Šta je novo?

Instalacija Windowsa sa S-ATA optikom

Masinist

Slavan
Učlanjen(a)
14.06.2006
Poena
345
Negde sam procitao da ljudi imaju problema prilikom instalacije Windowsa sa SATA optickim uredjajima ...
U fazonu , treba ATA i sve je u redu. Mislim da su pricali o XP-u.
Da li je to istina ?
Posto planiram da kupim jedan pa da znam.
Hvala !

Negde sam procitao da ljudi imaju problema prilikom instalacije Windowsa sa SATA optickim uredjajima ...
U fazonu , treba ATA i sve je u redu. Mislim da su pricali o XP-u.
Da li je to istina ?
Posto planiram da kupim jedan pa da znam.
Hvala !

Za SATA HDD znam da trebaju drajveri pri instalaciji XP, XP sp1 i XP sp2, dok pri instalaciji XP sp3 nisu potrebni, a to za optiku prvi put čujem...

Može biti problem sa starijim pločama koje ili ne podržavaju SATA optike, ili su svi portovi podešeni kao AHCI. Ne sećam se da sam na bilo kojoj novijoj ploči imao problem...

Pa i ja sam imao problem kada sam hteo sa SATA optike instalisati XP SP2. Ali srecom imami ATA optiku pa se nisam mnogo bavio time.

Wikipedia: Advanced Host Controller Interface
# Enabling AHCI in a system BIOS on installations of Windows XP or Windows Vista will cause SATA Optical drives to disappear. A Hotfix for Windows Vista is available under the title: "SATA optical drives are not available after you start a Windows Vista-based computer."[7] This problem was fixed in Vista SP1.
# Windows Vista installation process may take several hours on a system that uses an AMD/ATI SB600 Series chipset operating in AHCI mode.
Napomena:
Da ne bude zabune, clanak na gornjem linku se pored detaljnog opisa bavi i problemom (BSOD) kada se na Windowsu koji je vec instaliran bez AHCI (IDE Compatibility Mode) naknadno ukljuci AHCI u BIOS-u...

Ono sto treba znati pre pocetka instalacije:
  • XP ne podrzava nativno AHCI, pa je nuzno "ugradjivanje drajvera" u instalacioni disk
  • Vista nativno podrzava AHCI i nikakvi posebni drajveri nisu potrebni prilikom instalacije

Nazad
Vrh Dno