Šta je novo?

Instalacija XP-a na USB?

• Začetnik teme Začetnik teme Nagy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nagy

Slavan
Učlanjen(a)
20.02.2006
Poena
319
Da li je neko uradio ovo? Zeleo bih da kupim neki 8mb USB i da instaliram na njega win xp ako ce brze raditi neg' na HDD. Izvodljivo?

Mislim da postoje neke USB vezije XP-a.

Poslednja izmena od urednika:
Hvala. Dal neko ima iskustva u tome, tj. dal je nekome sve oK proradilo?

Btw, link koji si dao je broken.... sad sam pogled'o.

Poslednja izmena:
Pa ima još gomila linkova na warezu koji nisu broken!

Nego mene zanima jel se priča o Live verziji ili baš da se instalira na USB? Jer ako je druga kombinacija u pitanju problem će sigurno biti jer se XP vezuje za chipset i samim tim ta priča pada u vodu!

Pa ima još gomila linkova na warezu koji nisu broken!

Nego mene zanima jel se priča o Live verziji ili baš da se instalira na USB? Jer ako je druga kombinacija u pitanju problem će sigurno biti jer se XP vezuje za chipset i samim tim ta priča pada u vodu!

Ja dosad nisam uspeo da najem ono sto trazim, sorry 🙁

Inace, mene ne zanimaju live verzije nego isklj. INSTALL C: di je c:=flash USB 🙂

ANYONE????

instalirao sam ja XP na Sandisk Cruiser Micro 4GB koji ima read 30MB/s i write 7MB/s..
dobio sam sporiji XP, uvek je bilo nekog laga od 2-3sec..
recimo kliknem na start, cntrol panel - sve se otvori brzo i onda izaberem nesto iz control panela, pa cekam 2-3sec i dobijem to sto sam trazio..
ili kliknem da zatvorim neki prozor (recimo, windows explorer) i opet ceka 2-3sec pa ga zatvori..
ili kliknem desnim dugmetom na desktop desnim dugmetom misa i opet imam lag od 2-3sec da bih dobio meni i onda kliknem properties i otvori se momentalno..
znaci, imao sam lag nekad ovde, nekad onde ali uvek ga je bilo..
mene licno to je jako iziritiralo i obrisao sam XP i odustao od toga..
imao sam problem sa podesavanjem pagefile-a, nije mi davao da postavim pagefila na particiju C koja je USB disk pa sam se malo igrao i sa registry-em pa sam nekako iskurblao i namestio..
svaki put po ulasku u win, pre namestanja, mi je prijavljivao da je pagefile iskljucen..
ulazak u win nije 5sec kako su neki, negde, pricali.. subjektivan moj utisak je, mozda, 20% brze od HDD-a..
ali generalno sam windows, po meni je 20-30% sporiji od instalacije na HDD-u plus taj iritirajuci lag od 2-3sec...
moj savet je, batalite ovo, bar dok se ne nabavi neki fles sa brizinama bar 30MB/s i za read i za write
:wave:

instalirao sam ja XP na Sandisk Cruiser Micro 4GB koji ima read 30MB/s i write 7MB/s..
dobio sam sporiji XP, uvek je bilo nekog laga od 2-3sec..
recimo kliknem na start, cntrol panel - sve se otvori brzo i onda izaberem nesto iz control panela, pa cekam 2-3sec i dobijem to sto sam trazio..
ili kliknem da zatvorim neki prozor (recimo, windows explorer) i opet ceka 2-3sec pa ga zatvori..
ili kliknem desnim dugmetom na desktop desnim dugmetom misa i opet imam lag od 2-3sec da bih dobio meni i onda kliknem properties i otvori se momentalno..
znaci, imao sam lag nekad ovde, nekad onde ali uvek ga je bilo..
mene licno to je jako iziritiralo i obrisao sam XP i odustao od toga..
imao sam problem sa podesavanjem pagefile-a, nije mi davao da postavim pagefila na particiju C koja je USB disk pa sam se malo igrao i sa registry-em pa sam nekako iskurblao i namestio..
svaki put po ulasku u win, pre namestanja, mi je prijavljivao da je pagefile iskljucen..
ulazak u win nije 5sec kako su neki, negde, pricali.. subjektivan moj utisak je, mozda, 20% brze od HDD-a..
ali generalno sam windows, po meni je 20-30% sporiji od instalacije na HDD-u plus taj iritirajuci lag od 2-3sec...
moj savet je, batalite ovo, bar dok se ne nabavi neki fles sa brizinama bar 30MB/s i za read i za write

DAS ist das 🙂

Danke Voodoo!

