Šta je novo?

Intel Atom 570 ili AMD C50

makipn

Slavan
Učlanjen(a)
20.02.2008
Poena
319
Moja oprema  
Laptop
Huawei i HP
Tablet
Samsung
Mobilni telefon
P30 pro
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Kad sve specifikacije znas na tebi je da izaberes, bolja grafa ili bolji proc.

zanimaju me vasa misljenja :)....jer ja ne mogu da se odlucim...:d

Imam Asus 1005PE, atom, skoro sam testirao asusa 1015b i ja bi se pre odlucio za atoma.
Ako ti treba jaca grafika vidi sa kombinacijom atom + ion ali to kosta mnogo i za te pare mozes da kupis i neki dosta bolji laptop

Atom - brzi CPU poprilicno, grafika jako slaba ali ipak dovoljna da pusti 720p (na granici ali moze da se namesti) Win XP je i dosta je brzi i lepse se ponasa od AMD-a sa win7 starter

AMD - grafika dosta jaca ali sa tako slabim procesorom gubi poentu, primetio sam da se na video fajlovima, uglavnom flesh, zaglavljuje, blokira touchpad i tastaturu. To se dogadja redovno sa skajpom, na youtubu i kad pustim neki video sa lokalnog harda. Prvo je krenulo povremeno a sad svaki put. Nisam cackao win7 starter zato sto komp nije moj i u sredu ide u kimtek. Drugar je kupio isti takav i pocelo je isto da mu se dogadja. Moja pretpostavka je da je to do nekog drajvera za grafiku ali samo pretpostavka.

Ja bi se odlucio za asusov netbuk samo zbog trajanja baterije. Pogledaj testove po netu, neki rus je testirao baterije na netbukovima (asus trajao najduze i samo zato sam ga i kupio) ali tad su jos bili samo atomi pa probaj da nadjes i da vidis da li se nesto promenilo.

Zavisi kome sta treba.....Na primer onaj acer aspire 722 je stvarno mocan netbook.Ovaj sto si ti okacio za 40 evra manje nudi manji hard , manje memorije i losiju rezoluciju....Po meni nije tako vazno dal moze da pusta 1080p ili ne.Vaznije mi je sto acer 722 ima 2 gb ram-a , 500 gb hard i mocnu 1366x768 rez na 12 inca.I normalno dugi vek baterije.To je ono sto nudi amd a intel nema.

Mada sam ja koristio neki acer(ne znam koji model) koji ima isti taj atom cpu koji pitas, ima 2 gb ram-a i 500 gb hard medjutim rez mu nije 1366x768 nego standardnih 1024x600.E sad sam razmisli dal oces losiji cpu koji ima jacu grafiku i bolju rez ili oces bolji cpu sa losijom grafikom.To je manje vise jedina razlika.Meni se dosta svideo taj mali atom.Primecujem dosta velike razlike izmedju N570 i N455.Dosta je bolji N570 i mogu reci da 7-ca prilicno dobro radi na N570 , 2 gb ram-a.E sad zaista je razlika kad citas velika izmedju 1366x768 i 1024x600.Zavisi za sta ces da koristis.Netbook ne bi trebalo da sluzi za nista vise osim koriscenje van kuce i u pokretu.Za kucu imas desktop i laptop od 15 inca.

Malo je to sve da bi ti na njemu gledao kuci filmove.....Zato tu meni 1080p gubi znacaj.Moze on da pusta sta oce ali je sitno meni da na netbook gledam film.Nije to to.A kad si u pokretu mozes da gledas film i dvd rip.Ne treba ti 1080p.Full HD je vise za kucu na nekom velikom ekranu.Ako me pitas sta bi izabrao ja bi izmedju ova 2 sto si okacio izabrao model sa intelom.Medjutim ako me pitas izmedju ovog sa atomom i acer aspire 722 izabrao bi 722 jer smatram da je to trenutno best buy netbook.

Imam Asus 1005PE, atom, skoro sam testirao asusa 1015b i ja bi se pre odlucio za atoma.
Ako ti treba jaca grafika vidi sa kombinacijom atom + ion ali to kosta mnogo i za te pare mozes da kupis i neki dosta bolji laptop

Atom - brzi CPU poprilicno, grafika jako slaba ali ipak dovoljna da pusti 720p (na granici ali moze da se namesti) Win XP je i dosta je brzi i lepse se ponasa od AMD-a sa win7 starter

AMD - grafika dosta jaca ali sa tako slabim procesorom gubi poentu, primetio sam da se na video fajlovima, uglavnom flesh, zaglavljuje, blokira touchpad i tastaturu. To se dogadja redovno sa skajpom, na youtubu i kad pustim neki video sa lokalnog harda. Prvo je krenulo povremeno a sad svaki put. Nisam cackao win7 starter zato sto komp nije moj i u sredu ide u kimtek. Drugar je kupio isti takav i pocelo je isto da mu se dogadja. Moja pretpostavka je da je to do nekog drajvera za grafiku ali samo pretpostavka.

Ja bi se odlucio za asusov netbuk samo zbog trajanja baterije. Pogledaj testove po netu, neki rus je testirao baterije na netbukovima (asus trajao najduze i samo zato sam ga i kupio) ali tad su jos bili samo atomi pa probaj da nadjes i da vidis da li se nesto promenilo.
Ovo blokiranje se desava zbog drajvera za wireless karticu. Najnovija verzija drajvera resava sve.

