Šta je novo?

Instalacija XP-a "na cisto"

drapin

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
26.07.2001
Poena
710
Vazi misljenje da je najbolje instalirati XP na potpuno prazan ne formatiran prostor na disku tj. pustiti ga da on sam u toku instalacije formatira svoju particiju.
Sta mislite o tome, da li je neko probao i ovaj pristup i drugi tj. da se instalira na vec postojecu praznu particiju i da li zaista ima razlike.
Pitam zato sto sam ostavio prazan neformatiran prostor za tu namenu posle C: particije (gde je vec instaliran ME), ali posto posle neformatiranog podrucja imam jos cetiri particije (D: E: F: i G: - disk od 60GB, sta da radim...), particija koju XP napravi naravno dobija oznaku I: (uzimajuci u obzir da je cd-rom H: ) a to me jednostavno nervira...:mad:
Medjutim,ako prethodno formatiram prazan prostor,sa PM-om npr. onda se imena particija pomeraju automatski za jedno slovo na gore i dobijam logicnu i normalnu situaciju sa dva OS-a na C: i D: particijama.

drapin je napisao(la):
Vazi misljenje da je najbolje instalirati XP na potpuno prazan ne formatiran prostor na disku tj. pustiti ga da on sam u toku instalacije formatira svoju particiju.

Nema nikakve razlike da li sam napravis particiju ili ti je XP napravi, osim naravno tog problema sa slovima. Misljenje vazi da XP treba instalirati na praznu particiju, a ne preko postojeceg OS-a.

Juce sam instalirao WinXP na praznu particiju i glavna prednost na instalacijom na punoj particiji je pozicija swap fajla, tj. on se nalazi na pocetku particije gde je najbrzi pristup podacima, a jos sve to izgleda mnogo urednije kad se disk optimizuje.

ne znam

Kako da instaliram XP "na cisto"?
Kada probam da pokrenem setup iz dos-a kaze da ne moze
Inace WinXP Pro je u pitanju.

Re: ne znam

miha je napisao(la):
Kako da instaliram XP "na cisto"?
Kada probam da pokrenem setup iz dos-a kaze da ne moze
Inace WinXP Pro je u pitanju.
Idi u folder i386 i otkucaj winnt. Pre toga startuj smartdrive koji se nalazi u command folderu bilo kog windowsa (iskopiraj ga na disketu pa ga startuj sa nje) ili digni sistem sa butabilnog diska za win ME (i takodje startuj smartdrive koji se nalazi negde na cd-u). Sve ovo vazi u slucaju da je fajl sistem FAT32 i da nemas butabilni disk za win Xp (onda ti gore navedeno ne treba). U slucaju da je fajl sistem NTFS meni je najlakse resenje da se particija na koju zelis win XP obrise ponovo napravi i formatira u Fat32 pa onda ponovis gore navedeni postupak. Mozes da nabavis i startup diskete za Win XP (6 kom bio je na benchu link ka programu koji ih pravi) ili startup diskete za win 2000 (ne znam de mozes da ih nabavis ali verovatno postoji na netu i programce za njihovo pravljenje).
U stvari najlakse je da kupis butabilni cd sa win Xp-om

Može i sa tih 6 disketa (to je bilo na Electicu :( ), ali sam ja na jednom sajtu našao startup disk (1 disketa) koji startuje smartdrive i omogućava takođe instalaciju startovanjem winnt fajla...

Nazad
Vrh Dno