Šta je novo?

Instalacija Win XP-a sa USB sticka

Dark Avenger

Slavan
Učlanjen(a)
11.04.2006
Poena
304
Kao sto sam naslov teme kaze, interesuje me koji je nacin i da li ima nekakva posebna procedura da se na USB fles memoriju (naravno, kapaciteta 1 GB) prebaci instalacija Win XP-a kako bi onda sa tog sticka bilo moguce instalirati navedeni OS? Podrazumijeva se da BIOS dozvoljava boot sa USB-a.
Hvala.

@alex303
Hvala ti, na ovom linku ima stvarno dobrih informacija, ali to je samo dio onog sto mene interesuje.
Naime, pored pravljenja bootabilnog sticka (o tome sam i ja nesto pronasao na adresi: http://www.weethet.nl/english/hardware_bootfromusbstick.php) mene interesuje kakva je i jel nesto posebna procedura kopiranja (prebacivanja) instalacije WinXP-a sa CD-a na stick? Dakle, jel ima neko ko je to radio tj. instalirao XP sa sticka na racunar? Da li se ovi fajlovi kopiraju on the fly ili se pravi image na HDD pa sa njega na stick? Znaci, mene ne interesuju stvari kao BartPE i MiniPE vec samo kako instalaciju XP-a prebaciti sa CD-a na stick kao bi sa njega bilo moguce (uspjesno) instalirati ovaj OS.
Mozda je moje pitanje banalno i nejasno, ali u poslednje vrijeme sam nailazio na dosta racunara kod kojih bi ovakva (sto zbog pokvarenosti CD ROM-a, Floppy-ja ili neceg treceg) mogucnost bila melem.
Hvala.

Ja sam to radio ovako.

Napravim samo da stick bude butabilan sa DOSom 7.0 (onaj što ide uz windows98) I ceo sadržaj windows xp instalacionog cd-a prekopiram na stick.

Kad se sistem podigne sa stick-a ujdeš u direktorijum i386 i pokreneš winnt.exe i setup kreće sa sve svojom klasičnom instalacijom.

Možeš napraviti i autoexec.bat sa ovom linijom.

@echo off
cd i386
winnt.exe

Ovako se sistem diže sa stick-a i instalacija kreće.

Jedina mana je ako naletiš na sistem koji nema USB 2.0 portove. Jer onda instalacija traje jako jako dugo.

alex303 Ja sam to radio ovako.
Napravim samo da stick bude butabilan sa DOSom 7.0 (onaj što ide uz windows98) I ceo sadržaj windows xp instalacionog cd-a prekopiram na stick.
Prema tome, moze ovako, a moze se stick napraviti bootabilan i na ove nacine koje smo nasli na ovim gore linkovima.
Kad se to odradi kopira se sadrzaj CD-a na stick i dobije se ovo:
Kad se sistem podigne sa stick-a ujdeš u direktorijum i386 i pokreneš winnt.exe i setup kreće sa sve svojom klasičnom instalacijom.

Ovo cu obavezno da pokusam.

Alex303, hvala puno.

Kako formatirati flash disk koristeci HP boot utility,kao hard drive ili kao floppy disk?
Meni je neophodan za podizanje Norton ghost-a sa floppy-ja.

Pogledaj

Poslednja izmena:
Vidim da ste se bavili ovom tematikom, pa bih vas pitao za savet.
Želim da napravim ghost image c particije na laptopu,na kome nemam floppy drive. Imam Norton ghost, verzija 2003 koja odlično radi kada se podigne sa floppy-ja.
Šta mi je jednostavnije: da osposobim usb flash i sa njega podignem ghost-a ili da probam sa novijom verzijom Norton ghost-a koja radi iz windowsa? Nabavio sam norton 10.0.

Vidim da ste se bavili ovom tematikom, pa bih vas pitao za savet.
Želim da napravim ghost image c particije na laptopu,na kome nemam floppy drive. Imam Norton ghost, verzija 2003 koja odlično radi kada se podigne sa floppy-ja.
Šta mi je jednostavnije: da osposobim usb flash i sa njega podignem ghost-a ili da probam sa novijom verzijom Norton ghost-a koja radi iz windowsa? Nabavio sam norton 10.0.

Pa ako imas opciju u biosu boot USB ,onda ti je bolje sa USB nego iz sistema!
Jer ako ti padne sistem i ne mozes da udjes u njega,flopi drive nemas,hirens boot ne koristis,preostaje ti usb drive da pokrenes aplikaciju!
Mada ti je bolje da to sto ti je na flopiju bootujes na cd!

Poslednja izmena:
Ovo sa floppyija sam prebaci na boot cd. Probao sam varijantu sa besplatnim softverom UBCD,ali je ipak Nero zavrsio posao.
Hvala na savetima.

Vidim, udaljili ste se od teme. I mene zanima jeli dovoljno napraviti bootabilan usb stick i onda samo kopirati sadržaj sa cd-a. Ovo sa dosom mi ne odgovara.

Nazad
Vrh Dno