Šta je novo?

Intel 915 i 925

Overkill

Slavan
Učlanjen(a)
06.09.2004
Poena
320
Da li neko ima neku informaciju o Intel D915 i D925 procesorima?Koliko kapiram trebali bi da se pojave na nasem trzistu kao zamena za D920.

Da li nedostatak odgovora znaci da niko nije cuo za ove procesore?

Overkill je napisao(la):
Da li nedostatak odgovora znaci da niko nije cuo za ove procesore?
Ako mislis na oveclock,sasvim dovoljan ce ti biti i D920,tako da,cemu cekati nesto,sto je pitanje da li ce u opste i stici(ako u opste i posotoji za evrepsko trziste).

Iskreno nisam cuo nista o tim procesorima,a niti me nesto posebno interesuju.
Mozda ce to biti osakacene D920-tke,kao sto je 805-ca.
Mislim da overkill nije spominjao nikakav overclock,a dobro mislim,onda nema poente ga pominjati,jer se moze i duron clockovati.
D920 je preskup za naseg prosecnog korisnika,s toga ga i nece puno ljudi imati,mislim da ovde na forumu mogu na prste obe ruke da ih izbrojim.
Bilo bi lepo za intel kad bi izbacio dual core sa 2x2mb cache-a ispod 200e.

Poslednja izmena:
Overkill je napisao(la):
Da li neko ima neku informaciju o Intel D915 i D925 procesorima?Koliko kapiram trebali bi da se pojave na nasem trzistu kao zamena za D920.
Prvi put chujem...znam za novije verzije Preslera ali ne sa tom oznakom...trebalo bi da izadje u septembru neshto oko 4ghz ili tako neshto...

Poslednja izmena:
Jerry[NS] je napisao(la):
Iskreno nisam cuo nista o tim procesorima,a niti me nesto posebno interesuju.
Mozda ce to biti osakacene D920-tke,kao sto je 805-ca.
Mislim da overkill nije spominjao nikakav overclock,a dobro mislim,onda nema poente ga pominjati,jer se moze i duron clockovati.
D920 je preskup za naseg prosecnog korisnika,s toga ga i nece puno ljudi imati,mislim da ovde na forumu mogu na prste obe ruke da ih izbrojim.
Bilo bi lepo za intel kad bi izbacio dual core sa 2x2mb cache-a ispod 200e.
Klokovan ili ne trenutno je najbolja kupovina(covece sta imas jeftinije od ovog ,a da daje bolje performanse),kada je dualcore arhitektura u pitnju,isti procesor(D 920),bez podizanja napona ide i do 3800MHz,sto je krajnje respektivno_Ovaj procesor je namerno tako napravljen,da bi se klokovao.65nm proces proizvodnje je svako napredak,ja sam svoj primerak terao i na 4600Mhz.Misim stvarno je greh ne klokovati takav procesor.Svaki primerak moze da ide 3.4GH,pa sto onda nisu napravili recimo,najjeftiniji da bude 3.4Ghz,pa 3.6GHz,pa 3.8Ghz,pa ja cu da ti kazem,da bi mogao da s klokuje,i da bi privukao sto vise paznje prosecnih korisnika.Pa sto nisu stavili hladjak od serije D 8xx,pa zato sto je i ovaj dovoljan(koji je ujedno manji) da bi izgurao 4Ghz za procesor na istom hladjenju.Tako da je svejedno da li ces da ga klokujes ili ne ,ako to bues odlucio imaces sta da klokujej je se klokuje do nebesa.Ovo su cinjenice i ne treba ih zanemarivati,ulgled imas i D820 za oko 200evrica,sto je opet super kupovina u odnosu performanse-cena. ;)

Ok,nista mi novo nisi rekao,sve sam to znao.
I Venice svaki ide minimum do 2.4 sto mu dodje kao taj D920 na 3.8 u single core aplikacijama,svi znamo da svaki noviji procesor moze da se klokuje,nema potrebe objasnavati to nekome,kad kazem klok mislim na preko 30%.Sta je jedino razlicito npr intelu D820 i D830?? pa D830 ima veci mnozioc i 200mhz radni takt visi,a oba mogu da se klokuju.
Znaci ja kad kupujem procesor da gledam samo taj D920,posto samo on moze da se klokuje? :D A D930,FX-55,Venice 3200+ nemogu?

