Šta je novo?

Instalacija Suse 8.2

dexys

Čuven
Učlanjen(a)
04.02.2003
Poena
604
Potrebna mi je pomoc iskusnijih korisnika Linux Suse-a.

Naime kompjuter je Pentium II 450 Mhz 256 MB Ram-a sa jednim hard
diskom od 80 GB. Na njemu moraju da budu instalirani Win ME i Win 2000
zbog softwera koji se koristi. Trebao bi da instaliram Linux SUSE 8.2 pa
me zanima kako da particionisem disk. Napravio sam dve particije (obe Fat 32)
za ova dva sistema pa me interesuje kojim redom da krenem-predpostavljam

1. instal Win ME na C:
2. Instal Win 2000 na D:
3. Sve to konfigurisem
4. Ubacim prvi disk Suse (i sta onda ?)

Kapiram da iz Fat particija necu videti Linux particije i to mi nije ni potrebno.

Za Linux mi nije potreban veliki prostor na disku, instaliram ga samo da bih se
upoznao sa njim jer do sada ga nisam koristio....Znaci pored ove dve koliko jos
moram da napravim particija i dali da ih pravim iz Windowsa (Partitition Magic ima
opciju za Linux file system) ili da pustim Suse da to odradi.
Ako neko ima vremena da ukratko objasni postupak bio bih zahvalan....

Napravi u partition magicu 2 nove particije - jednu velicine 3-5 giga (koja ce biti root particija) i drugu od 256 mega koja ce biti swap. Prvu formatitaj sa ext2/ext3/reiserfs fajlsistemima, a swap particuju kao linux swap. Mislim da je 5 giga sasvim ok ukoliko nisi megaloman i ne instaliras ama bas sve programe koje dolaze sa suseom.
Ubaci suse butabilne diskove, klikni 10-15 puta i sve je brzo gotovo :)
Btw installeri svih velikih distroa danas mogu da 'iscupaju' prostor sa fat/ntfs particija pa ti u principu koriscenje partition magica nije neophodno, ali ako nisi siguran u to sta radis ipak iskoristi PM.

A nije da bas ne mogu da se vide linux particije iz windowsa, mozes napr. da instaliras total commander i extfs plugin za njega sto ti daje mogucnost da pristupis etxt2/3 i reiserfs (ako me pamcenje sluzi samo u read-only modu). Stvari u suprotnom smeru funkcionisu mnogo bolje - iz linuxa mozes bez problema da radis sa fat particijama.

poz.

salac je napisao(la):
Napravi u partition magicu 2 nove particije - jednu velicine 3-5 giga (koja ce biti root particija) i drugu od 256 mega koja ce biti swap. Prvu formatitaj sa ext2/ext3/reiserfs fajlsistemima, a swap particuju kao linux swap. Mislim da je 5 giga sasvim ok ukoliko nisi megaloman i ne instaliras ama poz.

OK Hvala na odgovoru samo me jos interesuje za Linux particije dali da ih pravim u okviru extended particije ili da napravim dve nove Primary particije za njih kao sto partitition magic predlaze ?
Takodje jel da ostavim instalaciji Suse-a da napravi boot manager ili da iskoristim Partitition Boot manager sta je bolje ?

Hvala Unapred Dejan.

Napravi 2 nove primarne particije.

Ako zelis da duze vreme zadrzis SuSe, koristi SuSeove tj linux grub/lilo boot managere; ako bi hteo da samo malo zaviris u linux i znas da ces ga veoma brzo obrisati, verovatno je bolje koristiti Partition Boot Manager. U svakom slucaju funkcionalnosti su iste i lako mozes da prebrises mbr koji naprave grub/lilo i tako vratis sistem u non-linux stanje, a isto vazi i za Partition Boot Manager.

Poslednja izmena:
Vrh Dno