Šta je novo?

Intel B960 vs I5-3210M

ZlajoX

Cenjen
Učlanjen(a)
08.12.2011
Poena
199
Da neko moze da mi kaze da li vredi ovaj upgrade.

Radi se o laptopu sa sledecom konfom:

Intel B960 (2.2 GHz, 2MB L3 cache)
nVidia GeForce GT 630M (1GB)
RAM DDR3 6GB @1333

Da li se "isplati" tj. da li bi se video neki veci pomak u performansama kada bi se promenio procesor. Taj B960 za i5-3210M (Ivy Bridge). i5 mogu da nadjem za 40e. Nisam imao dodira sa mnogo laptopova pa ne znam kakvi su ti i5 sa 2 core/4 thread

Inace spec za i5 su:

Series Intel Core i5
Codename Ivy Bridge
Clock Rate 2500 - 3100 MHz
Level 1 Cache 128 KB
Level 2 Cache 512 KB
Level 3 Cache 3072 KB
Number of Cores / Threads 2 / 4
Max. Power Consumption (TDP = Thermal Design Power) 35 Watt

TDP je isti kao kod ovog B960.

Laptop radi ok sa ovim B960, ali hoce da malo izbaguje kada je pokrenuto par programa, pogotovo sa hromom u kombinaciji kada mu otvaram vise tabova pa dok on njih sve ne ucita (recimo 12 - sada imam toliko otvoreno). Ako mu zadam da ih ucitava sve istovremeno, multitasking je ravan nuli. Da spustis hrom i podignes recimo torent ili neki drugi program, ces se nacekati. Pogotovo ako u jednom tabu radi yt a otvaras novih 10ak, onda bas zabaguje.
Inace ovako rad njegov je odlican, cak i PS radi ok.

Taj i5 je slican kao i3 desktop procesori. Znaci dobar.

Njime dobijas ugodniji rad i nesto bolju integrisanu grafiku. Mislim da se isplati prelazak, najvise zato sto je doplata samo 40 evra.

Taj problem sa kojim se susreces je koliko mi se cini zbog 5400RPM hard diska, a ne zbog procesora, mada sacekaj da ti se neko drugi javi da potvrdi.
Ja na svom laptopu(gde imam i7 720qm) I desktopu(gde imam Pentium G860) nemam tih problema, a na oba sistema imam SSD.

On je negde u rangu i3-2100 koliko sam mogao da vidim.
I vidim da sve pase i soket i cipset, samo me brine da li moze da dodje do neke ne kompatibilnosti sa BIOS-om pa da ga on ne prihvata ?

@Solesoslav Inace ako bih ovo uzeo, onda sam i planirao neki SSD :)

Poslednja izmena:
Samo sto ima bolju integrisanu grafiku (DirectX 11) od i3-2100. Nemam pojma, ne pratim laptopove, ali je moguce da ce trebati update BIOS-a ploce posto je taj i5 nesto noviji. Vidi na zvanicnom sajtu laptopa.

Jos razmisljam da li da se uopste upustam u to. Na desktopu radim sve sto mi treba i sto je zahtevnije. Mozda bi bilo pametnije ubaciti samo SSD, nista vise ni ne treba, a opet i5 ,)

I ja :D
Odustao sam od petljanije sa procesorom, imao sam prilike da cackam jedan lap sa B960 i SSD i odlucio sam da ostavim tih 40e za ssd.
Svejedno nista ne igram na njemu pored kompa a ne bih ni igrao, tako da bi sluzio kao i do sad. :)

Poslednja izmena:
Ja imam 6, dolazio je sa 4 ali bila je kao neka akcija ubacivali jos 2gb. Ovaj sto sam gledao kako radi sa SSD, ima 4gb i sasvim lepo radi.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno