Šta je novo?

instalacija windowsa na novom hard disku.

kefalo81

Slavan
Učlanjen(a)
26.04.2008
Poena
350
Do sada sam samo jednom uz vašu pomoć i pomoć video klipova sa youtube, instalirao xp, i da kucnem u drvo ,radi dobro.
Sada moj stric koji je prije neki dan kupio komp donosi komp kod mene da mu to instaliram.
Sta da radim, kad mi jezik brži od pameti i ja se njemu ponudio :D

Mene interesuje koja je razlika u instalaciji kada imam nov hdd koji nije particionisan u odnosu na hdd na kome sam ja instalirao windows, koji je imao dvije particije i gdje sam ja brisao jednu, tj. formatirao i nastavio sa instalacijom.

Sta prije instalacije ja treba da odradim da bi dobio dvije particije.
Na koju veličinu particije da djelim.

PS. pošto čitam berzu, pročitao sam da postoji nekoliko načina odredjivanja particija pri čemu jedan traje više i kao logičniji je a drugi kraće.
Napominjem ovo radi otklanjanja rizika od gubitka struje nekim slučajem.
Nadam se da sam dobro postavio pitanje..

Unapred se zahvaljujem.

e ovako.
Ja sam ubacio cd ,a prije toga nije htjelo da prepozna boot device.
Restartovao sam mašinu, i onda je krenulo ali nije onda prepoznalo tastaturu i nije moglo da napravi enter ili back ili te opcije preko tastature:
Nije pomoglo ni vadjenje usb priključka za tastaturu, već sam prije particionisanja i tih gluposti ponovo restartovao, i sada prepozanaje tastaturu ali neće da pokrene instalaciju.
Samo blinka u gornjem lijevom uglu crtica.

Neće ni sa linux live cd ni 7mica.
Neće da zavrti dvd rom.
Zavrti na početku i stane.

Šta da radim.
Da li sam nešo pokvario.
Mašina se upali i čuje se bip.
Isto tako da nepomenem da ne radi restart taster već da je taster za paljenje na mjestu restarta i može se gasiti samo držanjem na taj taster.
Molim vas pomoć.

Dakle namesti first boot cd, to valjda umeš. Da li si posle toga "ispoštovao" onu poruku "Press any key to boot from CD"? To uradiš samo 1. put, naravno.

Da ali ja ne vidim bios uopšte
samo crtica u gornjem lijevom uglu.
Poslje podne ću napraviti clear cmos

Kako ne vidiš? Pritiskaš del prilikom podizanja, ili F12 za boot menu, ili...?

Као да му тастатура не рагује. Можда да пробаш PS2 тастастуру. Та цртица се појави пошто прође учутавање BIOS-a,а пошто нема оперативног система стоји само цртица.

Као да му тастатура не рагује. Можда да пробаш PS2 тастастуру. Та цртица се појави пошто прође учутавање BIOS-a,а пошто нема оперативног система стоји само цртица.

Tacno , samo nadji neku PS2 tastaturu
images
Ovako ti izgleda ulaz tog kabla tastature

Našao sam tu tastaturu.
Sada pošto sam sa slave i neupotrebljiv sam, ja ću samo Vama iznjeti kako sam ja zamislio da to odradim a Vi me molim Vas ispravite ako negdje griješim.

Znači ta mašina je isljučena i sutra ću izvaditi bateriju,ostaviti izvadjenu nekih 10tak minuta, sve to vratiti nazad i onda prikačiti ps2 tastaturu, monitor i napajanje i sve uključim.
1.Da li nakon toga dobijam normalan bios spreman da otvorim dvd rom i da ubacim DVD.
2.Meni na tom kompu radi samo dugme za paljenje ne i za restart, da li je ograničavajući faktor za instalaciju.
3.kada podešavam vrijeme i datum u biosu, prije intalacije ili poslije.

Imate li još koju napomenu na koju bi trebao da obratim pažnju a vezano za oživljavanje biosa.
Hoću li ići sa oniim F11 ili neki drugim F iako ja njih kao komande ne vidim osim ako ne piše na MSI oznaci koja blinkne na sekund, ili da to batalim i izvadim bateriju.

Hvala

Još jedna bitna stvar je da proveriš Master-Slave kombinaciju na DVD Rom-u i HDD-u.

odg:

1.Verovatno da, ako je sve ostalo ok, ali svakako moraš namestiti First boot device da bude DVD Rom, kao što već neko reče.
2. Dugme restart ti nije neophodno za instalaciju os, ali jako je prosto povezati u kućištu granu restart dugmeta sa front panel connector-ima na ploči. Posluži se knjižicom koja je došla uz kupljenu matičnu ploču i nađi Front Panel manual da bi spojio restart.
3. Bolje pre, nego posle, ali svejedno. Ima mnogo bitnijih stvari koje bi trebalo da ispoštuješ od tog setovanja vremena.

Na primer, mogao si ostaviti ovde konfiguraciju tog računara, da bi se videlo da li je tom procesoru potrebno manuelno setovanje itd, ali da ne komplikujem sad, drži se onih tutorijala i neće valjda biti većih problema...

PozZ

Poslednja izmena:
Rješeno sve .
Vadjenje baterije je omogućilo instalaciju.

Vrh Dno