Moram da priznam da mi nije bas jasna namena Win Xp-a na Usb. Ajd da je live verzija, koja moze da radi nezavisno od chipseta, ali ovako?

Hvala. Dal neko ima iskustva u tome, tj. dal je nekome sve oK proradilo?

Btw, link koji si dao je broken.... sad sam pogled'o.

Ja popio warn zbog tog linka, najgore je što uopšte nisam razmišljao da je to warez, dakle zasluženo.

....moj savet je, batalite ovo, bar dok se ne nabavi neki fles sa brizinama bar 30MB/s i za read i za write

Normalno.... WinXP na USB flashu nije upotrebljiv nikako. Čak i današnji najbrži imaju brzinu upisa od 16-18Mb/s što se ne može meriti sa hard diskovima.

Ne znam čemu je ta ideja trebala da posluži ali ja sam takav problem rešio sa jednim 2.5" hardom na kojem sam odvojio 20Gb za Mojopac.

Ja sam svojevremeno skinuo XP live verziju za USB (za nedaj bože) i evo do danas ne stižem da je probam.

Elem koga zanima na Google -> live xp usb.

Već na prvoj strani ima dovoljno linkova, pa ko ima vremena da proba - neka podeli iskustva.

Live XP verzija nije isto sto i inataliran XP na flesh.. skinuo sam i ja tu Live verziju i kad pokrenes takav XP dosta lici na neki Linux (nema ni explorer.exe kakav svi znamo) i sluzi za... ne znam za sta.. :d
Jedino start meni lici na onaj iz Win98.. 😛
Obrisao sam ga momentalno..

Ja licno sam hteo da vidim kako XP radi na fleshu.. tad sam bio pazario Sandisk Cruiser Micro 4GB sa extra brzinom citanja od ~30MB/s pa sam hteo da vidim kako Access Time od 0.1ms utice na rad Windows-a.. Ispostavilo se da je mnogo vazniji Write koji je meni na tom flesu ~7MB/s nego Access od skoro 0ms
Prvi put kad sam probao ovu operaciju mi je bio crkao HDD (tad sam imao jedan u masini) pa kad sam ga poslao na reklamaciju, hteo sam operativni sistem bez da kupujem novi HDD.. Ipak sam posle toga kupio novi HDD jer od ovog nema 'leba

taj isti page sam stavio na HDD, ne na flesh

Pa dobro, ja sam hteo da kupim SD karticu od recimo 2 il 4 GB, na njega instaliram NORMALNI WIN XP, ne neke budzotine, te da computer lepo radi sa tog SD-a umesto sa HDD. Pretpostavljam da je USB ili SD jedno te isto, tj. ista prica. Zasto? Pa recimo da mi je crko HDD, recimo da bi mozda bio brzi (dal' bi?!??), recimo da bi im'o vecu autinomiju na bateriji jer nema HDD ...itd itd... NEBITNO zasto, pitanje je moze li i vredi li 🙂

Sad sam opet u nedoumici 🙂 Pa koliki page file treba da bude, mislim a na 2 GB ima dosta i za sistem i za page file i za jos mnogo toga. Dal je read/write stvarno sporiji sa USB/SD-a nego s' HDD? Ja racuno da je biti brze kad ono...

