu) uz podesenih u biosu 1.375,sto u winu daje 1.325,jel to mnogo napona za tu freq? Gasio sam i palio c1e i eist i ista stvar.... Dostigao sam 2.9 sa sve na def,i sa ukljucenim c1e i eist.... Jel negde grsim ili se samo tripujem da je to mnogo napona.... A tek za 3.2 mu treba 1.42 sto je po meni,katastrofa....
Los primerak ili los kloker(ja)? :)

Mogu i ja nesto da pitam??? Ja sam moj e2180 doterao do 3.0 (u porpisu) uz podesenih u biosu 1.375,sto u winu daje 1.325,jel to mnogo napona za tu freq? Gasio sam i palio c1e i eist i ista stvar.... Dostigao sam 2.9 sa sve na def,i sa ukljucenim c1e i eist.... Jel negde grsim ili se samo tripujem da je to mnogo napona.... A tek za 3.2 mu treba 1.42 sto je po meni,katastrofa....Los primerak ili los kloker(ja)? :)

Ne 1.375 nije puno za 3.0 GHz a nije ni 1.42 V za 3.2 GHz.... sve do +10-15% od default napona je odlichno...

I u Win-u namesti na Minimal Power management ili portable/laptop u Power opcijama i onda ce biti oborena frekvencija na 1800 Mhz ( 300 x 6 ) i napon na oko 1.0 V....

:wave:

Vrh Dno