Šta je novo?

Instalacija Windows XP-a sa USB

Solesoslav

Čuven
Učlanjen(a)
20.05.2008
Poena
535
Juče sam ceo dan mučio muku sa ovime i nisam uspeo. Flash koji koristim vec neko vreme za instaliranje Win7 sam preformatirao raznim programima da instaliram Windows XP na mašini bez CD-ROM uredjaja i nikako da uspe. HDD je 1TB i formatira se putem GParted iz Hiren's-a.
Nekad instalacija zabode jos u onom tekstualnom delu(ne moze da prekopira podatke), uglavnom zabode pri butovanju GUI dela instalacije, a jednom čak je instalrao operativni sistem ali nije prosto mogao da se butuje sa HDD-a, izbacivao je grešku.
Može li mi neko reći tačnu i proverenu proceduru?

Samo jedna NAPOMENA!

Prošli put kad sam koristio win2flash (pre mesec i po dana), ubacio mi je neki adware na browser (menjanje homepage-a, search-a...). Oko toga sam uvek bio EKSTRA oprezan i uvek deštiklirao takve stvari. Međutim, ovog puta nisam video tu opciju. Da l' svojom krivicom ili su je uklonili... u svakom slučaju, pazi i spasi sebe cimanja oko deinstalacije tih gluposti.

Sa druge strane, win2flash koristim par godina i nisam još uvek imao funkcionalne probleme sa istim. Ako ti je dvd/cd sa OS-om butabilan i ispravan, win2flash će ti istu takvu kopiju i na samoj flešci napraviti, bez imalo izmena.

Ne radi WinToFlash na žalost. On je najviše dogurao. Dobri su mi instalacioni diskovi, mada je malo problematična konfiguracija.
WinSetupFromUSB mi se čini kao da je rešenje, ali ne uspeh da nadjem koje opcije trebam da iskoristim.

Poslednja izmena:
Sad sam gotovo siguran da je AsRock ploča kriva, mada to sam i očekivao od kombinacije NF3 chipseta, Phenom X4 procesora i ATi AGP kartice.
Izbacuje mi "error loading operating system" kada prodje instalacija sa USB-a i krene da butuje sa harda i na netu pročitah da je lik low level formatirao hard.
Pustio sam da se to odradi, pa se javljam sutra(valjda ce do tad da zavrsi sa 1TB HDD-om).

Dalje šta mi pada na pamet jeste da ograničin HDD na SATA1 mod, što ne znam ni da li može ovaj HDD.

Izvadi taj HDD i stavi ga u neki drugi PC. Uz pomoć ovoga prebacićeš instalaciju na taj HDD. Vrati ga, bootuj ga i instaliraj.

Na žalost ne mogu, nemam drugi PC.

Imao sam identican problem, fora je bila u flesu, win7 instalacija je radila na mom flesu od 32gb dok xp je radio samo sa flesevima od 2gb i pojedinim od 4gb. Ne znam zasto.

moj flesh od 32gb je zabrljavio 2 puta do sada prilikom pravljenja butabilne instalacije, doduse win 7-ice.
probaj flash da formatiras u fat32 ili probaj iz command prompt-a ako vec nisi pa kucaj:

Disk Part
List Disk
Select Disk (pa selektuj fleshku)
Clean
Create Partition Primary
Select Partition 1
Active
Format FS=NTFS ili FS=FAT32
Assign
Exit

Tako i formatiram, pa kad pravim Win 7 butabilni iskucam jos jednu liniju koda izmedju assign i exit gde on napravi flesku butabilnom, ali nemam takav tutorial za Win7 pa se bavim ovim programima, koji na zalost na 2 fleske nece da rade.

Evo sada mi se desilo nesto mnogo glupo sto mi se juce desilo 2 puta, na flesci na kojoj je jutros prolazio graficki deo instalacije WinXP sada textualni deo ne moze da prekopira nijedan fajl, ali ni jedan.

Ovo me mnoooogo zeki, moracu da navatam nekog kolegu da mu uzmem DVD drajv ili tako nesto, posto evo vec drugi dan ne uspevam sa fleskama.

mozda nije problem u fleshkama, mozda usb port pravi problem ili je hdd lose formatiran... skini neku drugu instalaciju pa probaj.

Instaliraj Windows 7,stace ti taj brljivi XP.
To ti je sigurno Asrock AM2NF3-VSTA.
Nije ti dobro setovan HDD u biosu podesi na Large ili LBA.

Poslednja izmena:
Ta je prokleta maticna. Stavio bih Windows 7 ali postoji neki stari problem sa ATi AGP karticama, multicore procesorima i Windows 7 u NF3 chipsetu koji nVidia mrzi da resi.
LBA moze da se podesi samo na auto(u opisu za auto stoji da ako prepozna da je supported da ce da se aktivira) i lepo pise da je na HDD-u supported.
Ne mogu onu staru foru da prebacim SATA kontroler da radi u IDE rezimu.

Imam jos jedan SATA 80GB i jedan PATA 80GB HDD pa se razmisljam da na njemu dignem Windows i da onda preko Acronis True Image-a prebacim instalaciju na veci HDD.

Nabavio sam SATA citac diskova i opet ne mogu da instaliram. Probao sam i na 1TB HDD i na 80GB SATA HDD sa limiterom za rad na SATA1, kao i na PATA 80GB HDD-u.
U svakom slucaju prodje onaj tekstualni deo koji se butuje sa instalacionog diska i kada treba da butuje sa harda izbaci mi "error loading operating system". Ne mogu da stavim ono LBA na large ima samo Auto i Disable, jel ima neko savet?

ja sam na starom laptopu uspeo samo s ovim da instaliram windows.
Kod:
http://www.rmprepusb.com/

meni prodje textualni deo i onda bsod. ne znam sad tacno koji je bio problem ali ovo je uspelo.
ako ne gresim mislim da sam koristio ovaj tutorial

Kod:
http://www.rmprepusb.com/tutorials/install-xp-from-an-iso
wintoflash i ostali gotovi alati nisu radili. ili bsod ili se ne dize win uopste (crn ekran)

Izvini diyabolic, ali shvatio sam da nije problem u USB-u, vec u samoj konfiguraciji. U svakom slucaju hvala na pomoci.

http://www.ocztechnologyforum.com/f...ge-during-XP-install-on-aligned-SSD-partition

Ovaj link mi je dao ideju da probam umesto MiB u GParted da postavim Round to Cylinders i sada prodje tekstualni deo instalacije i kada treba da pokrene GUI instalaciju sa HDD-a kaze nas voljeni NTDLR missing.

Zna li neko sta sad da radim

Imaš li Hirens?

Izvinite na duplim i trostrukim postovima, ali konacno sam podigao Windows. Kada sam video NTDLR missing, setio sam se da Hiren's ima FIX za to i kako sam butovao Hiren's da iskoristim tu opciju, video sam opciju Boot Windows XP from HDD(NTDLR) i rekoh ajde da probam, kad ono radi. Na zalost samo tako moze da udje, ali kad udje radi fino. Kasnije sam probao da idem na FIX NTDLR missing, ali sam video da ima 10 razlicitih solucija(treba probati svaku dok ne uspe) pa sam odlozio taj deo posla za sutra.

Inace kada sam ubacio DVD sa driverima video sam da na DVD-u postoje driveri za SATA i IDE kontrolere, a posto sam slucajno ostavio bootovanje sa DVD-a izbacilo mi je opciju da napravim floppy sa driverima za HDD koje bih ubacio u Win instalaciju klikom na F6(jos samo kada bi imao floppy drive). To je to drugovi i drugarice, cini se da se ordeal privrsio kraju, hvala svima koji su pomogli, ali se plasim da me cekaju nove muke prvo oko instaliranja drivera za graficku, a drugo oko podesavanja All-In-Wonder grafike i podesavanje njenog softvera da radi sa PS2 i Dreamcastom(glavni razlog sto sam i sastavljao ovu masinu).

Eksperimentisacu jos malo, mozda i moze sa standardnim MiB formatiranjem u GParted-u da se sredi.

Jel ima neko savet kako da napravim Hiren's da se butuje sa harda(kako bi jelte butovao sam Windows)? Trenutno drzim flesku u racunaru, ali treba mi drugo resenje.

Particija na kojoj se nalazi NTLDR, mora biti aktivna particija. Povedi računa da se na njoj nalazi NTLDR PBR (Partition Boot Record). Ovo možeš videti uz pomoć programčića BootICE-a u MiniXP-u sa Hirens-a.

Samo jedna particija i ima, ne volim da pravim vise particija namojim sistemima. Nema skrivenih particija jer sam Windows-u rekao da ne dira file sistem.

Ovo za instalaciju XP-a iz ISO fajla radi provereno, ja probao nekoliko puta, samo je sporije, 2-3 puta, nego kad se napravi instalacija nekim od programa

Nazad
Vrh Dno