Šta je novo?

Intel 13. gen (Raptor Lake)

jurodivi

Znamenit
Učlanjen(a)
15.08.2011
Poena
1,105
Pošto već postoji Ryzen 7000 tema i sve je više glasina da će Raptor Lake izaći otprilike u isto vreme (Q3/Q4), mogli bismo da pokrenemo Raptor Lake temu...

Za početak, procureli su neki od ASRock modela Z790 i H770 ploča koji potvrđuju da će biti i modela sa DDR4 podrškom: https://videocardz.com/newz/asrocks-next-gen-z790-h770-motherboard-lineup-includes-ddr4-variants

Do sad DDR4 podrška nije bila zvanično potvrđena mada su mnogi pretpostavljali da će je biti, pošto RL koristi isti socket kao Alder Lake, tako da je dobro imati potvrdu da će biti novih ploča sa DDR4.
Lično, mislim da je to dobar potez jer je DDR5 i dalje skup i nema mnogo modela (pogotovo brzih). Ljudi će moći da pređu na RL ili naprave novu mašinu sa manjim troškom za memoriju ili koriste onu koju već imaju. Dok izbace sledeću generaciju, DDR5 će da sazri...sve u svemu, fino.

Ako je verovati RedGamingTechu , biće i ryzena 7000 za AM4... živi bili pa videli

Odakle mu to? AMD je zvanično potvrdio samo DDR5...

Ok, sad videh neke članke...navodno, možda bude nekih Zen 4 procesora za AM4 ploče. Možda su skontali da im nije baš pametno da napuste DDR4, pogotovo kad Intel nije...
Mada, ne znam kako će to da uklope, memorijski kontroler, PCIe, proizvodne linije, AGESA i ostalo...biće neki frankenštajn. Ne znam...videćemo.

Samo angažuju AsRock, i teraj mile

Duga tradicija u pravljenju himera i frankenštajn abominacija :)

Ah...da. Koliko god da su idioti kad je mainstream u pitanju, prave svakakva čuda na drugim frontovima, moram da im se divim...
Mada, nemaju ništa s procesorima, sve je na AMD-u.

ovo ja kao ono B-E-N-Z-I-N.... bas se cudno pise voda :D

Ah...da. Koliko god da su idioti kad je mainstream u pitanju, prave svakakva čuda na drugim frontovima, moram da im se divim...
Mada, nemaju ništa s procesorima, sve je na AMD-u.

sa procesorima ne, ali sa čipsetima imaju maltene sve.
Pegatron kompanija (feudalni kaiju) koji poseduje AsRock i Asus je napravila sve AM4 čipsetove (sa izuzetkom x570) pod brend imenom ASMedia.

Kad povežemo tu činjenicu, sa AsRockovom infamous ( šmekerskom takođe) istorijom, dobijamo okean mogućnosti.
Možda čak uleti i neki AGP slot, za hibstere. :)

Izvinjavajte za off, nadam se da neće uprava da me strelja.

Poslednja izmena:
Da, ali hoću da kažem da oni neće moći ništa da urade tu ako AMD ne skarabudži Zen 4 procesor sa DDR4 kontrolerom, a to mi nije preterano verovatno...ne zato što ne mogu već iz proizvodnih i logističkih razloga.

živi bili pa videli

Brzo ce takvi stikovi da budu u normalnijem cenovnom segmentu, jer ce se sve vise pojavljivati brzi moduli. Latence nece moci da spuste, ali takt ce da ide jos gore.

Mislim da je gskil bese spustio na C29 ali tih modula nema u ponudi. C30 moze da se nadje ali je daleko skuplji od C36. Prava igra ce da bude kad predju 7000MHz sa C30. To bi bio neki pandan ovim 3600/4000 C14 modulima koji su vr'. Trenutno, koliko ja barem mogu da nadjem u prodavnicama, 6600MHz C34 je najbrze sto ima. Neki oglasavaju i 6800MHz ali nigde nisam video da zapravo ima u ponudi. U svakom slucaju, mislim da ce u prodaji RL bolje proci od Zen4 samo i iskljucivo zbog podrske za DDR4. Jos ako performanse budu bolje od Rafaela, ima Intel ponovo da se namlati kesa.

Ne mora ni da bude bolji. Ako Zen 4 bude DDR5 only, Intel će ih dobiti u low i mid segmentu samo sa cenama, ne treba im drugo. Postojeće ploče koje će biti osetno jeftinije od novih za Zen 4 plus jeftina memorija...

S tim, da će zvanično najverovatnije biti na 5.8 GHz.

FXjY5M7UcAIN0rZ.jpg

Uspeo je da nagura PL4 na 420W u XTU...

Gornji tweet je samo da se potvrdi da je 8 +8.

DDR5 memorija je itekako daleko ispred DDR4 pre svega 2x32bit pristup memoriji po slotu sto u dual channel dodje 4x32bit, i jos neka unapredjenja, letenciju su sad i ok posto je memorija tek sad krenula da se omasovljuje
Drugi je problem sto malo koja aplikacija i CPU moze da pokaze neke vece razlike kojih itekako ima

Mene vise interesuje sweet spot koj je kod AMD bio sa 5900x gde je 5950x bilo totalno bacanje para, intel nisam imao u rukama pa ne znam a i malo informacije ima na netu jer ljudi ne testiraju i nemaju pojma vise

Pa to upravo i jeste poenta, sto programi ne pokazuju skoro nikakav napredak u realnom radu. Sta meni vredi da imam i 256x1024bit memorijski pristup ako to ne moze da se iskoristi. Sta mi vredi 128 jezgara ako softver ne podrzava vise od 16... Ljude interesuje sta mogu da kupe sad i sta je najbolje sad. Dok te tehnologije ne postanu svakodnevno dostupne, nema 'leba i ddr5 ostaje samo u domenu sbbkbb. Jedino pravo unapredjenje kod DDR5 je ECC a ni to nema na velikoj vecini modula.

5950x nikako nije (bio) bacanje para. Za kucnu varijantu rendering masine je najbolja opcija za "malo" para a dovoljno brza. Opet, ne vredi uzimati 16c/32t procesor ako je namera da se igraju igre kojih ima brdo na konzolama.

Naravno da je bacanje para (5950x) jer nije nista bio brzi od 5900x sto su naravno svi podlpaceni novinari odbili da uvide ili nisu testirali sa mozgom (jednostavno ryzen nije imao struje za 16 jezgra ni blizu cak i sa 12 na 5900x kad se koriste svih 12 klok debelo pada a na 5950x pada u rangu servera na smesnim brzinama gde 5900x ima prakticno identine performanse), sve jedno...

DDR5 je svakako iskoritiva ako to treba ako ne ne znam sto se zalis na programere, svakako word i excel su to sto jesu i slicni programi, pa cak i igre pre svega zavise 95% od cozula i to je pitanje trzista, aplikacija kojoj treba brza memorija radit ce skodo 2x brze sa DDR5 u odnosu na DDR4 i par aplikacija koje zavise od memorije su to vec pokazale
Ostaje jedino da takve aplikacije traze i vise jezgara pa bi i to voleo da vidim pa makar ona bila i ova masa economical jer za multithread je vazna ukupna snaga uglavnom

@techone @imbaqq DDR5 ima jednu veoma cool prednost u odnosu na DDR4 (da se nadovezem na 2x32bit magistralu)

Istestirano je da je gubitak performansi sa jednim stick-om (komadom) memorije drasticno manji nego kod DDR4 (kad se gura single-channel). Sto znaci da je cak i za igre (trenutne barem), sasvim ok kupiti 1x16GB na primer, i kupiti ostatak kasnije, za razlike od DDR4.