Ok,nista mi novo nisi rekao,sve sam to znao.
I Venice svaki ide minimum do 2.4 sto mu dodje kao taj D920 na 3.8 u single core aplikacijama,svi znamo da svaki noviji procesor moze da se klokuje,nema potrebe objasnavati to nekome,kad kazem klok mislim na preko 30%.Sta je jedino razlicito npr intelu D820 i D830?? pa D830 ima veci mnozioc i 200mhz radni takt visi,a oba mogu da se klokuju.
Znaci ja kad kupujem procesor da gledam samo taj D920,posto samo on moze da se klokuje? :D A D930,FX-55,Venice 3200+ nemogu?
Covece ti si totalno pobrkao sve sto je receno,a ako procitas sta si napisao pre ovoga,bice ti jasno.Pre svega rekao si da je D920 skup ,za prosecnog korisnika(covek je misilo na dualcore arhitekturu,tako da singlecore opciju u samom startu izbacujemo),a svaki dual core procesor koji si naveo je skuplji od D920-ice.Ako polazimo logikom da stvarno moze da dodje do izbacivanja recimo D925,zar on opet ponavljam,polazeci nekom logikom,ne bi trebalo da bude nesto izmedju D920 i D 930,ali nema veze.Nadji mi samo jedan venice koji ide na 2.4Ghz bez podizanja napona stabilno,e sad nisi napravio merodavno poredjenje,venice je single core procesor,tako da je merodavno porediti isti sa cedar mill procesorom,a ne sa dual core arhitekturom,jer isti ide i do 4GHz stabilno bez podizanja napona,pa ti sad uzmi digitron pa izracunaj koliko je to GHz kod AMD-a.Posto sam imao mogucnost,da koristim venice,tako i dualcore X2 3800+,mogu da ti kazem sledece,ni jedan X2 3800+,pazi ni jedan nece da radi stabilno 2.4bez podizanja napona,a da stvar bude jos zanimljivija moj primerak je bio nestabilan,i na 2.3GHz ,koliko god da mu dizem napon.Stvar edukacije koju postizes citajuci nesto na netu,ne moze da se poredi ,ako istu teoriju ne primenis sam u praksi,da je bila bolja AMD arhitektura(za placeni novac)sigurno sad ne bi vozio intela,tako da pre nego nesto napises,dobro se informisi i pocitaj sta si napisao,jer ima ljudi ovde koji ovo i citaju.I nemoj da se ljutis ,ako sam te na neki nacin uvredio,pozzz. :wave:

Poslednja izmena:
Polako bre ljudi...samo opusteno :) .
Razlog zasto sa zapoceo ovu temu je sledeci: planirao sam upgrade u skorije vreme (10-20 dana) i po starom obicaju nazvao sam "svog prodavca"...odnosno firmu u kojoj inace kupujem hardware po povoljnim cenama.Bio sam zainteresovan upravo za D 920, medjutim receno mi je da ga nema i da ga vise (u toj firmi) nece biti s obzirom da se isti procesor vise ne proizvodi a verovatno (moj zakljucak) i ne uvozi.Takodje mi je receno da ce kao zamena stici D 915 i D925, koji bi trebali da budu u cenovnom rangu sa D 920...znaci D 915 nesto malo jeftiniji (ali "blago osakacen) i D 925 sa poboljsanim security instrukcijama (ili tako nekako),verovatno malo skuplji.Medjutim na netu nisam uspeo nista konkretno da pronadjem vezano za ova dva procesora, osim par clanaka na francuskom i japanskom jeziku.Definitivno ne znam ni francuski ni japanski :D , pa me je zanimalo da li je neko negde nesto slucajno cuo.

Ovo ti je zvanicno http://www.intel.com/products/processor/pentium_D/index.htm , e sad nemam pojma kako su mogli da ti kazu da ce dobiti nesto sto nema ni zvanicno na intelovom sajtu,ako je to neka glasina,ne verujem da ce za 20 dana biti sve onako kako si planirao(sala).Preslera ce biti u prodaji jos duze vreme, a info da ih vise ne proizvode je totalno netacan,tako da,ako imas neku jaku vezu,zamoli doticnu osobu kako bi dosao do svog primerka(ako ih trenutno nema u prodaji).

