Šta je novo?

Intel B560 ploče

sam633

Slavan
Učlanjen(a)
23.11.2011
Poena
405
Koli vidim, nema odgovarajuće teme, pa da otvorimo širom kapiju.

Mora se priznati da je ovaj segment prilično problematičan i da se mora obratiti pažnja šta kupujete.

Čak i kad želite da stavite Power Limit od 125W na zaključanim procesorima.

Jedan od primera:

HU malo mrsi, kao po običaju...koriste svaku priliku da pljuju po Intelu/NV. "Mi smo testirali, mnogo se greje"...testove još nisu objavili. Meanwhile, net pun komentara ljudi koji koriste B560 ploče bez problema, još nisam video da se neko žalio na throttling. Naprotiv, oduševljeni su jer konačno mogu da kloknu memoriju sa zaključanim procesorima i za male pare imaju 90-100% gejming performansi K procesora. I onda ovi izađu i kažu "B560 je katastrofa!" Trt...senzacionalizam do maximuma.

Slažem se da ipak treba malo zdravog razuma i ne uzimati ploče sa dna ponude da se na njih pljesne procesor koji povuče 200W sa nadrukanim power limitom i onda ga i nadrukati. Toliko je bar jasno i informisanje pre kupovine je zdrav razum.

Interesuje me, da li zbilja želiš postati još jedan @anarki1302? Svakim danom to pokazuješ.

Očigledno je da nisi ni pogledao video.

Da jesi, video bi da ne možeš ni postaviti više od 100W PL-a, u nekim slučajevima i to zaključani CPU.

Interesuje me, da li zbilja želiš postati još jedan @anarki1302? Svakim danom to pokazuješ.

Da jesi, video bi da ne možeš ni postaviti više od 100W PL-a, u nekim slučajevima i to zaključani CPU.
Mislio sam da je prethodni video.

Svejedno, likovi se prave kao da su upravo sad otkrili da ploče sa apsolutnog dna ponude od 70 dolara ne mogu propisno da podrže sve procesore iz ponude u svim uslovima rada. 'Alo? Zar to nije logično? Zato su i dno ponude.
Ovo se dešava sa svim čipsetovima i svim proizvođačima, već generacijama i generacijama...i zašto sad ovi nabacuju "surprised Pikachu face", baš sad i sa ovim čipsetom? Oh, čekaj...to je Hardware Unboxed sa novim Intel čipsetom. Sad kapiram...

Ne možeš da nadrukaš PL iznad 65W bez throttlinga? Zamisli moje iznenađenje što ne mogu da stavim i9 ili nadrukani i5/i7 na takvu ploču i očekujem da radi punom snagom...za svoju svrhu i cenu, radi ono što treba, stavi i5 na nju bez dizanja PL i biće ok. Za preko toga, tu su bolje ploče. Segmentacija proizvoda i skrnavi marketing ne treba više da iznenađuju ikoga...što reče Dogzilla, ovo je 2021...

Nije problem što su ovo testirali i verifikovali (donekle - bukvalno su otkrili toplu vodu). Problem je što se prave blesavi i koriste priliku da kakaju po Intelu i ASRocku koji ima i dobre ploče koje ne koštaju mnogo i rade ono šta su ovi testirali mnogo bolje. Diskredituju ceo brend na osnovu jedne-dve skrnave ploče sa dna ponude, što je funjarski jer ono što sam pomenuo iznad - svi imaju fail ploče i ovo se dešava decenijama.

PS: mogao bih da apdejtujem mašinu u profilu...mogao bih i da iskopam i ostavim šta sam iščačkao o B560 kad sam istraživao pred kupovinu. Kao što bi svako pismen trebalo da uradi, je li.

Poslednja izmena:

Nisam gledao video i ne volim da gledam HU generalno ali sta oni ocekuju od najjeftinije b560 ploce sa golom vrm sekcijom? da gura i5 11400f na max power limit?

Nisam gledao video i ne volim da gledam HU generalno ali sta oni ocekuju od najjeftinije b560 ploce sa golom vrm sekcijom? da gura i5 11400f na max power limit?
Upravo to. Prave se blesavi i publika sa njima...
"O, pa u specifikacijama ploče piše da podržava 125W procesore!"...piše. Da ga ubodeš i da radi. Kako će da radi, to je drugo, kao i kod svih drugih...po 100-ti put, prave se blesavi da bi pljuvali po Inteku (i ASRocku s kojima su u zavadi).

Ako je podrazumevano propisano i marketinški postavljeno da podržava osnovnih 125W za K procesore, onda svakako mora istovremeno da podržava i 125W za zaključane procesore, jer je 125W jedno te isto u oba slučaja.

