Šta je novo?

Intel Application Accelerator i Intel UltraATA konflikt...pl

face

Čuven
Učlanjen(a)
06.05.2002
Poena
650
Ovako plocha je Asus P4266M/WOL.Procesor Celeron 1.7 ghz.
Sad krenuo sam da instaliram sistem od nule i to sledecim redom na formatiran disk:
1) 98se (jer mi xp cd nije bootabilan)
2) xp na poptuno sirov 98se
3) sp1 za xp
4) intel chipset siftware utility
5) intel application accelerator
6) intel ultrata drajver
7) detonatore

problem nastaje onog trenutka kad sam sve instalirao i posle prvog restarta zaglavi se pri ulasku u windows (posle one welcome poruke znachi sam kraj ucitavanja).Ok pritisnem ctr+alt+del, prodje to medjutim ni application accelerator ni ultra ata drajver ne rade, tj. nece da se startuju.Odem na device manager pa primary ide channel.chim odem tamo on nadje hardware changes i trazi restart a naravno nishta nije uradjeno.Pri tom na primery/secondary channel ne mogu da vidim koji je dma mod za hdd/pisach/cd rom tj. uopshte nema te stavke.Instraliram opet application accelerator i ultraata drajver, restartujem, radi,opet restartujem voila - sve isto opet nista ne radi. Onda pokusham da deinstaliram ultra-ata drajver, i sve prsne ,nece vishe uopshte da udje u win.Onda sam morao na system recovery pre instaliranja sp1 packa. Sad vishe nece da instalira sp1 pack.

Znam da je ovo smorilo ali sutra cu sa win98 cd-om da uradim format c: pa opet win 98 pa xp. E sad posto prvi put radim sa intel chipsetom sta i koji redom treba da instaliram.
Problem je sto dok nisam stavio application accelerator i ostalo cd i rezach su bili oba u pio 4 modu iako su na razlichitim granama, a hdd u udma 5 sto je ok.KAd sam stavio 2 dva i rezach i cd su se prebacili u udma 2 ali sta to vredi kad sve prsne posle 2 restarta. Sad cd uz dotichnu plochu je drug izgubio.Ne znam dali sam treba da stavaljam intel chipset software utility?
ako neko ima ideju koji redom treba sve da stavljam da bi sve proradilo i da li uopshte neshto od ovog treba da stavljam jer sam video da je to obavezno kod intel platformi?Sve mi izgleda ko da ultra-ata drajver i application accelerator imaju neki konflikt izmedju sebe?

ovo mi je hitno poshto nije moja vec tudja mashina.ima li neko neku ideju?Ja mislio konachno ne moram sa viom da se bakcem kad ono ispade josh gore :rocket:

Re: Intel Application Accelerator i Intel UltraATA konflikt.

face je napisao(la):
Ovako plocha je Asus P4266M/WOL.Procesor Celeron 1.7 ghz.
Sad krenuo sam da instaliram sistem od nule i to sledecim redom na formatiran disk:

3) sp1 za xp
4) intel chipset siftware utility
5) intel application accelerator
6) intel ultrata drajver
7) detonatore

Ja bih promenio redosled u:
1. samo boot sa 98se CD-a
2. Napravi neku sistemsku particiju koliko toliko
3. iskopiraj XP negde na nju
4. Pokreni XP instalaciju,
5. UATA drajveri
6. Intel accelerator,
7. Detonatori
8 SP1 na kraju,

poenta:
mislim da ti instalacija 98SE pravi probleme.

Izmedju pojedinih koraka ne mora reboot, ali i ne smeta, bar da vidis sta ce te *****avati, a zatim taj korak slobodno izostavi iz procedure.

PS
Javi rezultat,

Pobogu stavka broj 6 NIJE POTEBNA!!!!
Navikni se da citas read me fajlove!

6 stavka kod mene ili njega?Ne pravi instalacija 98 probleme jer kad stavljam xp samo ga pregazim preko 98 tj. ne idem upgrade vec overwrite.Ja bi ako je ikako moguce da ne mesham UATA i Application Accelerator.Izgleda da chipset software utility uopshte nije potreban?
Kolko sam listao po starijim threadovima mislim se da stavim samo application accelerator i nishta vishe od ovih dotanih intel stvarchica.

mislim se da stavim samo application accelerator i nishta vishe od ovih dotanih intel stvarchica.
Bolje nemoj. To je neki prljavo pisan softver, svojevremeno sam ga instalirao i on je pobio originalne ATA drajvere tako da posle deinstalacije nije mogao da se podigne PC (probano i pod Win2k i pod Win98SE). Tek sam ga ubio instaliranjem WinXP koji je stavio svoje drajvere preko i nije mu dao da ih skloni...

