Šta je novo?

instalacija xp pomoc

• Začetnik teme Začetnik teme Gox
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Gox

Čuven
Učlanjen(a)
13.12.2003
Poena
645
Zdravo svima...

Rodjak mi je doneo racunar i zamolio me da mu pomognem jer mu 98-ica stuca, i zeleo bi da mu instaliram XP Prof.
E sad, mislim da imam problem.. Nemam nikakve drivere na diskovima, disketama i sl. za njegovu masinu i nije mi jasno kako cu ih posle instalirati kad mi ih windows nakon instalacije zatrazi?? Da li ih mogu (i da li moram) narezati, snimiti ili sl. pre svega toga? :?: :?: :?:
Da li moram obavezno da formatiram disk pre instalacije (u tom slucaju moram da izvrsim backup podataka).

Kako da to resim? 😕 😕

Hvala unapred

Najbolje je da formatirash disk i da sve to lepo uradish. Tako dobijash najstabilniji sistem provereno! Shto se tiche drajvera, mislim da ti rezanje nece pomoci jer drajveri 98ice i Xp-a nisu isti. Koju chovek ima mashinu? Koja je grafichka, koja muzicha a koji modem u pitanju? U principu vecinu stvari ce ti XP sam prepoznati ali najbolje napishi shta je u mashini.

XP ima probema sa prepoznavanjem zvucnih kartica.

Pa ovako:
ploca je Gigabyte GA-7VAX
procesor Athlon XP 1700+
graficka nvidia GeF4MX440 64 mb
HD maxtor DiamondMax plus 8 40gb
memorija kongston 128
zvuk je koliko vidim na ploci
medem mu se valjda s*****, pa ga nema trenutno...mogu da ubodem neki stari za sad.

Znaci i mocicu sve fino da instaliram, pa nakon toga skidam driver-e?

El bese da moze i prilikom instalacije da windows sam formatira disk?

Pri instalaciji imash opciju da ti on "sam" formatira HDD a mislim da ce ti za zvuk samo trebati CD od ploche i to je sve! Ili ih skini sa neta (idi na gygabite sajt pa nadji)!

I jos jedno pitanje:
Da li je za instalaciju obavezan Butabilni CD?

Imam instalacioni disk XP Pro , nemam butabilan, nemam rezac. Sta dalje?

Najbolje nabavi bootabilan da se ne zezash! Kako si siguran da tvoj nije? Jel si u BIOS-u namestio da se system prvo dize sa CD-a pa onda sve ostalo?

Gox je napisao(la):
El bese da moze i prilikom instalacije da windows sam formatira disk?

Samo sto ce da ga formatira u NTFS.

GuruDexx je napisao(la):
...

Samo sto ce da ga formatira u NTFS.

Ne znam odakle ti ovakva ideja? Koliko se ja secam, imash lepo izbor da li hocesh FAT ili NTFS (imash vishe opcija ali ovo je sushtina).

Namestio sam da se sistem dize sa cd-a. Kada sam restartovao racunar, pisalo je da botuje sa CD-a ali, startovala se 98?!! El to tako treba? Mogu li sada da krenem sa instalacijom xp.

NE.
Treba da ti udje u instalaciju.
Pitao te je "Press Any key for BootCD", i tu nisi nista pritisao.

@Genghis Khan
Mozda si u pravu jer meni u glavi da radi samo sa NTFS

@GuruDexx: Xp radi i na FAT i na NTFS mada mu je "prirodna sredina" NTFS!
@Gox: Da li te je pitao da pritisnesh dugme da pochne install i pocheo da odbrojava ili je samo rekao da butuje sa cd-a , prchitao ga, video da cd nije butabilan i nastavio dalje (win98)?

pritisnuo sam taster i on mi je ispisao nesto u dva reda
( mode von code page prepare =850, pa onda
mode von code page select =850)
ali se opet digla 98.. Molim vas pomozite...Izgleda da definitivno nije butabilan CD, ako nije, moze li se na neki drugi nacin instalirati XP?? 🙁

hajde ljudi please help!!!

Mogu li jednostavno da iz 98-ice ubacim disk WIN XP PRO i instaliram ga odatle?? U cemu je razlika?

Mozesh ali ce ti ostati stari registry i josh neke zezalice mada u principu mozesh. Ako vec to radish, preporuchio bih ti da uninstalirash sve bespotrebne programe, zezalice...sve shto je nepotrebno i shto samo stoji na disku. Podatke bih smestio u jedan dir za svaki sluchaj i to u root drajva. Najbolje da ih backupujesh! Onda, na tako ochishen system idi install. Ja bih tako uradio da nemam izbor!

Brate nabavi novi CD!
@Genghis
Nekad Xp ponudi Fat a nekad samo NTFS. Bog te pita zasto 🙂

Najbolje je da od nekog uzmes Bootabilan disk i sredis to, inace ima da se bira Fat ili NTFS i da li Full Format ili Quick...

Poz.

Pazi, postoji vise nacina da resis svoj problem, ali svi su pomalo komplikovani za pocetnika.
Mozes bootovati sa start up diskete iz Win98, ali prvo na drugu disketu iskopiraj fajl smatrdrv.exe (imas ga na CD-u 98/ME). Znaci bootuj, ubaci drugu disketu sa smartdrv.exe i pokreni program, a onda na WinXP CD-u pokreni program winnt.exe koji se nalazi u folderu i386.
Drugi nacin je da skines sa Microsoftovog sajta start up diskete za WinXP (treba ti 6 disketa, cini mi se).
Mozes pokrenuti instalaciju iz 98-ice, instalirati na drugu particiju, pa kad sve prodje, formatirati particiju sa Win98 i onda pokrenuti recovery konzolu i zadati komandu fixboot. U stvari nisam siguran za ovo poslednje, jer kako da pokrenes konzolu ako ne mozes da bootujes sa CD-a?
U svakom slucaju mislim da ti je drugi nacin najlaksi, samo ti treba 6 disketa. Ili pozajmi od nekoga butabilni CD, snadji se.

Hvala svima, probacu... type; pa ako krene naopaku bicu SlobodaN da pitam za pomoc. :beat:

Mislim da ti je najbolje da nadjes bootaqbilan cd Win XP.
Ova instalacija bez njega zna da se zakomplikuje, a pogotovo ako si neiskusan.
Ako ti nije bas zurba nadji prvo bootabilni cd.

Pozdrav

Kazi bre odakle si, pa ce ti neko dostaviti "Adresu gde mozes da kupis M$ Win..." ;-)

Nazad
Vrh Dno