Poslednja izmena:
Overkill,verovatno prodavci u toj firmi sto kupujes rade u Intelu :D
Zato mi nista ne znamo dok su oni vec obavesteni,i sa razlogom ti govore da ne uzmes D920.
@Spacemaster sto mislis da nije uredu porediti Venice sa D920 u single core aplikacijama?
Ja mislim bash da bi trebalo ih porediti da vidis u single core aplikacijama koliko je Venice brzi,brzinu ces dobiti tek tamo gde je dual core optimizovan(renderovanje,par igara i 3d markova :D)
Tvoja prica je bila da se D920 moze clockovati dosta bez podizanja napona sto ne sporim,moguce je da X2 3800+ ima losije primerke koji se slabije clockuju,ali opet taj X2 3800+ moze da se poredi sa taktom od 2.4 sa D920 koji radi na 3.8 ili ti skoro na 4.0.Da ne tupim puno,jer to svi znaju.
Ja nema potrebe da gledam svoje postove,jer znam svaki napamet sta sam napisao,dok ti treba da pogledas post #3 tj svoj post,gde covek pita "Da li nedostatak odgovora znaci da niko nije cuo za ove procesore?"

A ti mu odgovaras : "Ako mislis na overclock...

Poslednja izmena:
Overkill,verovatno prodavci u toj firmi sto kupujes rade u Intelu :D
Zato mi nista ne znamo dok su oni vec obavesteni,i sa razlogom ti govore da ne uzmes D920.
@Spacemaster sto mislis da nije uredu porediti Venice sa D920 u single core aplikacijama?
Ja mislim bash da bi trebalo ih porediti da vidis u single core aplikacijama koliko je Venice brzi,brzinu ces dobiti tek tamo gde je dual core optimizovan(renderovanje,par igara i 3d markova :D)
Tvoja prica je bila da se D920 moze clockovati dosta bez podizanja napona sto ne sporim,moguce je da X2 3800+ ima losije primerke koji se slabije clockuju,ali opet taj X2 3800+ moze da se poredi sa taktom od 2.4 sa D920 koji radi na 3.8 ili ti skoro na 4.0.Da ne tupim puno,jer to svi znaju.
Ja nema potrebe da gledam svoje postove,jer znam svaki napamet sta sam napisao,dok ti treba da pogledas post #3 tj svoj post,gde covek pita "Da li nedostatak odgovora znaci da niko nije cuo za ove procesore?"

A ti mu odgovaras : "Ako mislis na overclock...
Opste poznata stvar, da je ovaj procesor napravljen da bi se klokovao,sto sam napisao i gore,ali decak nisi opet pazio na casu,covek ni u jednom trenutku nije rekao da nece da overklokuje,ali se uvek nadje neko ko hoce da komentarise nesto nebitno vecinskoj masi.Sam si poceo a raspravom ,ali nema veze.Cedar mill je single core procesor,i sa njim,mozes da pravis poredjenje kad je venice u pitanju,e sad uradi ti meni bilo koji test sa kojim je tvoj singlecore venice brzi od mog,mozes da ga klokujes kolio hoces,a samo da te obavestim da se ne ponavljam ja sam sa moim odradio 8h primea,3h S&M,3D Mark 03,3DMark 05,06... na 4.510MHz sto ti dodje na 2.820Mhz za venice,a opet ponavljam single core varijanta intel pentium D procesora ogleda se u cedar mill jezgru koji ide na vazduhu bez problema i do 4.8-5GHz,e sa njim ti pravi poredjenje i izracunaj koliko je to za AMD.Posto mislim da stojis iza onoga sto tvrdis,a ja ti kazem da sam koristio tvoj procesor,odradi ti meni jedan test za koji tvrdis da si brzi sa veniseom,pod uslovom da imas DD400 memoriju,jer ja nemam nista brze od 533Mhz( asve u tom sklopu sam odradio super Pi za 29sec),i ja ti dam sta god hoces,ako budes u pravu! ;)
Ako nisi znao dva jezgra,jedan pored drugog,stvaraju vise toplote,tako da nikako nije merodavno upredjivati mogucnosti,singlecore i dualcore resenja.Ako mislis da je uporedjivanje ok onda si trebao da napravis poredjennje sa veniceom i 3200+ i X2 3800+,jer se radi o istom jezgru. :trust:

