Šta je novo?

Instaliranje Win 10 - pomoć

brlja

Zapažen
Učlanjen(a)
24.12.2021
Poena
21
Nedavno sam kupio računar. Ima na sebi windows 10 pro, legalno instaliran. Ali ja sam ga pokvario jer sam instalirao neke sumnjive programe. Obratio sam se prodavcu i on mi je dao windows link odakle mogu da skinem legalno windows 10 i da ga smestim na flash disk. To sam i uradio. Međutim kompjuter nema optički uređaj a uz računar mi je stigao i dvd disk za matičnu ploču.

Pa me zanima, jel mogu ja da instaliram sad taj win sa usb, da pregazim ceo sistem? Znam kako se instalira windows ali me buni to, što kad sam ušao u bios to je haos. Pre toga sam imao jako star kompjuter i bios je imao samo nekoliko opcija. Pa sad ne znam da li treba nešto da petljam po biosu, osim što ću staviti koji mi je primarni disk za boot. To. I da li mi treba uopšte ovaj dvd disk, možda win ima sve drajvere?

Ovo je konfiguracija:

CPU AM4 AMD Ryzen 5 5600G 6 cores 3.9 GHz (4.4 GHz) MPK
MSI B450M-A PRO MAX
DIMM DDR4 8GB 2666MHz
SSD M.2 NVMe 256GB Patriot
...

Unapred Hvala.

da

Skini balena etcher i instaliraj, posle prebaci win 10 na flesku preko ovog programa. On ti napravi bootabilan drive. Posle u biosu podesi da ti boot krene prvo sa usb-a i pokreni racunar. Samo posle prati uputstva nista nije komplikovano ;)

Nedavno sam kupio računar. Ima na sebi windows 10 pro, legalno instaliran. Ali ja sam ga pokvario jer sam instalirao neke sumnjive programe. Obratio sam se prodavcu i on mi je dao windows link odakle mogu da skinem legalno windows 10 i da ga smestim na flash disk. To sam i uradio. Međutim kompjuter nema optički uređaj a uz računar mi je stigao i dvd disk za matičnu ploču.

Pa me zanima, jel mogu ja da instaliram sad taj win sa usb, da pregazim ceo sistem? Znam kako se instalira windows ali me buni to, što kad sam ušao u bios to je haos. Pre toga sam imao jako star kompjuter i bios je imao samo nekoliko opcija. Pa sad ne znam da li treba nešto da petljam po biosu, osim što ću staviti koji mi je primarni disk za boot. To. I da li mi treba uopšte ovaj dvd disk, možda win ima sve drajvere?

Ovo je konfiguracija:

CPU AM4 AMD Ryzen 5 5600G 6 cores 3.9 GHz (4.4 GHz) MPK
MSI B450M-A PRO MAX
DIMM DDR4 8GB 2666MHz
SSD M.2 NVMe 256GB Patriot
...

Unapred Hvala.
Isključi CSM tj. aktiviraj UEFI ako već nije W10 butabilni USB može lako da se napravi 8GB ili veće amo formatiraj na Fat 32 i ako već imaš ISO prebaci sadržaj na taj USB. Ne treba nikakav specijalni program. Možeš i da skineš MCT (Microsoft Creation tool) https://www.microsoft.com/sr-latn-rs/software-download/windows10 koji sam skine 10 i napravi butabilan USB.
Priliom istalacije delete sve particije sa diska i pusti da ih W10 napravi sam inače može da dođe do duplikata particija.
Posle instalacije skini drajvere sa sajta ploče ili sa AMD driver sajta https://www.amd.com/en/support
1640414526433.png

Druga opcija ako ti windows rade kako-tako je "In place upgrade", mountuješ ISO, startuješ Setup.exe i izabereš ili da sačuva sve ili da instalira nanovo. U prvom slučaju samo zameni sve systemske fajlove novim, ne gubiš ništa.

Ventoy je najjednostaniji od svih flash boot programa, samo ga instaliraš na flešku i posle na njega čist copy/paste ISO imidža operativnih sistema, možeš da prekopiraš koliko god imaš mesta na flešci. Kad bootuješ sa fleshke pojavi se prozor gde biraš šta hoćeš, dalje znaš

Uspeo sam. U biosu sam namestio samo prioritet diskova i sa usb sve instalirao. Zatim sam sa dvd od matične ploče instalirao drajvere i još neke stvarčice. Mislim komp radi, pomeram brzo prozore i nema seckanja grafike itd, sve se brzo odvija. E sad taj AMD procesor, taj sajt nisam posećivao i ne znam da li treba.

Kada sam dobio kompjuter bio je amd program. Kad na desku stisnem desni klik na miša pojavi se osim ostalih opcija i amd sličica, sada ne. I ne znam da li treba. Možfda treba za igrice i slično...

Ali išao sam u onaj control panel pa sam video sve uređaje na kompjuteru, ni jedan nije precrtan kao da fali nešto. Znači ne fali ništa. Da i još nešto, pre mi je monitor po nekad trepereo, sad ne treperi. Ipak ja ništa više ne bih dirao. pozz i hvala.

AMD ti je najverovatnije bio vezan za integrisanu grafiku. Pretpostavljam da imas Vega xx

Za proseor piše: Radeon™ Graphics
A na ploči Vega Graphics, ne piše koji je broj ali mislim da je vega 11.

Uglavnom, DA, integrisana je grafiika. Međutim ja imam vga monitor 1920x1080, pa sam morao da dokupim i adapter HDMI-VGA. Od RAM 8GB, 3GB ode na grafiku.

Ne postoji HDMI na VGA kabl. Ima kabl sa integrisanim konverterom i to je ono što ima po internetu da se nađe. Ista stvar kao HDMI - VGA konverter.

Pogledajte prilog 329417

Ovo sam uzeo, ne znam šta nije jasno ;)
Sve je jasno, nego ljudi pokušavaju da ti kažu da je ovo bačen novac ako pored klasičnog D-Sub VGA ulaza na monitoru imaš i HDMI ulaz. U tom slučaju je kupovina HDMI kabla daleko bolje rešenje nego ovaj tvoj konvertor. Ja sam viđao monitore koji imaju samo VGA ulaz, ali to je baš staro i jako retko.

Nazad
Vrh Dno