Šta je novo?

Intel Alder Lake (10 nm, 8 "velikih" i 8 "malih" jezgara)

Ne bih ja to radio. Nelogican trosak. A kako stvari stoje, izgleda da ce Raphael izaci brze nego sto se pretpostavlja pa bi i to mogla da bude validna opcija. Bolje sacuvaj novac ovih nekoliko meseci i sacekaj Zen 4 i Raptor Lake. Osim ako ti nije kriticno za posao koji bi taj trosak isplatio veoma, veoma brzo.
Kriticno nije toliko, dakle bolje sacekati par meseci pa onda odluciti.
 
Uvek je ista situacija kad je smena generacija platformi u pitanju. Jos je sad u celu pricu ukljucena i nova generacija memorije. To sve skupa znaci vise cene, bagovi prvih macica i nepobitno brzo izbacivanje osvezene i ispravljene verzije prvog proizvoda. Uvek je tako. Sacekas malo pa ces imati kompletniju sliku o sveukupnoj ponudi i imati bolji izbor jer ce u pricu uci i Zen 4.
 
Intel today is announcing a new range of mobile 12th Gen Core family processors designed for enthusiast and desktop-replacement class laptops, the Alder Lake-HX series. Focusing on the more performance-driven high-end models, the Alder Lake HX series transfers its hybrid desktop design (ADL-S) into a thinner BGA package with up 16 cores (8P+8E) that's more suitable for mobile devices. And since it's based on that desktop hardware, Alder Lake-HX also brings with it some additional features that were previously limited to the desktop, such as support for PCIe 5.0, as well as a more desktop-like base TDP of 55 Watts.
 
Kako si ti uopšte zaključio da je alder lake sporiji od M1? Sve što sam gledao za desktop verzije ukazuje da je i7 od 350e uparen sa prosečnom grafickom bolji od M1 Max i to dosta bolji. Kao što neko reče, nije lako ni porediti, ali ako si ovo zaključio iz Apple prezentacija, prilično si se zajebao. ARM jeste sam po sebi energetski efikasan i lakše se pravi sa naprednijim procesom, SOC ima svojih prednosti, ali nemoj da potcenjuješ konkurenciju. Apple će skoro sigurno uvek biti skuplja opcija.
Poredio sam najnoviji ThinkPad sa najnovijom generacijom Intel procesora i M1 air iz 2020-te godine i podelio link sa XDA sajta. Intel 1260P ima slabije single core performance i mnogo slabiju efikasnost, multi core Intel ima blagu prednost. E sad sto se tice kvaliteta izrade, da li je ThinkPad toliko kvalitnije napravljen da kosta duplo skuplje? Apple moze u junu na wwdc da objavi novi Air ponovo sa istim M1 cipom jer Intel ne nudi nista dramaticno bolje.
 
Poredio sam najnoviji ThinkPad sa najnovijom generacijom Intel procesora i M1 air iz 2020-te godine i podelio link sa XDA sajta. Intel 1260P ima slabije single core performance i mnogo slabiju efikasnost, multi core Intel ima blagu prednost. E sad sto se tice kvaliteta izrade, da li je ThinkPad toliko kvalitnije napravljen da kosta duplo skuplje? Apple moze u junu na wwdc da objavi novi Air ponovo sa istim M1 cipom jer Intel ne nudi nista dramaticno bolje.
Ne znam gde si uspeo da nadjes te brojke, ali na onom linku koji si podelio se sigurno ne nalaze.
 
I evo sad glasine idu da ce apple na novom modelu samo unaprediti dizajn, videcemo za 3 dana sta ce biti.
Nije dobro mesto za poredjenje. Generalno sajtovi takvog tipa nisu bas najkredibilniji.



Još nije ništa zvanično potvrđeno...
Ako su pametni, omogućiće DDR4 na Raptor Lake. Preoteće dosta potencijalnih kupaca AMD-u time...
Jedino bi imalo smisla biti eksluzivno DDR5 kad bi zbog te zrtve mogli da bas oduvaju AMD performansama, kao u FX(ili barem Ryzen 1) vreme.
 