Gledaj na specifikacije proizvođača ploča kao na tarabu...
I opet: podržava ih. Stavićeš 125W procesor na tu ploču i radiće. Kako će da radi...e to je već drugo.
I nemojmo se zavaravati da je to slučaj samo sa ovom pločom i čipsetom i Intelom, tako je od pamtiveka, sa svima...
Razumem da su laici frapirani što se ploče ne drže specifikacija i što marketing laže, ne mogu da razumem što su likovi po hardverskim forumima iznenađeni (ili se prave) kad bi trebalo da su svesni toga...
A Hardware Unboxed razumem jer im je posao farmovanje outragea na konto Intela i NVidije, od toga žive...što ne znači da me nerviraju manje.

Poslednja izmena:
Za tu Asrock plocu stoji da podrzava 125W procesore, a sa njima ne ispunjava minimalne Intel specifikacije i zato pljuju Asrock.
Sa razlogom, a ne zato sto mrze Intel.

Ovaj video jeste prilično senzacionalistički, ali je i informativan. Kombinacija i7 ili i9 i neke krš ploče jeste neprirodna, ali Intel je dodao dodatni problem sa polu-overklokovanjem svih procesora, i podešavanjem limita koji su deset godina pre toga bili zaključani. Oni koji jure budžet ponudu će očigledno morati pažljivije da biraju ploče, posebno ako hoće da se igraju sa tim podešavanjima. Ono što sam ja primetio je, da i pored toga, nove ploče sa dna ponude imaju daleko bolje naponske sekcije nego pre, uporedite npr. neku H81 i H510 Prime.

Za tu Asrock plocu stoji da podrzava 125W procesore, a sa njima ne ispunjava minimalne Intel specifikacije i zato pljuju Asrock.
To ste ti i Sam u pravu, ali nesto ne vidim da su pljuvali Asus primera radi sa rx5700 fijaskom, ali su zato MSI napljuvali lepo.
Jednostavno su mnogo ''ostriji'' prema pojedinim proizvodjacima, a da ne pricam kako su javno ''kukali'' Sapphiru da im salju besplatne primerke grafika.

Radi i 5950x na A320, ali kako.
Ocekivati od gole INTEL ploce koja kosta 80$ bilo sta vise od 65w procesora je cist debilizam.
Sa druge strane, VRM poredjenja za AMD ploce su im odlicna, precizna, i obrazlozenog pljuvanja ima, za sta im skidam kapu.

Ako je podrazumevano propisano i marketinški postavljeno da podržava osnovnih 125W za K procesore, onda svakako mora istovremeno da podržava i 125W za zaključane procesore, jer je 125W jedno te isto u oba slučaja.
Podseca me na vreme h81 i b85 ploca sa 3-faznom golom vrm sekcijom,oni podrzavaju i7 4790(k) procesore ali pri duzeg full opeterecenja pregreva se naponska i procesor "throtluje",bio je detaljan test na jednom sajtu ali izgleda da je obrisan,evo jedno iskustvo na reddit:

U ovom slucaju asrock se samo osigurava od mogucih problema i reklamacija pa ogranicavaju tdp,naravno ce i5 11400f korisnici odmah da maximiraju tdp i ohlade isti tower kulerom koji ne hladi vrm sekciju (ne racunaju da ce ljudi koristiti ikakve top down kulere).

Poslednja izmena:

Piše da ih podržava jer ih B560 čipset kao celina podržava. A oni sigurno neće da testiraju svaki procesor i ploču u svakom scenariju i da da ručno biraju šta će da stave u stranice ploča pod "podržano"...

Ovaj video jeste prilično senzacionalistički, ali je i informativan. Kombinacija i7 ili i9 i neke krš ploče jeste neprirodna, ali Intel je dodao dodatni problem sa polu-overklokovanjem svih procesora, i podešavanjem limita koji su deset godina pre toga bili zaključani. Oni koji jure budžet ponudu će očigledno morati pažljivije da biraju ploče, posebno ako hoće da se igraju sa tim podešavanjima. Ono što sam ja primetio je, da i pored toga, nove ploče sa dna ponude imaju daleko bolje naponske sekcije nego pre, uporedite npr. neku H81 i H510 Prime.

Slažem se...nije problem što je podržan PL boost, bio je i sa 10-om generacijom. Problem je što 11400 vuče mnogo više struje od 10400 kad mu se odvrne PL (a i ostali su u sličnoj situaciji, plus niko od ovih reviewera ne testira B560 sa 10-om generacijom što će biti popularan kombo). AMD je imao sličan problem sa B350 pločama, čak i donekle sa B450, jer ni proizvođači ni korisnici nisu imali potpunu predstavu o mogućnostima procesora i ploča, pa je trebalo vreme da se iskristališe šta vredi uzeti a šta ne valja, i bilo je itekako krš ploča koje nisu mogle ljudski da drže ni 6-core pod PBO...trebaće vreme i ovde. A ja čekam da testiraju ljudske ploče, poput Steel Legenda, TUF-a Aorus Elite i slično, pa da vidim da li će i dalje da viču "B560 je katastrofa"...