Mozda on i hoce clock,ali evo ja sam jos jednom pogledao Overkillove postove i stvarno nigde ali nigde u ovom threadu ne vidim da on spominje overclock,mora da me zezas da i ti ne vidis? :trust: aj pogledaj jos jednom prva 2 posta njegova pre nego sto si mu odgovorio... Mozda ti je rekao na pm,ja stvarno neznam :d
Sto se tice testa,klokova,stabilnosti ulazimo vec u neke druge stvari.Mislim da ti prime od 8h ne garantuje nikakvu stabilnost,ali ne tvrdim da ti sistem nije stabilan naprotiv,za tvoju informaciju ja sam radio 22h prime(torrture test pri 2.7ghz),i cak sam mislio da je i to malo sati.. s obzirom da neki imaju i preko 40++ sati.
Da li mozda imas vodeno hladjenje?
I da je tvoj procesor recimo brzi 5%-10% u nekakvim testovima,ovaj Venice sto ja imam dodje 130e,dok tvoj dodje 270e, i vise nego duplo.
Koliko vas zaista optereti to drugo jezgro u toku dana? :d svaka cast nekima koji rade neke obrade,rendering,compresije itd.
Kad si vec pominjao 3200+ i X2 3800+,prakticno su isti po performansama u single core aplikacijama,o tome ti i govorim,ali sigurno vec znas.

Evo da spomenem overclock :) Nemam nista protiv O/C,sta vise podrzavam ga.Medjutim ne treba mi procesor za O/C nego za rad.Znam da ce se masa clanova zgroziti na moju "izjavu", ali realno stvarno mi ne treba procesor koji cu moci da dignem xy % u odnosu na default clock.Primera radi stari northwood 3.0GHz sam drzao na 3.6GHz (bez podizanja voltaze), hladjen obicnim box coolerom.Znam da je mogao da radi i na 3.9GHz ali bi to znacilo investiciju u bolje hladjenje,bolju (citaj-skuplju) memoriju sto onda dovodi u pitanje isplatljivost celog poduhvata.Onda je jednostavno bolje u startu uzeti bolji-jaci-brzi procesor...i mogao bih ovako do sutra da pisem za i protiv O/C-a.Cuo sam da se D920 lepo clockuje, to jest da bez dizanja voltaze i bez potrebe za boljim hladjenjem radi odlicno i to je bio jedan od razloga zasto sam hteo da ga pazarim.
Nego Spacemaster, secam se liste na kojoj nije bilo D805 dok ga nisam video kod nas u prodaji ;)

E da, da ne zaboravim...nasao sam neki estonski clanak vezan za D915...razlika u odnosu na D920 je ta sto D915 ne podrzava Intel Virtualization Technology.

I da je tvoj procesor recimo brzi 5%-10% u nekakvim testovima,ovaj Venice sto ja imam dodje 130e,dok tvoj dodje 270e, i vise nego duplo.
Venice za nesto vise od 130eura,a intel nesto manje od 265eura(zadnja informacija dok ga je bilo na trzistu,a bice ga ponovo jos povoljnije).U pravu si kad kazes da je brzi u nekim testovimaza 5-10%,ali na to sve dodoaj 2X i prica se zavrsava,mozda tebi ne treba dual core,ali meni zavrsava dosta posla.A ono da covek nije ni pitao za overclock,mogu samo da ti kazem da nije ni rekao da nece da ga klokuje,opet ne citas decace.I ako smo odmakli od cele price,poenta je sledeca,da je covek na kraju ipak rekao da je trazijo D920,ali nije naso.E sad ,ako ga nema ne mora da znaci da ga nece biti,jer ponavljam da proizvodnja isog nije prestala.
Jerry[NS] bez ljutnje ja sam se malo vise od tebe bavio se ovom problematikom i posao mi nalaze da tako ostane,tako da sve sto tvrdim,tvrdim iz licnog iskustva,a ne na osvu podataka sa neta ili na neki drugi nacin,mnogo si stvari rekao koje nisu merodavne,od toga kako je normalo upredjivai venice sa inetl pentium D920,pa da je preskup za prosecnog korisnika,u poredjemnju za date performanse,pa da radis neke testove koji su bolji na venicu od intel D920,nadam se da stojis iza toga,ali ako je tako onda daj konkretne rezultate i konkretne dokaze za takve tvrdnje, evo cekam da otvoris thread o tome sto si naveo,a ja cu biti drage volje da uradim sve moguce testove koje budes i ti uradio.mislim da je suludi vise sta komentarisati,ti verovatno dosta toga znas na osnovu svog iskustva sa veniceom,ali nije merodavno davati info. o necemu o cemu nemas blage veze...I na kraju zar ne mislis da je adekvatnije da je sam covek rekao da ga ne interesuje overclock,moja predpostavka je bila da ga ipak interesuje,jer nje naveo zasto ga interesuju drugi modeli D serije,ali nema veze da si ti meni ziv i zdrav,a sve ostalo je nebitno matori. :wave:

i 805 je dosao tiho i otiso u legendu

Nazad
Vrh Dno