DDR5 je pao na samo 50% skuplje u Americi, ako bude islo vremenski isto kao za DDR4, bice, samo 20-30% skuplji dok izadje raptor lake (za Zen 4 verovatno ne posto ce ranije malo izgleda, al mozda nas iznenade).

Naravno to je DDR5-4800MHz-CL40 naspram G.Skill Aegis 3200MHz-CL18 (najbazicniji DDR5).

 
Poslednja izmena:
Najbazičniji DDR5 i nema smisla uzimati kad je tu DDR4 za male pare...
 
 
Malo su zakasnili na zabavu...

Mada, ako DDR5 (i B660 Strixovi) padne u ceni dovoljno brzo, možda se i isplati sa 12400 čak i kad izađe Raptor Lake, jer će biti skup...
Osim ako RL bude podržao DDR4, hue.
 
Skoro sam kupio i3 12100 i ono što me je iznenadilo, između ostalog je i to, da je fabrički kuler tiši na idle od mog starog Noctua NH-U9B SE2 kulera koga imam na starijem kompu, kao i od LC Power Cosmo Cool LC-CC-120 koga imam na još starijem kompu.

E sad, to što ne može da hladi kao pomenuta dva je druga priča, ali da je tiši na idle, to jeste.
 
UserBenchmarks: Game 22%, Desk 110%, Work 23%
CPU: Intel Core i5-12600K - 117.1%
GPU: Intel UHD Graphics 770 - 9.7%
SSD: Samsung MZVLB256HBHQ-000L7 256GB - 268.4%
SSD: WDC PC SN730 SDBQNTY-512G-1001 512GB - 289.6%
RAM: Kingston KF3600C16D4/16GX 2x16GB - 122.7%
MBD: Asus PRIME Z690M-PLUS D4

Kupljeno oko NG

Cooler je Freezer 11 LP
Nakon Asus softvera za maticnu plocu.. PC je skoro necujan koliko spusti broj obrtaja
Namerno nisam gledao DDR5 jer sam isao na to da mi je bolje da uzmem vise rama nego malo brzi.

sve je to spakovano u https://www.chieftec.eu/products-detail/pl/78/FN-03B

mozda ubacim nekada neku LP grafiku ali za sada sve radi top
 
Nakon dugog perioda na Amd I Fm2+ , Athlon 860k,ddr3 ram stari LG flatron 13 14 godina monitor , HDD I R7 360 ...

Sam presao na konfu sa 12600KF I M2 geil sistemom I Gigabyte M27F EK. Monitorom.



Ocekivao Sam skok velik, Ali ovo je gotovo galaxy lvl , zaista ono vidjao Sam da se sistemi tj win 10 podigne za 10 min, 15 Al ja I drugar smo juce sa flesa podigli za 1 I Po minut instalaciju do welcome konfiguratorom.


U passmarku 54 max pri 99-100% opterecenja na 12600kf u turbo modu.
Miran Sam bar 5 godina sigurno. A za cpu mozda I 6 -7 godina.

Nisam fanboy Ali Intel zaista I'ma kvalitetnu postavu, sad sa 12 I 13 gen.

Vidjao Sam kompove sa Ryzen 5 serijom, sata ssd I slicno. Al ono.

Najveci sok mi je bio instalacija Mozzile za 3-4 sekunde tj odma nakon klik na exe, podigne se kao da si u Tetris usao.
 
u vezi brzine instalacije, to je najviše do SSD-a
 
Pa da m2 Ssd pogotovo solidan, ko ovaj igra jako bitnu ulogu u celom tom dozivljaju brzine.
Ali i ostatak sistema doprinosi svemu prosto i sa strane optimizacije za current gen.
 
Nazad
Vrh Dno