Jel moze onda neko ko je duze vreme imao intel based platforme da mi kaze sta sve da stavim.Neko ko je proverio sve to?Sad se cak nosim mishlju da mu mozda nishta nije ni potrebno od svega tofa ali su mi onda cd/rezach u pio modu.

Ako nemas bootabilni cd imas sa M$ sajta da skines programce koje pravi 6 startup disketa.
Win xp
Vga drivere
Sound drivere
Dx 9 [ eventualno]
Intel chipset drivere v 5.0
Xp Sp1
Intel acc aplication
Dalje slede tvoji software-i

Intel application accelerator i intel ultrata driver su prakticno jedno te isto (uz razlicite verzije i8xx cipseta dolaze ili jedan ili drugi), tako da nema potrebe za oba. A i po mojim merenjima sve brze radi bez Aplication accelerator-a (sem mozda u nekim specificnim slucajevima), tako da se i on da zaobici pri instalaciji.

Intel application accelerator u sebi vec sadrzi Intel UATA driver, tako da nema potrebe za posebnom instalacijom UATA drivera.

Postujte redosled instalacije i nikada necete imati ni jedan problem

1.OS
2.Intel chipset driver(restart)
3.Intel application acc.(restart)
4.DX9
5.VGA driver
6.svi ostali driveri
7. ostalo

Meni posle instalacije app. acceleratora masina nije htela da vidi Lite-On pisac u jednom slucaju a u drugom nije htela da vidi stari Conner od 420MB.

Intel application accelerator cesto ubije Advanced settings tab u IDE/ATA ATAPI properties, pa ga ja vise ne stavljam.

EDIT 26.06.2003.
Naravno da ne ubije nista nego ja ne gledam dobro po windowsu. Obavezno staviti!

simpson H je napisao(la):

1.OS
4.DX9
5.VGA driver
6.svi ostali driveri
7. ostalo

Bravo majstoru:)
Meni sa IAA sistem brze radi konkretno hdd se brze odziva igre se brze instaliraju i to se oseca u radu. Nikada nisam imao nikakvih problema sa IAA ni sa rezanjem ni sa bilo cim. Inace potpunu funkcionalnost postize na P4 platformama sa ICH2 i ICH4....
Dakle posle driverz za plocu ide IAA i kraj!

simpson H je napisao(la):

1.OS
4.DX9
5.VGA driver
6.svi ostali driveri
7. ostalo

Slazem se, da IAA donose neko poboljsanje i da ga ne treba izbegavati, ali sta sa SP1?

Ja na Intel masinama redovno to stavljam kao zadnje ?

Na AMD kako-kad, zavisno od verzije i datuma drajvera za plocu.

Gresim li ?

jaksa je napisao(la):
Intel application accelerator cesto ubije Advanced settings tab u IDE/ATA ATAPI properties, pa ga ja vise ne stavljam.

Nista ne ubija advance settingse u IDE/ATA properties, kao sto je to u stanju nepuzdan i problematican HDD koji je na izdisaju !!

Majka svih uputstava za proceduru instalacije OS-a ( konkretno XP-a li moze da se primeni i na ostale ) : http://www.asusboards.com/forums/showthread.php?s=&threadid=34558

Samo se drzite toga i nema problema (..."procistite" malo, ima nepotrebnih koraka - ali bitan je redosled ! )

Koliko vidim gore navedene redoslede - bice velikih iznenadjenja ! :D

Osnovna greska u svemu ovom gore sto se tice IAA je po meni sto IAA posmatrate kao deo instalacije ili osnovni drajver, a to je i po Intel-u program ili aplikativni software koji moze a i ne mora da se instalira ( nekome donosi zaista poboljsanja, nekome zna da zezne sistem - napravite Restore Point za svaki slucaj, pa probajte...). Sto kazu lepo na sajtu:
The Intel® Application Accelerator is a performance software package for Intel desktop PCs.

Kao drugo, kakav bre "Intel chipset driver v 5.0" ??? :confused:
Instalira se samo tkz. INF drajver ili tacnije "Intel® Chipset Software Installation Utility" koji je po najnovijim dostignucima stigao do 4.30.1006 !

Nazad
Vrh Dno