Šta je novo?

Intel 8200 vs Phenom 9500

milosh76

Slavan
Učlanjen(a)
07.01.2006
Poena
309
Sve pise u naslovu. Imam dilemu, da li AMD ili INTEL? Vecito pitanje znam, ali meni komp ne treba za klokovanje, ne treba mi da cimam neke ultra igrice, al mi treba da ga ne menjam jedno 3-4 godine, Dakle komplet konfiguracije izgledaju ovako

KONF1

CPU Intel 8200
MB gigabyte p35c
MEM 2 Gb kingston 1066
Kuc Chieftec DG 01 W
GRAF Palit 3850
TV karta leadtek 2000 global
DVD RW PIONEER

KONF 2

CPU Phenom 9500
gigabyte ma790X
MEM 2x1Gb geil
kuc Chieftec DG 01 W
GRAF Palit 3850
DVD RW PIONEER

Cene se razlikuju za 1e i to u korist AMD, s tim sto je AMD quard a INTEL je core duo.

Dakle... sta mi preporucujete.

Ako je samo to izbor, i ako ne misliš da klokuješ, izbor je jednostavan - Phenom.

Phenom je quad a intel duo, i u zahtevnim aplikacijama (a kako vreme odmiče, aplikacije i igrice se sve više optimizuju sa multithreading) će Phenom biti brži.

Samo bih ti skrenuo pažnju da ne kupuješ 9500 već Phenom 9550, tj. B3 reviziju jezgra bez TLB bug-a.

P.S. 3-4 godine... uh bre, ti si baš optimista... ;)

meni je prescott radio od novembra 2004 pa do pre par meseci.
sve zavisi za cega covek primarno koristi racunar.

Cudo mi niko nije rekao... some to je 600e bez monitora, ti il si lud il imas previse para... To sam otprilike sam sebi rekao kad sam ponovo pogledao konfiguraciju. Al problem je il da se isprsim za lovu il za 50e uzme CM ELITE kuciste i 4500 procesor intel il ovo...

A onda sam nasao nesto za 50e manje sto bi bilo podnosljivije, jer nit sam lud nit imam para za bacanje... elem...

CPU AMD 5600+
MB gigabyte ma790X
MEM 2x1Gb geil
kuc Chieftec DG 01 W
GRAF Palit 3850
DVD RW PIONEER

E sad sta mi kazete na ovu kombinaciju... to moze bar godinu dana da izdrzi zar ne M_M ?

Znaš kako, nekom je i 500e puno, a nekom i 2000e nije ništa... i niko od njih nije som niti lud, svako ima svoje poglede.

Elem, rekao bih da je za tvoje potrebe i 5600+ sasvim OK, i sigurno će te lepo služiti i dve-tri godine... Uostalom, za godinu-dve, ako ti zatreba snage, uštekaćeš tada jedan Phenom 9650 (koji će tada verovatno koštati 50-60e, a svoj ćeš prodati za 30-tak evra) i za male pare se upgrade-ovati... dakle ne brini za brzinu... za sada će ti 5600+ SIGURNO biti dovoljno brzo.

Važan savet: gledaj da ti komponente budu sa najmanje 2 godine, a poželjno i tri godine garancije. I mašinu uzmi kod renomiranog prodavca, kod koga ta garancija zaista nešto i znači.

P.S. Ako iole misliš da se igraš novijih igrica, uzmi Nvidiju 9600GT 512MB, oko 15-20 evra je skuplja od 3850 ali je primetno brža.

Poslednja izmena:
Čekaj šta ti radiš na računaru?

Nista epohalno, multimedija, igrice, ali ne one ultra sega mega zahtevne, internet naravno. Tu i tamo neki photoshop ili dreamweaver, flash i slicno. Znaci nista extremno, igre tipa Cryses ili tome slicno me uopste ne zanimaju. Igram FM08 i PES2008 i COD4, jednog dana kad kupim novi komp. Ne igram WOW niti imam nameru...
Filmove gledam na kucnom bioskopu, a tv bih gledao na kompu jer za 30e tesko da moze da se kupi tv:)

Otprilike je to to, ali mi je jako bitno da 2010, u martu mesecu ne pocnem da razmisljam o novom kompu, nego da znam da ce i kraj godine biti OK za kupovinu i da ne moram da zurim...

M_M zar ATI uz AMD procesore ne daje drasticno bolje performanse od GF pa makar bio i 9600 :)

Poslednja izmena:
KONF 1

CPU AMD 5600+
MB gigabyte ma790X
MEM 2x1Gb geil
kuc Chieftec DG 01 W
GRAF Palit 3850
DVD RW PIONEER

KON2

INTEL 4700
GIGABYTE P35C
2X1GB VR KINGSTON
CM ELITE 332 420W
PALIT 9600 sa 512 RAM
DVD RW PIONEER

KONF 2 je jeftinija za oko 10e..

Moram da smaram dok ne odlucim.. Ploca podrzava i DDR2 i DDR3 memoriju za svaki slucaj i podrzava sve moguce INTEL procesore. Kao i AMD ploca koja je izgleda najbolja moguca trenutno zato je i 100e :)

posto kazes da nema OC-a ,onda bi ja uzeo phenoma (posto oces komp na duze staze )- trebace ti kasnije jezgra i sto kaze M_M ubodi u tu konfu 9600gt i nemas brige ......

ako cemo tako i phenom je bacanje para

uzmi jeftiniju konfiguraciju ako vec nisi previshe zahtevan po pitanju najnovijih igrica u naj rezoluciji sa naj detalja.. high end uvek koshta vishe nego shto donosi u odnosu na neki best buy u ceni

Vrh Dno