Ovo blokiranje se desava zbog drajvera za wireless karticu. Najnovija verzija drajvera resava sve.

Asus, da li ste 100% sigurni u ovo?
Osecam se uzasnuto kad procitam ovakav povrsan odgovor od nekog ko predstavlja renomiranu firmu.
Ako se dobro secate bio sam vlasnik ne jednog nego dva ASUS 1015B modela, i na oba sam imao isti problem koji se ovde spominje.
Iste probleme je imalo jos, ako se dobro secam, bar cetvoro ljudi i svi smo vratili racunare!
Cudnovato da je driver za wireless a da se to ne desava ako je netbook na wirelessu i nakacen na napajanje?
Plus ako se dobro secam, a secam se, neko iz Asus-a je obecao da ce okaciti resenje prblema na temi na kojoj je izlozen i prilicno detaljno opisan ovaj problem.

Moram da iznesem jucerasnje iskustvo sa C50 CPU.Ali nije bio na netbook nego na laptopu neki ASUS sto se prodaje za 31 000 din u comtrade.Naime sto se tice performansi procesora dosta je slab po meni za 15 inca.Ocena je 2.8 u win7 a i samom radu se vidi da je slabiji od klasicnih dual cora iz amd ili intel serije.Znaci moj intel pentium na laptopu koji je prosecan dual core je dosta jaci nego ovaj amd.Tako da je moje misljenje da je promasaj uzeti ovakav procesor na 15 inca.Ali sa druge strane cena od 31 000 din ne daje mnogo da kazem prilika da dobijete ne znam sta.

E sad ono sto je mene odusevilo jeste temperature samog laptopa.Ljudi moji od kako mi prolaze kroz ruke razni modeli ja ovo nisam video.Znaci laptop je hladan posle nekoliko sati njakanja.Znaci bile su tu instalacije programa i razne gluposti ali pored svega laptop je bio kao da ga niste ni upalili.Nisam merio temperature ali mogu reci da je izuzetno hladan.Takodje druga stvar koja me je odusevila jeste trajanje baterije.Ne znam koliko je koriscena baterija pre mene medjutim samo znam da posle dosta vremena baterija je bila na 3 i po sata.Da povucem dijagonalu moj dell uz bukvalno ne bas zesce surfanje i koriscenje moze da izdrzi oko 2 sata i 20 minuta.

Ali to govorim o maximum.A po mojim procenama ovaj amd laptop moze da izdrzi bar duplo vise vremena od mog dell-a.Takodje kad tu stavite da ovaj amd trosi 9w struje a moj dual core 35w tu vidite razliku veliku.Znaci ko zeli da kazem losije dosta performanse od klasicnog dual core CPU i ko zeli da mu laptop bude vecito hladan bez grejanja neka razmislja o ovakvom laptopu.Mislim da je amd ovim potezom dosta dao za razmisljanje intel-u.Jer amd je ponudio jeftino , hladno i dugo trajanje baterije za sitne pare.E sad normalno kome su perfomanse procesora vazne ne bi trebao da gleda amd.

ne treba mi laptop vec notebook pre svega zbog njegove mobilnosti ,trajanja baterije i gabarita ....ali se dvoumim izmedju amd i intela(mada sam zaljubljenik u intel procesore i amd grafike)...tacnije CPU ili GPU :wall:

intel je za multitasking bolji od amd pogotovo kada je u pitanju c50 ili neki atom dual core. Ali kada se sve stavi na papir i pogledas sta dobijas za koji novac onda ti je tu po meni acer aspire one 722 sa c50 ubedljivo najbolja kupovina za 26000 din

Poslednja izmena:
ne treba mi laptop vec notebook pre svega zbog njegove mobilnosti ,trajanja baterije i gabarita ....ali se dvoumim izmedju amd i intela(mada sam zaljubljenik u intel procesore i amd grafike)...tacnije CPU ili GPU

Znam da ne uzimas laptop.Ali tema je intel atom ili amd C50 pa sam dao objasnjenje kakav je novi AMD.Ja licno danas da uzimam notebook ne samo da ne bi uzeo AMD fusion nego ne bi uzimao nista ispod i3.Ali bas zato sam i objasnjavao o AMD-u jer kod netbook-a je situacija drugacija.Meni je malo glupo kad neko od netbook-a trazi zver od masine.Pa ako oces jak laptop mali onda uzmes lepo od 13 inca i cao....Ako uzimas netbook AMD procesor je sasvim dovoljan za obavljanje svih operacija koje radis sa netbook racunarom.

AMD fusion nudi pustanje visokih rezolucija i nudi veliku rez malog ekrana a takodje i malu potrosnju i minimalno hladnjenje.Znaci to su neke jako vazne stvari za netbook.E sad bi tu jos neko da ima i ne znam kakav CPU.Pa za surf , film i citanje je dovoljan.A za to i sluzi netbook zar ne?A ako oces zver od masine za video obradu i gaming onda uzmi neku krmetinu sa i5 cpu i jakom ati ili nvidia grafikom.Tvrdim da je najbolji izbor za netbook u ovom trenutku acer aspire 722.

Ja sam skoro uzeo Asus A53U i mogu reci da lijepo radi. Nije neki sampion brzine ali zato baterija traje 5-6 sati konstantnog koristenja interneta.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno