Šta je novo?

intel atom- za net

comi_x

Cenjen
Učlanjen(a)
16.07.2009
Poena
154
da li se isplati uzeti intel atom (maticnu sa procesorom) i jos giga ili dva rama i to staviti u neko malo kuciste za komp koji bi se koristio za net, pustanje muzike i sl
i kakva mu je integrisan grafika (zbog gledanja klipova na netu)

Pa zavisi koliko ce te izaci, po meni se isplati, samo da ne kosta preko 100e.
Sto se integruse tice, DVD-ovi i divX-ovi rade sasvim normalno, samo na HD zaboravi.

Za net i za pustanje muzike i divx i dvd-a ploca je odlicana, prvo trosi veoma malo struje sto se veoma odrazava na racun za struju, a sem toga ploca je prilicno hladna i tiha.

Dve stvari koje nisu bas OK su cena malih i kvalitetnih kucista i je prilicna (>60e) i nemogu se pustati HD

pa sad sam nesto gledao cene
GA-GC330UD Atom 1.6GHz- 72e
HD Caviar WD2500AAJS 250GB 35e
RAM KINGSTON 2GB 800MHz DDR2 21
PIONEER DVR-215D SATA 20
sto mu dodje 150e
e sad ne znam samo koje kuciste i napajanje posto su poprilicno skupa
a i da li moze kasnije na ovaj komp da dodam Touch Screen monitor- kako se oni povezuju sa kompom???

Moje mišljenje

je da se ne isplati. Iz više razloga
1. Cena tog kompleta je viša nego da kupuš običnu integrisanu ploču i procesor (npr sempron+nforce 6150)
2. Procesor je INTEGRISAN na ploči i ne može da se zameni (šta god da crkne mora da menjaš SVE)
3. Atom procesor je daleko slabiji od najslabijeg semprona ili celerona
4. Atom ploča jeste samo 17x17cm ali je takođe i graničena sa samo jednim ddr2 slotom, jednim PCI i dva sata.

Bez obzira što bi ovaj komplet mogao da završi sve tvoje potrebe ne savetujem kupovinu istog. Što se tiče tač skrina, nisam ih nikada montirao ali ako može da se namontira na običan računar, sigurno može i na atom jer su priključci i konektori potpuno isti.

Poslednja izmena:
ima gotovih masina cak i nase "proizvodnje" sa atomima...
mada ipak preslabo je to... a i za slicne pare 780g ploca... proc, koji bio, obicno kuciste i vozi...

atom naravno... kupi u neki od shopova koji daju najeftinije ceo komplet....... pa makar to bio i megamarket :p

PS: idealna platforma bi bila ION sa tim procesorom jer bez problema pusta HDTV ali je kojiko znam jos nema kod nas...

Poslednja izmena:
Jos jedan glas za neisplativost. -
Skoro sklopio jednog atoma 330 (64bit i DC), lepo je videti u task manageru 4 CPU polja, :), ali kada se sabere sve i stavi na papir daleko je isplativije kupiti nekog semproncica ili generalno tu klasu, jer kada se pokrenu iole zahtevniji programi atom jednostavno krene da se gusi. Inace sve ostalo, bar onoliko koliko sam se ja zanimao sa njim radi jako dobro.
Pozz..

Meni je atom van netbukova bezveze. Preskup je, a gotovo nista ne nudi... Istina manje trosi, ali sempron/celeron trose malo vise, ali su zato nekoliko puta brzi. Jedino za neku poslovnu primenu, gde bas mora da bude toliko malo, inace...

posto si ti ocigledno zacrtao da kupis atom samo napred, podrtavamo te u tome u potpunosti
samo ako ces da ne zauzima puno prostora i ako ces da ga vuces vamo tamo a da pri tome ima Atom, onda lepo kupi netbook. :)

ali za iste pare mozes kupiti kuciste tipa Foxconn DH-841
pic23.jpg

Athlon II X2 240 i plocu sa integrisanom grafikom koja ne moze da se poredi sa tom Atom kombinacijom, a vecu buku, zagrevanje, potrosnju neces ni primetiti

Poslednja izmena:
vi ko pijani plota se uvatili... pa intel nemoze da proizvede dovoljno atom procesora jer se prodaju kao alva... ne zato sto ne valjaju vec zato sto znaju ljudi sta kupuju i za sta im to treba...

Vrh Dno