Takodje 8GB DDR5 je inferioran u odnosu na vece module (s tim sto zaboravih sta je tacno napomenuo Buildzoid xD)

Naravno da je bacanje para (5950x) jer nije nista bio brzi od 5900x sto su naravno svi podlpaceni novinari odbili da uvide ili nisu testirali sa mozgom (jednostavno ryzen nije imao struje za 16 jezgra ni blizu cak i sa 12 na 5900x kad se koriste svih 12 klok debelo pada a na 5950x pada u rangu servera na smesnim brzinama gde 5900x ima prakticno identine performanse), sve jedno...

DDR5 je svakako iskoritiva ako to treba ako ne ne znam sto se zalis na programere, svakako word i excel su to sto jesu i slicni programi, pa cak i igre pre svega zavise 95% od cozula i to je pitanje trzista, aplikacija kojoj treba brza memorija radit ce skodo 2x brze sa DDR5 u odnosu na DDR4 i par aplikacija koje zavise od memorije su to vec pokazale
Ostaje jedino da takve aplikacije traze i vise jezgara pa bi i to voleo da vidim pa makar ona bila i ova masa economical jer za multithread je vazna ukupna snaga uglavnom

Ovaj nas u firmi ne spusta ispod 4.5GHz na svim jezgrima. NZXT Z73 hladjenje oko 80C, zavisi kakva je temperatura napolju a ovih dana je bas vrelo. Renderuje i ne pita koliko ima.

Imas testove po netu, naravno zavisi od proracuna koje radi, ja imam 5950x i 2x 5900x i za moje potrebe 5950x sta god da sam mu bacio bio je reda 2-4% brzi, inace 5900x se moze 100% sigurno na vecini spustiti volt/freq graf na -20 pa i vise, na 5950x je -10 domet
generalno 5900x u vecini multi work tuce daleko vece frekvencije i nadoknadjuje gubitak jezgara (sto je i logicno jer jezgra trose isto a power limit im je identican!)

Ovo kazem jer me pre svega interesuje kod intela gde je sweet spot jer verujem i da oni kod jacih modela imaju isti problem da zbog nedostatka struje obaraju clokove previse, a ovi koji testiraju ili ne zelel detaljne testove dalje od generickih koje svi verte ili ne zele da pokazu razlike i napomenu

Pisalo se o tome i ljudi su testirali ubrzo nakon izlaska procesora na tržište...kako se koji ponaša kad se smanji power limit...

Intelova 12. generacija može dosta da se ukroti za jako mali pad performansi. 12900K može da se obori sa 241W PL na 170W i da izgubi svega 5%, ako se dobro sećam...na stranu što u igrama vuku daleko manje struje no što se misli.
Slično je i za AMD, mada ne tako drastično jer im power limit nije toliko nadrukan...

Pisalo se o tome i ljudi su testirali ubrzo nakon izlaska procesora na tržište...kako se koji ponaša kad se smanji power limit...

Intelova 12. generacija može dosta da se ukroti za jako mali pad performansi. 12900K može da se obori sa 241W PL na 170W i da izgubi svega 5%, ako se dobro sećam...na stranu što u igrama vuku daleko manje struje no što se misli.
Slično je i za AMD, mada ne tako drastično jer im power limit nije toliko nadrukan...
Tacno ali ni jedan test nije rekao da je 5950x vs 5900x cisto bacanja para jer su svi podplaceni i uvalkuse teske, ok nisam istrazivao previse jer uvek zurim, na to jos je oko hladjenja LAGANO puno, generalno meni i multicore upotrebi rade oba cpu dienticno trose isto iste perfirmanse jer 5900x bostuje vise a nisam lud da 5950x teram na nekim suludim OC profilima kako bi lagao sve da je brzi, to mi ne pada na pamet

Iskreno sledeca genracija i zen 4 i intel ce potrosnja biti odavaljenja do max jer ce krenut rat performansi koji je sad verovatno identican i dele ih sitnice, mozda mi sledeci upgrade opet bude zen4 ako intel ali ko zna, vise bi zeleo opet intela ali pod uslovom da otkljucaju AVX512 sto izgleda nece biti a zen4 ce ga imat! pa to moze prevagne

Nazad
Vrh Dno