Šta je novo?

Intel 2.4c

• Začetnik teme Začetnik teme Kokos
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
silverglider je napisao(la):
U ostatku hardvera su napokon stigli i prestigli PC svet.
Posle dugogodisnjeg kaskanja i zapinjanja na 1-1.25 GHz G4-ma, licno mislim da je ovo za Apple kvantni skok.

mislim da Apple nikada nije kaskao za PC, nego bio (i bice) prica za sebe.

Jeste, kaskao je u poslednje vreme opasno.
Zaglavili su sa G4 procesorom suvise dugo; sama generacija procesora je jedva presla 1GHz (a zamena se nije nazirala); suvise kasno su uveli AGP slot za grafiku - PCI je za grafiku usko grlo, kako god da pogledas; tek sa poslednjom generacijom su uveli DDR memoriju, koju procesor i bus jednostavno nisu mogli da iskoriste; dugo odbijanje na razradi 3D standarda (RAVE) - tek sa prelaskom na unixoliku bazu su poceli da iskoriscavaju OGL kako treba; itd, itd.
Dakle, po pitanju performansi su poceli dobrano da kaskaju (ovo odgovorno tvrdim kao vlasnik jabuke). Prednjacili su po pitanju kvaliteta ugradjenih komponenti, ali je tu prednost ubijala cena, pa se to potire. Stabilnost i neke druge stvari proisticu iz toga sto sve drze pod svojom kapom - i izradu osnovih delova (ploce,...) i operativnog sistema, tako da su mogli da usaglase i optimizuju neke stvari. Medjutim, to je dvosekli mac.

Jedino za sta im stvarno skidam kapu jesu nove ideje i dizajn - oduvek bio i bice.

No, skrenusmo sa osnovne teme skroz...

silverglider je napisao(la):
Jedino za sta im stvarno skidam kapu jesu nove ideje i dizajn - oduvek bio i bice.

No, skrenusmo sa osnovne teme skroz...

ma pogledaj broj ljudi koji koriste jabuku kao sredstvo za rad (znaci koriste kompjuter u prof. svrhe) pre svega na zapadu, gde i nije toliko skuplji od PC, i svako ko je iole ozbiljan pre uzme jabuku nego pc. ja im skidam kapu za OS, a sto se tice komponenti to si u pravu.

Ma skuplji je, bre, kako nije skuplji. Dobar PC mozes da uzmes za 1200€, a solidan Mac nije bez 2500€, da se ne lazemo. A i kad izdvojis toliku kintu, imas mnogo ograniceniji izbor softvera nego za PC - zato Mac uzimaju kao sredstvo za rad uglavnom samo one firme/pojedinci koji se bave vrlo uskom delatnoscu, a za koju Mac ima dobar software - u oblasti muzike, mozda montaze, dtp, dizajn i to je to. Pa i tu nisu svi - pogledaj na netu procente ljudi koji imaju Mac u odnosu na PC (da ne ispadne da su samo oni ozbiljni). I od tih koji kupuju Mac, ogroman procenat su Ameri, Evropa i Japan su mnogo vise okrenuti PC svetu.
Oko jabuke i dalje vlada fama, ali licno mislim da je malo naduvana.

E, stvarno si nalozen preko svake mere na Mac 🙂

I mene je tako kopkalo dok ga nisam kupio, a onda sam shvatio da je fama prenaduvana.

A poslovi koji se rade na racunaru, veruj mi na rec, izlaze van okvira Photoshopa, Dreamweavera, Ilustratora i Cubasea (a koji, opet, postoje i na PC-u i rade tamo za mnogo manje para).

Nazad
Vrh Dno