Bas iz tih razloga koje si naveo i ja sam krenuo u tu pricu oko instaliranja XP-a na USB fles disk. Crkao mi je HDD a taman sam i hteo da vidim kakvo je pitanje brzine. Za brzinu XP-a na fleshu sam vec objasnio..
XP, kad sam instalirao, nije imao podesen pagefile. Probao sam da namestim pagefile na C particiju (USB fles disk), medjutim, XP to nije dozvolio, ispisao mi je neku gresku u fazonu "pagefile ne moze na USB disk..." Probao sam da napravim i novu particiju D, takodje na flesu, dobio sam istu gresku.. Posto imam 2GB rama, ostavio sam bez pagefile-a, medjutim nerviralo me sto svaki put kad ulazim u win mi izbaci poruku da je pagefile iskljucen i da moze doci do problema.. Googlao sam i googlao pa sam nasao negde nesto (ne secem se gde), neki registry tweak kojim mi je dozvolio da smestim pagefile na USB disk.
Kad sam to uradio, probao sam 3 opcije:
1. stavio sam pagefile na C particiju
2. stavio sam pagefile na D particiju (isti USB fles disk, druga particija napravljena Acronisom)
3. stavio sam pagefile na E particiju (drugi USB flesh disk)
Sva tri slucaja su mi radila identicno kao i kad mi je pagefile bio iskljucen, samo bez poruke o iskljucenom page-u prilikom ulaska u windows.
Kupio sam drugi HDD i resio se muke zvane XP na USB fleshu..
Sistem kao sistem radi, ja sam imao kocenja opisana gore u temi, nije to ni toliko strasno. Strasno je sto se sve instalira besomucno sporo.
Moj Sandisk Cruiser Micro 4GB koji je bio zamorce ima transfer rate od ~30MB/s ali kad su u pitanju veliki fajlovi.. Posto Windows barata uglavnom sa fajlovima male velicine, sve je bilo mucno..
Jos jedna stvar je sto sam nasao informacije da flesh diskovi imaju ogranicen broj upisa/citanja i taj scenario, XP na njemu, zestoko skracuje vek trajanja fles diska..
Sreca pa su jeftini 😀

Bas iz tih razloga koje si naveo i ja sam krenuo u tu pricu oko instaliranja XP-a na USB fles disk. Crkao mi je HDD a taman sam i hteo da vidim kakvo je pitanje brzine. Za brzinu XP-a na fleshu sam vec objasnio..
XP, kad sam instalirao, nije imao podesen pagefile. Probao sam da namestim pagefile na C particiju (USB fles disk), medjutim, XP to nije dozvolio, ispisao mi je neku gresku u fazonu "pagefile ne moze na USB disk..." Probao sam da napravim i novu particiju D, takodje na flesu, dobio sam istu gresku.. Posto imam 2GB rama, ostavio sam bez pagefile-a, medjutim nerviralo me sto svaki put kad ulazim u win mi izbaci poruku da je pagefile iskljucen i da moze doci do problema.. Googlao sam i googlao pa sam nasao negde nesto (ne secem se gde), neki registry tweak kojim mi je dozvolio da smestim pagefile na USB disk.
Kad sam to uradio, probao sam 3 opcije:
1. stavio sam pagefile na C particiju
2. stavio sam pagefile na D particiju (isti USB fles disk, druga particija napravljena Acronisom)
3. stavio sam pagefile na E particiju (drugi USB flesh disk)
Sva tri slucaja su mi radila identicno kao i kad mi je pagefile bio iskljucen, samo bez poruke o iskljucenom page-u prilikom ulaska u windows.
Kupio sam drugi HDD i resio se muke zvane XP na USB fleshu..
Sistem kao sistem radi, ja sam imao kocenja opisana gore u temi, nije to ni toliko strasno. Strasno je sto se sve instalira besomucno sporo.
Moj Sandisk Cruiser Micro 4GB koji je bio zamorce ima transfer rate od ~30MB/s ali kad su u pitanju veliki fajlovi.. Posto Windows barata uglavnom sa fajlovima male velicine, sve je bilo mucno..
Jos jedna stvar je sto sam nasao informacije da flesh diskovi imaju ogranicen broj upisa/citanja i taj scenario, XP na njemu, zestoko skracuje vek trajanja fles diska..
Sreca pa su jeftini 😀

Hvala Voodoo,

mada mi i dalje nije jasno zasto se sve to dogadjalo, mislim na ta usporenja i problem sa page fileom ali avaj.... Sta je tu je 🙂

Pretpostavljam da je ista prica i sa SD karticom, tj. da sistem i nju vidi na isti nacin kao i usb. Jedino za sta me nije briga je to sto bi evt. posle godinu dana SD ili USB crko 🙂 Ja uvek uzmem sa par godina garancije tako da to nije problem.

Jedini problem je sto, kako mogu da nasutim, nec da moze da arbajtuje :S:

Anyway, danke!

Poslednja izmena:
U svakom slucaju, mozes probati i videti kako se kod tebe ponasa.. Prvo testiraj tu SD karticu, tj.njen read/write. Moj fles ima brzine od 30MB/s pri citanju i 7MB/s pri pisanju..

KOjim programom da je testiram najbolje tj. kako da to vidim?

HD Tune PRO, Sisoft Sandra, HD Tach.. Imas jednu korisnu temu

Nazad
Vrh Dno