Šta je novo?

Instalacioni windows 10 deli USB flash na 2 particije

mikihog

Čuven
Učlanjen(a)
02.04.2004
Poena
620
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Imam Kingston USB flash 64GB kapaciteta. Kada na njemu instaliram instalacioni windows 10 direktno sa microsoftovog sajta, USB mi se podeli na dve particije od 32GB i 25GB. Druga particaija je u disk menagmentu "unallocated" pa moram da je formiram da bi postala vidljiva i mogla da se koristi. Formatizovao USB u NTFS i u FAT32 sistem, uvek se isto dešava. Kad na USB iskopiram preko 50GB fajlova sve je OK. Nikakve podele nema.

Ima li leka?

Skini win u ISO formatu pa ga prebaci na USB preko Rufus ili Yumi programa. onda ce ti USB zadrzati jednu particiju.

Izvacio sam Rufus iz upotrebe prošle godine i nije se desilo da mi je bio jednom potreban.
Stavi na fleš USB Ventoy app. pa možeš da instaliraš sa običnog ISO fajla šta oćeš sa istog USB stick-a.
Imam jednu flešku od 64GB koju koristim za instalacije i eksperimente, sa petnaestak raznih Windows-a, od XP-a i NT4 do Win11 i još desetak interesantnih Linux-a + nekoliko Androida, uz Strelec XPE i starije Acronise i svi rade bez problema.

A kako staviš više OS na usb I kako ih onda praviš da budu butabilni ,jedan po jedan ili imaš meni da izabereš koji ćeš da instaliraš?

Samo iskopiraš ISO fajlove na Ventoy, on ti prilikom butovanja prikaže spisak i ti izabereš.

A kako staviš više OS na usb I kako ih onda praviš da budu butabilni ,jedan po jedan ili imaš meni da izabereš koji ćeš da instaliraš?
Jedan jedini Ventoy USB se prvi boot-uje, i na tom ekranu nudi sve ISO fajlove za naredni boot proces.
Dalje radiš sa tim OS-om koji si izavrao sa tog ekreana.
Ne mora da bude instalacija nekog OS-a na tvoj hw., može da butuje bilo šta: Hirrens, Strelec, Live Linux, Puppy...

Odličan je Ventoy, lak za upotrebu. Jedini problem koji imam je da mi Strelec sa njim radi u mnogo maloj rezoluciji i ne mogu da je promenim. Sa Rufusom, E2B ili nekim drugim nemam taj problem sa rezolucijom.

Kako se Ventoy snalazi sa UEFI i legacy/CSM maticnim plocama? Hteo bih da napravim USB koji bi mi sluzio za butovanje/instaliranje OSa i raznih alatki (poput Strelec) ali da bude butabilno i na UEFI/Secure Boot, i na CSM/Legacy. Ili trazim previse?

Rad bez problema. Testirano na najnovijim AMI BIOS-ima i legacy i UEFI. Radi čak i na core boot BIOS-u gde mi neki klasični boot fleševi napravljeni rufusom nisu butovali.

Na flešu su mi:

Strelec
FreeBSD
Arch Linux
MX Linux
pfSense
OPNSense
MikroTik
Hiren
Ubuntu
Ubuntu Server
Linux Mint
HaikuOS
Windows 7
Windows 10
Windows 11
OpenWRT
Untangle
CloneZilla
FreeDOS
OpenBSD

Kod mene nesto ne saradjuje sa Asus laptopom, Secure Boot ukljucen.

Moguce da nisam nesto negde stiklirao, nabacao sam na brzinu par ISO-a da vidim kako radi.

Prilozi

• 20230311_175323.jpg
    20230311_175323.jpg
    130.9 KB · Pregleda: 31
Pa secure boot upravo za to i služi.

Pretpostavio sam da je do toga.

Vidim ovde pisu o tome, mada me mrzi da se cimam

Dobro me podseti za Linux Mint, treba i to da nabacim.

Lepo piše na linku da negde radi negde ne. Rešenje je gašenje secure boot-a.

Jedan jedini Ventoy USB se prvi boot-uje, i na tom ekranu nudi sve ISO fajlove za naredni boot proces.
Dalje radiš sa tim OS-om koji si izavrao sa tog ekreana.
Ne mora da bude instalacija nekog OS-a na tvoj hw., može da butuje bilo šta: Hirrens, Strelec, Live Linux, Puppy...
Ventoy je fantastična stvar.

Vrh Dno