Dodatni problem, na koji niko ne obraća pažnju, je što B560 donosu podršku za PCIe 4.0, generalno jače VRM-ove kroz čipset, podršku za OC memorije, podršku za novije USB standarde i veće brzine sa više konektora, itd. Sve to košta. I onda kad treba da ispuniš sve zahteve B560 čipseta a zadržiš cenu od 70-80$, imaš izbor - ili da uopšte ne praviš ploče jeftinije od 100$ i prepustiš konkurenciji da skida kajmak tu, ili da negde uštediš. Ova ploča je štedela na VRMu. Prosto. Ni slične ploče nisu ništa bolje ali pljuvali su specifično po ASRocku jer su ih blacklistovali.

I naravno da treba da se obrati pažnja, ne znam zašto uopšte treba naglašavati to ljudima...uopšte ne žalim ljude koji kupuju stvari na slepo, verujući marketingu.
Još nešto na šta se ovi prave blesavi je to da ljudi koji kupuju ovakve ploče nemaju pojma o PL niti će na njih da stavljaju i7/i9, niti gledaju HU i tech kanale...90% njih neće ni da uđe u BIOS. Dakle, HU laje na zvezde s ovim videom...

Piše da ih podržava jer ih B560 čipset kao celina podržava. A oni sigurno neće da testiraju svaki procesor i ploču u svakom scenariju i da da ručno biraju šta će da stave u stranice ploča pod "podržano"...
Secam se moje AM3 ploce. Pisalo lepo da podrzava procesore do 65W i to je OK.
Isto je trebalo da uradi i Asrock i ne bi ih niko prozivao.

Secam se moje AM3 ploce. Pisalo lepo da podrzava procesore do 65W i to je OK.
Isto je trebalo da uradi i Asrock i ne bi ih niko prozivao.
Ovo me malo buni zaista, jer ne mogu da se setim slučaja na 65W.

Tada, kad je reč o AM3, imali smo i varijante istih procesora, jedan na 95W, drugi na 125W.

Pisalo je upozorenje, na ovoj ili onoj ploči da podržava procesore samo one od 95W. Ili da apsolutno ne piše nigde, ali da u listi podržanih procesora, nema nijednog od 125W.

Uzeo sam ASUS TUF B560PLUS-WiFi i 11400 i 32GB DDR3200 CL16. Hladjeno je sa 280mm AIO (dodje do 57-58C i tu stane temp kad ga przim u CB).

Po def. ploca stavlja "remove all limits" na CPU i on stoji na 4,2 GHz i posle 1 sat Cinebench. U BIOS samo treba staviti XMP profil i to je to, nista vise.

Ono sto treba paziti je da osvezite BIOS na ploci pod obavezno

Moja ploca kupljena krajem Juna 2021 je dosla sa prvom verziom BIOS-a (januar 2021). Zasto treba novi BIOS, evo zasto:

CB20 Stari BIOS 530/3945, Novi BIOS 535/3955 - isiti rezultat, tj. nema razlike, medjutim u nekim testovima ima, npr:

Winrar test - stari BIOS oko 15000kb\s, novi BIOS oko 18000kb\s - velika razlika
CPUZ - stari BIOS oko 500/3950, novi BIOS oko 550/4250 - lepa razlika

3DMark Firestrike Combined score - stari BIOS 43,3 FPS, novi BIOS 47,3 FPS, ovo je prilicno velika razlika s obzirom i da GPU ucestvuje na neki nacin, CPU score je takodje nesto veci oko 5% ako se dobro secam

3Dmark Vantage (mator test ali nema veze), rezultat prva 2 testa 212/242fps otisao na 223/253 fps. Ima i ovde nekih 4-5% razlike.

Verujem da ima jos aplikacija ali nisam sve testirao, logicno treba staviti novi BIOS jer negde nema razlike, ali negde ima 2-3% razlik, negde 5 ili 10%, a u winrar cak 20%!!!

Anandech je jos davno sa 11700 pisao o ovome, ali nije probao dovoljno testova, tj. njegove informacije stavarju utisak da i nije nesto bitno koji je BIOS, medjutim mojim nekim random testiranjem sam nasao dosta toga, a svega par testova imam, sta bi bilo da sve redom idem i "pretresam", verujem da bi razlika bila od 0-20%, kako gde. Posebno je simptomaticno da i u 3DMark ima razlike, bukvalno cim negde treba CPU moze se ocikivati da se pojavi razlika.

Vrh Dno